16 juni 2020, door Maartje

Yo (pa)! Amsterdam staat weer aan en dit zijn de leukste (nieuwe) brewpubs

16 juni 2020, door Maartje

Yo (pa)! Amsterdam staat weer aan en dit zijn de leukste (nieuwe) brewpubs

Kijk, het is dus echt zo dat het - volgens ons - echt niet zo lastig is om de man des huizes blij te maken met een presentje: hier in huis is-ie al blij als we een dag niet miepen over bepaalde zaken (...) en als je toch iets met een papiertje eromheen, dan is een leuke gadget zo gefixed. Daarover gesproken: we geven momenteel 20% korting op alle items van het Nederlandse Decoded. Kijk, opgelost.

Al maken wij die gasten van ons vrijwel nergens zo blij mee als een avondje onbekommerd ouderwets de hort op met vrienden. Waar ze heen moeten? Naar een van deze nieuwe (en verder van die gouwe ouwe) biercafés/ brewpubs/ brouwerijen natuurlijk. Dit zijn de leukste (nieuwe) brewpubs (en de meeste hebben een dijk van een terras - zit je helemaal snor.

Oedipus Oost (in het Badhuys)

Oedipus Oost (in het Badhuys)

Een van onze favoriete zomerterrassen in heel Amsterdam is het terras van ’t Badhuis aan het Javaplein in Amsterdam Oost. Maar ’t Badhuis werd leeggehaald, en dus keken we om ons heen om er achter te komen welke gelukkige uitbater de topplek op mocht gaan vullen. ‘De Wijzen’, dachten we, maar die zouden dan gaan buren met zichzelf (Supermercado zit er naast de deur), dus die kans leek klein. Maar het werden de leuke jonge gasten van Oedipus! De mannen hebben al een (best wel heel cool) lokaal in Amsterdam Noord (is er ook nog steeds en ook dat is een toptip) waar het inderdaad echt wel heel cool is, maar waar je voor een happie en een biertje toch niet het hele jaar door langs fietst. Dikke pret dus dat Oedipus in ’t Badhuis zit! Ze zijn open en het is er te gek! Niet in de minste plaats omdat er een heuse (op groente gerichte) chef is die de beste bier-maaltijd combo’s op tafel zet.

Two Chefs Brewing Bar (Amsterdam West)

Two Chefs Brewing Bar (Amsterdam West)

En ook de bewoners van het Hugo de Grootplein in Amsterdam West kregen nieuwe buren: de mannen van Two Chefs Brewing namen de zaak van Razmataz over. De zaak werd onherkenbaar verbouwd: een kleurexplosie it is (and we like). Wat bleef? Het hele grote zonnige terras.

Lees meer

Proeflokaal House of Birds

Proeflokaal House of Birds

Het is een lastige om los te laten: waar o waar gaan we deze zomer buiten eten? Waar staan de tafels opgesteld in het gras, vinden we een plekje in de schaduw en waar scharrelen de boerderijdieren om ons heen? Ok, dat laatste is soms een beetje een stretch maar you get what we are aiming at. We besteden er een (was)lijstje aan: dit zijn onze favorieten buiten-restaurants. Een van die niet te missen locaties is het nieuwe proeflokaal House of Bird in het Diemerbos, geopend door de luitjes van brouwerij Bird Brewery. Een brouwerij ja, speciaalbieren-galore dus, én een dijk van een terras ondr fluisterende bomen.

lees meer

Butcher's Tears (+ Bar Roxanne)

Butcher's Tears (+ Bar Roxanne)

Er zat al een Butcher’s Tears Brewery Tap, ‘beer garden & kiosk’ aan de Karperweg 45. Best wel een beetje verstopt maar dat is ok, want voor de lui van Butcher’s Tears mag je best een blokkie om. Dat deden ghenoeg mensen, en dus was het tijd voor een tweede locatie. Dat werd Amsterdam West, wat meer in het zicht pal naar het al even no bullshit en daarom o zo prettige Roxanne. Aan de Jan van Galenstraat mag je aanhaken, naast de Marktkantine/ de centrale markthal. Ook hier een beerhall, terrace & kiosk. En dan loop je gewoon lekker op en neer naar Roxanne.

Brouwerij het IJ in Oost én in het Blauwe Theehuis

Brouwerij het IJ in Oost én in het Blauwe Theehuis

Ook Brouwerij het IJ heeft niet één maar twee proeflokalen en bij allebei mag je je zonder knipperen aansluiten. In Amsterdam Oost had je al De Molen, al járen een dijk van een adres met een puik terras waar je helemaal prima kunt proeven van de bekende én onbekende IJ-biertjes. Wist je dat Brouwerij het IJ momenteel een samenwerking heeft met Duvel? Dat resulteerde in een verrassend en verrassend fris biertje dat hier in huis niet aan te slepen is! Aanrader.

Maar er is meer: de mannen zitten tegenwoordig namelijk ook in het befaamde Blauwe Theehuis middenin het Vondelpark: op een zomerse dag toch echt de beste plek om te zitten. En op een niet-zomerse dag trouwens ook. De tafels van de bovenste terrasverdieping kun je reserveren, de begane grond is open voor walk ins.

Stiekem is het onze favoriet – al eeuwen (oké, niet zo oud maar toch) een begrip in Amsterdam en toch vrijwel geen toerist te bekennen. Hartje stad en toch verstopt (categorie ‘moet je weten’) en de mintgroene toog is zo niet-hip dat dat we er een kleurenstaaltje bij houden voor thuis. Afijn, het is de Moeder aller Bierproeflokalen, een bieroase in de binnenstad.

beeld via thehopleaves.com

De Prael Houthavens

De Prael Houthavens

Wie vanuit het westen Amsterdam in komt rijden, ziet ‘m al liggen: aan een van de kopse kanten van de Houthavens, met het water (iets verderop) in de rug, de neus naar de weg en – en dat is belangrijk – het terras in de zon vind het het bierlokaal van De Prael in de Houthavens. Bieren kun je leren en De Prael is het beste begin.