Nederland, Amsterdam4 februari 2022, door Maartje

15 x Vrijmibo in Amsterdam Oost

Nederland, Amsterdam, 4 februari 2022, door Maartje

15 x Vrijmibo in Amsterdam Oost

Friyááááy mag gevierd worden en dat is vaak (heel vaak) met drinks. En als het kan, dan ook graag met een happie in het knuistje voor erbij. Nu is Amsterdam vol, ramvol hotspots voor een vrijmibo, maar in Oost doe dan deze op de vrijdagmiddag. Voila: 15 x Vrijmibo in Amsterdam Oost.

 

 

 

Biertuin

Biertuin

Bartje hartje de Biertuin. Er zijn er twee in Amsterdam: eentje (wat eigenlijk nummer 2 is) aan de Prinsengracht, hartje stad. En een (met stip op nummer een deze): De Biertuin in Amsterdam Oost. Bestaat al járen en is al járen een favoriet. Omdat het terras er puik is, het bier goed en de burgers allerbest (behoorlijk fijn wanneer die vrijdagmiddagborrel over kan/ mag/ moet gaan in de vrijdagavond/ de rest van het weekend).

Brouwerij Het IJ

Brouwerij Het IJ

En als we het dan toch over bier-hier hebben: Brouwerij het IJ natuurlijk. Bij de molen in Amsterdam Oost is het iedere vrijdag gezellig en schijnt de zon, dan is het ook meteen een van de allerlekkerste terrassen in de wijdse omgeving.

(foto rechts is Brouwerij het IJ in het Blauwe Theehuis in het Vondelpark. Zeker geen Amsterdam Oost, wel een goeie vaak vergeten tip als het op de beste terrassen aankomt. Meer terrassen? Check! De beste terrassen van Amsterdam)

Alex & Pinard

Alex & Pinard

Aan de Dapperstraat. Op nummer 10. Juist, daar. Daar moet je zijn voor dé wijnbar van Amsterdam Oost. Dat is altijd een goed idee, zeker in een van de gezelligste buurten van de stad (vinden wij(n)). Alex + Pinard, zo heet zaak, en wijn is het credo. Op de site kun je lezen dat de vibes goed zijn (agreed) en “goeie, natuurlijke, authentieke wijnen, die met elkaar gemeen hebben dat ze smaken naar druif, land, passie en vakmanschap. Laat ze walsen in je glas, wijn is er ten slotte om gedronken te worden. Zonder teveel poespas” (agreed). Dikke tip, ook op niet-vrijdagen en óók voor meer dan alleen een (borrel)wijntje (lees: heerlijke happen hier).

 

(leuk om te weten: Bar Pif in een van de gezelligste straten van Amsterdam (die vind je niet in Oost maar in de Jordaan), is van dezelfde eigenaren. Lees meer over Bar Pif.

 

Clos Amsterdam

Clos Amsterdam

Aan het toch al o zo leuke Beukenplein zit restaurant en wijnbar Clos Amsterdam. Daar staan meer dan 100 verschillende wijnen op de kaart, die je, hallelujah, allemaal per glas mag bestellen. En het zijn geen lullige wijnen: eigenaar en wijngenie Rutger de Witte werkt zo wat zijn hele leven in de wijnindustrie en knows the drill. Hij had een job bij Grape District en ook gaf hij aan verschillende restaurants advies over de wijnkaart. Naast wijnen kun je er ook eten én ze serveren ze een allerbeste charcuterieplank. Kortom: zie je vrijdag bij Clos!

BORRL Kitchen

BORRL Kitchen

Tsja, een beetje VrijMiBo kán natuurlijk ook helemaal prima thuis of op de (mits gezellige) werkplek. Of in het Oosterpark! Of ergens aan de waterkant. En wat doe je dan? Juist, dan haal je een borrelpakket van BORRL Kitchen.

Café Kuijper Amsterdam

Café Kuijper Amsterdam

Vroeger was Café Kuijper een slagerij met bruin café en nu is het een bruin café zonder slagerij. Keuren we goed van Kuijper is gewoon zo’n tent waar het ongecompliceerd gezellig is. Hehe. Just what the doctor ordered.

De Eeuwige Jeugd

De Eeuwige Jeugd

Nog even terug naar dat vrijdagmiddag bier-hier gevoel hoor: daarvoor mag je in Oost ook zeer zeker aansluiten bij Brouwerij De Eeuwige Jeugd. Goed bier, goed volk. O, en goed voer, zeker voor wie nog een bodempje moet/ wil leggen voor de rest van de avond. Het is, lang verhaal kort, een beetje het antwoord op onze – zoals gezegd – jarenlange liefde voor De Biertuin. Omdat we wel eens wat anders willen zeg maar.

 

Wist je overigens dat een van de weinige vrouwelijke biersommeliers van Nederland voor Barts Boekje werkt? Is zo! Onze Sanne schrijft met regelmaat over de beste Bart Biertjes van het land. Barts Biertje

Bar Bukowski

Bar Bukowski

Vergeet de rest: Bukowski is al jaren dé plek aan het eind van de vrijdagse werkdag (en basically aan het eind van iedere werkdag als de trek in een biertje en een bitterbal groot is). Hoe en wat lees je hier: Bar Bukowski. En als je ons niet gelooft, lees dan toch nog maar even verder.

BAR JOOST

BAR JOOST

Een buurtbar is het, en daardoor denk je misschien niet meteen aan reserveren. Logisch, begrijpelijk, maar mooi een gemiste kans want vooral op de vrijdag is Bar Joost sinds ruim een jaar één van de gezelligste borrelplekken van de stad en is het steevast dringen voor een tafeltje. Want waar geborreld wordt, moet een bodem gelegd worden. Precies dat kan bij Joost, maar laat ook nog wat ruimte over voor het superlekker zoets als toet.

Volkshotel

Volkshotel

Waarom? Ten eerste omdat het een lekker no-fuzz adres is, maar verder vooral ook omdat het één van de fijnste ZZ_ werkadressen van Amsterdam is. En die ZZP-ers, ook die hebben op vrijdagmiddag om een uurtje of 17 zin in een biertje. Lees meer: Volkshotel

Bar Botanique

Bar Botanique

Die wijzen uit het Oosten van jeweetwel Maxwell, Louie Louie, Smokin’ Barrels, Bukowski en wat niet meer, zijn ook de Founding Fathers van Bar Botanique. En eigenlijk hadden alle voornoemde barren als onderwerp kunnen staan als aanrader voor een borrel maar Bar Botanique is momenteel wel een beetje favoriet. Waarom? Omdat het met al dat groen gewoon zo lekker aansluit op de jungletrend van het moment. Wellicht is Bar Botanique meer eten en drinken dan echt TGIF-drankjes maar let op: check het avondmenu voor de Plat Tropique met overheerlijke happen (een sterke combinatie van de voorgerechten) die goed als borrelhap genuttigd kunnen worden. Bar Botanique

Bar Basquiat

Bar Basquiat

Eerlijk is eerlijk, we waren nu niet perse méga benieuwd naar Bar Basquiat aan de Javastraat in Amsterdam Oost toen ze open gingen back in the days (in 2015 alweer!). Want hoewel het heus veelbelovend was allemaal, zou het, eerlijk is eerlijk, vast weer meer van hetzelfde zijn, zo dachten we. En, laatste keer: eerlijk is eerlijk, dat is ook wel een heel klein beetje zo (hip volk, kijken en bekeken worden, craft bier, heel veel gin-tonic-keuzes, man met baard en knappe meisjes in de bediening die er niet allemaal even veel zin in hebben, per se, maar dan kan ook aan ons liggen (hoe dan? Naja), een metrotegel en neonlichten hier en daar en euh, nouja, hip gedoe. Maar – alleluja – dat is het ook weer helemaal niet. Bar Basquiat is here to stay! En het is er echt mega gezellig, iedere keer als we er weer aanwaaien. Pluspunt 2: goede prijzen voor lekkere happen! Eenvoudig en gewoon goed. Tikkie gezond kan, junkfood the good way kan ook. De Libanese pizza (een kruising tussen flammkuchen en pizza maar hoe je het ook noemt, het blijft pizza), vooral die met paraham, mascarpone, mozzarella, parmezaan en truffel. Hoewel… ook die met worst. Vergeet ook zeker niet de varkens bapao a.k.a. de sticky pork bell buns te bestellen, zo lekker. Of het naanbrood met baba ganoush. En de giga-schaal met nacho’s, jalapeños, gesmolten kaas en crème fraîche. Grootste minpunt al met al? De akoestiek. Die is eigenlijk niet te doen.

Lola the Green Aardvark

Lola the Green Aardvark

Mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn na het lezen van deze lijst (op de paar hipige plekken na), leggen we het nog een keer onomwonden uit: die vrijdagmiddagborrel mag van ons bijvoorkeur ongecompliceerd en bovenal bourgondisch en gezellig zijn. Weg met het kijken en bekeken worden, weg met de fratsen: een bier en een bal willen we, thank you very much. Van dat is precies wat je bij Lola the Green Aardvark vind. Strik er omheen, niks meer aan doen.

Vergulden Eenhoorn

Vergulden Eenhoorn

Alright Alright, het is ietwat afgelegen en toch o zo dichtbij: de Vergulden Eenhoorn. Sowieso gaan omdat er weinig zulke mooie plekken zijn om een heerlijk welverdiend glas wijn aan het eind van de week te nuttigen. De stadsboerderij biedt wat je nodig hebt: een stevige borrel, met mooi weer picknicktafels voor een biertje en die borrelhap (indien mooi weer) en een hanghoek met openhaard (indien koud weer). Bonuspunt? Vriendelijker dan vriendelijk personeel. En dat is zeker niet vervelend. Vergulden Eenhoorn

Louie Louie

Louie Louie

Natuurlijk Louie Louie, die mag ook: precies zo’n niks aan de hand vrijdagstek: lees meer