België13 juni 2020, door Maartje

Buiten de gebaande paden: hier haak je aan voor een lekker maal

België, 13 juni 2020, door Maartje

Buiten de gebaande paden: hier haak je aan voor een lekker maal

Moest je voorheen in de randstad en in de randstad alleen zijn voor vooruitstrevende horeca, is dat in 2020 een achterhaalde gedachte. In iedere Nederlandse uithoek kun je tegenwoordig terecht voor fantastische maaltijden, originele boodschappen direct van de boer en vernieuwende gerechten.

Een lijstje met van de superfijne buiten de gebaande paden adressen, lekker lukraak en zonder enige structuur. Omdat het kan en opdat het mooie inspiratie mag zijn om het land, en een stukje van Belgie, weer eens te doorkruisen. Veel plezier!

Dwars door het land

Dwars door het land

In Sneek vind je een creatieve eetwinkel met horeca: Royaal Belegd is er de plek voor mollige salades en broodjes, en een boodschap voor thuis. In Tilburg borrelen we graag met het in huis gebrouwen witbier van Eetbar de Wagon en in Schagerbrug, een Noord-Hollands dorp vlakbij Callantsoog, schuif je aan bij Brasserie de Keuken, een reden om om te rijden: het mooie restaurant heeft precies die ongedwongen sfeer van een dorp waar ons ons kent. Het menu is deels creatief, deels bekend: voor ieder wat wils. Wij schoven aan voor de gebakken heilbot met zwarte inktvis risotto, wortelcrème en romanesco en komen nog een keer terug voor het borrelarrangement.

In Vlaanderen

In Vlaanderen

In Antwerpen is de kans groot dat je niet in de wijk Mechelen komt. Zonde, want daar zit al sinds 1875 resto-bar Millie’s. De zaak kreeg onlangs een flinke update waarmee ze nog minstens 100 jaar vooruit kunnen. Het menu veranderde de afgelopen kleine 150 jaar regelmatig maar brood, en het graan waarvan het gemaakt wordt, bleef vanaf de opening leidend. Al sinds 1875 verwerkt de molenaarsfamilie graan tot bloem. Daar worden degelijke gerechten van bereid. Geen gedoe, wel veel liefde voor lekker eten. Kraakverse ingrediënten, eigen familierecepten en extra aandacht voor graanproducten zoals brood, bier en jenever. Het flatbread slechts is een van de redenen om de afslag naar Millie’s te nemen.

Lees ook even 3 x niet te missen in Mechelen

Voorschoten & Den Haag

Voorschoten & Den Haag

We hebben een grote liefde voor Den Haag, mooie stad achter de duinen. En ook nu de horeca maatregelen hebben moeten nemen om het ‘nieuwe normaal’ te kunnen waarborgen, schuiven we er graag aan. Lees hier onze favorieten: Den Haag in Coronatijd.

Niet echt buiten de gebaande paden natuurlijk, Den Haag, we know, maar de kans is groot dat je niet zo heel snel in Voorschoten komt. Zonde, want daar schuif je aan bij Proeflokaal Mimi, pal naast de Valk Versmarkt. Bij die laatste winkel je bio-producten in aantrekkelijke verpakkingen. Zit je gekleurde boodschappenwagen vol, dan kun je bijkomen bij het sympathieke Mimi, de lunch en lifestyle-winkel waar je ceviche van zeebaars of zalm eet, of krokante gefrituurde rock shrimps.

Amersfoort

Amersfoort

Restaurant RAUW in Amersfoort staat hoog aangeschreven. De Michelingids geeft het een bordje, ter erkenning van de kwaliteitsproducten, vakkundige chefs en het lekkere eten dat uitgeserveerd wordt. En wij kunnen dat alleen maar beamen. Bij RAUW kun je zoals de naam je vast doet vermoeden vooral terecht voor vlees. Op het dinermenu (maar je kunt er ook terecht voor een lunch) staan gerechten als ossenhaasbiefstuk of steak tartare. Houd wel een gaatje over voor het dessert: een sticky toffee-pudding of cheesecake verdient het om opgegeten te worden. De kaart van The Blueberry is op zijn beurt gevuld met Amerikaanse ontbijt- en lunchklassiekers zoals een limited edition Sloppy Joe (broodje met gehakt, cheddar, jalapeños en augurk), scrambled eggs, cupcakes, New York cheesecake en stapels pannenkoekjes met blauwe bessen.

Deventers glorie

Deventers glorie

Aan de rand van de stad Deventer is het Havenkwartier de plek waar het creatieve volk rondhangt. Hier zitten de jonge bedrijven en de zzp’ers. We gingen al naar Fooddock en je kunt er overnachten bij de creatieve Lucy Cubes. Niet zo gek dus dat ook het beste koffieadres van de stad er huishoudt:

 De beste koffie én het mooiste koffielokaal. In een fikse loods kwam een ruim opgezette bar waar daglicht en vintage meubels de ruimte domineren. Je drinkt er uiteraard koffie van eigen makelij, en je eet er verse broodjes en zoete koek. Niet de Deventerkoek, daarvoor moet je op De Brink zijn, maar wel huisgemaakte taart. Niet in de laatste plaats is het het beste plekje van de stad om even rustig te werken. Zet nog even een paar passen verder, richting Fooddock, en je stuit op PIKNIK, een van de absolute topfavorieten in de stad. Gezonde en lekkere maar ongecompliceerde zaken op het menu, goede muziek uit de boxen en bier en wijn binnen handbereik.

Leeuwarden

Leeuwarden

De Grutterswinkel: Moeten we een favoriet benoemen in Leeuwarden, dan is het De Grutterswinkel, een ouderwetse kruidenier gevestigd in een monumentaal 17e-eeuws pand waar de aardigste dames in onberispelijke schorten je te woord staan.
Post Plaza: In een voormalig postkantoor zit Post Plaza. Het pand werd slim en aantrekkelijk verbouwd met behoud van originele elementen en werd door zowel een hotel als een grand café betrokken. Leeuwarden kent niet heel erg veel ontbijtzaakjes, dus mocht je de dag willen starten als een koning, dan is Post Plaza een goed idee.
Eten in de Molen: Dit restaurant staat net iets buiten het centrum van Leeuwarden maar laat dat je vooral niet afschrikken: vanuit het centrum is het hooguit een kwartiertje lopen en de bus stopt voor de deur. Binnen is het een oud-Hollands (lunch)feest. Liever de stad niet uit? Tuig dan naar Restaurant Barrevoets, ofwel Blootsvoets, in de leukste (winkel)straat van Leeuwarden, de Kleine Kerkstraat. Barrevoets is een nuchtere huiskamerformule waar alles zelf en met verse ingrediënten uit de omgeving gemaakt wordt. Smoothies, een killer cappuccino, broodjes, salades en brownies. Schilderijen van lokale kunstenaars aan de muur en alleen akoestische muziek uit de boxen. 

Je zou het Rotterdamse Dr. (dokter dus) de moeder (of vader) der Zuid-Hollandse cocktailbars kunnen noemen. Zomaar. Ver (of in elk geval: ‘net’) voordat het speak easy-concept het hele land door trok, ergens in 2012, opende het geheimzinnige Dr. zijn deuren. Een visitekaartje met alleen een telefoonnummer ging van hand tot hand: dat nummer moest je bellen, dan kreeg je een code en pas dan werd het adres van de bar bekendgemaakt. Een hit, je snapt ’t. Dat de cocktails steengoed waren, en de vide van het ‘moet je bij zijn’-niveau, hielp ook. Alle geheimzinnigheid is er acht jaar later wel een beetje vanaf, maar je moet er nog steeds bij zijn, bij de club van Dr., en ook de drankjes zijn onverminderd top. Dat niet alleen: de Dr.-shakers laten zien dat ze geen one day flies zijn en helpen ook andere Rotterdamse zaken met hun drankkaart. Ze doen het trucje voor, helpen de horecaluitjes op weg, lenen zichzelf af en toe uit en verspreiden zo het Dr.-virus over Rotterdam. Fijn. Dat deden ze ook bij Calaboose, een cocktailbar zoals we ’m nog niet kende. Bij Calaboose worden in een tropische setting de mixdrankjes namelijk met saté gecombineerd. Dat is een nieuwe. En een verdomd leuke! Oké, niet alleen saté maar ook een heel scala aan Indonesian bites en dus die refreshing cocktails. Elke derde vrijdag van de maand draait een Rotterdamse dj de avond aan elkaar. Nu al de leukste avond van de maand.

Restaurant Europa Zaandam

Restaurant Europa Zaandam

Op het Hembrugterrein in Zaandam, een voormalig opslagterrein voor artillerie van het Nederlandse leger, op de grens tussen Amsterdam en Zaandam, opende in de voormalige kogelfabriek cultuurhuis Het Hem. De rauwe loods werd geclaimd door de oprichters van streetwearmerk Patta die er een tentoonstellingsruimte inrichtten, een undergroundbar én Restaurant Europa. Die laatste wordt gerund door vijf vrienden die bij restaurants zoals Bak en Hotel de Goudfazant en FC Hyena in Amsterdam werkten stuk voor stuk zaken waar creatief en eigentijds gekookt wordt. Alle tafels van Europa er zijn slechts 26 couverts staan op barhoogte rond het open vuur zodat er interactie ontstaat tussen de gasten en de chefs. Om 19 uur begint de show en komt er een wisselend achtgangenmenu op tafel met de keuze voor vlees, vis of vega: de entrecote is goed, de champignontamales is nog beter. De vintage wijnkast staat vol met vin naturel, plus gefermenteerd bier van Nevel uit Nijmegen (een lekker fris zomerbier).