Nederland19 maart 2023, door Maartje

Het leukste van Castricum en Egmond aan Zee

Nederland, 19 maart 2023, door Maartje

Het leukste van Castricum en Egmond aan Zee

Castricum aan Zee, ook wel Bakkum aan Zee genoemd. Geen 'echte' badplaats zoals Zandvoort of Noordwijk aan Zee – er woont niemand en er is geen boulevard – en daardoor is het er over het algemeen stukken minder dichtbevolkt. Strand (in 2014 zelfs verkozen tot het schoonste van Nederland), bos, duinen en een koud biertje, c’est tout. Hetzelfde geldt voor het tien á vijftien autominuten verderop gelegen Egmond, waar het ook al zo goed vertoeven is. Voor het gemak trokken we ze even samen: dit is, tot we weer meer ontdekken. Voilá, volgens ons het leukste van Castricum en Egmond aan Zee.

 

Club Zand

Club Zand

Oke, dit is een inkoppertje, dat snappen wij ook wel. Maar toch… Club Zand is en blijft voor de hele dag, maar nog belangrijker: voor het hele jaar, twaalf maanden lang, zeven dagen per week, de beste optie. Bovendien is Club Zand zo’n aantrekkelijk adres uit de strandtentenboeken: tikkeltje hippie, vleugje boho, wat white wash hier en vooral veel ongedwongenheid daar. Hangen doe je in de rotan(hang)stoelen voor de deur, met je blik op de zee.

Club Zand

Check ook deze lijst: Barts Best of alle Nederlandse strandtenten 

Carter Castricum

Carter Castricum

Carter Castricum willen we heen. Dat we er lekker kunnen eten, daar twijfelen we niet over. De keuken heeft een eigentijds Frans bistromenu en is geïnspireerd op de levendige restaurants en bars van New York en Londen. Het keukenteam geeft klassieke bistro gerechten een eigentijdse twist, rekening houdend met moderne technieken en seizoensgebondenheid. Het menu wordt nog verder aangevuld met geweldige wijnen en cocktails (die wil je niet overslaan). Ook het personeel vinden we vriendelijk, de sfeer fijn en de plek top.

Carter Castricum

Hotel Zoomers, het HKLiving Hotel

Hotel Zoomers, het HKLiving Hotel

Wellicht dat er nog wat onenigheid was over de naam, maar wie deze twee titels voorbij heeft zien komen, moet vooral weten dat we het over één en hetzelfde hotel aan de Noord-Hollandse kust hebben. In de duinen van Castricum moet je wezen, waar stiekem de eerste gasten al hebben gelogeerd in wat ongetwijfeld het allerknapste kusthotel van het land moet gaan zijn/is. De verf is nog nat en we zijn nog niet geweest, maar de hele boel werd van A tot Z ingericht door de creatieve en belachelijk smaakvolle gasten achter HKliving. Dan weet je het wel. De boel wordt uitgebaat door de luitjes van restaurant Zoomers die met twee vestigingen van hun content precies weten hoe je gasten ontvangt, ze verwent en zorgt dat iedereen tevreden weer de deur uit loopt.

Check ook deze lijst: Barts Best of Slapen aan zee: heerlijke kust-adressen (2021)

DELVERS DUINHUIS, EGMOND AAN DEN HOEF

DELVERS DUINHUIS, EGMOND AAN DEN HOEF

Soms heb je van die plekken waar je gewoon heel erg blij van wordt als je alleen de plaatjes al voorbij ziet komen. Nou, dat was bij dit huis dus het geval. Delvers Duinhuis is dé plek om echt even helemaal weg te zijn. Rust, ruimte, strand en om de hoek van een grote hand vol echt goede lokale winkels.

Het is zo’n plek waar je, als je een keer geweest bent, het liefst jaarlijks terug komt. Of zelfs vaker dan eens per jaar, but ok. Van een lange strandwandelingen zo hups de sauna in. Jas aan, bolderkar mee en samen met het kleine spul op pad. ‘s Avonds de bank op, glas wijn erbij… Kortom, wat wil een mens nog meer?

Delvers Duinhuis

Nieuw Westert, Egmond-Binnen + Brutaal, Castricum

Nieuw Westert, Egmond-Binnen + Brutaal, Castricum

Als je het niet weet, dan weet je het niet maar IN Castricum vind je deze heerlijke stek met de naam Brutaal. Een meer dan fijn en kleurrijk eetcafé met heerlijk terras: precies zo’n adres waar je tijdens je vakantie zin in hebt. En dan zie je ook meteen hoe leuk en mooi Castricum is, los van het strand waar je meestal – geef toe – niet weg te meppen bent. Zonde! Vanaf het strand en/of de camping is het een heerlijke fietsroute naar Hartje Castricum waar er eigenlijk maar één bestemming is (en dan wel meteen een hele leuke). Juist: Brutaal.

En als je dan toch aan het fietsen bent, trap jezelf dan zeer zeker ook naar Egmond-Binnen waar je Gasterij Nieuw Westert, een onbekende parel in het groen mét speelbos voor de koters.

Watertoren Duin & Bosch

Watertoren Duin & Bosch

Je hebt kleinschalig en je hebt kleinschalig. Welnu, hier ben je helemaal met je you, yourself en wie je meeneemt, maar andere gasten zal je niet tegenkomen: er is maar één kamer in de Watertoren. Veel romantischer wordt het niet. Niets minder dan 360 graden uitzicht. Over de duinen, over de bomen en als je mazzel hebt en het weer werkt mee, kijk je net zover als Amsterdam. Wel zwaaien he? En het zou toch niet echt eropuit zijn als je niet wakker wordt met een uitgebreid ontbijt. Is ook geregeld en wel door de mensen van het nabijgelegen De Oude Keuken. Je mag heerlijk boven blijven en je ontbijt in de kamer opeten (zie je jezelf al zitten: ontbijt op je kingsize bed, met uitzicht van hier tot Tokio?), maar mocht je de dag liever met beide benen op de grond beginnen, ben je ook van harte welkom bij De Oude Keuken zelf.

Watertoren Duin&Bosch

B&B MooyBakkum, Castricum

B&B MooyBakkum, Castricum

Aan de rand van de duinen en dus de ideale plek voor uitjes als (lange) wandel- en fietsroutes en een dagje strand, maar ook centraal genoeg dat je binnen zeven auto minuten in het gezellige Castricum staat: B&B MooyBakkum! Eigenaren Jan en Rineke zorgen dat alles in orde is, dat ‘s ochtends het ontbijt klaar staat en als je andere vragen of dingen hebt, helpen ze je daar ook gewoon mee. Het huisje is knus, gezellig ingericht en heeft alles zodat je niet de hort op hoeft (maar dat is natuurlijk wel heel leuk in die omgeving). Het huisje heeft veel lichtinval en uitzicht om het groen. Er is een kleine keuken, eethoekje, bank en als de zon schijnt, zit je lekker buiten aan de picknicktafel. Fietsen kun je ook gewoon pakken, dus Castricum en omgeving is your oyster!

B&B MooyBakkum

heT ruiTerhuYS

heT ruiTerhuYS

Je vindt er labradors en buitenvrouwen (wellicht in alle betekenissen van het woord) met beige broeken, gestoken in rijlaarzen en neen, dat is meestal ook niet per se ‘ons ding’. Maar wie eenmaal aan het wandelen is, hiken is de hippe term, kan het heel wat slechter treffen. De buitenbrasserie heeft een ruim opgezet terras, terwijl binnen steevast een vuur flakkert in de enorme haard. Henny Huismans dochter Nikki en schoonzoon Frank runnen de zaak en ik – ik moet hier spreken van ik – heb nu eenmaal een zwak voor Henny en dus ook voor zijn nazaten. Frank en Nikki staan meestal zelf in de zaak en als dat zo is, gaat alles goed. Een aanrader voor een uitgebreid, hoogstaand diner? Niet per se, maar dat beweert ook niemand. Een zonnige lunch in de zomer, of opwarmen op mindere dagen: ja.

ORY AAN ZEE, EGMOND

ORY AAN ZEE, EGMOND

In Egmond is het all year round fijn toeven. Trakteer je jezelf dan ook nog eens op een heerlijk verblijf bij Ory aan Zee, dan wil je helemaal niet meer naar huis. Het strand ligt letterlijk op loopafstand, voor dat ultieme even-helemaal-weg gevoel.

De accommodaties van Ory aan Zee scharen we onder de noemer ‘unieke vondsten in eigen land’. Huizen die stuk voor stuk alle boxjes aantikken: ruim, fantastische ligging en knap ingericht. Er is een waanzinnige Duin Lodge, een Beach House pal aan het strand en een knusse Beach Cottage. Allemaal ideaal als je met een (groot) gezin of stel vrienden op zoek bent naar een plek om uit te waaien en op te laden.

Lees meer over Ory aan Zee

Maris Apartments + Restaurant Comer

Maris Apartments + Restaurant Comer

Op het laatst in dit lijstje, maar zeer zeker niet de minste: Maris Apartments en het restaurant op de begane grond van het kustpand Restaurant Comer. De eerste, de appartementen, zijn superdeluxe thuis-van-huis-plekken voor even óf voor heel lang. Pal voor de deur op het strand is De Zilvermeeuw je zoek-niet-verder-strandtent, maar net zo leuk, of nog leuker zelfs (zeker voor de avonduren) is Restaurant Comer op de begane grond van het pand. Je zit er tussen de planten, slurpt er verse oesters en eet er van een ongecompliceerde oprecht goede menukaart.

Lees meer over Maris Apartments in Egmond aan Zee