Nederland, Tilburg19 juli 2022, door Maartje

Barts Best of: restaurants in Tilburg

Nederland, Tilburg, 19 juli 2022, door Maartje

Barts Best of: restaurants in Tilburg

Tilburg is leuk! Steeds leuker. En dan met name de restaurants. Net als Breda poppen de interessante horecazaken uit de grond en is de ene tent nog leuker dan de andere. Eten op sterrenniveau, zomeravonden lang tafelen op het water onder een dak van lampjes, borrelen in een oude treinloods... Kan dus allemaal in Tilburg. Dit zijn de leukste restaurants in Tilburg.

Villa Pastorie, Tilburg

Villa Pastorie, Tilburg

Aan de Piushaven, een klèn stukske weijer dan je normaal gesproken zou komen (een klein beetje verderop), vind je Villa Pastorie. Dat is zoals het klinkt: een restaurant in een voormalige pastorie en een heerlijke plek om een hele (zonnige) (zon)dag door te brengen. De bediening is gastvrij, de tap staat bij voorkeur open, en de koks toveren met liefde en vooral veel plezier de lekkerste bio-gerechten voor je op tafel (Kannibaal bijvoorbeeld, een typisch Vlaams gerecht van fijngehakt rauw rundvlees aangemaakt met Belse mayonaise, augurkjes, sjalotjes, mosterd, kappertjes en peterselie geserveerd met waterkers en friet. Villa Pastorie heeft verschillende kleine ruimtes, de grootste in het midden (daar is de bar). Op naar Villa de Pastorie. O! Zouden we bijna nog vergeten dat de villa ook nog eens een puike optie is voor een nachtje logeren en dat er de optie is om in een bootje stappen. Jubel.

Pig & Rye, Tilburg

Pig & Rye, Tilburg

Nee joh, zoals gezegd zijn het echt niet altijd de zaken in de randstad die bejubeld worden vanwege hun aantrekkelijke lokalen en/of onovertroffen gerechten: het Tilburgse Pig & Rye bewijst dat (maar weer eens). De bakkerij-plus in een pand van ruim 100 jaar oud (hoge-ramen-alles) scoort punten met hun zuurdesembrood (volgens velen het beste van het land) én vanwege de spannende varkensvleesgerechten, veel te vaak vaak een onbemind ingredient. Op donderdag en vrijdag is het noodledag in de Nieuwlandstraat en op zaterdag en zondag is er een steeds wisselend en uitbreidend menu van kleine gerechten om te delen.

Buutvrij

Buutvrij

Buutvrij is een creatief koffiecafé, maar eigenlijk vooral een goede plek voor een lekkere lunch. Niet alleen lunch, ook voor ontbijt en koffie kun je even binnenwippen. Bij Buutvrij mag geleefd worden alsof het je tweede huiskamer is. Alles hier is super vers, zoals de gezonde yoghurtbowls en huisgemaakte taartjes, broodjes, tosti’s, soepen en salades. Aanrader is de truffeltantastisch. Buutvrij is daarnaast een etalage voor ontwerpers, kunstenaars en muziekmakers. Op het kleine podium vind je vaak akoestische sessies en andere optredens.

De Burgerij, Tilburg

De Burgerij, Tilburg

Aan de noordstraat zit deze zaak: op links De Burgerij winkel waar je alles, van diverse mosterdsoorten tot kaviaar af kunt halen, rechts het restaurant dat één van de beste en leukste van Tilburg is. Om de drie maanden wisselt de menu- kaart en dat is hét moment om aan te haken: onder de noemer Burgerij Primeur proef je de nieuwe kaart. Elke donderdagavond is er buiten de Oesterborrel. Proef verschillende soorten oesters onder het genot van een glas Sec of een andere bijpassende wijn.

Lees meer: De Burgerij

De Houtloods, Tilburg

De Houtloods, Tilburg

Misschien is De Houtloods wel het beste restaurant van Brabant is. In onze beleving dan he. Prachtig is de zaak: de zaak zit in een gebouw dat met zijn ontstaan in 1867 het oudste pand aan de creatieve Spoorzone is, al zou je dat over het in 2015 geopende, lichte, industriele restaurant rond een grote open keuken niet zeggen. Het hele jaar door een aanrader maar als de zon ook maar een heeeeel klein beetje schijnt, dan wil je hier helemaal wezen: het terras is net zo fantastisch als het eten.

Locals

Locals

Koffie, koffie en nog eens koffie, meer heeft een mens niet nodig. Weten ze bij Locals maar al te goed. De geur van goede koffie komt je bij binnenkomst al tegemoet dankzij de bonen die midden in de zaak worden gebrand. Kun je na je lunch met bakkie pleur de koffiebonen meteen mee naar huis nemen.

In de koffiebar kun je heerlijk ontbijten en lunchen.

La Cabaña, Tilburg

La Cabaña, Tilburg

Niks mis met soms een iets minder ‘hip’ (want pfff, ingewikkeld) lokaal waar het gewoon altijd van hetzelfde gezellige en goede niveau is. Tapasrestaurant La Cabaña is er zo één. Hele goede tapas (sommige gerechten zijn misshcien een ietsje te vet – kniesoor verder hoor) en immer gezellig.

RAW, Tilburg

RAW, Tilburg

Achter het Centraal Station van Tilburg ligt de Spoorzone, een rauw, opkomend gebied met een skatepark, een handjevol koffietentjes, De hall of Fame Cultuur-fabriek en eens per jaar foodtruckfestival de Smaak Karavaan. Hier opende ook restaurant RAW, gevestigd in een waanzinnige loods waar vroeger treinen werden gerepareerd. Groot en cool met alle industriële details nog intact. Je eet er biefstuk tussen de stationsbordjes en een bar van spoorrails. Oké, iets anders mag ook maar die biefstuk, dat is de trots van de vijf ondernemers achter de zaak. Al is het wat ons betreft vooral een topfavoriet voor een (weekend)drankje. Of twee. Of acht. Houd de programmering in de gaten: er is bij RAW regelmatig wat te doen. RAW? Dat staat voor de manier waarop je je biefstuk voorgeschoteld kunt krijgen, maar ook voor Restaurant Altijd Welkom. Creatief stelletje.

Restaurant RAK, Tilburg

Restaurant RAK, Tilburg

De belangrijke horecacentra van Tilburg-city bevinden zich allang niet meer in het stadshart van de Brabantse studentenstad. Vergeet het Piusplein en de Heuvel: in de Spoorzone moet je wezen. En in de Piushaven. Het idyllische stukje Tilburg dat in mijn studententijd nog een keiharde no-go area was, is tegenwoordig dé uit- valsbasis voor de beste restaurants van de stad (zie ook Little Escapes Nl & VL). Zoals restaurant RAK, dat sinds eind 2017 als een drijvend ponton letterlijk op het water verkeert. Een bijzondere locatie om te beginnen, waar je binnen een weergaloos uitzicht over de hele haven hebt. Hoewel je ook naar binnen kijken mag: de industriële lampen en fluwelen stoelen rond het twintigtal tafels mogen er zijn. Op het compacte menu onder andere geschroeide runderkogel met appel en komkommer, sesamcrème en knoflookvinai- grette. En smeuïge kabeljauw met kruidige Zeeuwse spek en beurre blanc.

La Nouvelle Auberge, Tilburg

La Nouvelle Auberge, Tilburg

Sorry wat? Klopt, Auberge du Bonheur is hetzelfde restaurant als deze, La Nouvelle Auberge. Dezelfde locatie aan de rand van de stad, dezelfde eigenaren, compleet nieuwe look én een nieuwe naam. Auberge du Bonheur was namelijk een prachtig restaurant op een beeldschone locatie maarrrrr de Brabantse jongelui wisten de plek eigenlijk alleen te vinden als er getrouwd mocht worden. Verder werd er voornamelijk getafeld door het iets oudere volk. Niet erg! Maar de mensen achter het ‘nieuwe’ La Nouvelle Auberge wilden toch ook wel graag aan de nieuwe garde laten zien wat ze in huis hebben. Dus kwam er een beeldige re-styling waar uiteraard de bekende 2018 looks in mee werden genomen (lichtblauw fluweel, check. Planten, check. Verhogingen voor gezellige zitjes, check).

Stadcafe de Spaarbank, Tilburg

Stadcafe de Spaarbank, Tilburg

Nog even terug naar de Noordstraat want daar zat vroeger Stadscafé de Spaarbank al en dat was toen al leuk. Dat is het nog steeds. De Spaarbank is namelijk gewoon zo’n fijn grand cafe voor altijd en elk moment. Voor jong en oud, voor een biertje en een krantje (mag tegelijk, die krant aan het eind van de dag of dat biertje gewoon iets te vroeg op de dag). De (dag)happen zijn zonder poespas en altijd smakelijk, de bediening altijd aardig en correct.

In die categorie houden we ook een beetje van Café Anvers overigens! Een bruin cafe gone good. Toen al, nu nog steeds.

Dwars Hotdogbar, Tilburg

Dwars Hotdogbar, Tilburg

Liever een snelle snack? Kan. Daarvoor moet je ook niet in het centrum zijn, maar op de Korvelseweg, waar hotdogzaak Dwars huist. Hier de Dwarse Dibber (klassieke hotdog met zuurkool, ui, mosterd en ketchup), Scheve Sjoerd (vega met worst van De Vegetarische Slager), Koppige Karel, Eigenzinnige Edgar, Haakse Harrie en Rebelse Ronald op het menu. Wie heeft er meer informatie nodig?

La Trappe

La Trappe

Net buiten Tilburg (kwartiertje rijden), maar óh zo leuk. Trappistenklooster De Koningshoeven vind je in Berkel-Enschot (de buurman van Tilburg en hier wordt La Trappe gebrouwen.

Er starten diverse fietsroutes vanaf de brouwerij, waarna je kan afsluiten met een lekkere lunch met (natuurlijk) trappistenbieren. Of ruil de fietsroute in voor een rondleiding door de brouwerij. Hierbij ga je langs alle facetten van het productieproces en langs alle karakteristieke gebouwen op het brouwerijterrein. Natuurlijk sluit je ook hierbij weer af met biertjes en een heerlijke lunch/borrelkaart.