Nederland, Zaandam27 september 2021, door Maartje

De Amsterdamse uitvalsbasis: Zaandam, Purmerend en omgeving

Nederland, Zaandam, 27 september 2021, door Maartje

De Amsterdamse uitvalsbasis: Zaandam, Purmerend en omgeving

Tja, Zaandam. Je moet even goed zoeken voor leuks, maar áls je hebt gevonden wat wij hebben gevonden (doe er je voordeel aan), dan bekijk je Zaandam plots vanuit een hele enthousiaste bril. Vooral het te gekke industriële Hembrugterrein verdient extra aandacht: het van oorsprong militaire terrein werd de laatste jaren flink onder handen genomen en het resultaat mag er wezen. Jonge start-ups vonden hun weg naar het ruige, ruim opgezette (en beeldschone) gebied met bakstenen gebouwen en meer groen dan je in Amsterdam tegen gaat komen. Dat allemaal ook nog aan het water. Plus de Westzijde, waar de VersKade opende: horeca in een voormalige vestiging van de Verkadefabriek. U voelt 'm al, dat is smullen.

 

D'Swarte Walvis

D'Swarte Walvis

De Zaanse Schans. Veel Zaanser wordt het niet. En hoe leuk als je vanaf het terras naar dit mooie plaatje kunt kijken? D’Swarte Walvis is the place to be. Bij deze brasserie, restaurant en bar kun je aanschuiven voor een lekker hapje en drankje. Extra leuk: er is een wekelijks wisselend chef’s menu, geïnspireerd op een specifiek land. Het gebouw is typisch Zaans – met luikjes voor de ramen en houten planken – en ziet er waarschijnlijk al eeuwen hetzelfde uit. Hoe vintage! De sfeer is gezellig, het interieur klassiek. Oja, heb je een eigen bootje? Je kunt aanmeren aan de steiger.

D’Swarte Walvis

Roast (Purmerend)

Roast (Purmerend)

Oké, je hebt gelijk; Purmerend is géén Zaandam. We know. Maar het ligt er wel verdomd dichtbij. Enne het zou zonde zijn om deze heerlijke tent niet te noemen in dit lijstje. Toch? Aan de altijd gezellige Koemarkt, hartje Purmerend, vind je Roast. Dit restaurant weet als geen ander het ietwat stoffige imago van een bistro op te pimpen naar een moderne zaak. De inrichting is trendy; een mix tussen klassiek en stoer – je weet wel: leren zitbank, getegelde muur en stalen accenten. Op het menu? Allerlei soorten broodjes, sushi (volgens de eigenaren de beste van de stad), ‘roast’ chicken en visgerechten. Kortom; zeker een bezoekje waard!

Roast

CULTUURHUIS HET HEM EN RESTAURANT EUROPA ZAANDAM

CULTUURHUIS HET HEM EN RESTAURANT EUROPA ZAANDAM

Op het Hemburgterrein in Zaandam, een voormalig opslagterrein voor artillerie van het Nederlandse leger, op de grens tussen Amsterdam en Zaandam, opende in de voormalige kogelfabriek cultuurhuis Het Hem. Holla. En: hollen. Want we hebben het hier dus over een mega mooie, rauwe, ruige loods met kunst (van de mannen van steet-brand Patta) en horeca (van vijf vrienden die voor Amsterdamse restaurants als BAK en Hotel de Goudfazant werkten), alles meer dan knap ingericht met behoudt van industriële accenten. Op naar Zaandam, op naar Het Hem en restaurant Europa Zaandam, we zeiden het al.

Lees meer: Het Hem Zaandam

Frites van 't Weeshuys (Purmerend)

Frites van 't Weeshuys (Purmerend)

In een voormalig huis voor ouderloos kroost kun je binnenkort de lekkerste frites (je weet wel patat, friet) halen. Wat dacht je van loaded fries met stoofvlees of een Hollands/ Spaans/ Portugees (aardappel)kroketje? Je vindt het bij Frites van ‘t Weeshuys in Purmerend. Enne dat is zeker een ommetje waard!

Frites van ‘t Weeshuys

 

 

ZAANSCH FAAM

ZAANSCH FAAM

In Zaandam runt de vriendelijke Willemien haar winkel die ze de Zaansch Faam gaf. Daarnaast reist ze ten minste 1x per jaar af naar het hoge noorden om mooie vintage spullen te zoeken voor in de Zaansch Faam winkel en gelijknamige webshop. Waarom Scandinavië? Omdat daar alles nét even anders dan wat je in Nederland kan vinden natuurlijk! Waarvan acte: wie een middag in Zaansch Faam spendeert zal de gedachtengang van Willemien beamen.

Alle spullen zijn met zorg uitgezocht en hebben als belangrijkste criterium dat ze een hoog ‘Feelgood’ karakter hebben. We like that. Het assortiment bestaat uit vintage parels (hallo prachtige kasten, vazen en bureautjes) maar ook heerlijk nieuw spul zoals kandelaars, leuke mokjes en de mooiste kids spullen. Lees meer

Oh My Guts

Oh My Guts

Oh My Guts is een topfavoriet als het gaat om all things lekker en all things gezond. De meiden van de kleine sympathieke zaak maken de lekkerste healthy (afhaal)maaltijden die vooral perfect zijn voor de lunch. Afhaalmaaltijden, zeiden we al: daar is Oh My Guts het allerbest in. Gezond en vers en nog steeds ‘Oh My’ zo lekker als je ze thuis of op kantoor opwarmt. Gewoon hartstikke ideaal.

Oh My Guts 

Italiaans restaurant Sagrestano

Italiaans restaurant Sagrestano

Misschien heb je het meegekregen -misschien niet-, maar veel (creatieve) Amsterdammers die het gezin uitbreiden en de woonlasten in Amsterdam niet meer te doen vinden, trekken naar Zaandam. En waar jonge gezinnen gaan, openen goede horeca-zaken. Eén van die zaken is het Italiaanse restaurant Sagrestano. Ook aan de Westzijde en óók in een pand waar je ‘oe’ en ‘aah’ tegen zegt. Hetzelfde geldt voor de gerechten die op tafel komen. Graag gedaan.

Sagrestano

De VersKade in Zaandaam

De VersKade in Zaandaam

Een versmarkt in de voormalige Verkade fabriek, waarbij alles draait om eten, drinken, proeven en beleven – er worden regelmatig te leuke Stand Up Comedy Surprise Night georganiseerd! Hoe gezellig is dát. Moet je even de socialmediakanalen van De Verskade bijhouden, dan zie je vanzelf wanneer die zijn. Los daarvan is het sowieso goed toeven hier: er is koffie van De Koffiezaak, vlees van ambachtelijke slager Van ‘t Oever en The Bakery voor de lekkerste banket.

De Verskade

Lab 44 Zaandam

Lab 44 Zaandam

Ah, en daar zijn we aangekomen op het Hembrugterrein. Een prachtig oord aan het water, zo gezegd. Het Hembrugterrein begint met de Yada Yada Market, een food- en prullariamarkt in een tof pand (maar toch… Helemaal verrukt zijn we niet over de Yada Yada Market. Loop zeker even naar binnen, en daarna weer lekker door) en wie verder doorloopt (of rijdt: je kunt met je auto helemaal door naar achteren rijden) vindt daar aan de linkerzijde Lab 44. En Lab 44 is feest. Er wordt bier gebrouwen (en opgeslagen, en getapt, en gedronken), er zijn burgers en pizza, in de zomer is het goed vertoeven op het buitenterrein en er is regelmatig een fuif. Lees meer: Lab 44

 

Filmtheater De Fabriek

Filmtheater De Fabriek

Regenachtige zondag? Op naar De Fabriek! Een plek voor arthouse films, maar ook om op het weekend te proosten in het bruine café dat bij het theater hoort. Zo’n helemaal prima theatercafé het houten café stoeltjes, een dikke laag filmposters tegen de muren, een verdwaalde groene fauteuil van je oma en een tosti op de kaart. Net als prima wijn en een biertje uit de buurt.

Beeld recht via marieke_sloep

Festival Hembrug Happening

Festival Hembrug Happening

Nog even over dat Hembrugterrein welke we zo prachtig vinden: het terrein leent zich – uiteraard – voor een festival. Dat vinden de Zaandammers zelf gelukkig ook. De zesde editie van Festival Hembrug Happening zou plaatsvinden tijdens SAIL2020, helaas gaat dit natuurlijk nu (covid-19) niet door. Geen stress die zesde editie gaat er komen, wanneer? Dat is nog niet bekend dus houdt de site goed in de gaten want dat het een leuk feestje gaat worden, dat is zeker. ‘Een mega-relaxt festival, voor de kleinsten, de grootsten en alles er tussenin’. Er is muziek, live en het beter DJ-materiaal, er is eten, veel bio-eten, er is theater en het is vooral een heel gezellig, intiem feest.

 

Helemaal happy in Zaandam? Blijf dan gewoon slapen. Manzo Suites is een topoptie.

 

P.s. Het moge geen verrassing zijn, maar toch: alles is bijzonder kids-proof in Zaandam. So you know.