Nederland, Zaandam16 augustus 2019, door Michel + Renske

Op naar Zaandam, op naar Cultuurhuis Het Hem en restaurant Europa Zaandam

Nederland, Zaandam, 16 augustus 2019, door Michel + Renske

Op naar Zaandam, op naar Cultuurhuis Het Hem en restaurant Europa Zaandam

Het Hemterrein in Zaandam is al even een reden on its own om naar Zaandam te crossen, en rap. Hier lees je waarom, just saying.
Nu is daar nóg een reden bij gekomen: Op het Hemburgterrein in Zaandam, een voormalig opslagterrein voor artillerie van het Nederlandse leger, op de grens tussen Amsterdam en Zaandam, opende in de voormalige kogelfabriek cultuurhuis Het Hem. Holla. En: hollen. Want we hebben het hier dus over een mega mooie, rauwe, ruige loods met kunst (van de mannen van steet-brand Patta) en horeca (van vijf vrienden die voor Amsterdamse restaurants als BAK en Hotel de Goudfazant werkten), alles meer dan knap ingericht met behoudt van industriële accenten. Op naar Zaandam, op naar Het Hem en restaurant Europa Zaandam, we zeiden het al.

Het Hem Zaandam

Het Hem Zaandam

De huiskamer van Het Hem in Zaandam, daar hebben we het hier allereerst over. Want die mag op je to do voor het weekend; perfect relaxt weekendmateriaal namelijk. Daarnaast slenter je rond door de hele, nogmaals, beeldschone loods (hallo trouwlocatie!). De huiskamer is vrij toegankelijk (voor de expo wordt een kleine entree gevraagd, wat logisch is want het onderhoudt van de plek, en de expo’s, moeten ergens van gefinancierd worden) en de uitbaters serveren hier de dag door koffie, frisdranken, snacks en gerechten van een een kleine menukaart.

Restaurant Europa Zaandam

Restaurant Europa Zaandam

De rauwe loods werd geclaimd door de oprichters van streetwear-merk Patta die er een tentoonstellingsruimte in richtten, een underground bar én Restaurant Europa. Die laatste wordt gerund door vijf vrienden die bij restaurants zoals Bak en Hotel de Goudfazant en FC Hyena in Amsterdam werkten – stuk voor stuk zaken waar creatief en eigentijds gekookt wordt. Alle tafels van Europa – er zijn slechts 26 couverts – staan op barhoogte rond het open vuur zodat er interactie ontstaat tussen de gasten en de chefs. Om 19 uur begint de show en komt er een wisselend 8-gangenmenu op tafel met de keuze voor vlees, vis of vega: de entrecote is goed, de champignon tamales is nog beter. De vintage wijnkast staat vol met vin naturel, plus gefermenteerd bier van Nevel uit Nijmegen (een lekker fris zomerbier).
Wel even reserveren dus. Voor 60 EUR krijg je dat acht-gangen verrassingsmenu voorgeschoteld. Feest.
Kids mee? Ja hoor. Absoluut. Voor hen is er een grote tekenhoek en meer dan genoeg leuks om te zien. Waar je ook kijkt. Omdat het het hele Het Hem ruim is opgezet, is het de hele expositie goed te bezoeken met kleine kinderen (lees: hufter- en kleine plakvingertjes-proof). Bovendien is er ook een buitenbar waar je uitkijkt op de langskomende bootjes en cruiseschepen die via IJmuiden het land binnenkomen of weer verlaten.
Leuk feitje: ook op alle toiletten hangt te gekke fotokunst! Oproep aan alle kunsthuizen en musea: waarom de plee ook niet wat oppoetsen?! Het kan en is reuze gezellig!
Heen? Vanaf 17:00 gaat er elk uur een boot vanaf Amsterdam CS die je naar het Hemterrein brengt. Die gaat vanaf 18:30 elk uur ook weer terug.