Nederland, Amsterdam6 december 2022, door Anna Sophie Wellink

De beste sushi van Amsterdam én de (beste) budget sushi van 020 – kortom: Sushi time!

Nederland, Amsterdam, 6 december 2022, door Anna Sophie Wellink

De beste sushi van Amsterdam én de (beste) budget sushi van 020 – kortom: Sushi time!

Je hebt sushi en je hebt sushi. De ene rol is echt de andere niet... Om te voorkomen dat je met voedselvergiftiging eindigt zetten wij onze favorieten op de rij. Dit is volgens ons aan de ene kant de beste sushi van Amsterdam én aan de andere de (beste) budget sushi van 020 - kortom: sushi time!

Sushi Ken

Sushi Ken

We mogen best wel heel graag af en toe (lees: VAAK) sushi eten (lees: bestellen) en hebben ab-so-luut een mening over waar je wel en niet wezen moet. Maar toch… We vinden het af en toe ook belangrijk om onze smaak te polsen onder een clubje mensen  die we hoog achten. Jullie. Want wie Barts Boekje leest, zo beamen we allerminst bescheiden, móet wel smaak hebben. Toch? En het oordeel was unaniem: het beste, fijnste, gezelligste sushirestaurant van Amsterdam is Sushi Ken. Of Ken Sushi, dat mag je ook zeggen geloven we. Niet alleen goed is het er overigens: je zit (en dat wil bij de gemiddelde Japanner echt niet altijd het geval zijn).

Niet (per se) sushi, wel never out of style Japanse restaurants: 11 x Japans in Amsterdam

Sushi on a budget

Sushi on a budget

Betaalbare én lekkere sushi in een knap lokaal? Dat kan en je mag ervoor naar Amsterdam Noord. Fred, Fred’s Kitchen is de naam. Onthoud maar.

We woonden er jaren om de hoek en raakten een beetje op de mensen van Jo-Sushi, het ieniemiezaakje in de Amsterdamse Jordaan. Altijd een lief woord, altijd perfecte sushi en de bank breekt er, opvallend genoeg, ook niet van. O, en wist je dat Jo-Sushi de oudste sushibar van de Jordaan is? Al ruim 20 jaar worden de rolletjes hier gerold.

Sushi ‘n Sake is van dezelfde mensen als Hosokawa – zie hieronder. Laagdrempelig is het, een bar waar je sushi scoort en weer doorgaat. Perfect voor een echt goede en echt snelle hap.

De Zeedijk is sowieso je plek om écht goed en écht voordelig te eten. Hier is A‑Fusion je man voor Sushi met een hoofdletter S.

Tomo Sushi

Tomo Sushi

In de overvloed aan betere (en minder goede) sushi- adressen in Amsterdam, is Tomo Sushi een meer (veel meer) dan safe choice. Japans op je bord is wat je krijgt en dat is what we want. Wanneer de mensch ruim 20 jaar terug blijft keren naar een vaste stek, weet je dat het goed zit. En terecht. Dus we gingen er heen voor de proef en nog vele keren daarop volgden.

We like Tomo. Sushi galore en andere traditionele Japanse bijgerechten stelen er de show. De kaart lijkt eindeloos te zijn en naast sushi komen heerlijke warme side dishes voorbij. Tomo Sushi verlicht zelfs de allerkleinste sushi craving (plus meer, want wie durft gaat voor eens een keertje iets anders dan de California Roll… Scallops met wasabi saus bijvoorbeeld, doen!). En voor de Tomo kenners onder ons, wees gerust: de menukaart is niet veranderd dus alle favoriete gerechtjes zijn hartstikke beschikbaar.  Verder wacht je er een ienieminie terrasje, waar je lekker kneuterig dat beetje zon zijn werk laat doen. Maar hé, bij Tomo sushi kom je niet voor de zon, maar – je raadt het vast al – de sushi.  Afijn, binnen strijk je neer op geinige kuipstoeltjes of reserveer je een plekje aan de sushibar (zoals dat heurt in Japan).

Absoluut niet de voordeligste uit het rijtje, wél de meest bijzondere sushi ervaring van de stad: Yamazato in het Okura hotel.

Altijd goed: Hosokawa

Altijd goed: Hosokawa

Hosokawat?? Restaurant Hosokawa dus, een Japans restaurant tussen het schreeuwerige Leidse- en Max Eeuweplein. Onopvallend, maar zoek en gij zult vinden. Het serene Japanse restaurant springt ook van binnen niet gelijk in het oog want bescheiden en kalm, in alles. Zo totaal iets anders dan wat we van deze pleinen gewend zijn. Het restaurant is qua inrichting wat er van een Japans restaurant verwacht mag worden: lichte kleuren, veel licht hout, zwarte stoelen en strakke zwarte lopers (zoals, is onze ervaring, alle Japanse restaurants er een beetje zo uitzien….). Hosokawa straalt een bepaald soort rust uit, lekker zen. Op het menu sushi en sashimi; zo verschrikkelijk vers dat de vis smelt op je tong – nou ja, als dat zou kunnen dan. De uramaki sushi (watte? Sushi die zo opgerold is dat de rijst aan de buitenkant zit) van zalm of die van wagyubeef zijn ook de bovenstebeste toppers. Ambacht it is bij Hosokawa: er zijn maar twee chefs in het restaurant die de sashimi klaar mogen maken en dat proef je. Sake? kan. Maar een verassing is de kennis van het personeel over verschillende (Europese) wijnen. Alles even fijn bij Hosokawa en de bediening is zo gepassioneerd over het restaurant, het eten en de cultuur, je zou bijna denken dat je in Japan bent. Plan de avond vrij want voor een avond uit bij Hosokawa neem je de tijd.

Umeno en EN

Umeno en EN

Hij bestond al jaren maar ineens was het een hit: Japans restaurant Umeno. Sterker nog: het schijnt het eerste restaurant van Nederland te zijn en het er is al jaren steengoed. Dat ging als een fluistering in de foodie scene van de stad en inmiddels is het ietwat onaangepaste restaurant (als ze geen zin hebben om open te gaan, dan doen ze dat niet, meestal is er niemand aanwezig die Nederlands spreekt en of je kunt reserveren ligt aan de bui van degene die opneemt). Maar goed, dat is het er.

Ook goed, maar wel echt aan de prijs, is En Japan­ese Kitchen & Sake Bar.

Sushi aan zee

Sushi aan zee

Hallo Bergen aan Zee: we’ve got good news for you! Lady Papa (geinige naam) in het Noord-Hollandse Bergen (altijd een goed idee) opende tijdens de corona lockdown en wist toch furore te maken met haar sushi. Knap.

Lees meer