30 mei 2020, door Maartje

Zeilen + vakantie in Nederland = De Blauwe Donder. Een droom(vakantie) op een boot

30 mei 2020, door Maartje

Zeilen + vakantie in Nederland = De Blauwe Donder. Een droom(vakantie) op een boot

Kijk, zeg jij staycation, dan zijn wij van Barts Boekje de eerste die roepen: Hotel! Boshuisje! Buitenhuis! Glamping! Strandtent! Slapen aan de kust! We zullen niet heel snel zeggen 'boot!' of 'schip!'. Gek hè? Daarom doet het ons deugd om te melden dat daar nu, stante pede, verandering in komt. Maak kennis met de Blauwe Donder, je ultieme (beloofd) staycation op het water. Je drijvende buitenhuis, je dobberende glamping, je zwemmende strandtent.

 

 

 

 

Das boot

Das boot

Want wat is de Blauwe Donder, u vraagt? In ieder geval geen hotel, boshuisje, buitenhuis, glamping of strandtent, zoveel is duidelijk. De Blauwe Donder is een traditioneel Fries zeilschip, in de zeilkringen beter bekend als een lemsteraak. Dat zegt u misschien niet zoveel, ons evenmin, maar in een vrije Bart-vertaling komt dat op het volgende neer: de Blauwe Donder is een groot schip, wel bijna 17 meter lang, met van die doeken en ooit gebouwd voor kustvisserij.

Echter, and now the fun begins, doet de Blauwe Donder al lang niet meer aan kustvisserij en is het schip nu te huren als luxe accommodatie. Laat je dus zeker niet afschrikken door woorden als ‘traditioneel’ en ‘zeilschip’, maar kijk er naar als een drijvend luxeoord.

Luxeoord? Maar jazeker! Je boeking van de Blauwe Donder komt namelijk met chef en schipper! Dus ook zeil nobody’s en luie koks hebben er de tijd van hun leven. Pick us. 

Schipper mag ik overvaren?

Schipper mag ik overvaren?

Aan boord is er namelijk slaapplek voor zes tot maximaal 10 personen, aan de grote tafel op het dek óók voor tien. I-de-aal voor, komt ‘ie, een staycation met de hele familie! De Blauwe Donder is namelijk per dag te huren, inclusief schipper, voor ontbijt, lunch en diner.

Maar je kunt ‘m dus ook boeken voor een staycation, zodat je een heel weekend (of langer, as you wish) de horizon tegemoet kunt varen. Naast dat prachtige grote dek, heeft het schip een grote, open keuken, een toilet, douche en hadden we nou al gezegd dat er vier cabines zijn? Twee master hutten voor vier volwassenen, en nog twee hutten voor ook tweemaal twee volwassenen of tweemaal drie kinderen. Nah, je kunt er donder op zeggen dat dit gezellig is.

De opstapplaats van de Blauwe Donder is aan de oevers van Muiden, dat slechts vijftien minuten rijden van Amsterdam is. Maar opstappen in Harlingen kan ook – niks staat vast en Bart, de eigenaar van de Blauwe Donder (what’s in a name), is – de heerlijkheid – hartstikke flexibel als het op jullie uitgesproken wensen aankomt.

Opgestapt in Muiden? Vanaf hier zet je koers richting het immer pittoreske Volendam (meer staycation kun je het niet hebben). Kies je voor een cruise, dan stap je in Harlingen op en draait het roer richting Vlieland, Terschelling of Ameland. Bij eb kan het schip op een zandbank rusten en kun jij je benen strekken en misschien zelfs een zeehond spotten. Teentje dippen, bootje varen, zomerse teint opdoen… Wij zien het helemaal zitten!

 

O! En ga je nu meteen naar de website van de Blauwe Donder (doen!), laat je dan niet volledig leiden door de genoemde prijzen: Bart kan alles regelen en prijzen gaan vaak in overleg, al zijn de prijzen uiteraard wel een goede richtlijn (deel vooral even door 6, 8 of 10, en bedenk je dat er een chef en schipper continu aan boord is: at your service)., Nog beter: als je zegt dat je via Barts Boekje komt, krijg je 20% korting! Ah, je bent al weg. Goed zo.