Nederland12 december 2020, door Maartje

De groeten uit 2020! Deel 3: Het oosten van het land. Zo doe je dat veilig (en mis je geen van de allerleukste plekken!)

Nederland, 12 december 2020, door Maartje

De groeten uit 2020! Deel 3: Het oosten van het land. Zo doe je dat veilig (en mis je geen van de allerleukste plekken!)

Je kunt balen van alles wat in 2020 niet kon en mocht. Dat kan. Maar dan doe je jezelf tekort, toch? Want in plaats daarvan kun je ook de focus leggen op wat er allemaal wél kon. Wat er wel was en wat je wel gedaan hebt. Geef toe: er waren sowieso tal van leuke momenten, niet waar? En geef ook eens toe: waren die wellicht behoorlijk dichtbij huis? Auto-afstand?

We maakten hier de balans eens op en kwamen nog maar een keer tot de conclusie dat we - stiekem - enorm hebben genoten van alle roadtrips in ons eigen land. De gestolen momenten dat we alleen (ook echt heel lekker) of met ons eigen kleine huishouden binnen het comfort en de veiligheid van onze eigen auto erop uit trokken. Het bos in, het strand op, uitwaaien, meezingen met de autoradio, op en neer naar de bouwmarkt (en nog een keer en nog een keer en nog een keer), autospelletje doen... Dat waren de happy moments van 2020.

Om juist die momenten te vieren delen we hier in een drieluik een aantal van de beste plekken van het land, door het hele land. We stapten in onze Volvo, begonnen met Amsterdam en omgeving en gaan door naar het oosten van het land, en wel met de hele familie. 

Cocoonhuisjes

Cocoonhuisjes

Handjes op elkaar voor Cocoon Huisjes, wat ons betreft de beste tip voor wie met het kroost Nederland wil gaan verkennen. Er zijn namelijk niet één, niet twee maar drie Cocoon Huisjes die hun naam helemaal waar maken: één in Drenthe, één in Zeeland en één in Limburg. Spaar ze allemaal zouden we zeggen. Nu even over Drenthe, want dit artikel gaat over het Oosten van het land, dus. In Drenthe vind je Cocoon Huisje Bosbries, dit is een frisse lichte bosbungalow uit de 70’er jaren. Eigentijds, met openhaard en helemaal in de stijl van nu met een design badkamer en moderne keuken. Drenthe it is,  fijn in de natuur en in het bos. Een topadresje om weer helemaal op te laden. Super met kinderen, een boomhut, trampoline, zwemmeer in de buurt en bos om de hoek.

Boeken doe je hier. 

Waar het Wondert

Waar het Wondert

In het zuidelijkste stuk Achterhoek check je in bij Waar het Wondert, met recht een wonderlijke plek: in de zomer zit je er heerlik in de ruim opgezette theetuin waar de bloemenpracht, alle planten en de bomen maandenlang prachtig zijn. Er zijn zitjes overal,  er is een vijver, een moestuin en wat beestjes. Tijdens die maanden kun je er met je eigen camper ook terecht al moet je wel rap zijn: er zijn maar twee plekjes (maar die zijn dan ook wel meteen helemaal mooi en ‘af’ – zelfs je ontbijtje kun je aan de deur van je eigen mobiele thuis krijgen). Maar we wilden het hier, naast die theetuin, vooral ook even hebben over het. huisje dat bij Waar het Wondert hoor, een B&B&B (Beeldige. Bed and Breakfast) waar je het hele jaar door terecht kunt. Het vakantiehuisje werd helemaal uit hout opgetrokken (mooi!). Er is een tweepersoonsbed op de vide (niet geschikt voor gezinnen dus), een. houtkachel (romantisch) en alles om voorlopig de deur niet meer uit te hoeven.

For-rest Glamp

For-rest Glamp

Een Glamping in Eibergen? Een camping in de Achterhoek waar het sfeertje naar festivals riekt (alleluja, kan het dus alsnog in 2020), waar de stemming gemoedelijk is, de logeerplekken knap én comfortabel en waar – let op – adults only afgewisseld wordt met twee weken kidsproof vakantievieren in een stukje redelijk on-ontdekt Nederland? Dat bestaat en de naam is For-rest Glamp.

Kijk, dat zit zo: in de Achterhoek, daar is echt best nog wel heel wat ruimte. Dat is fijn want ruimte is just what the doctor ordered. Bovendien wonen er in de Achterhoek, in en rond het immer bruisende Eibergen om precies te zijn, mensen met smaak, zo blijkt. Mensen die in de organisatie van festival zoals Lowlands zitten en die hun kans grepen toen er een verwaarloosde camping in de buurt leeg bleek te staan.

Het idee was om een paar van die (immer waanzinnige) ‘props’ van Hollands beste festivals op de camping te zetten, maar in the end werden het 40 accomodaties, een heerlijke algemene (buiten)ruimte, een winkeltjes en verschillende buitenplaatsen om te barbecuen. Afijn, die mensen met smaak en swag besloten dus om van dat stukje Hollandse natuur een camping in het bos te maken, met precies dat sfeertje dat een beetje festival zijn swung geeft: tipi tent hier, foodtruck daar, knapperend haardvuur erbij, rust als je geen zin in mensen hebt en vertier als je dat wel wil. En nee, dat is niet alleen in de zomermaanden! Glamping zeiden we, en dat wil zeggen dat het er het hele jaar door knus is. Ha!

de oude zondagsschool

de oude zondagsschool

Als je de titel hebt gelezen is de volgende informatie compleet overbodig, maar we zeggen het toch maar even omdat het zo lief is: dit uit 1924 stammende vakantiehuis genaamd ‘de oude Zondagschool’ was in een vorig leven, inderdaad, een schooltje. Met twee lokalen zelfs, die nu zijn omgebouwd tot een ruime keuken en woonkamer in één. Daardoor is het van binnen verrassend ruim, iets wat je van de buitenkant niet zou verwachten. Vinden we altijd extra leuk, een plek met een verhaal. De binnenkant is basic, beetje ouderwets, veel hout, past helemaal bij het sfeertje. Je waant je een beetje in de vorige eeuw, maar dan met de gemakken van nu, zeg maar. Vanuit het huis, dat vrijstaand is, kijk je uit over de weilanden en aan de zijkant ligt een bos. 

Achter het huisje is een terras en koters kunnen hun lol op in dat eerdergenoemde bos. Er staan zelfs twee fietsen klaar voor (al dan niet spontane) trektochten in de omgeving. Of je het huis nu verlaat of niet, overal om je heen is er leven en groen, van koeien tot eekhoorns, hazen en zelfs reeën. Al moet je voor die laatste wel heel vroeg opstaan wil je er een glimp van opvangen, of je geluksdag hebben.

 

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Landgoed De Wilmersberg

Landgoed De Wilmersberg

Onder de rook van gezellig Enschede (Enschede gezellig? Ja, echt wel) troffen we een van onze nieuwe favoriete terugtrekplekken in eigen land: hotel Landgoed Wilmersberg in De Lutte, verstopt in het mooie groene hart van Twente in het oosten van Nederland. Daar kunnen we van alles over vertellen (wat we dan ook gaan doen, leest u hieronder maar), maar waar we vooral over kwijt willen dat we in Landgoed Wilmersberg EIN-DE-LIJK een hotel vonden waar je én kids én viervoeters én kritische (vega) vrienden (want het is er mooi én lekker én er is een geweldige spa) en je ouders (vanwege het geen-gedoe-gemoedelijk) met een gerust hard mee kunt nemen. Hehe. Hulde! Lees meer

Restaurant Oranjerie

Restaurant Oranjerie

Hop, pak die auto en rijd naar het Oosten van het land. Op naar Restaurant Oranjerie in Ruurlo. Waarom? Nou gewoon: niet alleen omdat het er fijn vertoeven is maar ook omdat je er picture perfect kunt wandelen rond het kasteel. Midden in een juweel van een Engelse landschapstuin, you know wel, van die tuinen die je alleen in van die sprookjesachtige films ziet, staat de stijlvolle Oranjerie. Grote ramen en oude ornamenten die de hippe stadse bewoner tegenwoordig gewoon laat namaken. Hier zijn ze gewoon nog helemaal origineel. Ha! Buiten de Oranjerie vind je een groot terras met strakke parasols.

Afijn, met het uitzicht, je snapt het al, zit het wel snor, helemaal uitkijkend op die tuin. In die tuin vind je een opvallend knap kasteel; daar komen we zo even op terug. Binnen is het simpelweg gezellig. Veel daglicht door het glazen dak, hangende planten, bar in de zaak en gele bankjes waar je de hele middag lekker op kan zitten. Leuk voor in de zomer, herfst, winter maakt niet uit.

En hier lees je alles over die fantastische Volvo waarmee we op pad waren.