9 december 2020, door Maartje

De groeten uit 2020! Deel 1: Rondje Noord-Holland. Zo doe je dat veilig (en mis je geen van de allerleukste plekken!)

9 december 2020, door Maartje

De groeten uit 2020! Deel 1: Rondje Noord-Holland. Zo doe je dat veilig (en mis je geen van de allerleukste plekken!)

Je kunt balen van alles wat in 2020 niet kon en mocht. Dat kan. Maar dan doe je jezelf tekort, toch? Want in plaats daarvan kun je ook de focus leggen op wat er allemaal wél kon. Wat er wel was en wat je wel gedaan hebt. Geef toe: er waren sowieso tal van leuke momenten, niet waar? En geef ook eens toe: waren die wellicht behoorlijk dichtbij huis? Auto-afstand?

We maakten hier de balans eens op en kwamen nog maar een keer tot de conclusie dat we - stiekem - enorm hebben genoten van alle roadtrips in ons eigen land. De gestolen momenten dat we alleen (ook echt heel lekker) of met ons eigen kleine huishouden binnen het comfort en de veiligheid van onze eigen auto erop uit trokken. Het bos in, het strand op, uitwaaien, meezingen met de autoradio, op en neer naar de bouwmarkt (en nog een keer en nog een keer en nog een keer), autospelletje doen... Dat waren de happy moments van 2020.

Om juist die momenten te vieren delen we hier in een drieluik een aantal van de beste plekken van het land, door het hele land, te beginnen met ons eigen vertrekpunt: Amsterdam en omgeving. Je moet de groeten uit 2020 hebben!

The Unbound Amsterdam

The Unbound Amsterdam

Blij zijn we met het nieuwe The Unbound, een groen paradijs in de Tuinen van West, aan de rand van Amsterdam. Een city escape mag je het noemen, en escapen zul je: de minimalistisch luxe ingerichte cabins doen het thuisfront even helemaal vergeten. Iedere cabin is verschillend en heeft variërend plek voor minimaal 1 tot maximaal 5 drukte-ontsnappers. Aan alles is gedacht, van ecologisch linnengoed en alpaca plaids tot een badkamer met regendouche. De ene cabin heeft een dakterras van 40 vierkante meter waar je de hele dag privé kan luieren, de ander heeft een hot tub of een groot terras met buitenoven. 

Ook op het terrein aanwezig zijn onder andere een gemeenschappelijke tuin met wilde natuurspeelplaats, een buitensauna, een floating spa en een restaurant waar je normaliter ook welkom bent als je niet komt logeren. De chef werkt enkel met lokale producenten en producten uit eigen biologische moestuin, een goed voorteken, dunkt ons. Stel je gaat met z’n tweetjes, of alleen (iemand moet het doen), blijf dan vooral onder je alpaca plaid liggen en bestel de cabin service. Da’s een mooi woord voor een box met ontbijt, lunch, diner of picknick, samengesteld door de chef- en dat gewoon ‘thuis’. 

Bakkerij Mama

Bakkerij Mama

In Zwanenburg, slechts 15 minuten rijden (of minder zelfs, als je vanuit Amsterdam west komt), vind je de allerleukste en lekkerste bakkerij ever: Bakkerij Mama. Vinden wij dan. De bakkerij zit, anders dan je misschien zou verwachten, niet in een scheef herenhuis(je), maar in een grote loods waar binnen álles vers wordt gemaakt.

Heus niet zomaar een bakkerij is het: Bakkerij Mama verkoopt ruim 100 soorten brood en ander lekkers uit de oven. Focaccia’s, zuurdesembroden, granola, ontbijtkoek en de aller (aller aller) lekkerste haverkoeken. Zorg dat je genoeg ruimte in je auto hebt zodat alle heerlijke gebakjes & co mee naar huis kunnen!

 

Het zal geen verrassing zijn dat we met grote regelmaat alleen in de auto zitten. Geen straf hoor! Sterker nog: het is een moment voor onszelf. Radio aan en rijden maar. Een veilige auto is wat ons betreft een van de belangrijkste investeringen. We kozen voor Volvo om meerdere redenen: omdat we het een cool merk vinden, met al zijn Scandinavische vibes. Maar vooral omdat het een van de veiligste auto’s out there is. Wist je dat het merk de eerste (!) was die de driepuntsgordel – de gordel die we nu allemaal kennen – introduceerde? Destijds was het een onconventionele toevoeging die op veel verzet stuitte. Volvo voorzag echter al hun auto’s van de gordel en de rest is geschiedenis; miljoenen mensenlevens zijn ermee gered. Die innovatieve koppigheid vinden we te gek. Ook nu is Volvo druk met tal van vernieuwingen op het gebied van veiligheid. Toekomstige Volvo’s worden uitgerust met camera’s die signaleren als de bestuurder niet reageert op waarschuwingssignalen en het risico loopt op een ernstig ongeval. Dat signaal leidt dan tot een ingreep kan bestaan uit het beperken van de snelheid van de auto, een waarschuwing via Volvo On Call en als laatste redmiddel, het automatisch actief afremmen en veilig parkeren van de auto. Volvo Cars is van plan om deze camera’s op de volgende generatie Volvo’s te introduceren. Mocht er onderweg iets gebeuren, een ongeluk, of de chauffeur wordt onwel, dan wordt dit geregistreerd en zijn de hulptroepen al onderweg voordat je het weet. Dat is voor iedereen die, net als wij, veel onderweg zijn, echt een geruststelling.

 

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Strand vier, Monnickendam

Strand vier, Monnickendam

Zoals iedere strandtent is ook Strand Vier, een paviljoen aan het water in Monnickendam, tijdens de wintermaanden gesloten. Zet hem dus sowieso maar alvast op je to do voor het voorjaar van 2021: nog geen 20 minuten vanaf Amsterdam is dit onontdekte pareltje een dijk van een vakantie-voor-een-middag-tip. Je parkeert je auto aan het begin van een mooi bos en vanaf daar loop je het pad af tot je bij een afslag komt: daar moet je wezen. Het houten paviljoen is precies dat wat een goede strandtent hoort te zijn. Het is er ruim, binnen en buiten, de gerechten zijn groot en lekker, het personeel is goed gemutst en kent zijn pappenheimers en er is volop plek voor kids (en honden) om te rennen en te spelen.

Vreeland/ Baambrugge/ Nigtevecht...

Vreeland/ Baambrugge/ Nigtevecht...

Je zou misschien denken dat de kust ons favoriete gebied is in Noord-Holland, maar niets is minder waar: in 2020 reden we liever (want rustiger) richting Baambrugge waar De Lindenhof huist – de allerbeste plek met vers van het land producten (let op: op zondag zijn ze dicht). Al doken er heel wat waanzinnige landgoedwinkels op in 2020, lees hier maar. Niet in de minste plaats omdat de route door Baambrugge, Nigtevecht en Vreeland o zo mooi is. Duik bijvoorbeeld het Klompenpad hier op (gaat er geen belletje rinkelen bij het Klompenpad? Dat is een begrip dat door heel Nederland gaat en waarbij boeren stukken land vrijgeven om overheen te wandelen. Hier in Noord-Holland ligt ook zo’n stuk pad en je komt er nauwelijks iemand tegen). Over wandelen en roadtrips gesproken… We mochten in 2020 ook graag even in en rond Abcoude parkeren, een van de mooiste dorpen van het land. Hier ook overnachten? Doen! Ga dan vooral naar Atelier Vert of Vrijhaven Zwier.

Amsterdam

Amsterdam

Die afhaalmaaltijd ophalen? Schijnt de zon, dan trappen we onszelf op de fiets van A naar B, maar komt het met bakken uit de hemel en/of willen we ons prakkie warm op de keukentafel, dan doen we de auto. Check hier onze afhaallijst in 020.

Maar we gingen in 2020 vooral ook veel buiten eten. Dit zijn onze favoriete buitenrestaurants van 2020 door heel het land (en ons is beloofd dat ze in 2021 gewoon weer terug komen).

De Nederlanden

De Nederlanden

Last but not least check je in bij hotelrestaurant De Nederlanden*. Aan het roer staat sterrenchef Wilco Berends, vooral bekend van zijn signatuur oesterproeverij. Naast het restaurant heeft De Nederlanden ook 11 knappe ingerichte hotelkamers en een suite. Wilco’s vrouw Caroline heeft zich vooral bemoeid met de inrichting van de kamers en is echt een gastvrouw

Reserveren? Snappen we. Een culinair hotelarrangement is €217,50 euro per persoon. Wat je dan kunt verwachten? Een 8 gangen diner, overnachting en een ontbijt waar je U tegen zegt.