30 december 2020, door Anna Sophie Wellink

De mooiste treinreizen door Europa

30 december 2020, door Anna Sophie Wellink

De mooiste treinreizen door Europa

Wie naar Bali of Kaapstad wil, denkt daar in een post-lockdown wereld wellicht net wat langer over na dan voorheen. We kunnen en moeten andere manieren van transport omarmen en de trein is een goed alternatief om meer van de wereld te kunnen zien en toch de gehaaste massa te omzeilen. Bovendien bewijst een mooie treinreis het cliché dat de reis net zo belangrijk is als de bestemming. Sinds begin 2020 brengt een directe treinverbinding je van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk. Vanaf daar kun je doorreizen naar Schotland. Boek daar bijvoorbeeld de West Highland Line van Glasgow naar Mallaig. Deze treinreis volgt de rivier de Clyde voordat hij off-piste de Schotse wildernis inslingert, vrij van wegen, auto's en andere mensen. Valleien en hellingen, that’s it. Tegen het einde van de reis, rijd je over het Glenfinnan Viaduct aan de top van Loch Shiel; de plek waar Harry Potter en zijn vrienden de Hogwarts Express bereden. In Portugal brengt de het Douro Valley spoor je in drie uur door de Douro-vallei ofwel het Portugese wijnland. Onderweg hier en daar uitstappen voor een proeverij valt aan te raden, al is het alleen al om de historische stoomlocomotief waar je inzit van buiten te kunnen aanschouwen. Tijdens de reis slaan lokale muzikanten op tamboerijnen, tokkelen ze op gitaren en roetsjen de toetsen van een accordeon door hun handen. De Glacier Express brengt je door een prachtige witte wereld van het Zwitserse Zermatt naar St Moritz en wie toch eerst wil vliegen voor de treinreis van zijn leven, boekt een retour Japan voor de rit tussen Tokyo en Osaka. En er is meer...

Schotland

Schotland

Van de Westhighland line: van Glasgow naar Mallaig. 

Deze treinreis vertrekt vanuit Glasgow Queen Street en gaat door via de rivier de Clyde in noordwestelijke richting, voordat de trein off-piste slingert en je terecht komt in een Schotse natuur, dus weinig wegen en nauwelijks auto’s. Wat je hier ziet wil je weten? Vooral valleien, hellingen en meren omringt met berkenbomen. Niet lang na Tyndrum maakt de trein een knappe afslag rond de hoefijzerbocht aan de voet van Ben Doran voordat hij richting Fort William gaat. Tegen het einde van de reis kom je langs een van de meest herkenbare delen van de trails ter wereld: het Glenfinnan Viaduct op de top van Loch Shiel.

Portugal

Portugal

De Douro Valley treinreis. 

Deze drie uur durende reis door de Douro-vallei is zo de moeite waard. Je reist namelijk naar het Portugese wijnland om precies te zien waar druiven worden geoogst. Natuurlijk stop je  onderweg om het een en ander te proeven. De trein heeft knappe looks: gepolijste houten banken, de ramen kunnen wijd open en zo af en toe sist en blaast dez historische stoomlocomotief.

Onderweg kom je ook langs de brede rivier de Douro van Régua via Pinhão naar Tua en weer terug. Tijdens de reis spelen lokale muzikanten op tamboerijnen, gitaren en accordeons.

 

Van Venetië naar Londen

Van Venetië naar Londen

Met de Venice Simplon-Orient-Express reis je van Venetië naar Londen.

De beroemdste treindienst ter wereld, de Orient Express, is nu door Belmond opnieuw ontworpen om de gouden eeuw van reizen na te bootsen. Pure luxe is het aan boord van deze trein. Alles in Art Deco ingericht. Voor lunch bestel je er kreeft en prosecco terwijl je door de Italiaanse Dolomieten reist. Na een cocktail in de bar kun zo hups je bedje in. Voordat je de volgende ochtend wakker wordt in Parijs met een ontbijt, met warme koffie en vers gebakken croissants.

 

Frankrijk

Frankrijk

Van Cannes naar Monaco.

Deze pendeldienst, die meestal vol zit met middelbare scholieren, winkelend publiek en sandalen dragende opa’s inclusief stokbrood, rijdt langs de Franse Rivièra en brengt je via de Franse Rivièra naar de badplaats Cannes. You know well de stad gevuld met palmbomen en Ferrari’s.

Deze dubbeldekker rijdt langs de rand van de blauwe Ligurische zee en daarna hups door naar Nice en Monaco, de oceaan blijf je de hele reis zien totdat je aankomt bij de Italiaanse heuvels.

 

Italië

Italië

De Cinque Terre treinreis. 

Chinque Terre staat bekend om de mooiste wandelingen. Van het ene Italiaanse dorpje zo door wandelen naar de volgende. Je kunt de vijf Liqurische dorpen ook vanuit de trein bezoeken, aanrader it is. De trein rijdt van Levanto naar La Spezia met tussenpozen in Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. De looks die je onderweg tegenkomt zijn knap, knapper knapst. Heuvelachtige tunnels, schattige Italiaanse dorpjes, terrasvormige wijngaarden en natuurlijk de zee. Bij zonsondergang is deze treinreis ook echt een aanrader.