Turkije23 september 2019, door Barts Boekje

Dinner with a view: restaurant Mikla in Istanbul

Turkije, 23 september 2019, door Barts Boekje

Dinner with a view: restaurant Mikla in Istanbul

Het historische Istanbul ligt zowel op het Europese als Aziatische continent en vormt daardoor een interessante smeltkroes van culturen. Maar waar ga je eten? Weten we: bij restaurant Mikla. Want daar beleef je een heerlijke fine dining experience op een paar honderd meter hoogte. Bam! Een eigentijdse interpretatie van de lokale keuken met een adembenemend uitzicht. Date night done right, als je ’t ons vraagt!

restaurant Mikla Istanbul

restaurant Mikla Istanbul

Op de achttiende verdieping van het chique Marmara Palace hotel ligt Mikla. Het restaurant opende zijn deuren in oktober 2005 en staat sindsdien bekend als één van de beste restaurants van de stad. Aan het roer: Mehmet Gürs. De chef met Turks-Scandinavische roots wordt gezien als één van de pioniers van de moderne Turkse restaurantwereld sinds hij in 1996 vanuit de VS terug naar Turkije verhuisde.

Date night bij Mikla start, zoals het hoort, nog één verdieping hoger. Op het dakterras van het Marmara Palace Hotel geniet je van een cocktail with a view. Het 360 graden uitzicht op de stad is er één om U tegen te zeggen. Met de hippe beats op de achtergrond waan je je zelfs heel even op een rooftop in the big apple.

Bij Mikla zelf kun je tafelen op een buitenterras met heerlijk uitzicht. Al zijn de plaatsjes beperkt en moet je daarvoor nóg vroeger reserveren. Geen plekje op het terras kunnen fixen? Niet getreurd. Binnen is het ook heerlijk. Het interieur weerspiegelt de Turks-Scandinavische roots van de chef, met meubilair uit de jaren vijftig en zeventig en een prachtige houten bar. Extra pluspunt: de halfopen keuken. Wie vindt het niet leuk om even ongegeneerd in de potten te gluren?

Op tafel bij Mikla: een moderne interpretatie van traditionele Turkse gerechten. Wij gingen voor het tasting menu dat je in zeven gangen meeneemt langs de Nieuw-Anatolische keuken. De ingrediënten van over worden zorgvuldig geselecteerd over heel Turkije en volgens een mix van moderne en eeuwenoude processen verwerkt. Dat enkel het beste goed genoeg is, proef je onder andere aan het overheerlijke zuurdesembrood. Heel verslavend! Intussen is Mikla nummer 43 op de lijst van de 50 beste restaurants ter wereld, met dank aan het totaalplaatje van uitstekende service en verrassende gerechten op een geweldige locatie. Een interessante mix van eigentijds en traditioneel en een must voor wie een tripje naar Istanbul op de agenda heeft staan.

Mikla – Asmalı Mescit, The Marmara Pera, Meşrutiyet Cd. No:15, 34430 Beyoğlu/İstanbul, Turkije – open van maandag tot zaterdag van 18:00 tot 02:00

www.miklarestaurant.com