Nederland, Friesland29 november 2017, door Maartje

Drieluik Leeuwarden en Friesland: eten, slapen en winkelen.

Nederland, Friesland, 29 november 2017, door Maartje

Drieluik Leeuwarden en Friesland: eten, slapen en winkelen.

Op naar het Hoge Noorden. Iets wat – in my case – al jáááren op het verlanglijstje stond maar er uiteindelijk nooit echt van kwam. En toen gingen we logeren in Leeuwarden. Friesland dus. Echt veel hoger in Nederland kom je niet hoor. Ben je op zoek naar een combinatie van avontuur, natuur en vriendelijkheid, dan is dit het uitje wat je best wel even boeken kunt. Eerder hadden we al een stuk over wat er zoal valt te beleven in het zonnige Noorden. En zie hier deel 2 van het drieluik Leeuwarden en Friesland: eten, slapen en winkelen.

ETEN
Ik bedoel, first things first. Een citytrip zonder lekker eten is eigenlijk wel een beetje een mislukking. Gelukkig heeft Leeuwarden genoeg lekkers in huis. De bourgondische stad heeft – zelfs op de koudere momenten tijdens mijn Fries bezoekje – genoeg lonkende terrassen, cafés en restaurants. Lekker rondstruinen en zelf iets ontdekken kan dus goed. Je zou zomaar tegen deze kunnen aanstruinen.

Wannee
Het interieur van Wannee verklapt precies waar ze voor staan. De lichte zaak met veel hout en planten ademt natuur, gezond en kwaliteit. Mix daar Hollandse cultuur – lees: gerechten – en no-waste mentaliteit bij en je hebt een parel van een restaurant. Na een ontbijt, lunch of diner kun je hier met een gezond gevoel weer het Friese leven in stappen.

Roast
Midden in het centrum vind je Roast. Een wederom loei van een zaak in een industrieel jasje. Het hoofdcomponent van Roast is – je raadt het wellicht al – de grill. En daar hangt dan meestal kip onder. Maar ook tonijn, dadels en geitenkaas worden gegrild. Het menu wisselt wekelijks en bierliefhebbers kunnen tijdens het lunchen of dineren aan een van de taptafels hun eigen biertje tappen.

Barts Boekje - proefverlof

Proefverlof
In de prachtige oude gevangenis De Blokhuispoort vind je het onlangs geopende Proefverlof. De verf is nog vers, de kleuren op de wanden zijn van nu, er hangt fris groen aan het plafond en de koperen keuken staat nog te blinken. Voor de warme dagen ligt er een heerlijk, groot terras aan de waterkant. Dat is natuurlijk ook geen straf. Proefverlof staat voor eenvoud en lokaal eten. En dat voor zowel de lunch als het diner. De menukaart heeft de juiste, rijk gevulde gerechten. En genoeg vegetarische optie, daar geven we ook pluspunten voor.

Barts Boekje - burgemeester van napels

De Burgermeester van Napels
Soms is gezond niet genoeg. Dan heb je stevig nodig. Een pasta, een pizza. En dan is er De Burgermeester van Napels om die trek te stillen. De zaak hoeven we verder niet veel woorden aan vuil te maken. In een knus industriële setting komen de pizza’s uit de steenoven en is de pasta vers en goedgevuld. Ben je met kids? Ze hebben een mooie speelhoek achterin de zaak met tv en speelgoed. Dus papa en mama kunnen even samen proosten.

SLAPEN
Na al dat rondstruinen, proosten en eten moet er ook een keer geslapen worden. Als je denkt dat je het moet doen met een gedateerd hotelletje, mispoes! Leeuwarden en omstreken heeft verrassende slaapadressen in petto.

Barts Boekje - post plaze leeuwarden

Hotel Post Plaza
Wellicht het meest hotellerigst in dit rijtje maar een erg fijn logeeradres. Hotel Post Plaza ligt midden in het centrum en is een goed begin van je citytrip. Het monumentale voormalige postkantoor werd gerenoveerd tot grand café en hotel. De authentieke details uit eind 1800 zijn in ere hersteld en het eerbetoon aan de postbode is goed zichtbaar. Heb je al andere slaapplannen, dan is een coffee break in het grand café zeker de moeite.

Barts Boekje - Alibi leeuwarden

Alibi Hostel
Heb je altijd al een nachtje in een cel willen doorbrengen? Tadaa! In Leeuwarden kan het. En je hoeft er geen wet voor te overtreden. In de voormalige zwaarste gevangenis van Nederland – wat nu dienstdoet als culturele hotspot – is onder andere Alibi Hostel gevestigd. Vanaf €20 voor een slaapplek in een slaapzaal tot €60 voor een luxe tweepersoonskamer, kun je – met de gewenste comfort – je bajes-droom om zeep helpen.

Barts Boekje - de uil leeuwarden

De Uil
Op een steenworp van de bajes staat een heuse boomhut. Midden in het centrum that is. Met twee personen kun je doen alsof je into the wild bent en vervolgens gewoon met 5 stappen het stadse leven ingaan. De Uil is onderdeel van Alibi Hostel en voor het ontbijt moet je dus ook even daarheen wandelen.

Barts Boekje - weidummerhout

WeidumerHout
Wil je toch liever echt into the wild logeren tijdens je Fries bezoekje? Kom je met de auto in plaats van de trein naar Friesland? En vind je een stukje de stad uitrijden voor het slapengaan geen probleem? Hotel WeidumerHout zit gevestigd in een 18-eeuwse boerderij te midden van de groene weilanden. In het groen staan 10 strakke, houten kubussen waar je in kunt slapen. Leuk toch?

Barts Boekje - grutterswinkel leeuwarden

WINKELEN
Tijdens een weekendje weg mag er ook graag gesnoept en geshopt worden. In de kleine straatjes van Leeuwarden zitten genoeg boetiekjes verstopt. Wil je lokaal lekkers proeven – de Friese lekkernij oranjekoek bijvoorbeeld – wandel dan vooral even langs de Grutterswinkel. In dit winkeltje slash mini museum vind je lokale specialiteiten en oud Hollands snoep. Ben je meer van het sterkere spul? Om de hoek zit het Beerenburger museum. Wederom mini. Behalve de geschiedenis van de Boomsma Beerenburger ontdekken kun je ook – voor €3,50! - een proeverij krijgen met de diverse Boomsma drankjes. En een flesje drank kopen voor op de hotelkamer. Cheers!

Meer tips voor slapen, eten en ander moois vind je op Friesland.nl.