Frankrijk30 augustus 2017, door Maartje

Drinken, eten, slapen & doen in Noirmoutier, Frankrijk

Frankrijk, 30 augustus 2017, door Maartje

Drinken, eten, slapen & doen in Noirmoutier, Frankrijk

Het schiereiland Noirmoutier – voluit Île de Noirmoutier – in het Noorden van Frankrijk is één en al Franse idylle, met witte huisjes met kobalt of lavendelblauw geverfde luiken die je onmiddellijk als vakantiewoning wilt betrekken. Je bereikt het eiland via de Passage du Gois, een weg die slechts enkele uren droog ligt bij laagtij, omgeven door een wad waar goudzoekers kokkels en andere schelpdieren bij elkaar scharrelen voor consumptie. Langs de weg, zo ongeveer op het midden, staat een toren die bij hoogtij boven het water blijft uitsteken – je toevluchtsoord als het snel stijgende water je plotseling overvalt en je je auto verzwolgen ziet worden door de golven van de Océan Atlantique – it has happened, meer dan eens. Niet te lang blijven plakken en doorstoten naar de lokale horeca, zit je droog.

 

 

 

 

 

 

Waar drink je

Waar drink je

Lekker voor een aperitief met een plankje kaas, charcuterie vers van het mes en huisgemaakte rillettes op toast on the side: Le Onze, een New Yorks aandoende loftachtige bar-restaurant met houten meubilair, bakstenen muren en lekker terras in de binnentuin, aan de kade van de oude haven van Noirmoutier-en-l’Île.

Waar eet je?

Waar eet je?

Doe als de locals en verkas voor het diner naar Le Cass’ Poï, een bistro met wekelijks wisselende kaart. Hier is het eten goed en de sfeer nog beter, zo tussen de eilandbewoners, vintage radio’s en rood-wit geruite kleedjes en onder het balkenplafond. Parkeer je kont op een van de houten stoelen van het ratjetoe-meubilair om er minstens één karaf wijn en voor-hoofd-na later pas weer vanaf te komen. Breekt je bank niet.

Waar slaap je?

Waar slaap je?

Geen betere slaapplek dan boetiekhotel Le Général d’Elbée, dat huist in een achttiende-eeuws pand en niets van zijn oude charme verloren is, maar funky is opgefluft met fluwelen meubilair, uitnodigende huiskamer met vintage platenspeler en spelletjes en cool designgarnituur als ouderwetse schilderijen met daarop tekst in blokletters. En Nuxe-producten op je badkamer! Overigens kwam de generaal die de opstand van de Vendée-regio leidde en waarnaar het hotel vernoemd is gruwelijk aan zijn eind: doorzeefd met veertien kogels van de overwinnaars, gezeten op een stoel omdat hij al niet meer kon staan vanwege zijn in combat opgedane verwondingen. Zijn vrouw werd twintig dagen later geëxecuteerd en jaren later in een greppel teruggevonden. Het is maar dat je het weet.

Wat doe je?

Overdag ga je natuurlijk – als het weer het toelaat, het is er soms wat weerbarstig – naar het strand. Kies het Plage des Dames (inderdaad, vroeger alleen voor de dames), alleen al om die batterij dottige, cosy witte strandhuisjes op palen. Rondtuffen op het eiland met een set wielen is ook leuk, zeker als je een potje welk-huisje-zullen-we-kopen doet – al is dat een enorme opgave, je wilt al die idyllische huisjes met blauwe luikjes wel hebben. Dacht overigens ook half Parijs, gegoede hippe burgerij die de daad bij het woord voegde en hier een pied-à-terre kocht. Het eiland is dan ook de helft van het jaar uitgestorven, op de echte locals na. En omdat je van bijna-huizen-kopen potdorie zeer hongerig wordt, stop je bij een van de vele oestertentjes om er verse oesters naar binnen te slurpen. Verser dan hier krijg je ze niet; paar uur geleden gevangen, nu al op je plat. En rij daarna langs een zouthutje, want ook dat is vers geoogst. Inslaan voor thuis.