27 juli 2020, door Nina van Hilst

Welke duurzame koffie drink je thuis? En zijn er eigenlijk gezondere alternatieven voor koffie?

27 juli 2020, door Nina van Hilst

Welke duurzame koffie drink je thuis? En zijn er eigenlijk gezondere alternatieven voor koffie?

Of je nu een koffie addict bent of juist niks van koffie moet hebben, er is goed nieuws. In koffieland gebeuren zaken die beter voor de planeet en je gezondheid zijn. We maakten een lijstje met duurzame koffie voor thuis. En met de nieuwste koffie alternatieven die een stuk gezonder zijn dan 6 verslavende bakjes cafeïne op een dag. Welke merken met een duurzame missie en gezondere alternatieven zijn zeker het proberen waard?

Koffie: DAK Coffee Roasters

Koffie: DAK Coffee Roasters

Laten we meteen met de meest stijlvolle beginnen. Want de sfeer rondom een koffiemerk telt ook mee. Vergelijkbaar als bij een goede fles wijn. DAK Coffee Roasters is een Amsterdamse koffiebrander met Canadese roots. Het is DAK’s missie om de hoogste kwaliteit koffie te leveren. De koffieboerderijen die de beste groene koffiebonen leveren hebben volgens DAK ook ethisch goede waarden. Want goede koffie is goed voor iedereen. En zo kunnen ook de boerenfamilies een goed leven leiden van hun werk. Enfin, je snapt het wel, koffie die heerlijk smaakt én goed is voor de boeren. Dacht je dat dat alles was? Nope. DAK zet zich middels recyclebare verpakkingen, CO2-reducerende projecten en recyclebare verzenddozen ook nog in om een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter te laten.
Je koopt de koffie van DAK Coffee Roasters online middels een maandabonnement of gewoon los in de shop. Waar ze tevens de meest stijlvolle koffie-benodigdheden als een aeropress en Chemex hebben.

Alternatief: Wooden Spoon Herbs

Alternatief: Wooden Spoon Herbs

Van het meest stijlvolle gaan we naar het meest nieuwe in “koffieland”. Ja en die mag tussen haakjes want het betreft hier geen echte koffie van geroosterde koffiebonen. Wooden Spoon Herbs heeft een herbal coffee van geroosterde chicory en maca. Deze wortels en kruiden geven je de boost van een kop koffie maar brengen je verder een goede microbiota (aka goed voor de darmflora) en goed humeur. Vergelijk je dat bij hoe koffie je kan opfokken, dan is dit een veel gewenster effect van je dagelijkse bakkie. Je koopt het Amerikaanse merk bij de Nederlandse webshop Botanē.

Koffie: Halo Coffee

Koffie: Halo Coffee

De een houdt van zelf de bonen malen. De ander gaat voor gemak. We won’t judge. Alleen die vervuilende koffiecupjes zijn wel een nadeel. Dat kon natuurlijk beter. Halo heeft koffiecups voor in je Nespresso machine maar dan zijn de cups thuis composteerbaar. Weer zo’n eureka momentje. Wereldwijd worden jaarlijks zo’n 60 miljard koffiecups geproduceerd. Daarvan worden er ruwweg zo’n 20% gerecycled (met de nodige milieubelasting) en de rest: op de afvalberg. Au ja. De Halo cups worden gemaakt van het afval van suikerriet. En het resultaat is een thuis composteerbare koffiepod. Halo is verkrijgbaar in meerdere smaken allen van een andere afkomst als Ethiopië, India, Honduras en Brazilië.

Alternatief: I am caps

Alternatief: I am caps

Het Nederlandse merk I Am Caps maken tevens koffie alternatieven. Lekker voor wie toch al niet van de koffie was. Of voor wie na één bakje cafeïne echt aan zijn dagelijks tax zit. I Am Caps heeft kant en klare cups voor in je Nespresso machine. En in plaats van koffie bevatten de cups matcha, chai, ginger, beetroot en turmeric. Om zo te drinken of af te maken met je favo melk of melk. Uiteraard elk met zijn eigen gezonde capaciteiten. Zo heeft turmeric een genezende werking, geeft matcha je een geleidelijke boost en bezit beetroot veel antioxidanten. En daar is je roze, groene of oranje gezonde I Am Caps latte klaar om te drinken.

Koffie: Fairchain en fairtrade

Koffie: Fairchain en fairtrade

De wereldwijde koffiemarkt is gigantisch. Uiteraard ligt het meeste werk bij de koffieboeren. Alleen is de verdeling zo dat 85% van de koffiewaarde bij de multinationals uitkomen en de boeren het met 15% moeten doen. Terwijl deze multinationals slechts 2% toegevoegde waarde aanbrengen. De rest is winst. Met fairtrade koffie krijgen de boeren al een hogere prijs voor hun harde werk. En fairchain gaat nog een stapje verder. Inkomsten van de bonen gaan omhoog, technieken voor betere en schonere productie worden aangeleerd, scholing voor de kinderen uit de families wordt geregeld, en meer. Dus wil je gewone goede koffie. Koop dan koffie van een goede afkomst. Daarmee draag je bij aan een betere verdeling in deze miljardenmarkt.
Deze merken zetten zich in voor een beter verdeelde en duurzamere koffiemarkt: Moyee Coffee, Fairtrade Original en Coffee to Stay.