25 oktober 2023, door Nina van Hilst

Welke duurzame koffie drink je thuis? En zijn er eigenlijk alternatieven voor koffie?

25 oktober 2023, door Nina van Hilst

Welke duurzame koffie drink je thuis? En zijn er eigenlijk alternatieven voor koffie?

Of je nu een koffie addict bent of juist niks van koffie moet hebben, er is goed nieuws. In koffieland gebeuren zaken die beter voor de planeet en je gezondheid zijn. We maakten een lijstje met duurzame koffie voor thuis. En met de nieuwste koffie alternatieven die een stuk gezonder zijn dan 6 verslavende bakjes cafeïne op een dag. Welke merken met een duurzame missie en gezondere alternatieven zijn zeker het proberen waard?

De Koffiejongens

De Koffiejongens

Pioniers op het gebied van duurzame koffie, die jongens. Niet alleen qua bonen: de Koffiejongens waren de eerste in Nederland met volledig afbreekbare koffiecups. Die kun je zelfs in je compostbak of bij het GFT kunt gooien. De cups zijn van planten gemaakt en ze passen gewoon in je standaard Nespresso machine. Omdat ze biologisch afbreekbaar zijn, kun je ze na gebruik dus op je composthoop gooien (tijd voor een nieuwe hobby). Binnen een half jaar veranderen de cups dan in voeding voor je planten en ander groens.

Duurzaam duur? Hoeft niet hoor. Bij De Koffiejongens in ieder geval niet! Niet de allergoedkoopste op de markt, maar net onder de middenmoot, want neerkomt op ongeveer 25 % goedkoper dan wat je in de schappen ziet liggen.

De Koffiejongens

DAK Coffee Roasters

DAK Coffee Roasters

Laten we meteen met de meest stijlvolle beginnen. Want de sfeer rondom een koffiemerk telt ook mee. Vergelijkbaar als bij een goede fles wijn. DAK Coffee Roasters is een Amsterdamse koffiebrander met Canadese roots. Het is DAK’s missie om de hoogste kwaliteit koffie te leveren. De koffieboerderijen die de beste groene koffiebonen leveren hebben volgens DAK ook ethisch goede waarden. Want goede koffie is goed voor iedereen. En zo kunnen ook de boerenfamilies een goed leven leiden van hun werk. Enfin, je snapt het wel, koffie die heerlijk smaakt én goed is voor de boeren. Dacht je dat dat alles was? Nope. DAK zet zich middels recyclebare verpakkingen, CO2-reducerende projecten en recyclebare verzenddozen ook nog in om een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter te laten.
Je koopt de koffie van DAK Coffee Roasters online middels een maandabonnement of gewoon los in de shop. Waar ze tevens de meest stijlvolle koffie-benodigdheden als een aeropress en Chemex hebben.

Anne & Max

Anne & Max

Wie in is voor 100 % biokoffie zegt, Anne&Max. Deze heerlijke koffie komt helemaal uit Peru! De cups zijn biologisch afbreekbaar en worden verkocht in tubes met tien cups. Gelukkig passen ze ook in onze oude vertrouwde Nespresso machine, dus een nieuw apparaat inslaan is voor deze cups niet nodig. De cups hebben de smaaktonen rode kersen, hazelnoot en pure chocolade.

De espresso van Anne&Max is een single origin koffie. Er is een direct trade opgezet met koffieboeren in Peru. Cultivar, opgezet door een Nederlandse vrouw, is de lokale exporteur. Zij zorgt ervoor dat de koffiebonen bij koffiebranderij Keen terechtkomen. Hierdoor is de keten kort en weten ze in Nederland dat alles daar pico bello verloopt!

Halo Coffee

Halo Coffee

De een houdt van zelf de bonen malen. De ander gaat voor gemak. We won’t judge. Alleen die vervuilende koffiecupjes zijn wel een nadeel. Dat kon natuurlijk beter. Halo heeft koffiecups voor in je Nespresso machine maar dan zijn de cups thuis composteerbaar. Weer zo’n eureka momentje. Wereldwijd worden jaarlijks zo’n 60 miljard koffiecups geproduceerd. Daarvan worden er ruwweg zo’n 20% gerecycled (met de nodige milieubelasting) en de rest: op de afvalberg. Au ja. De Halo cups worden gemaakt van het afval van suikerriet. En het resultaat is een thuis composteerbare koffiepod. Halo is verkrijgbaar in meerdere smaken allen van een andere afkomst als Ethiopië, India, Honduras en Brazilië.

Alternatief: I am caps

Alternatief: I am caps

Het Nederlandse merk I Am Caps maken tevens koffie alternatieven. Lekker voor wie toch al niet van de koffie was. Of voor wie na één bakje cafeïne echt aan zijn dagelijks tax zit. I Am Caps heeft kant en klare cups voor in je Nespresso machine. En in plaats van koffie bevatten de cups matcha, chai, ginger, beetroot en turmeric. Om zo te drinken of af te maken met je favo melk of melk. Uiteraard elk met zijn eigen gezonde capaciteiten. Zo heeft turmeric een genezende werking, geeft matcha je een geleidelijke boost en bezit beetroot veel antioxidanten. En daar is je roze, groene of oranje gezonde I Am Caps latte klaar om te drinken.

Fairchain en fairtrade koffie

Fairchain en fairtrade koffie

De wereldwijde koffiemarkt is gigantisch. Uiteraard ligt het meeste werk bij de koffieboeren. Alleen is de verdeling zo dat 85% van de koffiewaarde bij de multinationals uitkomen en de boeren het met 15% moeten doen. Terwijl deze multinationals slechts 2% toegevoegde waarde aanbrengen. De rest is winst. Met fairtrade koffie krijgen de boeren al een hogere prijs voor hun harde werk. En fairchain gaat nog een stapje verder. Inkomsten van de bonen gaan omhoog, technieken voor betere en schonere productie worden aangeleerd, scholing voor de kinderen uit de families wordt geregeld, en meer. Dus wil je gewone goede koffie. Koop dan koffie van een goede afkomst. Daarmee draag je bij aan een betere verdeling in deze miljardenmarkt.
Deze merken zetten zich in voor een beter verdeelde en duurzamere koffiemarkt: Moyee Coffee, Fairtrade Original en Coffee to Stay.

Fairtrade Original

Fairtrade Original

Wanneer je tijdens rush hour even snel een kop koffie zet ben je in je hoofd met 1000 dingen bezig, maar de herkomst van je koffie is daar waarschijnlijk niet één van. Snappen we, al is het wel belangrijk om je hier bewust van te worden. Koffieboeren verdienen namelijk nog steeds veel te weinig om een fatsoenlijk leven te kunnen leiden, Dat moet natuurlijk anders, Fairtrade Original werkt hard om ervoor te zorgen dat boeren een eerlijke prijs voor hun koffie krijgen door het ontwikkelen van transparante handelsketens. Daarnaast investeren ze in projecten om het inkomen van boeren te bevorderen.
Zelfs aan fairtrade koffie verdienen boeren niet altijd genoeg (laat staan aan ‘gewone’ koffie). Om daar verandering in te brengen werd de leefbaar inkomen referentieprijs vastgesteld door Fairtrade International (het keurmerk). Fairtrade Original is het eerste koffiemerk in de Nederlandse supermarkt die deze prijs betaalt. Je kunt leefbaar inkomen koffie herkennen aan de gele sticker op de verpakking. Met dat in je achterhoofd smaakt je bakkie pleur vast nóg lekkerder.

Alternatief: Pacha biologische Chicorei

Alternatief: Pacha biologische Chicorei

Ook een goede vervanger van koffie: de gemalen chicoreiwortel. Het merk Pacha staat op kantoor in de kast (maar er zijn meerdere merken). Het is nog steeds wat bitter, maar heeft ook een notig ondertintje. Geen caffeine, en gewoon op te lossen in je hete water of melk(vervanger).

Chicorei (witlof behoort ook tot de chicoreifamilie) is bron van inuline (dat is een natuurlijk prebioticum), en inuline versterkt dan weer de immuniteit van het lichaam, het beschermt de darmen en helpt bij het verwijderen van gifstoffen in het lichaam.

Alternatief: Northern Wonder

Alternatief: Northern Wonder

Northern Wonder maakt koffievrije koffie. Dat klinkt zeker tegenstrijdig: de koffie ziet eruit als koffie, smaakt naar koffie en je kunt het gewoon zetten zoals je gewend bent. Hoe ze dit bij Northern Wonders doen, is een vrij technisch verhaal. Vergelijk het een beetje met vleesalternatieven: dat stond ook eerst in de kinderschoenen en daar zijn nu allerlei alternatieven voor. Op die manier gaat Northern Wonder ook aan de slag. Vanuit hun lab werken ze samen met Wageningen University & research en andere toonaangevende voedseltechnologiepartners om te kijken welke moleculen bouwstenen zijn om die koffiesmaak na te bootsen.

Northern Wonder heeft cups en filterkoffie, plus ze zijn as we speak bezig met koffie’bonen’.

Northern Wonder