Nederland, Den Haag22 mei 2017, door Maartje

Festival Sniester Den Haag – 26-28 mei 2017

Nederland, Den Haag, 22 mei 2017, door Maartje

Festival Sniester Den Haag – 26-28 mei 2017

Aankomend weekend is het zover, dan wordt de Haagse binnenstad overgenomen door een grote zwarte kater. Wie? Wat? Ja, zwarte kater Sniester (een voorbode voor the day after?) is de mascotte van het Haagse stadsfestival Sniester, wat dit jaar voor de vierde keer plaats vindt in de binnenstad van de Hofstad.

Een behoorlijke line-up, waarbij de artiesten misschien niet allemaal even bekend in je oren zullen klinken. Maar dat is nou juist een van de charmes van Sniester; nieuwe muziek en topartiesten ontdekken in de meest verwonderlijke genres waar je normaal nooit terecht was gekomen. Twee dagen lang spelen maar liefst 80 verschillende bands op veel verschillende toffe locaties in de stad. Zie Sniester als het kindje van de ons zo geliefde Grote Markt en poppodium het Paard van Troje. Een greep uit de line-up? We raden aan om zoveel mogelijk mee te pakken, van uplifting flamenco cumbia balkan muziek (Wat? Nou gewoon salsadansen met MAMIHLAPINATAPAI) tot dikke techno van David Douglas, het kan zo gek niet op Sniester. Toch een paar tips van ons? Komtie:

Altin Gün, Turkse seventies folk, BAM, ga er maar aan staan! Nou ja staan? Voor alleen staan ben je hier aan het verkeerde adres, hier wordt geswingd en is het buikdansen wat de klok slaat.Sniester, Den Haag 2Wij luisteren dit terwijl we dit typen en kunnen al niet meer stil zitten. Psychedelische funky folk dus, heupen los! Van een heel ander kaliber is Franse singer songwriter Baptiste W. Hamon, ook van de partij op Sniester. Hij brengt zijn Frans/Engelse levensliederen op gitaar en mondharmonica, troubadour in de stijl van Neil Young. Extra leuk; Baptiste speelt in de Blauwe Kamer, op de eerste verdieping van Hoender & Hop, intiem magisch sfeertje gokken wij. Meer fan van het ruige? Dan moet je bij de Zwarte Ruiter (Grote Markt) wezen voor onder andere rauwe garagerock van Ron Gallo. Of toch meer van de indiepop? Ga naar PALMSY luisteren in de ROOTZ (om de hoek van de Grote Markt).

En hey, het blijft een Haags festival hè, dus ook De Kraaien zijn van de partij, Haagser dan wie ook met hun “Ik vind je lekkah”. Gegarandeerd de boel op z’n kop in de grote zaal van het Paard. Ook echt niet te missen: ELLA. Misschien hoorde je haar al eens bij DWDD, minimalistische elektro en prachtige stem van deze Nederlands Zwitserse dame. Voor de afwisseling vervolgens door naar hiphop van de dames van Junglebae, zware Major Lazor vibes hier, aldus Sniester.

Sniester, Den Haag 4

Ok, nog één tip dan, want we kunnen blijven gaan met die lange line-up. Ook rapper Donnie is van de partij. Hij die zichzelf de mannelijke Marilyn Monroe noemt en er zonder pardon oneliners uitgooit met muzikale hulp van Bas Bron (je weet, van de Jeugd van Tegenwoordig). Hij strikte Raymond van Barneveld (“180!”) voor zijn laatste hitje, doet de tuinslang voor je (als dansmove zullen we maar zeggen) en zong over Wubbo Ockels. Eh? Ja, gewoon aanschouwen en meegaan met zijn geniale brainfarts. Wij denken dat de kleine zaal van het Paard te klein gaat zijn.

Lang verhaal kort: vrijdag en zaterdag is er dus genoeg te zien en te horen op allerlei locaties in de Haagse binnenstad. Bijvoorbeeld ook de catacomben van de Beergarden, onder het oude Haagse stadhuis, doen mee als locatie. En café restaurant September op de Grote Markt wordt “omgebouwd” tot haar genderbending alter ego De Pink. Een drag bar slash walk-out closet slash discohuiskamer waar de dj’s van Casanova Disco classics, electro, indie, glitter en gin draaien. Er wordt gesproken over een vuig disco glitter porntastic gayfestijn, én er is bitchy bingo. Lekker hysterisch.

Sniester, Den Haag 6

Maar dat was nog niet alles. Want zondag, zondag volgt Sniester Junior, een gratis festivaldag alleen voor kleine rock & rollers. Het doel? Zoveel mogelijk kattenkwaad uithalen. Zo laat je zondag je eerste tattoo zetten, mag je dwars door een terras skelteren, stagediven, in de weg lopen achter de bar, zelf vinylplaten draaien en koken met superkok Pierre Wind. Chaos gegarandeerd.

En dan nog één, echt één laatste ding, daarna houden we op: Schroom niet om vooral lekker door te drinken tijdens Sniester, want de toiletten op verschillende Sniester locaties zijn onder handen genomen door de meest gewaardeerde kunstenaars van de stad. Met als thema? “Poes”. Pak dus de Kat Tuh Bak plattegrond bij het infopunt en ga lekker op Kat Tuh Bak tour! Sniester.

Festival Sniester, 26, 27, 28 mei 2017. Dagticket: €10,-, Poes-partout (vrijdag en zaterdag): €15,-, Zondag toegang gratis en sowieso gratis toegang voor We Are Public gebruikers. Kaarten via www.sniester.nl/tickets.

Overnachten? Dat kan bijvoorbeeld bij hostel de Gekke Geit (ook een festivallocatie) of hostel King Kool. Of natuurlijk bij deze parel.