Finland, Lapland3 juni 2023, door Nina van Hilst

Op naar Finland: Lapland en het outdoor sports dorp Ruka

Finland, Lapland, 3 juni 2023, door Nina van Hilst

Op naar Finland: Lapland en het outdoor sports dorp Ruka

Op naar Finland voor wie van een wild avontuur houdt. Beren spotten, raften, hiken, fatbiken en meer voor een actieve vakantie. In Fins Lapland vind je adembenemend mooie natuur, nationale parken, trails en leuke stadjes als Ruka in een perfecte roadtrip setting. En wie weet spot je ook het Noorderlicht nog, ja ook in de zomer! Of je Fins Lapland wilt bezoeken in de winter met sledetochten of in de zomer per kano, beide is een totaal andere beleving. En de kans is aanwezig dat je terug gaat komen in een ander seizoen.

 

 

Ook in Zuid-Finland is het fijn vertoeven. De tips voor een fijne zomervakantie in Zuid-Finland.

Fins Lapland

Fins Lapland

Om te beginnen een stukje uitleg: Lapland is een regio verdeeld over het noorden van Zweden, Noorwegen, Finland en een klein stukje Rusland. Hoewel Fins Lapland het meest toeristisch is, is het er heerlijk rustig. Fins Lapland is meer dan twee keer zo groot als Nederland en er wonen 175.000 mensen.

Het is een streek met veel opties voor tijdens je vakantie, veel natuur en veel rust. Het beste van alles. Wil je een echte winterse ervaring dan kun je het beste van december tot en met maart gaan. Alles is wit, plenty of Noorderlicht, en de husky’s of sneeuwscooter staan klaar voor een sledetocht. Ook in de zomer is Fins Lapland genieten.

Roadtrip

Roadtrip

Fins Lapland schreeuwt om een roadtrip. Van het ene nationale park naar het andere, op naar een kano-avontuur in een mooi meer, en ondertussen nog de dorpjes ontdekken. Naar Lapland met de eigen auto is anderhalve dag rijden. Heb je een reis voor de boeg van enkele weken dan is dat haalbaar.

Ook voor een week kun je naar het Noorden. Je vliegt dan naar de Finse stad Rovaniemi en vanuit daar rijd je met een huurauto rond al het moois. Voigt Travel heeft al een fly-drive rondreis door Lapland in 8 dagen. Dus neem je vakantiedagen maar vast op. Je slaapt in een traditionele houten lodge en kunt iedere dag hiken, suppen, toeren en heel veel ontdekken.

Ruka

Ruka

Of je nou één of twee weken de tijd hebt voor een avontuur rondom de poolcirkel, Fins Lapland is een groot gebied en goede guidance waar je moet zijn is wel zo fijn. Voigt Travel kent de weg en kent een legio aan lokale ondernemers die je kunnen helpen te gaan hiken, fatbiken, raften, roeien, kanoën, suppen, vissen, beren spotten of buggy rijden. Ook kun je op bezoek bij een rendierboerderij, naar de Finse sauna, wildplukken en koken en paardrijden. De reizen van Voigt Travel beginnen vanuit het dorpje Ruka bij Kuusamo.

In de winter kun je goed wintersporten in Ruka met goede skipistes en een gezellig dorp. En in de zomer kun je alle bovengenoemde outdoor activiteiten aangaan. Wil je een rustige vakantie met een overnachting in een glass villa onder de middernachtzon? Of ga je iedere dag op zoek naar een andere outdoor sport vanuit een lodge aan het meer?

Beren spotten

Beren spotten

Finland heeft een van de grootste berenpopulaties van Europa. Er leven zo’n 1500 Europese bruine beren in Finland waarvan de mannetjes tot zo’n 220 cm lang en 200 kg zwaar kunnen worden. Oog in oog – op veilige afstand met verrekijker natuurlijk – met een van deze giga bruine omnivoren is toch wel een bucketlistje.

De beste tijd om beren te spotten is van mei t/m augustus, daarna gaan ze in hun winterslaap. Met Voigt Travel kun je onder begeleiding van een gids beren spotten. Je zit in een verscholen hut in de wildernis en tuurt met een camera of verrekijker naar beren, lynxen of wolven. Hallo wildernis droom.

Wild water rafting

Wild water rafting

Je moet het durven hoor, wild water raften langs ongerepte wildernis en sfeervolle dorpjes via de wilde wateren rondom Ruka. De beste periode om te raften is wanneer al het ijs op de rivieren gesmolten is van juni t/m september. Onder begeleiding van een gids kun je als beginner of expert gaan raften.

Er is tevens een speciale rafttocht voor met kinderen. Uitrusting en uitleg wordt allemaal voor je geregeld. De dapperheid moet je zelf meenemen.

Iisakki glazen villa's of een Fins houten huis

Iisakki glazen villa's of een Fins houten huis

Als je dan toch een bijzondere reis aan het maken bent, dan wil je vast ook in stijl slapen. Bij Voigt Travel kun je kiezen waar je graag slaapt. In Lapland zijn er accommodaties bij Iisakki Glass Village in een lodge met glazen dak of in een oud priesterhuis. De rode houten lodge is typerend voor Finland en deze ‘Papin Talo’ – met Finse sauna en bubbelbad – ligt heerlijk afgelegen in de bossen. Mocht je gezelligheid of iets te eten willen in een restaurant, dan zit je binnen tien minuten in Ruka.

Droom je van het Noorderlicht of de Midzomernachten? Kijk dan eens naar de glazen villa’s waar je slaapt onder een glazen dak en heel de nacht kunt stargazen. De Glass Villa’s hebben een Green Key duurzaamheidslabel en zo draagt je verblijf ook nog bij aan het behoud van de prachtige natuur van Fins Lapland. Ook deze glazen villa’s zijn te boeken via Voigt Travel.

Voigt Travel