Nederland, Leeuwarden6 december 2020, door Anna Sophie Wellink

Viva Friesland: een ode aan het picture perfect landschap en meer

Nederland, Leeuwarden, 6 december 2020, door Anna Sophie Wellink

Viva Friesland: een ode aan het picture perfect landschap en meer

Winter is (bijna) on.  Regen, vallende bladeren, kale takken en nog meer regen.  En als dat winterachtige seizoen weer begonnen is, hebben we weer zin in andere dingen. Plannen maken voor het voorjaar, wat gaan we doen in de meivakantie of wat doen we met Pasen ? Wat zullen we doen als we straks weer onze koffers mogen pakken? Erop uit samen met de familie, get aways in eigen land, beetje cultuur snuiven, en hups op pad samen met het hele spul.

 

Duinen en dijken, bossen en stranden, meren en moerassen. Nergens anders vind je zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland. In 2021 staat de provincie in het teken van Ode aan het Friese landschap. Hoe gaat dat dan ? Nou, ze organiseren er leuke activiteiten en er zijn a lot of bezienswaardigheden die je laten zien why het Friese landschap een ode verdient. Friesland is een good to go plek omdat: 1) Friesland een knap landschap heeft en het hier all year round fijn vertoeven is. 2) Friesland ook de perfecte plekken heeft om tussen de regenbuien door weer op te warmen en 3) viva Friesland: het is er altijd leuk en er is meer dan genoeg ruimte voor iedereen, you know wel met de pandemie enzo. Leest en noteert u mee? Niet alleen tips were to go in Friesland maar ook tips en tricks weer to go als het gaat over dat knappe landschap.

Elfstedentocht maar dan anders

Elfstedentocht maar dan anders

Weetje wat nou zo grappig is? De Friezen hebben in het water een vriend en een vijand gevonden. Al eeuwen lang proberen ze het buiten te houden en binnen te laten. Lekker schizofreen wel. Maar ze doen dat dus wel heel goed! We varen erop, fietsen erlangs en binden de schaatsen onder als het bevriest. De elfstedentocht, wie kent ‘m niet (wist je dat de laatste 1997 werd gereden?) laten we maar even aan ons voorbij gaan – dat laten we over aan de pro’s. En we zijn de enige niet dus daar hebben de creatieven Friezen iets op bedacht: De 11fountains in Friesland. Elf internationale gerenommeerde kunstenaars hebben de elf cultuur steden van Friesland met waterwerken geüpgraded. Mist, ijs, stoom, zeewater… iedere stad zo zijn eigen verhaal. Het goede nieuws? Deze 11fountains tocht is prima mogelijk zonder ijs. Ook leuk elke staat heeft een 11fountains wandelroute. Deze routes duren niet langer dan 30 minuten en brengen je langs de leukste highlights van de verschillende steden. Beeld via 11fountains

Zoek je nog een leuke plek om te blijven slapen dan is de Post Plaza good to go. Een meer dan leuk hotel in een voormalig postkantoor. Het pand werd slim en aantrekkelijk verbouwd met behoud van originele elementen en werd door zowel een hotel als een grand café betrokken. Leeuwarden kent niet heel erg veel ontbijtzaakjes, dus mocht je de dag willen starten als een koning, dan is Post Plaza een goed idee. (Tweebaksmarkt 27).

Eb & Overvloed

Eb & Overvloed

Wadopera Peter Grimes
Het grootste getijdengebied ter wereld vind je gewoon langs de Friese kust, cool toch? Best uniek zo’n stuk natuur in Nederland. UNESCO heeft het Waddenzee gebied zelfs een Werelderfgoedstatus gegeven, snappen we. Wat dacht je van Wadopera, wad? Ja, wadopera. Zet maar alvast in de agenda: premiere op 17 September 2021, Wadopera in Fryslân. Dat noemen we nog eens een unieke locatie voor een performance. Wadopera Peter Grimes wordt buitendijks opgevoerd. Heel bijzonder om mee te maken, ook als je nog nooit naar een opera bent geweest. Dit wordt een magisch spektakel.

Ook leuk wadlopen. Good to know niet geschikt voor bankzitters, bingewatchers, landrotten, snelheidsduivels, betonvreters, zondagrijders, binnenblijven of mensen die natuur vies vinden. Meer van dit? Kijk dan even hier.

Beeld via Jan Bijl en Niels Lahuis

Cultuur snuiven

Cultuur snuiven

Musea? Save it for a rainy day? Welnee, een museumbezoek kan altijd. Mits het museum in kwestie de moeite waard is natuurlijk. Gelukkig kent Leeuwarden minstens twee dikke aanraders:

Stoer, stug en eigenzinnig? Hop, naar het Fries Museum en ontdek de Fries in jezelf, ha. Ga ernaartoe voor een kop koffie, filmbezoek maar vooral voor het museum. Alle info over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. Leuk en leerzaam, moet toch niet gekker worden hier in Viva Friesland.

Het Fries Museum heeft al verschillende (internationale) prijzen gewonnen en dat is natuurlijk niet voor niks. Van 13 februari t/m 18 juli 2021 is in het Fries Museum een grote tentoonstelling over borduren in de mode te zien. In de tentoonstelling Haute Bordure worden kleding en accessoires uit de eigen collectie aangevuld met veel historische en opvallende werken zoals een een avondjurk met rinkelende bellen van Viktor en Rolf en een rijk gedecoreerde japon van Koningin Máxima. Beeld via Petrovsky & Ramone.

Fries Museum 

Tussen een uurtje of twaalf en drie klinkt de hongerklap. De lekkere trek. In Leeuwarden stil je die – vroeg of laat – aan het adres van Broodje Bewust. Een mega menukaart ligt er voor je klaar om eens flink te gaan proeven, inclusief volop vega en vegan opties.

In het tsjuster

In het tsjuster

De oeh-oeh van een uil in de verte, krekels in het gras, wind langs de daken en golven in het water, je hoort het alleen wanneer het écht stil is. Liggend op je rug, kijkend naar de sterrenhemel, in Friesland kèn het allemaal. Romantische get away met je liefje? Bezoek dan Dark Sky Park in Nationaal Park Lauwersmeer, hier is het niet zomaar donker, nee dit is uniek. Waarom dan? Nou,  het is bijna nergens meer zo donker, daarom kun je er zoveel sterren zien. Er zijn maar twee Dark Sky Parken in Nederland en beide te vinden in Friesland (de ander op De Boschplaat op Terschelling). Bij helder weer is de Melkweg hier goed te onderscheiden. Hier is het donker en dat blijft het er ook, bezoekers zijn ‘s nachts welkom om de sterrenhemel te bekijken en al het andere wat de duisternis met zich mee brengt.

Die sterrenhemel is niet alleen een plaatje om naar te kijken, wat daar allemaal achter zit is ook interessant en leuk voor jong en oud. Plan een bezoek een het Planatarium (de oudste ter wereld van volkammer Eise Elsinga) in Franeker en leer alle ins en outs over de sterren en planeten. Meer info? Kijk dan even hier. 

Foto’s via Marcel van Kammen

Proefverlof

Proefverlof

Diner tip: Proefverlof. Tijdens je verblijf in Leeuwarden breng je in elk geval een bezoek aan de Blokhuispoort. Deze voormalige gevangenis werd begin 2018 verbouwd en biedt sindsdien onderdak aan het heerlijke restaurant inclusief ongelofelijk lekker terras áán of eigenlijk praktisch óp het water, wat -mocht je je op een boot bevinden- aanmeren kan betekenen. Al is het maar voor even met de benen over boord, Proefverlof is leuk, de mensen zijn er bijzonder aardig, vinden we ook belangrijk. Probeer bijvoorbeeld de zalm tataki als voorgerecht en bestel hem nog een keer. En nog een keer. Never enough.

Proefverlof

Ook heel erg leuk, de Grutterswinkel, een ouderwetse kruidenier gevestigd in een beschermd 17e-eeuws pand waar de aardigste dames in onberispelijke schorten je te woord staan. (Nieuwesteeg 5)

Grutterswinkel

Cultuur en meer

Cultuur en meer

Turfroute, wat dat is? Een culturele vaarroute door Friesland die kronkeld langs bossen, natuurgebieden en heidevelden. En terwijl je de route vaart kom je langs allemaal verhalen over de rich and famous people van jaren geleden, de veenbazen en arme turfgavers. Onderweg even een stop in Heerenveen, of een picknickmand vullen en touren maar. En als je dan toch in de buurt bent is een bezoekje aan Landgoed Oranjewoud ook een good to go. 

Het Postkantoor is grand-bistro midden in het centrum van Heerenveen. En als we het over service hebben, die is hier door een ringetje te halen. Hele vriendelijke mensen die er samen, met elkaar, alles aan doen om jouw avond te laten verlopen zoals het heurt. De passie spat ervan af. De looks zijn zoals je ze verwacht bij een bistro. Gezellig, warm en sfeervol maar bij het Postkantoor voel je een stoere swing. De gerechten komen zo veel mogelijk van de Big Green egg en houtskool, stoer en heel erg lekker. En er komt niet alleen vlees van de houtskool maar ook verse vis, groentes en andere vega opties.

Hardwerk x Fogeltje, een te gekke vintage winkel in the city Leeuwarden met duurzame kleding van merken als Nudie, Armed Angels, Nümph en Selected Femme. Plus toffe vintage vondsten zoals een oud schoolbankje of een mooi houten dressoir. Lees hier meer. 

Meer Cultuur

Meer Cultuur

Feest, het UNESCO uitgeroepen grootst functionerende stoomgemaal ter wereld viert haar 100e birthday bash. Het Woudagemaal heeft een speciaal bezoekerscentrum voor jong en oud met een cinema met 3D film, panorazaal en de kinds kunnen meedoen aan een speurtocht en worden opgeleid tot hulpmachinist.

Wil je met droge voeten naar het wad blijven gaan? In het Afsluitdijk Wadden Center leer je alles over de toekomst van klimaatverandering en de zeespiegelstijging.

Keramiekmuseum Princessehof is eveneens altijd een goed plan. Het is niet alleen het geboortehuis van de famous Escher, nu kun je hier ook de expositie Thuis bij M.C. Escher zien.  Echt een bezoekje waard tijdens je get away naar Friesland. Niet ten minste om het prachtige pand met de knappe binnenplaats, maar ook om het bijzondere entree en het oude vertrek van prinses Maria Louise (ja echt, Maria Louise als in de prinses van Oranje-Nassau). Een hele boel porselein, stukken scheepswrak en meer vanuit de diepte van de zee, kortom: de geheimen van de Maritieme Zijderoute. Keramiekmuseum Princessehof 

When the food is good

When the food is good

Midden in het centrum van Leeuwarden vind je Roast. Weer een topper van een zaak in een industrieel jasje. Het hoofdcomponent van Roast is – je raadt het wellicht al – de grill. En daar hangt dan meestal kip onder. Maar ook eend, rode biet met bospeen of tonijn. Het menu wisselt regelmatig en bierliefhebbers zijn hier ook op het juiste adres. Wil je een keer iets anders dan een high tea? Snappen we, hier serveren ze een high Gin, ha. Hendricks in een theepot met bijpassende happen, ha.

Moon, twee mensen, 1 ervaren horecaondernemer, 1 creatieve food lover who’s in to the power en possibilities of social media. Dat is samen is gekomen tot een concept genaamd Moon. Het meest instagrammable plekje van de stad, Leeuwarden. Waar kwaliteit op alle vlakken op nummer 1 staat. Alleen het beste is goed genoeg voor de gasten. De beste kwaliteit in het eten wat geserveerd wordt, de dranken, het personeel en ook vooral het interieur. Oog voor detail. Van quility pleassures tot aan gezond eten. Bij Moon kan het allemaal.

De Plek is je plek voor vintage kleding en accessoires, we like. (Ossekop 1)

Shoppen doen we bij de locals

Shoppen doen we bij de locals

NØRD conceptstore, een fijne winkel en koffiebar. In de winkel vind je interieur items, handgemaakte sieraden, duurzame goodies, kindercadeautjes, serviesgoed, papierwaren en mega-moois op plantengebied. Gemaakt door kleine ontwerpers en als het even kan met een duurzaam verhaal erachter.

Een deur verder zit Tres Jolie waar je landelijk chic kunt shoppen: krijtverf, meubels en kleine cadeaus. (Sint Jacobsstraat 13)

Bij Klup de Dag wordt denim van de mooiste, eigentijdse merken verkocht, zowel voor hem als voor haar. Hip is de zaak: er is een DJ booth, achterin zit een kapsalon met barber en loop je nog wat verder, dan kom je uit in een verstopte tuin. (Nieuwestad 53).

Knapste Airbnb's

Knapste Airbnb's

Hier een aantal van de knapste Airbnb’s – perfect voor een nachtje of weekendje Ljouwert. Van ons, voor jou, de ‘je wil het’ Airbnb’s van Frieslands finest op een rijtje.

Leeuwarden Stadswoning, dit waanzinnige herenhuis uit 1600 ligt hartje Leeuwarden. De boel is compleet gerenoveerd en iedere verdieping, elk hoekje is even knap en stijlvol. Een lintje voor de badkamer, waar je onder een lichtkoepel staat te douchen. Dit fijne plekje is geschikt voor twee of drie personen, eventueel met baby want een bedje wordt zo bijgeschoven.

Leeuwarden Stadswoning

Stadslogement, op net zo’n toplocatie ligt dit plaatje van een stadslogement. Eigen keukentje binnen handbereik en een splinternieuwe badkamer. Alles spic en span, we like. Favoriete plekje: de windowseat. Lekker met een kopje koffie uitkijken over het knusse Leeuwarden.

Stadslogement 

Klein Stadslogement is het zusje van en net zo knap: het klein stadslogement. Ook met een eigen keukentje, badkamer, kingsize bed en net zo clean en fris ingericht. Oh en natuurlijk op dezelfde a-locatie. Parkeren doe je vlakbij in de parkeergarage.

Klein Stadslogement 

Nummer 100 slapen op het water, denk je aan Friesland, dan denk je aan water. En aan schaatsen, maar dat is tenslotte op bevroren water, non? Logeren op deze woonark in Leeuwarden is een dikke tip. Binnen is de ark strak ingericht en brandschoon. Met een kwartiertje lopen ben je in het centrum en op zonnige dagen is het terrasje van de boot de enige plek waar je wilt zijn.

Voor meer informatie over viva Friesland, lees even hier.  En hier voor alle events.