België, Antwerpen3 november 2018, door Maartje

All time Favorite in Belgie: Graanmarkt 13 in Antwerpen

België, Antwerpen, 3 november 2018, door Maartje

All time Favorite in Belgie: Graanmarkt 13 in Antwerpen

Alleen... om maar meteen met de dooddoener te komen: goedkoop is dat niet. Met zo’n 1200 euro voor een nacht in het appartement moet je wel even in de buidel tasten. Maar! Maar: je kunt er wel met zes volwassenen terecht. En 1200 gedeeld door 6 is alweer een heel stuk minder. Honden en al het andere kroost mee, je instellen op 24 uur de deur niet uit (minstens) en heus: het is bijna voor niks.

Graanmarkt 13 Antwerpen

Graanmarkt 13 Antwerpen

Dus mocht je jezelf nu willen pamperen, doe dat dan hier: Graanmarkt 13 van de Nederlandse Ilse en Tim, een totaalconcept uit de stijlboeken in een klassiek pand waar het drie verdiepingen een stijlvol feest is.

Dat begint beneden met het toprestaurant van Graanmarkt 13, bovendien een van de weinige echt fijne (verrukkelijke) zaken waar je ook op de maandagavond terechtkunt (Antwerpen is op die dagen duidelijk geen Amsterdam: het is lastig om op zondag en op maandagavond een goed restaurant te vinden in de stad, helaas). In het kelderrestaurant staat chef Seppe Nobels achter de pannen en Nobels is een heuse held op het gebied van koken met groenten, allang voordat de groentetrend een ding was. Zijn gerechten blinken uit in creativiteit en originaliteit zonder al te hoogdravend (en dus te ingewikkeld naar onze bescheiden smaak) te zijn. Knap. Nobels doet dat al jaren en is al jaren onovertroffen. Hij is zelfs zo goed dat zijn kookboek wat mij betreft een van de beste (groente) kook-tips van het jaar is. Dat terzijde.

Maar… Je zei toch ‘de deur niet uit’. Klopt! En dat is het feitelijk ook niet: het appartement bevind zich op de bovenste verdieping dus je blijft inpandig. Mocht je zelfs dat teveel gedoe vinden, bel dan even naar Nobels & co en ze zorgen dat je boven in de knusheis van je eigen Graanmarkt 13-zone kunt dineren. Net zo fantastisch. En die tussenverdieping dan? Nou, die is gereserveerd voor de modewinkel van het pand met alleen maar mooie, duurzame, tijdloze merken: bewust en minder kopen, dat is het credo.

Dat begint beneden met het toprestaurant van Graanmarkt 13, bovendien een van de weinige echt fijne (verrukkelijke) zaken waar je ook op de maandagavond terechtkunt.

Dan hebben we ook nog het kantoor en dan, dan kom je met de kleine lift in het hoogtepunt van het adres: het appartement. De lift komt meteen in de ruimte uit (de droom) en wat meteen opvalt zijn de enorme hoge en greeploze wandkasten overal – een jaloersmakend design dat zowel beeldig als praktisch is. Ooit woonden Ilse en Tim hier zelf, met hun kids. Ze lieten het aan een ontwerper over om de ruimte optimaal te benutten. Waarvan acte. Het is minimalisme zonder dat het ergens kil wordt. Het is groots en ruim zonder ongezellig te zijn en de hele boel lijkt met een greige pot verf overgoten te zijn; alsof je door een instagramfilter loopt (beetje minder saturation zeg maar). Wat me doet denken aan een anekdote van Ilse: een van de gasten zei haar ooit dat ze dacht dat Ilse en Tim wel hele nare ouders moesten zijn: wie laat zijn kinderen nu zonder kleur wonen? Goed om te weten dus: toen het gezin hier zelf vertoefde, was het wel wat anders. Nare ouders zijn de twee allerminst, wel de meest smaakvolste denk ik zo.

Er zijn drie slaapkamers, een kleine badkamer met douche en een geweldige nooit-meer-naar-buiten badkamer, zie de bovenste foto. Al mag de master bedroom er zeker ook zijn. Ach, wat lul ik: zelfs het trapgat is prachtig. De leefruimte smeekt om een avond thuisblijven: kaarsen door het hele huis en de gigantische (je kunt er in staan) open haard aan (vergt even wat oefening maar als-ie brandt, brandt ie) en spelletjes uitgestand op de gigantische tafel voor de open keuken. Mocht je de TV missen: die komt uit de muur gedraaid. Ook al zo knap.

Of er nog meer valt te jubelen? Ja. Twee dingen: het ontbijt wordt de volgende ochtend gebracht en helemaal uitgestald. Zoals thuis maar dan bij een ander. Eitjes hoe je ze wilt, patisserie, vers brood – alles weer zoals het hoort, al zal dat inmiddels geen verrassing meer zin. Tot slot: het terras. Wij waren er op een regenachtige winterdag maar werkt het weer mee, dan kun je het terras dat vrijwel het hele terras omringt op en de hot tub in! O! En koop als souvenir de geurkaars van Graanmarkt 13 – verrukkelijk! Graanmarkt 13