Nederland, Amsterdam5 februari 2015, door Maartje

Guts & Glory, Amsterdam (centrum)

Nederland, Amsterdam, 5 februari 2015, door Maartje

Guts & Glory, Amsterdam (centrum)

Het Jordaneese Daalder goes centrum. Dat doen ze bijzonder fijn om de hoek van het Rembrandtplein. Waar Daalder een heerlijk tijdloos cafe-restaurant is - het eten uit de minuscule keuken is ster-waardig, het sfeertje ongedwongen cafe-style, de wijnkaart je-van-het - heeft het nieuwe Guts & Glory van Daalder chefs Guillaume de Beer en Freek van Noortwijk alle 2015-ingredienten zonder te hip(ster) te worden. Een dunne grens maar de no-bullshit-mentaliteit en vooral Heel. Erg. Lekker eten willen (en kunnen) bereiden (en serveren) does the trick. De belofte: “Fish ‘n Chicks, Cows and Pigs; ieder half jaar staat één van de dieren centraal staan waarbij bijzondere gerechten van bijvoorbeeld Bresse kip, tarbot, Wagyu rund en Iberico varken niet gemeden worden".

Chapter 1 is kip. Herstel: polderhoen van eigen bodem waarvan geen deel onbenut wordt gelaten (daar houden, gelukkig, meer Amsterdammers van), tot en met het ei. Dat begint met (heerlijk vers!) brood met smeerseltjes, een Tom Kha Kai amuse (en dan ben je dus nog niet begonnen) en dan de voorgerechten. O de voorgerechten... Er zijn 5 opties maar sla het ei en de dij in geen geval over. Of neem ze gewoon allemaal. En dan dus nog het hoofdgerecht. Niet gevreesd: het hoofdgerecht is een halve (of hele) drieeneenhalfuur lang gegaarde licht roze Polderhoen met een heerlijk krokant korstje om te delen (een halve kip om te delen inderdaad, en daardoor eigenlijk een hoofdhap maatje voorgerecht-plus). Je gaat het nog vaak horen maar hier las je het ook: je wist niet dat kip zo lekker kon zijn.

Chapter 2 is/was vis.

Chapter 3 is rund, vlees all over the place. De koe is van kop tot kont bestudeerd met als resultaat wederom een fantastisch menu. 4 t/m 7 gangen met de mogelijkheid om wat extra 'Glory' toe te voegen in de vorm van kaviaar, herfsttruffel en Wagyu (het allerallerallerlekkerst! Voor wie het niet weet: de Wagyu is een Japans koeienras dat op dagelijkse basis gemasseerd wordt, klassieke muziek luistert en af en toe en lekker biertje krijgt voor de nodige ontspanning).

Waar is dat feestje? Op de Utrechtsestraat waar het wel goed toeven was (met o.a Bar Moustache, Ku Kitchen en Hotel Toon) maar nog niet zo goed. Lunchen kan ook! Guts & Glory