China, Shanghai23 januari 2018, door Maartje

Haaaaai, Shanghai!

China, Shanghai, 23 januari 2018, door Maartje

Haaaaai, Shanghai!

Wat je allereerst moet weten van Shanghai is dat het eigenlijk een ratjetoe is van… van alles, eigenlijk. Oude karakteristieke huizen staan naast hypermoderne gebouwen, eethokjes staan voor chique restaurants. Overal knippert en blinkt er van alles (in verlichting, in etalages) en alles en iedereen rijdt langs en door elkaar heen, en het gaat altijd goed. Zelf neem je de taxi, want dat kost niets (voor een half uur ben je omgerekend €3 kwijt, kunnen ze in Amsterdam nog wat van leren!). De Chinezen zijn een beetje apart: knikken om het hardst van ja terwijl ze geen idee hebben, want er wordt nauwelijks Engels gesproken. De vingernagels (misschien de teennagels ook wel, niet gecheckt) van de mannen zijn langer dan die van menig vrouw (vooral de pink, ieuw) en ze rochelen en smakken wat af. Dat is viezig, inderdaad, maar wat betreft het smakken hebben ze wel gelijk: het voedsel is er zalig.

Shanghai is dus machtig interessant en zit ook nog eens tjokvol hotspots van jewelste. Zoals daar zijn:

Barts-Boekje-shanghai w hotel

W Hotel Shanghai The Bund
Weleens in elk willekeurig W-hotel waar dan ook ter wereld geweest? Dan weet je dat alles klopt en dat over ieder vaak verrassend detail is nagedacht. Zo ook bij die in Shanghai, ook nog eens door de luxe keten gebombardeerd tot het vlaggenschip van Azië. In september geopend, dus als hun eigen heerlijke huisparfum niet kwistig was rondgespoten had het nog als nieuw geroken. De inrichting is industrieel zonder afgezaagd te zijn, met graffiti op de muren en matzwarte details, en eert de historie van ziel van de stad met bijvoorbeeld hangende kunstwerken in de lobby. De 374 kamers zijn ruim en hebben ‘een vleugje drama’, zoals wordt gezegd. Het uitzicht vanaf (het zwembad op) het dakterras is magnefique, er zijn geen andere woorden voor. (Best dure) Cocktail in de hand, zittend op het designmeubilair: niets meer aan doen.
starwoodhotels.com/whotels/property/overview/index.html?propertyID=3360

Barts-Boekje- ChopChop Club

 

ChopChop Club
Goed eten wacht niet. Dat is het motto van sterrenchef Paul Pairet. Los van dat we het uitermate met hem eens zijn, bouwde hij rond die uitspraak een eigen restaurantconcept. In de ChopChop Club, in een voormalig bankgebouw aan The Bund, zie je op grote schermen het voedsel waar je op kunt intekenen: geglaceerde kip, bijvoorbeeld, of gerookte beef. Voor een extra gevoel komen de knappe obers de hele kip ook nog even bij je aan tafel tonen, zodat je er zeker van bent. Vervolgens geef je door of je er iets van wilt, en op de schermen wordt aangekondigd wanneer het wordt uitgeserveerd. Hoe briljant?! Aan de bar drink je B-ocktails: voor de ChopChop Club samengestelde cocktails die uit de fles wordt geschonken. Nice to know: het restaurant heeft een Nederlands tintje: het water wat er wordt geschonken is van het Nederlandse Earth Water, en de restaurantdirector komt uit Friesland, jawel!
unicoshanghai.com

Meer China? We gingen ook naar Hongkong:
Barts Boekje x Hongkong

Barts-Boekje- shanghai chocolade

Cho Collector
Chocoladeburgers. Ijs met chocolade zeezout. De meest kunstige chocoladebonbons. Cho Collector is álles, voor de chocoladeliefhebber. Op een goede dag staan de lokals in de rij om hier aan hun sugarrush of Instagram-verantwoorde caloriebommen te komen. Je eet je lovehandles er bovendien voor een prikkie aan: een compleet sterrenrestaurantverantwoord plateau kost je omgerekend €12.
shanghainavi.com

Barts-Boekje- Goga

Goga
‘t Is even zoeken, maar via een lift in de lobby van een ogenschijnlijk verlaten kantoorgebouw kom je uiteindelijk op een dakterras, waar je dan weer een vide vindt, waar je dan weer het meest fantastische voedsel van Shanghai vindt. Volg je het nog? Enfin, hier kom je voor Chinees eten met een Westers tintje. Best of both worlds dus, en dat samen met wederom een geweldig uitzicht. Reserveren is gewenst, want groot is het er niet, wat het tegelijkertijd juist ook weer leuk maakt.
gogarestaurants.com

Barts-Boekje- shanghai thee

Lu Bo Lang restaurant
We vermoeden dat er in gans Shanghai geen plek is waar je géén lekkere dumplings kunt eten. Wij aten ze onder meer in Lu Bo Lang restaurant, in het epicentrum van een Chinees winkelgebied, dat doet denken aan het Van der Valk Hotel in Breukelen: met veel rood en kunstige krullen aan daken. Bij de lunch drink je thee, zo vinden de Chinezen. Hele sterke thee, die zonder te vragen wordt bijgevuld. Thee is sowieso een ding hier; de meest uiteenlopende smaken in de mooiste verpakkingen zijn te koop. Het staat te boek als bekendste restaurant van Shanghai, wat hordes toeristen tot gevolg kán hebben, maar tijdens ons bezoek zat het er (goddank) vol met locals, een goed teken.
laomiaocanyin.com/Cn/brand/brand_1.aspx

Barts-Boekje- Tianzifang

 

Shoppen
Zoek je iets waarvan je nog niet wist dat je het bestond, laat staan nodig had? Zoek niet verder, want in Tianzifang wordt het verkocht. Tientallen prullariazaakjes wisselen elkaar in de geur van het op iedere hoek verkochte straatvoedsel af, en af en toe zit daar een parel van een winkel met handgemaakte leren tassen tussen. Maar denk vooral aan borstels met gekke prints, doorzichtige paraplu’s, Hello Kitty-pennen, leeslampjes in de vorm van een varken (hé, je kunt ‘m maar nodig hebben!)…
Nee, dan de wijk French Consession. Tjokvol kleinere winkeltjes, alle doorgaans prachtig gestyled, met design als Hay en andere merken. Wil je iets van datzelfde, maar dan overdekt (’t kan er nog wel eens met bakken uit de lucht komen, namelijk): Huaihai is een warenhuis met naast shops als MaxMara, Apple, Burberry en K11 een plek met een hoog entertainmentgehalte. Beneden bij binnenkomst vind je bijvoorbeeld een grote expositie, maar er zijn ook evenementen met complete koffiebranderijen.

Vooral de authentieke bouwstijl van de winkels, onder meer Lulemon en Nike, maakt het shopgebied Xintiandi aangenaam. De ene gevel is nog mooier dan de andere, en het is uitkijken geblazen dat je niet al omhoog kijkend de details van een beeld op de hoek of een kunstig bewerkte fontein mist. De winkels worden afgewisseld met leuke koffietentjes en - uiteraard - eetgelegenheden.

Barts-Boekje- hyatt

Hyatt on the Bund
Het uitzicht over de Huangpu rivier en het eraan gelegen hypermoderne Pudong is álles, en je staat er letterlijk mee op en je gaat ermee naar bed, want de enorme ramen in de ruime kamers maken dat je er niet omheen kunt. Ook fijn: Vue, het restaurant, en de bijbehorende rooftopbar. Een speciale vermelding verdient het ontbijt, want het meest uitgebreid ooit. Meterslange tafels met zo’n beetje alle voedsel dat je kunt bedenken, van wegslurpsoep tot plakrijst, van broodje kaas tot voor je neus gepocheerde eieren. Yum.
shanghaithebund.hyatt.com

Dan nog wat praktische tips:

Zorg dat je altijd het Chinese adres bij de hand hebt. Van het hotel waar je verblijft, het restaurant waar je naartoe moet… Gewoon onder de neus van de taxichauffeur duwen en alles komt goed.

Barts-Boekje- shanghai verkeer

Kijk uit! Niet voor zakkenrollers of ander eng gespuis, want zo voelt Shanghai absoluut niet aan. Maar de inwoners hebben nogal de neiging om door elkaar heen te rijden, rode stoplichten compleet te negeren, en jou ook. Oppassen dus, voor je door een gemotoriseerde tuktuk omver wordt gereden.

Verslaafd aan social media? Afkicken dan, want via wifi zijn lang niet alle kanalen te bereiken. Ook whatsapp wordt ‘m niet. Lang leve Skype!

x Sigrid