Nederland, Dordrecht22 augustus 2019, door Michel + Renske

Lekker los in Dordrecht, het leukste van de Zuid-Hollandse stad

Nederland, Dordrecht, 22 augustus 2019, door Michel + Renske

Lekker los in Dordrecht, het leukste van de Zuid-Hollandse stad

Dordtenaren worden schapenkoppen genoemd, en 'hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt', is ook een bekende. Snappen we niks van hoor: we vinden Dordrecht, lekker onder de rook van Rotterdam, altijd weer een puik uitje. En de stad staat allerminst stil: we deden dat rondje onlangs weer en stuitten op vooral heel veel leuks, dat doet vermoeden dat we binnenkort nogmaals richting de schapenkooien gaan. Afijn, lekker los in Dordrecht, het leukste van de Zuid-Hollandse stad.

Francis Lunch and Baked goods

Francis Lunch and Baked goods

Met de deur in huis: dit tentje is te schattig. Eigenaresse Francis zou eigenlijk een wereldreis gaan maken – moeten we dat eigenlijk niet allemaal? – en precies toen alles in kannen en kruiken was, kwam haar vader op de proppen met dit Dordtse pandje. Of ze daar niet iets mee moest? Euh tsja. De ene droom moest dus wel ten koste gaan van de andere: een eigen zaakje om te bakken, te catereren en om koffie te maken. En daar was de lichte gezellige kleine ruimte perfect voor. Francis Lunch and Baked goods werd een feit, en Frances zet er de heerlijkste koffie, bakt er perfect goede zoetigheden zoals pavlova’s met verschillende toppings, en kokosmandarijntaart. Op zoek naar een privéplekje? Dan mag je ook aankloppen. En Francis host ook cateringklussen vanuit haar gezellige open keuken.

Bluebirds in the backyards

Bluebirds in the backyards

Het Dordtse Bluebirds in the Backyards zat ‘vroeger’ in een kleiner pandje in dezelfde stad. Dat werd te klein – logisch ook, want het koffie+ zaakje is maar al te leuk. Sinds een maand of wat (moment van schrijven is augustus 2019) zitten ze in een heus klein kasteel. Waar dus veel, heel veel ruimte is voor én koffie én winkelen en als klap op de vuurpijl is er óók nog een hele grote kinderhoek. Fijn, want Dordrecht is een goede stad voor met het kroost. Bluebirds is eigenlijk een soort miniwarenhuis; zo groot, zo leuk. Je scoort er de fraaiste, unieke vintage vondsten zoals kastjes, lampjes en servies. De koffie komt van branderij Giraffe. Is lekker, proef maar.

Kind zo blij Dordrecht

Kind zo blij Dordrecht

De aller- allerleukste kinderwinkel van Dordrecht. Toegegeven, heel veel kinderwinkels zijn er niet in de kleine stad maar dan nog: je rijdt er een blokje voor om.

In de rekken het gros van de hippe en duurzame merken waar we zo van houden: Bobo choses, mini rodini, CarlijnQ… En meer van zulks. Je shopt er alles, van bibsspeen tot winterjas. Perfecte plek bovendien voor een (baby)cadeautje.

Florale Extase

Florale Extase

Een paar deuren verder, ook in de gezellige Voorstraat, zit Florale Extase Dordrecht. Perfect en meer dan leuk voor al je smoothie craving, acaibowls en ander gezond spul.

Villa Augustus

Villa Augustus

Duh. Wie nog nooit bij Villa Augustus in Dordrecht is geweest, moet in de auto, de trein of op de fiets stappen. Al na één blik op de website begrijp je wat de eigenaren van Villa Augustus voor ogen hadden: een speels(e) restaurant/ winkel/moestuin/bakkerij/boomgaard/hotel waar alleen gewerkt wordt met pure, voornamelijk zelf ge- teelde ingrediënten. Gelukt. Alleen de tuinen (we noe- men een bloementuin, een moestuin, een boomgaard en een Italiaanse tuin) rond het fantastische oude pomp- gebouw van de Dordrechtse watertoren waar Villa Augustus gevestigd is, zijn al de moeite van het afreizen waard.

Slim genoeg hoef je na een bezoek niet met lege handen naar huis: in plaats van een typische (lees: saaie) hotelshop, heeft Villa Augustus een markt waar vrijwel alles uit Villa Augustus (van vers brood en con- fituren tot bloemen, wijn en serviesgoed) kan worden gekocht. Het hotel heeft 37 kamers, twintig in de toren en zeventien rond de tuin. Een (tweepersoons)kamer kost vanaf 125 euro per nacht. Ook leuk: Villa Augus- tus heeft een aanlegsteiger en vaart door de wateren van de binnenstad van Dordt of naar de Biesbosch. Wat na het uitlezen van dit vierspan aan adressen wellicht opvalt, is dat er geen diner in of in de buurt van Dordrecht getipt wordt. Klopt. Het beste ga je terug naar ‘huis’ en schuif je aan in het Villa Augustus- restaurant. Op de schoolborden boven de keuken staan gerechten die in kleine hoeveelheden worden gemaakt en die van dag tot dag wisselen. Kruisbessenijs, wild-zwijnrillettes met pruimencompote of soep van verse kapucijners, wat zich maar aandient. Iedere ochtend wordt de met essenhout gestookte houtoven aan- gestoken voor het roosteren of bakken van vis, tomaten en bieten, maar favoriet blijft de pizza van het seizoen. Kun je daarna mooi je knappe nestje in rollen.