26 maart 2020, door Maartje

Het Lijstje Lieve Initiatieven ten tijde van de Corona Crisis (en hoe je zelf kunt helpen)

26 maart 2020, door Maartje

Het Lijstje Lieve Initiatieven ten tijde van de Corona Crisis (en hoe je zelf kunt helpen)

On a personal note... Ik (Maartje) begin deze dagen met een rondje nieuws dat ik steevast met dikke tranen afsluit. Zo las ik net weer een artikel op Volkskrant.nl over de hele gezonde Dick die er binnen 24 uur niet meer was, en via RTL nieuws snifte ik voor de familie van de zieke Medina. Dan denk ik onwillekeurig aan mijn eigen ouders en aan mijn eigen zoontje en hoe dichtbij het komt, en hoe we met zijn allen die fucking (pardon my french) curve plat moeten krijgen.

Dat aan de ene kant. Aan de andere kant heb ik onze nuchtere, positieve o zo Hollandse mentaliteit óók nodig om niet gek te worden. Zonder te bagatelliseren (lees de voorgaande regels nog maar een keer), is het al eeuwen zo dat mensen overlijden aan stomme infecties, griep en gewoon domme vreselijke afschuwelijke pech. We dammen in, we blijven thuis, we maken er het beste van, bidden dat het allemaal werkt en we helpen waar we kunnen. Want alle kleine beetjes helpen écht. Voor de ziekenhuizen, de hulpverleners en om de spirit erin  te houden. Vandaar dit lijstje lieve initiatieven, op weg geholpen door Carolijn Braeken. Check vooral @bycarolijn.

Send help... Euh: stuff!

Send help... Euh: stuff!

Nog steeds ontzettend belangrijk en aan de hand: mondkapjesnodig.nl. Deze club werkt nu samen met het Rode Kruis zodat alle mondkapjes op 1 punt verzameld worden om alles vervolgens te verdelen waar nodig. Gogogo!

Verder zijn er volop andere losse benodigdheden schaars waarmee je kunt helpen:

Laboratoriumjassen onder andere, voor huisartsen. Heb je die toevallig in huis (duik eens in je carnavalskist!), bel dan naar je  eigen huisarts met de vraag of hij/zij die kan gebruiken. Niet zomaar langs gaan! Eerst bellen.

Babyfoons. Dat zit zo: er zijn in de lokale ziekenhuizenveel een- en tweepersoonskamers zonder intercom in gebruik genomen zijn door coronapatiënten. Via de babyfoons kunnen verpleegkundigen contact hebben met patiënten in de isolatiekamers.

Geen spullen, wel een luisterend oor: er is een grote toename van telefoontjes naar De Kindertelefoon. Vergis je niet: kinderen horen en zien meer dan je denkt en voelen zich echt wel snel onveilig en angstig.

Wil je een en ander begrijpelijk maken voor je eigen kleine opdondertje, lees dan dit ook even: Lief zijn is Cool

Enne, supertof, dat applaus voor de zorg, maar de hulpverleners hebben  ook gewoon honger en zin in een lekker bordje. Handjes op elkaar dus voor het trio topchefs dat kookt voor de hulpverleners én voor eenzame mensen. Lees hier maar: Bordje voor onze Helden

Over lief gesproken… Het liefste en meteen gezelligste initiatief komt van Marjolein, ofwel @stylnootnl, die haar instagramachterban gebruikte voor een oproep om met zijn allen kaartjes voor eenzame oudjes in de verzorgingstehuizen te maken. Die krijgen nu even geen bezoek, maar een kaartje is echt wel second best hoor! Groot plezier voor iedereen: het maken is namelijk net zo leuk als het ontvangen. Enne, echt niet alleen voor ouders en  hun kinderen hoor! Het is óók heel leuk om zelf weer eens creatief bezig te zijn met een paar kleurpotloden en  een klodder verf. Stuur via instagram een DM bericht naar @stylnootnl en zij stuurt je de simpele instructies.