De Veluwe in de herfst – ontdek het Speulderbos en omgeving

8 november 2020, door Manon (Hey Frits)
De Veluwe in de herfst – ontdek het Speulderbos en omgeving

De Veluwe is in ieder jaargetijde een prachtig gebied, maar in de herfst is het bos altijd magisch en sprookjesachtig. Vooral het Speulderbos wordt door velen het mooiste bos van Nederland genoemd, en in de herfst is het nog net ietsje mooier. Hey Frits was een weekend in Putten en ging op pad in deze mooie omgeving.

Op uitnodiging van Camping de Vriendschap waren we dit najaar weer op de Veluwe te vinden. De omgeving van Putten is ontzettend bosrijk en hier kun je prachtig wandelen en fietsen. Vanaf Camping de Vriendschap loop je binnen tien minuten het bos in, dus dit is een erg fijne uitvalsbasis om je een weekend onder te dompelen in de natuur.

Speulderbos in de herfst

Lees ook: Logeren in een pipowagen op de Veluwe

Wandeling De Duintjes van Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer heeft in heel Nederland allerlei mooie wandelroutes uitgestippeld. Niet ver vanaf de camping ligt wandeling De Duintjes, een route van 5.8 kilometer door het Speulderbos. Vooral in de herfst is deze route echt bijna sprookjesachtig met alle kleuren en paddenstoelen.

Speulderbos Veluwe Nederland

Je kunt deze route starten vanaf parkeerplaats Garderenseweg in Garderen. Als je vanaf de camping komt dan wandel je via de Hessenweg naar de Garderenseweg en loop je daar direct het bos in. De route staat daar nog niet aangegeven, maar als je eerst de nordic walkingroute gaat volgen totdat je bij Wildscherm Speulderbos komt, dan kun je daar het rondje beginnen.

Speulderbos blad herfst Veluwe Foto maken van een paddenstoel op de Veluwe

Vroege ochtendwandeling Speulderbos

Als je geluk hebt met koud, mistig en zonnig weer, ga dan zeker vroeg het bos in om prachtige foto’s van het zonlicht door de bomen te maken. Je kunt dan de zogenaamde zonneharpen fotograferen (lees hier hoe je dat doet). Zorg dat je ongeveer een uur na zonsopkomst in het bos bent. Ik was er om 9.00 uur en vanaf dat moment kon ik echt prachtige foto’s maken. Het moment is ook weer snel voorbij, het licht wordt snel te fel of de mist of dauw klaart op, dus wacht niet te lang.

Speulderbos Veluwe
Speulderbos Veluwe
Speulderbos Veluwe

Ook als je niks met fotograferen hebt is de vroege ochtendwandeling op zo’n koude en zonnige dag echt fantastisch. Met een beetje geluk spot je nog een paar wilde zwijnen of een hert, maar anders is het effect van de zon door de bomen ook adembenemend om te zien.

Lees ook: Logeren in een tiny house aan de rand van de Veluwe

Bostoren Landgoed Schovenhorst Veluwe Nederland

Bostoren en Landgoed Schovenhorst

In Putten, ook aan de Garderenseweg, ligt Landgoed Schovenhorst. Deze plek is heel fijn om lekker rond te wandelen. Er is een bomentuin (niet echt het hoogtepunt in de herfst/winter i.v.m. kale bomen) en je kunt de bostoren beklimmen. Entree kost 4 euro per persoon en je kunt contactloos betalen met je pinpas bij de ingang. De toren is 38 meter hoog en vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

Bostoren Landgoed Schovenhorst Bostoren Landgoed Schovenhorst

De Veluwe in de herfst

Oh, wat is het mooi in de herfst in de bossen op de Veluwe. Ga een dag op pad of geniet een weekend van deze prachtige streek. De boslucht is zo heerlijk!