Een weekendje naar Bergen (aan zee)? Deze hotspots en plekken wil je niet missen!

7 augustus 2023, door Manon (Hey Frits)
Een weekendje naar Bergen (aan zee)? Deze hotspots en plekken wil je niet missen!

Bergen! Voor wie zin heeft in een keer wat anders dan altijd maar de bekende weekendje-weg-plekken als Maastricht, de Veluwe, Den Bosch of Rotterdam – die overigens ook gewoon nog steeds hartstikke leuk zijn, maar wellicht heb je deze nu al wel uitgespeeld. Bergen is een klein dorp in Noord-Holland, onder de rook van Alkmaar en op een paar kilometer van het strand (met daar dus Bergen aan Zee) Het gebied rondom Bergen is prachtig: duinlandschappen aan de ene kant en polder aan de andere kant. Voor ieder wat wils dus, waar je stad, natuur en strand lekker kunt combineren. Nog twijfels over Bergen? Lees verder en we halen je graag over om Bergen op je wil-ik-heen-lijstje te zetten!

 

"

Combineer stad, strand, natuur, shoppen en lekker eten tijdens een weekendje weg naar Bergen.

 

"

Hey Bergen!

Hey Bergen!

Het dorpje Bergen ligt op nog geen kwartiertje rijden vanaf Alkmaar, in noordelijke richting. En Bergen aan Zee is precies even ver rijden. Je kunt er in de omgeving prachtig wandelen of fietsen door de bosrijke duingebieden en ook in het oude karakteristieke dorp is lekker veel te doen: er zijn ontzettend veel leuke winkels, mooie historische gebouwen, koffietentjes en restaurants dus ook in Bergen zelf vermaak je je prima. Kortom: Bergen is zo’n lekkere van-alles-wat-bestemming. Je kunt er shoppen, lekker eten, genieten van de natuur, wandelen en uitwaaien aan zee en als je dat allemaal gedaan hebt kun je er ook nog een dagje Alkmaar aan vastplakken.

Shoppen in Bergen

Shoppen in Bergen

Laten we beginnen bij de winkels in Bergen, want ondanks dat het plaatsje niet groot is hebben ze veel leuke hotspots in het dorp. Een paar must visits die je niet mag overslaan zijn hier bijvoorbeeld Stadspaviljoen Noord, PT Post, Casa Vittorio, Bergerac en L’etoile. Stadspaviljoen Noord is een prachtige woonwinkel waar je echt alles voor in huis kunt halen. Ook L’etoile is zo’n plek met woonaccessoires en verzorgingsproducten, esthetisch helemaal prachtig. Voor wie kleur wil toevoegen aan z’n interieur moet even binnenstappen bij Casa Vittorio en PT Post is eigenlijk zo’n winkel waar alles te krijgen is: interieur, kleding, keuken, sieraden, boeken en zuks.

Eten en drinken

Eten en drinken

Ook meer dan genoeg leuke plekjes om aan te schuiven voor lunch of diner of koffie of de borrel. Naast Stadspaviljoen Noord zit het leuke Kaatje’s Bakery waar je echt even moet langsgaan voor koffie met taart. Op de Ruïnelaan zit het hele leuke La Vie Locale, een delicatessenzaak voor brood, wijn en kaas waar de persoonlijkheid en kennis zo ontzettend fijn is. Bij ECHT kun je lekker lunchen en Bistro Elvi is leuk en sfeervol voor het diner met Franse klassiekers. Rondom de Breelaan en Plein vind je ook nog veel horeca met gezellige terrasjes, van afhaalbroodjes tot chique restaurants – dus plof daar vooral neer waar je zin in hebt. Een afzakkertje doe je bij het oudbollige en kitcherige café d’Alderliefste of haal een ijsje bij het IJspaleis of IJssalon Pinoccio.

Het strand van Bergen aan Zee

Het strand van Bergen aan Zee

Pak de auto of de fiets en zet koers richting Bergen aan Zee voor wat frisse zeelucht. Er liggen hier meerdere strandtenten, maar de leukste zijn wat ons betreft Soul Beach Bergen en Strandpaviljoen Noord. Allebei precies aan de andere kant van het dorp, dus maak er een lekkere strandwandeling van en bezoek beide plekjes hier. Soul Beach heeft een bohemien en laidback sfeertje en Strandpaviljoen Noord heeft een fijn eclectisch interieur. Kom je vanaf het strand, loop dan bij Strandpaviljoen Noord even het duinpad op voor ook nog het leuke Duinpaviljoen Noord – zegmaar de snackbar versie van het strandpaviljoen voor een snel frietje of een garnalenkroket bijvoorbeeld.

Verder in de omgeving

Verder in de omgeving

Je kunt natuurlijk naar Alkmaar. Maak een wandeling door de binnenstad. Fijne plekjes zijn onder andere Fnidsen, de Appelsteeghbrug, Sint Jacobstraat, Kooltuin, het Wildemanshofje, Stadsstrand De Kade, De Kaasfabriek en natuurlijk de kaasmarkt. Tussen Bergen en Alkmaar ligt ook nog Eric’s Landwinkel, een bourgondische landwinkel mét proefkeuken in de kas en een grote tuin waar je bij mooi weer een lekker bakkie koffie kan drinken. Ook top om te doen in de zomermaanden: naar Pluktuin Bloemfontein in Bergen. In het weekend kun je hier je eigen bos bloemen plukken. Bergen heeft ook een Schaapskooi waar je een kijkje mag nemen. Leuk om te combineren met een wandeling hier in de buurt, want dit is ook het vertrekpunt voor het Noordhollands Duinreservaat.

Ook nog leuk is Twin Fin Coffee in Heiloo (15 min) Een hippe koffiebar met uitzicht op de kerk en een gezellig terras onder de bomen. De andere kant op richting Schoorl (10 min) zit nog JOOP op een fijne plek onder aan de klimduin. Kleurrijk en leuk om te lunchen of voor koffie en taart. Iets verderop zit in Schoorl ook nog De Berenkuil, een restaurantje midden in het bos en perfect voor een pitstop als je hier in de omgeving aan de wandel gaat.