Hey Hamburg – dit zijn de hotspots tijdens je citytrip

23 juli 2018, door Manon (Hey Frits)
Hey Hamburg – dit zijn de hotspots tijdens je citytrip

Hamburg is een toffe bestemming voor een korte citytrip. Het centrum is compact en je kunt hier goed het ‘Berlijn-gevoel’ ervaren, alleen dan iets dichter bij huis. Oh, en de stad zit vol met hippe hotspots. I’ll show you around!

Vanuit Utrecht is het met de auto ongeveer 4,5 uur naar Hamburg. Althans, volgens Google als je door kunt rijden. Er zijn in Duitsland veel wegwerkzaamheden dus calculeer even wat extra tijd in. Je kunt ook de trein pakken naar Hamburg, dan ben je er in ongeveer 5 uur.

Citytrip Hamburg Duitsland

Slapen

Het valt me op dat de hotels in Hamburg redelijk duur zijn, en de Airbnb’s zijn net niet naar mijn smaak (ja, I know). We vinden uiteindelijk een leuk hotel in Sternschanze, een trendy wijk in Hamburg. We logeren in hotel My Place voor iets meer dan 100 euro per kamer per nacht. Het 25hours HafenCity Hotel is een ander populair hotel op een goede locatie, maar daar betaal je met 160 per kamer per nacht een stuk meer voor je verblijf. Hotel Motel One is een ‘budgethotel’ op een prima locatie in de stad waar je voor ongeveer 95 euro kunt overnachten.

Huur een fiets

We blijven Hollanders, dus huur een fiets en ga de stad ontdekken. Bij veel hotels kun je voor 12 euro per dag een fiets huren, en het is ook mogelijk om gebruik te maken van het deelfietsensysteem StadtRAD Hamburg. Werkt net zoals in andere grote steden: overal in de stad kun je een fiets pakken en weer inleveren. Je moet je hiervoor wel eenmalig registeren voor 5 euro, maar daarna kun je met de app overal heel handig een fiets huren. Het eerste half uur is gratis, dus als je echt je best doet en low budget wilt citytrippen dan lever je de fiets steeds net binnen die tijd in.

Toch liever in Nederland blijven? Den Bosch is altijd een goed idee!

Otto's Burger Hamburg
Otto’s Burger

Welke wijken moet je zien?

Hamburg is groot, dus leg je erbij neer dat je in een weekend niet overal heen kunt. Waar je in ieder geval zeker even een kijkje moet nemen is HafenCity, het pakhuisdistrict met veel moderne gebouwen en prachtige oude gebouwen. Het stikt hier wel van de toeristen, dus stel je daar even op in. Daarna door naar St. Pauli, Karolineviertel en Sternschanze … daar zitten de hippe koffietenten, leuke winkels en goede restaurants. Deze wijken liggen ook allemaal redelijk bij elkaar in de buurt dus dat is allemaal goed te doen in een weekend.

Uitzicht over de stad

Als je van uitzichten houdt dan kun je een bezoekje brengen aan het concertgebouw Elbphilharmonie, waar je zicht hebt op de haven en de stad. De toegang is gratis en daar komen veel mensen op af. Er staan soms lange rijen bij de ingang, maar eerlijk gezegd vond ik dat het uitzicht niet waard. Het is net niet hoog genoeg om echt een mooi uitzicht over de stad te hebben en er zijn teveel mensen. Mocht je dus geen lange rij treffen dan zeker even gaan kijken, anders misschien maar gewoon overslaan. (je kunt ook online al een ticket kopen voor 2 euro, dan kun je meteen naar boven en skip je die rij)

Een andere plek voor een uitzicht over de stad is de Sint-Michielskerk. Deze kerk staat op een heuvel en is niet omringd door heel veel hoge gebouwen, waardoor je een weidser uitzicht hebt. Entree is gratis, naar de top betaal je 6 tot 8 euro.

Free Walking Tour in Hamburg

Op zondag zijn de winkels gesloten. Hopeloos ouderwets, maar geeft je wel de kans om in de ochtend een free walking tour te doen. Op die manier leer je nog iets over de stad, voordat je weer leuke koffietentjes en cafe’s induikt. In eerste instantie zat ik niet echt te wachten op een tour van twee uur, maar het was echt heel leuk. De gids was enthousiast en kreeg het voor elkaar een groep van ongeveer 30 mensen te entertainen. Aan het einde waardeer je de tour met een bedrag dat jij het waard vond. Leuk concept!

Elbgold koffie Hamburg
Elbgold Röstkaffee

Sternschanze

Eigenlijk is dit de leukste wijk van Hamburg, dus maak hier zeker een stop. Hier zitten een aantal fijne koffiebarren en veel leuke winkeltjes. Ik ga er gewoon een paar opnoemen, zorg dat je er heen gaat. Rondom de Schanzestrasse is Elbgold een bezoek waard. Elbgold Röstkaffee is een waanzinnig goed ingerichte koffiebar met keuze uit giga veel koffie. Keuzestress als je niet weet waar je zin in hebt. Even verderop zit EDITED, een leuke kledingwinkel met Scandinavisch interieur. Altijd fijn. Loop je door dan kom je Otto’s Burger tegen, een van de hipste burgertenten van de stad. Leuk ingericht, wil je naar binnen.

Op de kruising met de Kampstrasse zit All My Friends – Kreativkaufhaus met fairtrade en tweedehands mode. Een andere leuke winkel met hebbedingetjes is Kauf Dich Glücklich, even verderop in de straat. Daar vind je ook nog het uberuberuber hippe Törnqvist: een koffietent die serieus voor mij te hip is. Iets verderop in Karolinenviertel kun je nog terecht bij Glore Hamburg (leuke conceptstore). Sowieso is de hele Marktstrasse erg leuk om te shoppen! Op de Feldstrasse zit vegan restaurant Happenpappen en in de Schulberblatt zit dan nog het eettentje Herr Max en op de hoek langs de Stresemannstrasse eet je waanzinnig lekker bij Hatari the Corner. Veel vegetarische gerechten, dus leuk! Ga bij Herr Max de Ludwigstrasse in om koffie te drinken bij Hermetic Coffee Roasters. Zéér de moeite waard om even heen te lopen, want wat een prachtig interieur ook weer daar! Nog zo’n plek om voor om te lopen is Central Park, aan de Max-Brauer-Allee. Stadstrand zonder water, maar echt heel erg gezellig!

De wijk St. Pauli

Tegenover Hatari the Corner zit een leuke vintage winkel, waar je per kilo betaalt. De Pick Weight Vintage Store is niet open op zondag, dus plan je bezoek even doordeweeks of op zaterdag. Dan op naar St. Pauli. Caffè Latte is een leuk cafeetje waar je heerlijk kunt ontbijten. Probeer hier het ‘kaasplankje’ of het vegan ontbijt. Als je verder gaat over de Wohlwillstrasse kom je vanzelf langs Kafee Stark en Delikat St. Pauli (winkel met héél veel lekker eten!). Sla rechtsaf voor Kraweel en cocktailbar Clockers. Gartendeck is ook een bezoekje waard, dit is een verstopte urban garden midden in de stad.

Central Park Hamburg Duitsland
Central Park

Daarna: door naar de famous Reeperbahn. Is net zo nasty als het klinkt. Hier gebeurt het ‘s avonds allemaal. Vrijgezellenfeesten die uit de hand lopen, hoeren die tippelen, terrassen op straat vol met dronken mensen. Ok, dat zijn de verhalen die ik heb gehoord. Wij hebben ‘m overgeslagen, dus om echt te weten of het allemaal waar is moet je het zelf ervaren. Niet ver van de Reeperbahn vind je dé hotspot van Hamburg: StrandPauli. Reken hier op een hele hoop mensen op een hele coole plek. Zeker met mooi weer een awesome plek.

Naast StrandPauli zit Hamburg Del Mar, nog zo’n fijne ‘strandtent’ met uitzicht over de industriële haven. Volg het water en toets de volgende bestemming in op je navigatie: Café Johanna. Een erg fijn en klein café waar veel locals komen. Goede vegetarische kaart en stunning interieur.

Cafe Johanna Hamburg
Café Johanna

Neustadt

De volgende wijk is Neustadt. Ook hier vind je weer een aantal leuke hotspots. Komen ze: Café Hejpapa, Eiskantine, Public Coffee Roasters, Nasch, Urban Foodie (poké bowls!) en de Erste Liebe Bar. Die laatste zeker even checken, erg leuk interieur en lekkere koffie. Heb je al eens een espresso tonic gehad? Een paar leuke winkels vind je rond de Poststrasse. Granit store, Property Of … en Muji Hamburg zijn een aantal toppers als je van interieur houdt.

De samenvatting: go!

Heb je al zin gekregen om richting Hamburg te gaan? Ik zeg doen! Misschien wel even zorgen dat je iets langer gaat dan ik: drie hele dagen is bijvoorbeeld perfect. Dan kun je op een heerlijk tempo genieten van de fijne sfeer, de creatieve vibe en de hippe hotspots.