Nederlandse wijngaarden – op wijnreis in Nederland

6 juli 2020, door Manon (Hey Frits)
Nederlandse wijngaarden – op wijnreis in Nederland

Wist je dat er in Nederland bijna 200 wijngaarden zijn? De wijnbouw is nog beperkt in ons land, maar groeit ieder jaar. Dus, doen deze zomer of de zomers die nog gaan komen: een wijnproeverij, wijn wandeling of mini-wijnreis in Nederland!

In 2019 waren er ruim 170 commerciële wijngaarden in Nederland. 170! Had jij hier een idee van? We denken bij wijnproductie al snel aan hele warme landen, maar tegenwoordig lukt het in ons klimaat ook steeds beter.

Picknicktafel op Wijngaard de Frysling in FrieslandFoto via Wijngaard de Frysling

Zuid-Limburg en de Achterhoek

De meeste wijngaarden zijn te vinden in Limburg en Gelderland: Zuid-Limburg is zelf het grootste wijnbouwgebied van Nederland. Daarna volgen de Achterhoek, de Betuwe, de Veluwe en de omgeving van Groesbeek.

De wijngaarden van wijngoed FrombergFoto via Fromberg

Hybride druivenrassen

Wat het druiven telen in Nederland zo moeilijk maakt is ons natte klimaat. Er ontstaan hierdoor snel schimmelziektes die een oogst kunnen laten mislukken. In Nederland worden daarom ook veel andere druivenrassen gebruikt dan in bijvoorbeeld Spanje of Frankrijk. Hier hebben wij zogenaamde schimmelbestendige hybride druivenrassen waar in Nederland volop mee wordt geëxpireerd.

Op Nederlandse wijngaarden druiven plukken op wijnboerderij Colonjes in LimburgFoto via Colonjes

Op wijnreis in Nederland

Super leuk en interessant natuurlijk, maar nog leuker is dat je bij veel van deze Nederlandse wijngaarden ook kunt komen proeven! Er zijn zelfs reisorganisaties zoals Cazebonne die in de Benelux korte wijnreizen organiseren. Met of zonder gastronomisch arrangement erbij kun je dan kennismaken met de Nederlandse wijnen. Je krijgt een rondleiding door de wijngaard en je overnacht in een mooie accommodatie in de buurt. Wat mij betreft een super leuke manier om meer te leren over de druivenproductie in Nederland en een mooie gelegenheid om van de Nederlandse wijnen te proeven.

Wijngaard De Amsteltuin Amstelveen Foto via De Amsteltuin

Wijn wandel- en fietsroute in Gelderland

Groesbeek (bij Nijmegen) wordt een heus wijndorp genoemd. Zes Groesbeekse wijnboeren hebben in de periode 2001 tot 2006 ontzettend veel wijnstokken geplant op een hoop hellingen rondom het dorp. In dit gebied kun je nu leuke wandel- en fietstochten maken langs wijngaarden en wijnhoeves. De meeste wijngaarden hebben vaste openingstijden waarop je ze kunt bezoeken, dus check dat wel even van tevoren. Visit Nijmegen heeft drie mooie routes in dit wijngebied: Wijnroute Groesbeek (fietsroute van 30 km), Wijn Wandeling Groesbeek (13,3 km) en de Wijngaard Wandeling (8,5 km)

Lees ook: Pluktuinen in Nederland – zelf bloemen en fruit plukken

Wijnproeverij bij ApostelhoeveFoto via Apostelhoeve

Wandeling door de heuvels van Zuid-Limburg

Ook in Limburg kun je zo’n wijnwandeling doen. Visit Zuid-Limburg heeft een wandelroute van 10 km online staan, waarbij je vijf wijngaarden bezoekt en meer leert over de bedrijven en hun wijnproces. Deze bewegwijzerde wijnroute kun je volgen door de druifjes langs de weg te volgen!

Nederlandse wijngaarden Wijnflessen te koop bij De KoenFoto via De Koen

Overzicht Nederlandse wijngaarden met proeverij

Heb je wel zin gekregen om die Nederlandse wijnsoorten te gaan proeven? Hieronder vind je een overzicht van enkele Nederlandse wijngaarden die zeker een bezoekje waard zijn én waar je de wijn kunt proeven of een rondleiding kunt krijgen. Het meest uitgebreide overzicht van alle wijngaarden in Nederland vind je op de website van De Wijnhoek, maar 100% up-to-date is deze website helaas niet.

+ Life contains beautiful things – Almere (Flevoland)
+ Wijngaard de Frysling (Friesland)
+ Wijngaard De Koen (Noord-Holland)
+ Zwirs wijngaard (Noord-Holland)
+ Wijngaard De Amsteltuin (Noord-Holland)

+ Betuws Wijndomein (Gelderland)
+ Colonjes (Gelderland)
+ Wijngaard Hof van Twente (Gelderland)

+ Wijnhoeve De Kleine Schorre (Zeeland)

+ Domein Holset (Limburg)
+ Wijngoed Fromberg (Limburg)
+ Wijndomein St. Martinus (Limburg)
+ Wijngaard Kruisboom (Limburg)
+ Wijngaard de Deelgaarderberg (Limburg)
+ Wittemer Wijngaard (Limburg)
+ De Apostelhoeve (Limburg)
+ Wijngoed Thorn (Limburg)