29 mei 2021, door Anne Abendroth

Ode aan het Landschap 3: tijd om de Hollandse Waterlinies in de spotlight te zetten

29 mei 2021, door Anne Abendroth

Ode aan het Landschap 3: tijd om de Hollandse Waterlinies in de spotlight te zetten

En zo zijn we alweer beland bij deel 3 van het Ode aan het Landschap. Zoals je inmiddels wel weet, is 2021 het jaar van het landschap en is het tijd om het Nederlandse landschap in het zonnetje te zetten.  Met als doel om meer kennis, aandacht en waardering op te wekken voor de Nederlandse natuur. Een jaar lang zijn er allerlei kunstprojecten, tentoonstellingen en excursies in de Achterhoek, Flevoland, Friesland, in de Hollandse Waterlinies, Limburg, Nationale Parken en Noord-Holland. En nu is het de beurt aan de Hollandse Waterlinies. Een van de heldenverhalen van de Nederlandse geschiedenis. Lees je mee?

It's all about history

It's all about history

Let us teach you some history. De Hollandse Waterlinies dienden van 1815 tot en met 1940 als verdedigingslinie tijdens oorlogvoering. De linies lopen van Edam tot aan de Biesbosch en bestaan uit sluizen, forten en vestigingssteden om een groot deel van Holland en de steden Amsterdam en Utrecht te beschermen. Als de vijand in de buurt kwam, werden de gebieden meteen onder water gezet. Enne… In 1996 werd de historische waarde van de linies getoond, toen de Stelling van Amsterdam een plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO opeiste.

En voor de geschiedenisliefhebber hebben we goed nieuws. In het weekend van 3-4 en 10-11 september vindt het evenement “We sluiten de Linies” plaats, waarbij de deuren voor bezoekers worden geopend en je een kijkje kunt nemen in de militaire geschiedenis van de linies en hoe het er nu aan toegaat. Altijd al willen weten wat het geheim is om de linies onder water te kunnen zetten? Tijdens dit evenement komt het geheim boven water (ha, woordgrap!) In samenwerking met de waterschappen en de Rijkswaterstaat worden de waterwerken getest en nemen verhalenvertellers en lichtprojecties je mee in het verhaal van het geheim van het water. Een heus feestweekend met muziek, theater en lichtprojectieshows. We can’t wait.

Beeld van Jan Bijl

Oh en als je naast geschiedenis ook nog eens houdt van de natuur, dan hebben we nog meer goed nieuws. Wat dacht je van een heuse fortensafari (tussen mei 2021 en mei 2022), waarbij je samen met de boswachter oude verhalen naar boven haalt. Want toen de deuren van de forten dicht gingen, hebben veel dieren en planten er hun walhalla gevonden. Er leven inmiddels veel bijzondere dieren en planten die zich volledig aan hun nieuwe omgeving hebben aangepast. En dat is een gaaf gezicht.

 

 

 

Je kunt de geschiedenis ook induiken door de Hollandse Waterlinies Fietstour (weekend van 19-20 juni). Op zaterdag 19 juni kun je kiezen voor één van de thematische routes van 40 of 60 kilometer vanuit Pumererend, Abcoude, Utrecht of Gorinchem. Genieten van de lokale gastvrijheid en de mooie routes door het waterlinielandschap natuurlijk. Enne… Na de heuse tocht krijg je een herinneringsmedaille. Vinden we leuk.

Tijdens de Monsterwielrenroute op 20 juni zet de echte fanatiekeling zijn tanden in de route van 100, 200 of 300 kilometer, waarbij je langs wisselende landschappen, waterwerken, molens en dijken fietst. Na ongeveer 50 kilometer kom je een verzorgingpost tegen bij de Stelling van Amsterdam of de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een unieke ervaring en activiteit die je van je bucketlist wilt afstrepen (wij wel in ieder geval, ha!)

 

Off the grid dineren in de natuur? Lees verder.

Op zoek naar fijne adressen in de natuur? Lees meer.

Slapen in een boomhut? Check it out!