Nederland, Deventer2 maart 2021, door Barts Boekje

Deventer is het – Slapen doe je er bij hotel Finch x restaurant The Lemon Tree

Nederland, Deventer, 2 maart 2021, door Barts Boekje

Deventer is het – Slapen doe je er bij hotel Finch x restaurant The Lemon Tree

Picture this: een jonge vrouw, van ergens in de twintig, begint glunderend aan het shaken van jouw cocktail. Een cocktailkaart wordt liever niet geshowd, omdat ze zo graag iets persoonlijks wil creëren. ‘Wat voor smaken houd je van?’ Dat ze desgevraagd laat weten in de leer te willen bij Tess Posthumus, de bekendste shaker van ons land... 

We staan niet in Berlijn, New York of Rotterdam, maar in de (overigens fantastisch mooie rock-and-roll) cocktailbar van Hotel Finch in... tromgeroffel… Deventer! Met die pittoreske, culturele binnenstad en superleuke winkels (Antiek! Muziek! Boeken! Kunst!). Nu even niet toegankelijk door corona, maar dat komt wel weer. 

Hotel Finch

Hotel Finch

Hotel Finch opende zijn deuren al in 1871. Toen heette het Hotel de Keizer. Na 50 jaar werd het een kantoorpand. Nu, 150 jaar na de eerste opening, is het weer een hotel. Iemand met een goed oog heeft de inrichting gedaan; warm fluwelen stoelen en banken in knusse zithoeken, een open keuken. Originele lampen overal, een uitnodigende bar en kekke kunst. Het is het soort hotel dat je buiten de Randstad toch even verrast doet opkijken, zo ontzettend hip (niet beledigend bedoeld, niet-Randstedelingen).

Bij binnenkomst in de kamer staat er vinyl te draaien. We like. Een flesje wijn op de tafel. Mini Tony’s Chocolonely bij het bed. Lekkere douche spullies. Ze snappen hier hoe je je gasten moet verwennen. We hebben een entresol en slapen boven. Zowel beneden als boven hangt er een grote tv aan de muur, waarop je ook Netflix kunt kijken. Voor degene zonder tv thuis is het zeker een plus. 

We maken een romantische wandeling door de oude met veel lichtjes versierde binnenstad, die is verdeeld in acht kwartieren. Je ziet hier naast de reguliere ketens nog veel authentieke winkels in de smalle straatjes. Een prima plek om originele cadeautjes te shoppen. Deventer is één van de oudste steden van Nederland met een geschiedenis die teruggaat tot in 877. 

Restaurant The Lemon Tree

Restaurant The Lemon Tree

Terug naar het hotel. Want daar hebben de enthousiaste en lieve medewerkers van hotel Finch een diner geregeld op de kamer van niemand minder dan restaurant The Lemon Tree. Het zong al een tijdje rond; hier MOET je een keer gaan eten. En nu hebben ze zoiets tofs bedacht; 25 gangen voor 25 euro per persoon. Voor thuis (want corona). Allemaal kleine hapjes om samen te delen. Het duurt vast niet lang of dit restaurant krijgt een ster, want het eten is vernieuwend en ongelooflijk goed. We eten zwarte gazpacho, krab paté, kwartel met linzen en mierikswortel en toe mokka panna cotta en een citroen bavarois die er echt uitziet als een citroen (en nog 20 bijzondere gerechtjes dus). Ze gaan nu een samenwerking aan met de Librije, dus als je van bijzondere smaaksensaties houdt, boeken! Als je te laat bent, niet getreurd, ze organiseren steeds weer vernieuwende eet-avonturen. En als The Lemon Tree weer zijn deuren mag openen, gaan wij er zeker nog een keer naartoe. Dan shoppen we ons suf in de leuke Deventer boetieks, gaan met het pontje de IJssel over voor de fun en slapen in een superfijne kamer bij hotel Finch. We kunnen niet wachten.