Nederland, Deventer10 april 2021, door Maartje

Dagje eten en shoppen? 8 X het leukste van Deventer

Nederland, Deventer, 10 april 2021, door Maartje

Dagje eten en shoppen? 8 X het leukste van Deventer

Tip 1: ga met de trein! Het Deventerse feest begint namelijk meteen als je uit het station stapt: 2 minuten lopen en je kunt niet om het Vogeleiland heen (zie ook onderstaand). Brugje over en je bent midden in de natuur. En toch in de stad. Liefde voor Deventer en we zijn nog niet eens begonnen.

Het kleine oude centrum, omringt door water en met prachtige oude ambachtshuizen, ligt op loopafstand van het station. Buiten al het leukst is Deventer omringt door natuur: binnen een half uur sta je op de Hoge Veluwe. Hebben we tips voor, die lees je hier.

Meer Deventer 2022? Hebben we! Het leukste van Deventer, 2022

 

Sync OK Deventer

Sync OK Deventer

In Amsterdam steekt het ene healthy tentje na het andere de kop op. Vinden we fijn want hoe meer keuze van dat soort, hoe beter. Inmiddels (al even hoor) kan (en wil) ook de rest van het land niet om de gezonde goodies in een eigentijds lokaal heen en het Deventerse antwoord op de trend is Sync OK. De eigenaresse van Sync OK had altijd een grote liefde voor bakken… En een glutenallergie. Niet de allerbeste combi. Of toch wel? Het maakt je blijkbaar creatief: bij Sync OK namelijk verrassend veel glutenvrij lekkers. Mocht je even lekker willen gaan zitten laptoppen, dan pak je mis: aan wifi doet Sync OK niet. Wel is er een stilteruimte voor mensen die zich even terug willen trekken. Pak een krant en geniet van een kop koffie of thee om vervolgens vol energie de rest van Deventer te ontdekken.

Flotte Deventer

Flotte Deventer

First things first (dat was de koffie), daarna shoppen. Ons hart gaat nog steeds sneller kloppen voor een leuke conceptstore en laten ze er daar ook een aantal hele fraaie van hebben in Deventer. Onze favoriet (met stip!) is het gezellige Flotte, de zaak van Floor (dochter) en Charlotte (moeder). Aha. Flotte. Daar is niets Scandinavisch aan (want zo vonden we het klinken: Flutte, met Scandi-tongval uitgesproken – dat terzijde).

 

Het gouden duo heeft samen hun passie voor interieur, styling en mode gebundeld in een knappe conceptstore. Goed gelukt. In de winkel vind je spul om bijvoorbeeld cadeau te geven (aan jezelf vooral) maar je kunt ook een te gek vintage jasje scoren. Bijvoorbeeld. Of een van de potten en planten. Ach, zo kunnen we nog wel even door gaan maar wij liepen de winkel uit met de allerleukste rugzak du moment. Van het Berlijnse label Fitz & Huxley is ie, en dat is nogal een vondst want op het moment van schrijven was Flotte nog de enige winkel in Nederland die ze verkoopt. Ze zijn formaatje-perfect en gemaakt van leer en super-stevig katoen in mooie, stoere kleuren (en een paar snoepkleurtjes zoals ‘blossem’ (roze) en ‘mint’ (lichtgroen). Wij hebben macaroon, een precies goed camelkleurtje (maar twijfelde tussen pine (donkergroen)). De binnenkant heeft extra zakken met ritsen en een hele stevige insteek-hoes voor je laptop. Afijn: leuk én praktisch. En gewoon heel mooi. Mocht je even niet naar Deventer kunnen: de rugzakken zijn ook online te krijgen. Hier shop je Fitz & Huxley. Graag gedaan.

Oscar in de bieb

Oscar in de bieb

Ja dit is net zo leuk als dat het klinkt: OSCAR in de bieb. Het restaurant zit – inderdaad – in de bibliotheek van Deventer en je kunt er lekkere koffie (met taart) krijgen (nouja… Krijgen… In ruil voor geld natuurlijk). Zo kun je je favoriete tijdschrift ter plekke gaan zitten lezen (scheelt weer in de kosten en dat mag hier gewoon).

De bieb is overigens qua inrichting überhaupt de moeite waard om even binnen te stappen: anders dan bij de gemiddelde bibliotheek zijn de geometrische boekenkasten prachtig om te zien, de ruimte is super licht en overal zijn doorkijkjes. Oscar in de bieb – je knalt er meteen bij binnenkomst tegenop – doet daar nog een schepje bovenop met van die leuke smaragdgroene tegeltjes. Ook dit is de perfecte plek (net als Sync OK) om op te starten met een krant. Of juist de dag te eindigen: op donderdag kookt de kok een recept van Ottholengi en kun je aanschuiven voor een bord. Alle andere dagen put de chef uit zijn eigen repertoire.

Piknik + Fooddock Deventer

Piknik + Fooddock Deventer

Piknik is te vinden in het havenkwartier in Deventer. Pal naast Fooddock (ook zeker de moeite waard om even binnen te wippen). Een verzameling van kleine food-ondernemers verschuilen zich in een gerenoveerde graansilo uit 1923, in de volksmond ook wel de Zwarte Silo genoemd. Door de ramen heb je zicht op de binnenvaartschepen maar een terras is er ook. Zoals te verwachten valt, is de sfeer bij Fooddock stoer en levendig, zowel dankzij de locatie als de fijne mix van mensen. De ondernemers in Fooddock zijn stuk voor stuk gepassioneerde koks die staan voor wat ze maken. Van Hollands en Indisch tot Moluks en Frans. 

Terug naar Piknik. Een meer dan gezellige buitenbar met een grote steenoven waaruit de meest juicy, heerlijkste pizza’s komen. En een ding is zeker: het grote terras aan het water maakt het de perfecte plek om de zon op te zoeken in Deventer. Een echte zomerhotspot. 12 april gaan ze weer open. Daarnaast vinden we het het leukste adres van Deventer om ook nog even een dansje te doen.

Vogeleiland Deventer

Vogeleiland Deventer

Als je vanuit het station richting de stad loopt hoor je ze misschien al van een afstandje: de vogels. Daar zorgen ze ook goed voor in Deventer en ze zitten zowaar op hun eigen eiland. Het Vogeleiland ligt namelijk precies tussen het station van Deventer en de binnenstad, omgeven door groen. Een leuk klein park met allemaal van die vrolijk tsjierpende vogels (al zal de zon hier ook aan bijgedragen hebben). En dan zit er ook nog zo’n mooie pauw boven op een kooi. Om vrolijk van te worden. Ga even rustig zitten op een bankje, doe je ogen dicht en waan je in een buitenlands paradijs. Dorst gekregen? Het horecapaviljoen was helaas een beetje vervallen geraakt op vogeleiland maar sinds januari is er een nieuwe eigenaresse en er wordt hard aan een 2.0 versie gewerkt. Open van donderdag t/m zondag, waar je perfect even kunt neerzakken aan de waterkant voor wat te eten en te drinken.

DAVO bieren Deventer

DAVO bieren Deventer

DAVO bier is de uitgelezen plek om aan het eind van de dag neer te zakken voor een glas zelf gebrouwen (koud) DAVO bier. DAVO? Vier vrienden die ooit bier brouwden op hun studentenkamer in potten en pannen zijn nu doorgegroeid en hebben zelfs twee eigen biercafe’s, de een in Deventer, de ander in Arnhem. Geen gedoe. Gewoon bier. En een burger. Of een borrelplank. Dus proost! Met lekker bier en goed gezelschap.

 

The Lemon Tree Deventer

The Lemon Tree Deventer

Deze mag echt niet ontbreken in dit lijstje: The Lemon Tree. Een restaurant met een concept dat in de randstad populair is, fine dining aan de chef’s table. En fine it is. Zeker voor mensen die niet kunnen kiezen (zoals ik), het idee is dat je gewoon lekker gaat proeven terwijl je ondertussen kunt kijken hoe die chef’s lopen te ploeteren om dat ene blaadje goed op het bord te leggen. Oh ja, het interieur, met een mooi Scandinavisch tintje, is ook niet mis. Je kunt zowel terecht voor lunch als diner. Toen we zelf gingen proeven kwamen we in de zevende hemel terecht, meer daarover lees je hier.

 

Groote Poot (voorheen Brood van Joop)

Groote Poot (voorheen Brood van Joop)

Het kleine Deventer is gezegend met de hoge toren van de Grote Kerk (ook wel bekend als de Lebuinus- kerk) die door de hele stad te zien is – een handig ijkpunt – aan het Grote Kerkhof. En dan is er ook nog de Grote Poot, een best wel klein plein bij het Grote Kerkhof. Daar precies zat jarenlang bakkerij Brood van Joop. Gemiddeld in postuur, onze Joop, maar de kwaliteit van zijn baksels is groots. Maar Brood van Joop is niet meer. Nee nee, geen paniek: de zaak werd overgedragen aan nieuwe eigenaren en daar hoort een nieuwe naam bij. Dus werd het adres halverwege 2018 kortweg Groote Poot. Maar verder bleef eigenlijk alles wel zo’n beetje hetzlfde: op de planken liggen biologische broden en broodjes, taarten en koek. Om mee te nemen naar huis te nemen, of om ter plekke op te peuzelen naast een bakkie gezet van honderd procent Arabicakoebonen uit onder andere Brazilië en Ethiopië. Niet ingewikkelder dan dat, net als de naam van de zaak: Groote Poot. Naar de locatie. Wel heel goed.

Boutique Hotel Finch

Boutique Hotel Finch

Na een lang dagje shoppen (en de nodige wijn drinken) begrijpen we dat je stiekem ook wel zin hebt om op een heerlijk hotel bed te ploffen. Waar je dan slaapt is bij Boutique Hotel Finch. Naast hele comfortabele bedden, mooie en speelse kamers (met van die leuke details waardoor je ook voor thuis weer helemaal geïnspireerd wordt) en een heel handige locatie om alles uit je weekend te halen, heeft Finch allemaal van die leuke extraatjes die gewoon net dat extra stuk sjeu geven. Het Finch Wine Hour bijvoorbeeld (elke dag tussen 20.00 en 21.00), een overzichtelijke kaart met allemaal lekkers dat je de hele dag lang kunt bestellen. Van granola tot focaccia toasties, zoete baksels en zelfs een Feest Brunch voor wanneer je spontaan in de mood komt. Oh en FINCH Bar. Ontzettend knappe hoekjes om in te zitten, en natuurlijk doe je dat met een cocktail (of een wijn okookgoed).

Boutique Hotel Finch