U vraagt, wij draaien: (vriendinnen)weekendje in Deventer

Nederland, Deventer, 4 juni 2019, door Maartje Diepstraten

U vraagt, wij draaien: (vriendinnen)weekendje in Deventer

Via instagram en via de mailbox komen nogal eens verzoeknummertjes voorbij en zo nu en dan zijn we ergens in het land (of in de wereld) waarna we denken: hé, verdomd! Dit is het uitgelezen antwoord op die vraag. In dit geval een antwoord op de vraag van velen: we willen met een groepje vriendinnen een leuk uitje organiseren maar hebben de meeste steden al gedaan. Heb jij nog een goede tip? Ja dus: op naar Deventer meiden! Visit Oost, heus. Let's go!

Deventer Koekwinkel

Deventer Koekwinkel

Het centrum van Deventer wordt omsloten door water: de IJssel aan de ene kant, grachtjes aan de andere, waardoor de binnenstad compact en overzichtelijk is; perfect voor een weekend weg. Bovendien is de stad niet overbevolkt, kun je er heerlijk aan de wijn en proeverijen en de historische straatjes bedelen om het betere struinwerk zodat je je nooit hoeft te vervelen en er voor elk wat wils is. Maar natuurlijk hebben we wel een hitlist gemaakt, wat dacht je dan. Naar deze adressen mag je zonder twijfel heen wanneer in Overijssel in het oosten van het land. Ofwel: when lives gives you Deventer… 

Dan kun je niet anders dan de dag beginnen met Deventers eigen wereldberoemde kruidenkoek van de authentieke koekbakker Jb. Bussink bij de Deventer Koekwinkel. Het kleine, eeuwenoude zaakje pal aan De Brink is sowieso van het authentieke soort, inside en out. Een plaatje van raszuivere Hollands Glorie (echt niet missen!). Begin je dag met koffie en De Deventerkoek die in drie verschillende soorten komt. Maar bestel ook vooral ook de zachte Jacob’s Koek: warm uit de oven en goddelijk. Het best met velen te delen overigens: kun je alles proeven.

Koffiemakerij Deventer

Koffiemakerij Deventer

Aan de rand van de stad is het Havenkwartier de plek waar creatief Deventer rondhangt. Hier zitten de jonge bedrijven en de ZZP-ers. We hingen er al eerder rond bij Fooddock en het te leuke Picnic (zie ook hieronder), en je kunt er overnachten bij de creatieve Lucy Cubes (daarover lees je hier meer: Lucy Cubes Deventer – met recht een unieke overnachting).

Niet zo gek dus dat ook het beste koffieadres van de stad er huishoudt: Koffiemakerij. De beste koffie én het mooiste koffielokaal. In een fikse loods kwam een ruim opgezette bar waar daglicht en vintage meubels de ruimte domineren. Nog niet zolang geleden was het het adres van Haven Oost. Die zaak is dus niet meer, maar dat is ok aangezien de plek bij de luitjes van Koffiemakerij in goede handen is. Je drinkt er uiteraard koffie van eigen makelarij, en je eet er verse broodjes en zoete koek. Niet de Deventerkoek, daarvoor moet je zoals gezegd op De Brink zijn; wel huisgemaakte taart en ander lekkers. Niet in de laatste plaats is het – denken we zo – het beste plekje van de stad om even rustig te werken. Mocht iemand tijdens een vriendinnenweekend nog wat voor te bereiden hebben (zou zomaar kunnen…).

Om er ook nog even bij te pakken: ons vorige lijstje Deventer (want ja, we vinden de stad écht heel erg leuk, mogen vaker komen en kennen inmiddels goed de weg)

Roemar Koffie & Thee Deventer

Roemar Koffie & Thee Deventer

Heb je maar heel even in Deventer, dan mag je, hop, met zijn allen linea recta naar de Walstraat. Hier is het namelijk opperbest struinen en snuffelen, wandel je door de eeuwenoude straten van het middeleeuwse Bergkwartier – feitelijk een groot openlucht monument (extra aanrader: boek voor de lol eens een tour door de stad! Deventer is een van de oudste steden van Nederland en de geschiedenis van de stad is echt heel interessant – te veel om hier over uit te wijden maar wist je bijvoorbeeld dat er maar liefst 500 monumenten zijn in de stad? En dan een van de gevels gebruikt is voor de huisjes van KLM (nummer 92) en er is een overdaad aan prachtige snijramen, ornamenten en gevelstenen.

Tussen de kleine winkels het verrassend leuke Roemar Koffie & Thee, te herkennen aan de zelfgemaakte ‘theesteeg’. Roemar is geliefd in de buurt en bakgrage buurvrouwen bakken het zoets dat in de zaak verkocht wordt. Een stroopwafel met zoete topping is de laatste aanvulling op het toch heerlijke assortiment van Roemar.

Meadow op het Deventer Stadsstrand

Meadow op het Deventer Stadsstrand

Deventer wordt zoals gezegd omringt door water en aan de oever van de IJssel kon het niet anders dan dat daar een stadsstrand kwam. Een dergelijk stadsstrand is er al een paar jaar maar de voorzieningen waren zozo, zo hebben we ons later vertellen. Ain’t no more! Sinds het voorjaar van 2019 opende namelijk het pop-up concept Meadow op het Deventer Stadsstrand, een informele horecazaak die in de randstad, of aan de kust, niet zou misstaan. Dat klinkt neerbuigend, en zo bedoelen we het niet, maar alle hippe typische Amsterdam-Rotterdam sausjes zijn over Meadow heen gegooid en dat is wel lekker. Wat betreft de innerlijke mens is er ook goed gezorgd: er zijn biologische handgemaakte ijsjes, kleine Arabische gerechten en – uiteraard – Davo bier, de lokale brouwerij van Deventer (ook een tip trouwens! De Davo Brouwerij – perfect en smaakvol doch oergezellig (vrijgezelle)fuif materiaal. Let wel: het strand is het best met de fiets of de auto te bereiken; lopen vanaf de binnenstad is nét wat te enthousiast.

foto via @danielle_cherrytree/

De Brink (en dan bijvoorbeeld naar Samen)

De Brink (en dan bijvoorbeeld naar Samen)

In het mooie aloude Deventer draait alles om De Brink, het centrum van de stad waarop de al even oude Waag staat. De leukste grand-cafe’s van Deventer vind je om de Brink. Daar zijn er een heel aantal van, maar bijvoorbeeld St. Tropez en het naast gelegen grand café Samen zijn aanraders.Bij die laatste boek je namelijk een High Wine want de lading amper dekt: in drie ronden drink en eet je meer dan een je verwacht bij een high wine proeverij: volle glazen en meer dan mollige porties komen er voorbij bij samen! Je zit er perfect op het terras (ook verwarmd als het weer even wat minder is) of binnen. De perfecte plek om tijdens een vriendinnenweekend de avond te beginnen.

Sandton IJsselHotel Deventer

Sandton IJsselHotel Deventer

En dan moet er uiteraard ook nog geslapen worden. Deventer is in het trotse bezit van een kleine pont die iedere dag van de week af en aan de IJssel oversteekt om zo de binnenstad te verbinden met ‘de overkant’. Aan die overkant siert het Sandton IJsselHotel Deventer de waterkant. Een statig pand met een grote glazen serre aan de waterkant en het groene achterland aan de andere zijde. De kamers zijn ruim en comfortabel, het ontbijt idem en het personeel uitstekend. Gasten krijgen een kaartje om gebruik te maken van het pontje. Geen kaartje? Dan betaal je 1,10 per oversteek. 

Jackies + No 11 inspired by Jackies Deventer

Jackies + No 11 inspired by Jackies Deventer

De Brink, ja, maar het andere plein van Deventer dat echt niet te missen is, is de Groote Poot. Een klein driehoekig plein dat eigenlijk ook best Jackies Poot genoemd mag worden, of zoiets: op de hoek is restaurant Jackies namelijk een van de meest populaire zaken van de stad. De op New York geïnspireerde zaak is een echte allemansvriend waar de chef alles van sushi tot burgers serveert. O, en pannenkoekjes met pekingeend, onze topfavoriet hier. Al zit de echt X-factor van de tent ‘m in de sfeer en de uiterst sympathieke service. Terugkommateriaal. De zaak is, geheel terecht, dusdanig populair dat de eigenaren nog een zaak openden, pal naast de deur: No. 11 inspired by Jackies. Hier dezelfde liefde maar dan voor de overdag. Praten we ‘vriendinnenweekend’, dan roepen we hier in koor: Jackies Deventer! Maar ben je met je lief, mogen we dan opteren voor het nieuwe The Lemontree? Ook daar schoven we aan en we mogen bijzonder graag naar huis schrijven over The Lemontree. Dat lees je hier: The Lemontree Deventer

Praten we ‘vriendinnenweekend’, dan roepen we hier in koor: Jackies Deventer! Maar ben je met je lief, mogen we dan opteren voor het nieuwe The Lemontree? Ook daar schoven we aan en we mogen bijzonder graag naar huis schrijven over The Lemontree. Dat lees je hier: The Lemontree Deventer

Piknik Deventer

Piknik Deventer

Nog even terug naar Bedrijventerrein Bergweide hoor, ofwel het Havengebied van Deventer, ofwel het creatieve deel van de stad waar je ook Koffiemakerij vind (zie hierboven). Daar zit namelijk ook Fooddock, een food markt met verschillende food stand en de perfecte plek voor grotere groepen. En er zit PIKNIK, een van onze favorieten in de stad. De zonnige creatieve vrijhaven is zo’n adres waar je, vooral tijdens mooie dagen, hangen wil. Van het begin van de middag tot het eind van de avond. Gezonde en lekkere maar ongecompliceerde zaken op het menu, goede muziek uit de boxen en bier en wijn binnen handbereik. Go! Op naar het Oosten, op naar PIKNIK!

meer tips in het oosten van het land? check Visit Oost