10 juni 2020, door Maartje

Onze favoriete buiten-restaurants: dit zijn de leukste en lekkerste buitenplaatsen

10 juni 2020, door Maartje

Onze favoriete buiten-restaurants: dit zijn de leukste en lekkerste buitenplaatsen

Geen idee hoe het met jullie is, maar als wij naar de weersvoorspellingen kijken de komende weken (ja! weken!) dan willen we maar één ding: naar buiten! Buiten spelen, buiten wandelen, buiten terrassen (in Amsterdam of lekker door de rest van het land) en buiten aan tafel. Dat laatste als het even kan lekker achteraf, in het groen. Je kent ze wel, van die buitenplaatsen waar de tafels tussen de bloemetjes staan. Waar? Nou hier! Dit zijn onze favoriete buiten-restaurants. 

Van een feeërieke tafel kun je eten: Tuinkamer Priona (Overijssel)

Van een feeërieke tafel kun je eten: Tuinkamer Priona (Overijssel)

Een van de best bewaarde geheimen van het land moet de feeerieke tuinkamer van Priona zijn. De tuinen, de Priona Tuinen, waarin de tuinkamer staat werden ontworpen door kunstenaars Anton Schlepers en Henk Gerritsen. De mannen creeerden een groen stuk Nederland waarbij alles draait om het ecologisch evenwicht van de beplanting. In de zomermaanden is het restaurant geopend en dan wordt er in het zomerrestaurant gekookt met verse producten uit de Tuinen en de nabije omgeving. Eetbare kunstwerken gemaakt van voornamelijk bloemen en planten, afhankelijk van wat er op dat moment voor handen is. De Tuinkamer Priona vind je in het Overijselse Schuinesloot, een half uur van Zwolle. 

Lees meer

Restaurant Merkelbach in Amsterdam

Restaurant Merkelbach in Amsterdam

Huize Frankendael: diep in Amsterdam Oost en wie er langs rijdt denkt vast: neh, niet vandaag. Of: mooi om te trouwen. Gemiste kans! Gewoon doen, binnenlopen in dat fantastische pand – waarschijnlijk een van de mooiste van de stad – waar niet zo lang geleden nog een familie huisde en waar nu een jonge kok in de pannen van restaurant Merkelbach roert. Die jonge kok stelde een frisse seizoensgebonden kaart samen met originele gerechten (jubel o jubel) en dito wijnen (bijv. een cider van peer, geen wijn dus, wel donders lekker). Je zit er heerlijk in het gezellige restaurant, en in de zomer nog fantastischer in de enorme tuin. Het huis heeft een aantal vergaderruimtes, van zakelijk in de nok van het dak, een rauwe stal achterin het vertrek (wellicht onbedoeld o zo van nu, tres cool) en, mijn favoriet, een oude keuken voorin de zaak die voor een man of 16 af te huren is (minder mag ook). Je kunt er alle dagen van de week terecht behalve op zondagavond, dan zijn ze vrij. Maar dat is niet erg, ga je gewoon ’s middags. Merkelbach

beeld via @restaurant_merkelbach

De Veldkeuken in Utrecht

De Veldkeuken in Utrecht

De leukste plekken, al heel veel verteld, zijn die plekken waar  niet iedereen komt, en zeker niet iedere dag van de week. Van die plekken waar je even voor om moet fietsen en waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Ben je in Utrecht, of in de buurt van de stad in het midden van het land, en je hebt wel zin om even niet al te veel en even de natuur in, volg dan vooral deze omfiets tip op: De Veldkeuken in Utrecht.

Buitenplaats Plantage

Buitenplaats Plantage

Bijzondere gerechten, bubbels, vuurkorven, livemuziek en een nog altijd onovertroffen locatie midden in het Noord-Hollandse groen: restaurant Buitenplaats Plantage in Vogelenzang is een perfecte uitvalsbasis voor de kerstdagen met het hele gezin. In een grote voormalige tuinderskas verzorgt het keukenteam tijdens kerst een uitgebreid en heerlijk ontbijtbuffet, brunchbuffet en viergangen-verassingsdiner. Zoals altijd zijn alle gerechten ‘organic’. Huisgemaakt van biologische en verse producten uit de streek. De kerstman komt op bezoek en er zijn er leuke activiteiten in de Yurt op het landgoed. En of dat nog niet genoeg is, draaien er in de achterkas non-stop kerstfilms.

Nog leuker! De mensen openden Plantage Rococo en we zijn smitten. Lees meer

"

Lees ook even over deze te leuke adressen aan de Nederlande kust: slapen aan zee by Barts Boekje

"

Weelde (Rotterdam)

Weelde (Rotterdam)

Oke, oke, meer met de voeten in het zand dan in het gras, maar leuk en lekker zit je er wel! ‘Vroeger’ had Rotterdam stadstuin Uit je Eigen Stad. Een plek waar je kon eten en leren over waar al dat eten vandaan kwam. Een topplek vonden we dat, en heus niet (alleen) voor kinderen. Uit je Eigen Stad vond je net buiten het centrum waar het altijd een beetje vakantie leek. Je voelt ’m aankomen: Uit je Eigen Stad is niet meer, maar op die plek herrees wel een andere fijne plek: Weelde. En daar zijn we oké mee want Weelde is een fraaie kantine/restaurant/bar/tuin/podium/galerie en ook nog evenementenlocatie. Herinner je je al die lekkere zomerdagen nog? Nou, toen zat slim Rotterdam dus hier. Goed bekeken want het eten is opvallend goed, en de plek vreselijk leuk. Hoe dat in de winter is? Dan verkast het hele spul gewoon naar binnen. Net buiten het stadscentrum vlak bij station Marconiplein en tramhalte Het Witte Dorp. 

Lees ook meteen dit heerlijke lijstje even: zomer in Rotterdam doe je zo

"

Niet per se een buitenplaats maar deze terrassen door het hele land zijn de moeite meer dan waard: het groeiende lijstje terrassen in Nederland

"

House of Birds in het Diemerbos

House of Birds in het Diemerbos

Een van die niet te missen locaties is het nieuwe proeflokaal House of Bird in het Diemerbos, geopend door de luitjes van brouwerij Bird Brewery. Een brouwerij ja, speciaalbieren-galore dus, én een dijk van een terras ondr fluisterende bomen.

 

Het Diemerbos zeg je? Yup. We moeten toegeven dat we het ook niet kenden, maar het is een jong bos op drie kilometer van Amsterdam-oost. Het bos heeft een recreatiefunctie en  House of Bird Diemerbos vormt het epi-centrum (tenminste, dat vinden wij). Het proeflokaal is zeven dagen per week geopend en is een plek voor jong en oud. Een beetje zoals Kraantje Lek zeg maar, maar dan met bier en hartstikke nieuw.

lees meer

PAKT (Antwerpen)

PAKT (Antwerpen)

De wijk Berchem wordt tijdens een bezoek aan Antwerpen vaak overgeslagen, of men moet zichzelf een avond bij The Jane, het je-van-het-restaurant van Sergio Herman, gunnen. Maar verder? Nee. Zonde, want in de wijk zit ook Stadsbrouwerij De Koninck. Daar kun je rondleidingen volgen en bier proeven, prima na een rondje door het Koning Albert Park. Beter nog wordt het dankzij de ondernemers die zich rond de brouwerij geschaard hebben: een kaaswinkel, een bakkerij, een chocolatier, een uitgeverij en een slagerij. En barbecue restaurant Black Smoke.  Maar het allerleukste vind je even verderop: loop de straat helemaal uit, de hoek om, nog een keer de hoek om en je bent bij PAKT, een meer dan leuk plein vol met horecaondernemingen van jonge ondernemers. 

Rijk van de Keizer + Cantina (Amsterdam)

Rijk van de Keizer + Cantina (Amsterdam)

Officieel is de locatie van het Rijk van de Keizer nog Amsterdam(-Westrommelig bos aan de waterkant rond die pipowagen, hangen hangmatten, liggen grote zitkussens, staan lange tafels en zijn kleine intieme banken tussen de bomen gemaakt, plus een doorgezaagde Mercedes die dienstdoet als zitje. Overdag drink je er een), maar velen vinden de voormalige munitieopslagplaats van het ministerie van Defensie toch een eind weg. Toch: doe het. Stop je hond in de fietsmand of stap in de auto, want je moet nu eenmaal naar de randen van de stad om nog een vrijplaats als het Rijk van de Keizer te vinden. Volg vooral ’s avonds prachtig het door kaarsen verlichte pad naar de oude kruithuizen waar zich kunstenaarsateliers bevinden. Achter de loodsen afslaan naar rechts en daar vind je, als Alice in haar Wonderland, een doorgang naar een verbouwde pipowagen die de Cantina heet. Midden tussen de weilanden, in een  groot glas gemberlimonade en eet je daar een al even groot stuk huisgemaakte taart bij. Of falafel. In de zomer is het lekker koel onder de bomen; dé plek om rustig een boek te lezen. Eén keer in de maand op zondag, en tijdens speciale gelegenheden, kun je ’s avonds aanschuiven in een van de kruithuizen. Lange tafels en een verrassingsmenu van heerlijke en originele hapjes, zoals tapas, mezzes, amuses en pintxos, gemaakt met zo veel mogelijk lokale ingrediënten, al dan niet uit de eigen moestuin. Alles in grote schalen en voor iedereen hetzelfde. Het zal geen verrassing zijn dat dit een waanzinnige trouwlocatie is, het hele jaar door.

Weet je niet waarheen en wil je wel op een toffe groene buitenplaats dineren, ga dan op zoek naar een kasteel in de buurt! Het vaste recept voor succes als je het ons vraagt.

Check bijvoorbeeld het té leuke en o zo zoete Kasteeltje Hattem in Limburg! Een lijst met echt leuke kastelen (met uiteraard die precies goede terrassen) door het hele land? Hebben we! De mooiste kastelen van Nederland

Kraantje Lek

Kraantje Lek

Kraantje Lek achter de duinen van het Noord-Hollandse Overveen was altijd al een begrip, maar sinds de overname eind 2019 is het er pas echt een bruisende bedoening. Twee ongekend enthousiaste ondernemers adopteerden het lieve, historische pandje op de prachtige plek in de duinen en toverden het om tot een easy access café voor jong, oud en alles ertussenin op een steenworp afstand van het strand. Pal aan het fietspad staat Kraantje Lek aantrekkelijk te wezen met haar rode luiken, enorme terras en nieuwe speeltuin. Een iconisch gebouw naast de klimduin en een favoriet onder wandelaars, fietsers en jonge ouders die hun kroost laten luchten terwijl ze zelf hun well-deserved koffie bestellen. Bij de opknapbeurt hoorde ook een nieuwe kaart: was het voorheen nog pannenkoeken wat de klok sloeg, tegenwoordig lunch je er (ook) met een broodje hertenham met vijgen, paddenstoelen en kastanjes of een salade met gegrilde tonijn, paksoi en sesamzaadjes. Vroeg in de avond kun je met het hele spul aan tafel en is er voor de jonkies een kindermenu. Veel vlees en vis voor de grote mensen, daar mag wat ons betreft nog wel een vegetarische verrassing aan worden toegevoegd. Die vegahit ga je overigens ook niet per se vinden bij Loetje in hetzelfde Overveen, maar lekker is het hier wel. De zaak is al dertig jaar een begrip in Amsterdam en met inmiddels maar liefst vijftien vestigingen bijna een keten te noemen. Bijna, want Loetje krijgt het, vraag ons niet hoe, voor elkaar een Amsterdamse tongval te houden, spreekwoordelijk. Een klap op je schouder, een bord voor je neus en voor wie blieft een pikketanissie, ook in Overveen. 

Brasserie Buitenhuis

Brasserie Buitenhuis

Brasserie Buitenhuis staat in Valkenburg, niet te verwarren met het Limburgse Valkenburg. Deze brasserie bevindt zich namelijk in het mini-Valkenburg bij Leiden. Wist ik ook niet, maar het bestaat. Brasserie Buitenhuis is precies dat: een buitenhuis aan het Valkenburgse Meer aan de rand van het altijd leuke Leiden. Een pracht van een locatie met een terras waar je U tegen zegt, uitkijkend over het water en met heel (heel!) lang zon. Beetje fris? Heaters aan. Nog frisser? Op naar de open haard binnen. Waar het overigens ook een knap plaatje is. Op de kaart van die gerechten die je bij een brasserie verwacht, maar die toch niet saai en van het geijkte zijn. Tosti geitenkaas, pasta vongole en een heel prima kippetje. Het personeel mag soms op bijles, maar wie zijn verwachtingen bijstelt (en de soms terechte, en soms ronduit veel te zure recensies op Facebook negeert), kan alleen maar blij verrast worden bij Brasserie Buitenhuis. Mocht je het je afvragen: JA. Brasserie Buitenhuis is ontzettend kindvriendelijk. En JA: Brasserie Buitenhuis is ook een héél puike trouw- of fuiflocatie, zomer en winter.

The Garden of Babylon - Fier Bussum

The Garden of Babylon - Fier Bussum

The Garden of Babylon vind je ‘gewoon’ in de achtertuin van Fier Bussum. Hartstikke nieuw, hartstikke knap en hartstikke onze aandacht trekkend. Maaarrrr, moet gezegd worden, The Garden of Babylon is meer dan alleen een goede naam. Eten doe je er op z’n – juist ja, goede gok – Oosters, en tegelijkertijd op zijn Fier’s. Dat is gewoon een hele hoop lekkers aangevuld met een hele hoop gezelligheid (al zorg je daar natuurlijk zelf voor, maar de ervaring leert: bij Fier loopt dat wel los). Waan je in het Midden Oosten op het terras vol met flikkerende kaarslichtjes, heerlijke geuren van de sish tawook en Effes bier, heerlijke Libanese wijnen en de spannende Oriental Gin & Tonic van Fier. Strijk neer op (niet) zwevende kleden en tel de duizend en één sterren aan de hemel.

Lees meer

Zeeland

Zeeland

Volop moois in het Zeeuwse land! Lees bijvoorbeeld even over De 6 Linden, een heerlijk nieuw restaurant met een buiten zover als je kunt kijken.

En ook Uitspanning de Houtzaagwerf is on-Nederlands goed in Nederland: met dank aan de gezellige tafels verspreid rond het hoofdgebouw, de rondscharrelende kippen en de immer goedgemutste staf lijkt het er altijd meer op een mini vakantie in Zuid-Frankrijk dan op ons eigen Zeeland.