Nederland13 juni 2023, door Maartje

Buiten eten: unieke buitenrestaurants, dit zijn onze favoriete plekken in Nederland met een groot terras

Nederland, 13 juni 2023, door Maartje

Buiten eten: unieke buitenrestaurants, dit zijn onze favoriete plekken in Nederland met een groot terras

Geen idee hoe het met jullie is, maar als wij naar de weersvoorspellingen kijken dan willen maar één ding: naar buiten! Buiten spelen, buiten wandelen, buiten terrassen (in Amsterdam of lekker door de rest van het land) en buiten aan tafel. Dat laatste als het even kan lekker achteraf, in het groen. Je kent ze wel, van die buitenplaatsen waar de tafels tussen de bloemetjes staan. Waar? Nou hier! Unieke buitenrestaurants in Nederland: onze favoriete restaurants met groot terras.

Strandvier, Monnickendam

Strandvier, Monnickendam

Dat Monnickendam een schattig dorp is, en alleen al vanwege zijn ligging aan het water een bezoekje waard is, stond allang buiten kijf, maar de aanwezigheid van Strandvier maakt dat we nóg liever gaan. De strandtent staat in het Hemmeland, een stuk groen pal naast Monnickendam, en is door de eigenaren zelf opgebouwd. Een echte labour of love, zo u wilt. De producten waarmee de koks werken zijn grotendeels lokaal en er wordt gelet op duurzaamheid: hier geen grootschalige tourist trap, maar een (h)eerlijke plek met mediterraans eten van de Argentijnse barbecue (die ook zelf is gebouwd). Ga op een van de houten stoeltjes op de veranda zitten en kijk uit op de Gouwzee of gebruik het als rustpunt tijdens een dagje varen. Je gaat er hoe dan ook blijer weg dan je kwam. strandvier.nl

Orangerie de Pol

Orangerie de Pol

Een verrassend knappe locatie op een plek waar je ‘m niet verwacht; net buiten het centrum van Doetinchem. Dineren doe je er in die mooie glazen kas, midden in de natuur. Leuk als het regent, leuk als de zon schijnt maar ook leuk als het kraakhelder is en je de sterren kan zien tijdens je diner. Je zit er altijd in een ander decor, cool toch. Je kiest er uit 4, 6 of 8 gangen, yes please. Je proeft de seizoenen terug in het menu. De keuken is modern met zoveel mogelijk streekproducten uit de mooie Achterhoek. Nieuwsgierig? Snappen we, lees hier meer. 

 

 

 

Wegrestaurant Zacht Staal

Wegrestaurant Zacht Staal

Wacht even, een wegrestaurant én farm-to-table én must visit? Dat klinkt als een driedubbele contradictie, maar het is toch echt waar: wegrestaurant Zacht Staal is namelijk een kas-restaurant op landgoed Rorik. Geopend in de zonnige, vruchtbare maanden, wanneer het eten van het land zo direct (oké wel na wat input van de chef) op je bord belandt. Tien versnellingen terug en leven met wat het land je geeft. Bij Zacht Staal doen ze het. Farm-to-table? Dat wil zeggen dat er wordt gekookt met dat wat van het eigen land of uit de eigen kas komt. Dat eigen land, en die eigen kas, slaat op Landgoed Rorik en daar komen groenten, soms wat vlees, vis, fruit en kazen vandaan. O, en je zit er nog mega gezellig ook. wegrestaurantzachtstaal.nl

Welgelegen, Groenlo

Welgelegen, Groenlo

Achterhoek it is. Welgelegen in Groenlo zal je bij binnenkomt meer dan blij verrassen. Een tuin en veranda met uitzicht over de gracht van het historische vestingstadje. In de tuin ook een kas voor de eigen verse kruiden (het is dezelfde als bij het Rijksmuseum maar dan nog groter, ha!) Kids kunnen er spelen in de oevertuin. Een menu met fijne klassiekers. Je proeft de zon in je glas. Vier het leven en geniet is wat ze willen overbrengen bij Welgelegen, nou geloof ons maar dat is meer dan gelukt, hulde! Oh, en als je er dan toch bent, de toiletten zijn een feestje. Ook leuk na de lunch of borrel samen met familie of vrienden bootje varen. Boek een van de vele arrangementen bij Welgelegen, bij de ene krijg je een goed gevulde picknickmand mee en bij de ander begin je met een borrel op het terras en strijk je na het varen neer in het restaurant voor een diner met je loved ones. Leuk detail: de schipper vertelt je alle ins en outs over het vestingstadje.

Bij Welgelegen kan het allemaal.

Proeflokaal De Serre 

Proeflokaal De Serre 

De lichte kas (of serre, dat mag je natuurlijk ook zeggen) die Proeflokaal de Serre heet, midden in de natuur van ‘s-Graveland, een half uur rijden vanaf Amsterdam, tegen Hilversum aan, is precies zo’n vakantieadres met-zonder vakantie. Je rijdt het landgoed op via een bospad – nature all around. Parkeer, passeer de moestuin, de paarden en de geiten, en volg het geroezemoes. Daar is Proeflokaal de Serre. De menukaart laat zich bepalen door eerder genoemde natuur: wat er op dat moment van het land komt, ligt op je bord. Zo plukken ze hier zelf alle groente, fruit en kruiden van het landgoed Land & Boschzigt, dat zich naast de serre bevindt. De taart is huisgemaakt en dat proef je. Probeer absoluut de worteltaart met de allerlekkerste topping. In de zomermaanden kun je op weekenddagen terecht voor het diner: een glas wijn in de hand en de zonsondergang om van te genieten. proeflokaaldeserre.nl

Van een feeërieke tafel kun je eten: Tuinkamer Priona (Overijssel)

Van een feeërieke tafel kun je eten: Tuinkamer Priona (Overijssel)

Een van de best bewaarde geheimen van het land moet de feeerieke tuinkamer van Priona zijn. De tuinen, de Priona Tuinen, waarin de tuinkamer staat werden ontworpen door kunstenaars Anton Schlepers en Henk Gerritsen. De mannen creeerden een groen stuk Nederland waarbij alles draait om het ecologisch evenwicht van de beplanting. In de zomermaanden is het restaurant geopend en dan wordt er in het zomerrestaurant gekookt met verse producten uit de Tuinen en de nabije omgeving. Eetbare kunstwerken gemaakt van voornamelijk bloemen en planten, afhankelijk van wat er op dat moment voor handen is. De Tuinkamer Priona vind je in het Overijselse Schuinesloot, een half uur van Zwolle. 

Lees meer

Bij de Tuinman, Hilversum

Bij de Tuinman, Hilversum

Restaurant Bij de Tuinman vind je op het terrein van Buitenplaats De Hoorneboeg, een fraaie en inspirerende plek voor bijvoorbeeld een fotoshoot of bedrijfsmeeting. De polek is prachtig, en daar móesten meer mensen gebruik van kunnen maken. Dus opende de mensen Bij de Tuinman, een vegetarisch (met vegan opties) restaurant met producten uit de eigen moestuin. Eten doe je met mooi weer buiten, onder zo’n immer knus tentdoek en priklampjes – lekker in de buitenlucht. Is het weer wat minder, dan schuif je aan in de kas op het terrein. moeten we kiezen wat leuker of mooier is, dan zouden we dat niet kunnen. Je eet er heerlijke en verse gerechten, de bediening is lief en na of voor het eten maak je een wandeling over het terrein of de heide die om de hoek is.

MAMA, Noordwijkerhout

MAMA, Noordwijkerhout

De setting is, al met al, gewoon enorm idyllisch en pop-up MAMA, op een mooie groene heuvel, maakt het plaatje compleet. Onderweg naar boven kom je al fijne zitjes (bankjes) tegen, maar er zijn ook relaxte lounge stoelen of tafel met zitjes voor als er maaltijden worden besteld.

Het idee achter deze pop up? Italiaans genieten aan dit heerlijke Nederlandse meertje. Zo wordt er vooral Italiaans comfort food geserveerd maar je kunt er ook goed terecht voor een lekkere Aperol Spritz of bakkie koffie. Net waar je zin in hebt!

lees meer

plantage Rococo, Velsen

plantage Rococo, Velsen

Nog geen twintig autominuten van Amsterdam openden de mensen achter Buitenplaats Plantage Vogelenzang (eveneens een aanrader) op een onontgonnen en idyllische plek het nieuwe Plantage Rococo, een hotel met restaurant, bar en gigantisch buitenverblijf waar je hem niet verwacht had. Parkeer bij de paarden, loop om het eerste huis heen en je kunt niet anders dan met verbazing kijken naar het statige pand dat Plantage Rococo genoemd werd. Binnen een weelderige mix van vintage meubels, veel planten, tal van bohemian snuisterijen en prachtige originele muurschilderingen en wand-ornamenten – vandaar de link naar het Rococo-tijdperk. Het menu is allerminst gedateerd: net zoals bij Buitenplaats Plantage Vogelenzang is er veel aandacht voor vegetarische gerechten en komen alle groenten en kruiden van lokale producenten die iedere dag vers leveren: vlees van boerderij de Lindenhoff in Baambrugge, vis van Jan van As in Amsterdam en de taarten zijn in huis gemaakt.

Restaurant Merkelbach, Amsterdam

Restaurant Merkelbach, Amsterdam

Huize Frankendael: diep in Amsterdam Oost en wie er langs rijdt denkt vast: neh, niet vandaag. Of: mooi om te trouwen. Gemiste kans! Gewoon doen, binnenlopen in dat fantastische pand – waarschijnlijk een van de mooiste van de stad – waar niet zo lang geleden nog een familie huisde en waar nu een jonge kok in de pannen van restaurant Merkelbach roert. Die jonge kok stelde een frisse seizoensgebonden kaart samen met originele gerechten (jubel o jubel) en dito wijnen (bijv. een cider van peer, geen wijn dus, wel donders lekker). Je zit er heerlijk in het gezellige restaurant, en in de zomer nog fantastischer in de enorme tuin. Het huis heeft een aantal vergaderruimtes, van zakelijk in de nok van het dak, een rauwe stal achterin het vertrek (wellicht onbedoeld o zo van nu, tres cool) en, mijn favoriet, een oude keuken voorin de zaak die voor een man of 16 af te huren is (minder mag ook). Je kunt er alle dagen van de week terecht behalve op zondagavond, dan zijn ze vrij. Maar dat is niet erg, ga je gewoon ‘s middags. Merkelbach

beeld via @restaurant_merkelbach

Pop-Up Restaurant Sterk Water, Fort Spijkerboor, Westbeemster

Pop-Up Restaurant Sterk Water, Fort Spijkerboor, Westbeemster

Picture this: je bewondert een eeuwenoud fort of slot terwijl je geniet van een heerlijk gerecht, drankje en indrukwekkende verhalen over de locaties. Klinkt goed, niet? Het concept van Sterk Water staat dan ook als een huis: gezellig, duurzaam en lokaal eten en drinken op een verrassende locatie aan de Hollandse Waterlinie (de verdedigingslinie die in oorlogstijden onder water kon worden gezet), in de vorm van unieke pop-up restaurants. De Hollandse Waterlinie? Zoals de ruige monumentale beauty Fort Spijkerboor in Westbeemster, waar het reizende restaurant deze zomer onder andere neerstrijkt. Onder andere? Jazeker: houd de website van Sterk Water in de gaten; wie weet tafel je binnenkort in een oud kruitmagazijn of proost je in een kasteeltuin. Een ticket kost €99,95. Daarvoor krijg je een volledig verzorgde avond met muziek, beleving, een 5-gangendiner en drankarrangement. sterkwater.nl

De Veldkeuken, Utrecht

De Veldkeuken, Utrecht

De leukste plekken, al heel veel verteld, zijn die plekken waar  niet iedereen komt, en zeker niet iedere dag van de week. Van die plekken waar je even voor om moet fietsen en waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Ben je in Utrecht, of in de buurt van de stad in het midden van het land, en je hebt wel zin om even niet al te veel en even de natuur in, volg dan vooral deze omfiets tip op: De Veldkeuken in Utrecht.

Buitenplaats Plantage Vogelenzang

Buitenplaats Plantage Vogelenzang

Bijzondere gerechten, bubbels, vuurkorven, livemuziek en een nog altijd onovertroffen locatie midden in het Noord-Hollandse groen: restaurant Buitenplaats Plantage in Vogelenzang is een perfecte uitvalsbasis voor de kerstdagen met het hele gezin. In een grote voormalige tuinderskas verzorgt het keukenteam tijdens kerst een uitgebreid en heerlijk ontbijtbuffet, brunchbuffet en viergangen-verassingsdiner. Zoals altijd zijn alle gerechten ‘organic’. Huisgemaakt van biologische en verse producten uit de streek. De kerstman komt op bezoek en er zijn er leuke activiteiten in de Yurt op het landgoed. En of dat nog niet genoeg is, draaien er in de achterkas non-stop kerstfilms.

Lees ook even over deze te leuke adressen aan de Nederlande kust: slapen aan zee by Barts Boekje

Weelde (Rotterdam)

Weelde (Rotterdam)

Oke, oke, meer met de voeten in het zand dan in het gras, maar leuk en lekker zit je er wel! ‘Vroeger’ had Rotterdam stadstuin Uit je Eigen Stad. Een plek waar je kon eten en leren over waar al dat eten vandaan kwam. Een topplek vonden we dat, en heus niet (alleen) voor kinderen. Uit je Eigen Stad vond je net buiten het centrum waar het altijd een beetje vakantie leek. Je voelt ’m aankomen: Uit je Eigen Stad is niet meer, maar op die plek herrees wel een andere fijne plek: Weelde. En daar zijn we oké mee want Weelde is een fraaie kantine/restaurant/bar/tuin/podium/galerie en ook nog evenementenlocatie. Herinner je je al die lekkere zomerdagen nog? Nou, toen zat slim Rotterdam dus hier. Goed bekeken want het eten is opvallend goed, en de plek vreselijk leuk. Hoe dat in de winter is? Dan verkast het hele spul gewoon naar binnen. Net buiten het stadscentrum vlak bij station Marconiplein en tramhalte Het Witte Dorp. 

Lees ook meteen dit heerlijke lijstje even: zomer in Rotterdam doe je zo

Niet per se een buitenplaats maar deze terrassen door het hele land zijn de moeite meer dan waard: het groeiende lijstje terrassen in Nederland

House of Birds in het Diemerbos, amsterdam

House of Birds in het Diemerbos, amsterdam

Een van die niet te missen locaties is het proeflokaal House of Bird in het Diemerbos, geopend door de luitjes van brouwerij Bird Brewery. Een brouwerij ja, speciaalbieren-galore dus, én een dijk van een terras ondr fluisterende bomen.

 

Het Diemerbos zeg je? Yup. We moeten toegeven dat we het ook niet kenden, maar het is een jong bos op drie kilometer van Amsterdam-oost. Het bos heeft een recreatiefunctie en  House of Bird Diemerbos vormt het epi-centrum (tenminste, dat vinden wij). Het proeflokaal is zeven dagen per week geopend en is een plek voor jong en oud. Een beetje zoals Kraantje Lek zeg maar, maar dan met bier en hartstikke nieuw.

lees meer

PAKT (Antwerpen)

PAKT (Antwerpen)

De wijk Berchem wordt tijdens een bezoek aan Antwerpen vaak overgeslagen, of men moet zichzelf een avond bij The Jane, het je-van-het-restaurant van Sergio Herman, gunnen. Maar verder? Nee. Zonde, want in de wijk zit ook Stadsbrouwerij De Koninck. Daar kun je rondleidingen volgen en bier proeven, prima na een rondje door het Koning Albert Park. Beter nog wordt het dankzij de ondernemers die zich rond de brouwerij geschaard hebben: een kaaswinkel, een bakkerij, een chocolatier, een uitgeverij en een slagerij. En barbecue restaurant Black Smoke.  Maar het allerleukste vind je even verderop: loop de straat helemaal uit, de hoek om, nog een keer de hoek om en je bent bij PAKT, een meer dan leuk plein vol met horecaondernemingen van jonge ondernemers. 

Rijk van de Keizer

Rijk van de Keizer

Officieel is de locatie van het Rijk van de Keizer nog Amsterdam(-Westrommelig bos aan de waterkant rond die pipowagen, hangen hangmatten, liggen grote zitkussens, staan lange tafels en zijn kleine intieme banken tussen de bomen gemaakt, plus een doorgezaagde Mercedes die dienstdoet als zitje. Overdag drink je er een), maar velen vinden de voormalige munitieopslagplaats van het ministerie van Defensie toch een eind weg. Toch: doe het.

Weet je niet waarheen en wil je wel op een toffe groene buitenplaats dineren, ga dan op zoek naar een kasteel in de buurt! Het vaste recept voor succes als je het ons vraagt.

Check bijvoorbeeld het té leuke en o zo zoete Kasteeltje Hattem in Limburg! Een lijst met echt leuke kastelen (met uiteraard die precies goede terrassen) door het hele land? Hebben we! De mooiste kastelen van Nederland

Kraantje Lek

Kraantje Lek

Kraantje Lek achter de duinen van het Noord-Hollandse Overveen was altijd al een begrip, maar sinds de overname eind 2019 is het er pas echt een bruisende bedoening. Twee ongekend enthousiaste ondernemers adopteerden het lieve, historische pandje op de prachtige plek in de duinen en toverden het om tot een easy access café voor jong, oud en alles ertussenin op een steenworp afstand van het strand. Pal aan het fietspad staat Kraantje Lek aantrekkelijk te wezen met haar rode luiken, enorme terras en nieuwe speeltuin. Een iconisch gebouw naast de klimduin en een favoriet onder wandelaars, fietsers en jonge ouders die hun kroost laten luchten terwijl ze zelf hun well-deserved koffie bestellen. Bij de opknapbeurt hoorde ook een nieuwe kaart: was het voorheen nog pannenkoeken wat de klok sloeg, tegenwoordig lunch je er (ook) met een broodje hertenham met vijgen, paddenstoelen en kastanjes of een salade met gegrilde tonijn, paksoi en sesamzaadjes. Vroeg in de avond kun je met het hele spul aan tafel en is er voor de jonkies een kindermenu. Veel vlees en vis voor de grote mensen, daar mag wat ons betreft nog wel een vegetarische verrassing aan worden toegevoegd. Die vegahit ga je overigens ook niet per se vinden bij Loetje in hetzelfde Overveen, maar lekker is het hier wel. De zaak is al dertig jaar een begrip in Amsterdam en met inmiddels maar liefst vijftien vestigingen bijna een keten te noemen. Bijna, want Loetje krijgt het, vraag ons niet hoe, voor elkaar een Amsterdamse tongval te houden, spreekwoordelijk. Een klap op je schouder, een bord voor je neus en voor wie blieft een pikketanissie, ook in Overveen. 

Brasserie Buitenhuis

Brasserie Buitenhuis

Brasserie Buitenhuis staat in Valkenburg, niet te verwarren met het Limburgse Valkenburg. Deze brasserie bevindt zich namelijk in het mini-Valkenburg bij Leiden. Wist ik ook niet, maar het bestaat. Brasserie Buitenhuis is precies dat: een buitenhuis aan het Valkenburgse Meer aan de rand van het altijd leuke Leiden. Een pracht van een locatie met een terras waar je U tegen zegt, uitkijkend over het water en met heel (heel!) lang zon. Beetje fris? Heaters aan. Nog frisser? Op naar de open haard binnen. Waar het overigens ook een knap plaatje is. Op de kaart van die gerechten die je bij een brasserie verwacht, maar die toch niet saai en van het geijkte zijn. Tosti geitenkaas, pasta vongole en een heel prima kippetje. Het personeel mag soms op bijles, maar wie zijn verwachtingen bijstelt (en de soms terechte, en soms ronduit veel te zure recensies op Facebook negeert), kan alleen maar blij verrast worden bij Brasserie Buitenhuis. Mocht je het je afvragen: JA. Brasserie Buitenhuis is ontzettend kindvriendelijk. En JA: Brasserie Buitenhuis is ook een héél puike trouw- of fuiflocatie, zomer en winter.

Zeeland

Zeeland

Volop moois in het Zeeuwse land! Lees bijvoorbeeld even over De 6 Linden, een heerlijk nieuw restaurant met een buiten zover als je kunt kijken.

En ook Uitspanning de Houtzaagwerf is on-Nederlands goed in Nederland: met dank aan de gezellige tafels verspreid rond het hoofdgebouw, de rondscharrelende kippen en de immer goedgemutste staf lijkt het er altijd meer op een mini vakantie in Zuid-Frankrijk dan op ons eigen Zeeland.

Maar dan hebben we nog láng niet alles gehad. Ben je mal. Moet je deze lijst er maar eens bijpakken: het beste van Zeeland