Japan27 maart 2024, door Isa de Laat

Hotel in Kyoto in Japan? OMO5 Kyoto Sanjo & OMO5 Kyoto Gion by Hoshino Resorts moet je hebben

Japan, 27 maart 2024, door Isa de Laat

Hotel in Kyoto in Japan? OMO5 Kyoto Sanjo & OMO5 Kyoto Gion by Hoshino Resorts moet je hebben

OMO-hoppen: een term die we zelf hebben bedacht, gevolgd en blijven gebruiken. De reden daarvoor is simpel: een reis naar Japan kan behoorlijk uitdagend zijn. Veel attracties en restaurants vereisen vooraf reserveringen en het is vaak verstandig om treinkaartjes en zelfs binnenlandse vluchten van tevoren te boeken. Er zijn nog meer zaken om te regelen, zoals een reisverzekering en eventueel een visum. En dan moet je ook nog, vanwege de drukte in bepaalde seizoenen, je hotel vooraf regelen. Dat brengt tijdsdruk met zich mee... en die stress willen we vermijden tijdens onze vakantie.

De oplossing? Overal hetzelfde vertrouwde schatje: OMO. Door in elke stad een OMO hotel te boeken, een onderdeel van Hoshino Resorts, weet je dat je goed zit. Niet alleen voor een goede nachtrust, maar ook om de stad te verkennen; de locaties zijn uitstekend en een gids van het hotel neemt je mee naar de leukste plekken. Dit is slechts een van de voordelen van OMO (meer daarover in dit artikel). In Kyoto hebben we OMO5 Kyoto Sanjo by Hoshino Resorts en OMO5 Kyoto Gion by Hoshino Resorts uitgeprobeerd, een gouden combinatie als je het ons vraagt.

OMO by Hoshino Resorts

OMO by Hoshino Resorts

OMO als een hotel omschrijven zou simpelweg te kort doen. OMO is onderdeel van Hoshino Resorts en deze tak staat voor een stadstoerismehotel op een gunstige locatie in het centrum van de stad. Altijd de beste locatie, ofja, de leukste sowieso. En daar maken ze goed gebruik van, want bij OMO boek je naast een fijn bed, gemeenschappelijke ruimte en goed ontbijt ook een stukje kennis over de cultuur van de wijk waarin je zit. Ze beschouwen het stadsgedeelte rondom de stad als onderdeel van het resort en werken daarbij samen met de lokale gemeenschap. Zo zijn er originele tours waar je als hotelgast gratis aan kunt deelnemen, zijn er kaarten met verborgen tips en organiseren ze evenementen in het hotel zelf.

Heb jij ff geluk (en wij ook) dat OMO op veel plekken in Japan zit. Bij een beetje geluk vervoeren ze vanaf sommige hotels je spullen nog van de ene naar de andere kant. In ieder stadje een ander schatje en iedere OMO een ander karakter. Het nummer na “OMO” in de naam van de woning vertegenwoordigt de breedte van de diensten: OMO5 is dan bijvoorbeeld veel uitgebreider dan OMO3.

Er zijn drie OMO’s in Kyoto en wij gingen voor OMO5 Kyoto Sanjo en OMO5 Kyoto Gion.

OMO5 Kyoto Sanjo by Hoshino Resorts

OMO5 Kyoto Sanjo by Hoshino Resorts

First stop in Kyoto: OMO5 Kyoto Sanjo by Hoshino Resorts. Wederom een mondvol, maar dat mag ook wel. Het Sanjo-gebied is een walhalla om te winkelen, dineren, drinken of ontspannen met green tea lattes en koffie. Een dorp in een grote stad, zo is het het beste te omschrijven. Het Sanjo-gebied is ook waar je nog de traditionele cultuur van Kyoto vindt. En juist dat, dat ervaar je bij OMO5 Kyoto Sanjo. De medewerkers van het hotel nemen je bijvoorbeeld mee op een historische rondleiding door hoe het gebied is geworden en hoppen graag met je van oude winkel naar oude winkel (zo zagen we een shop dat alleen nog maar naalden verkoopt voor het naaien, een winkel voor messen en schoonmaakscrubs).

Wat ook zo heerlijk is aan dit hotel is de grote gemeenschappelijke ruimte. Bij de ingang hangt de OMO-kaart met tips in de wijk en op de toonbank vind je attributen van de oude tijd toen boten ooit handmatig werden vervoerd in de Takase-rivier, die vlak bij het hotel stroomt. Verder kun je er lekker een koffie drinken (lokaal snoepjes pikken), je eten opwarmen en ontbijten. Het ontbijt hier bestaat voornamelijk uit risotto, onder het mom van een keer wat anders in Japan.

OMO5 Kyoto Gion by Hoshino Resorts

OMO5 Kyoto Gion by Hoshino Resorts

My god, is er een betere plek te vinden dan de locatie van OMO5 Kyoto Gion? We denken zo 1.2.3. van niet, want OMO5 Kyoto Gion ligt in het Gion-gebied aan de Shijodori (straat) op slechts een minuut verwijderd van het Yasaka-heiligdom. Slaap je in de crème de la crème van de stad, dan betekent dit dat je het toeristische gedeelte Gion kunt bezoeken, voor de meute dat doen. Nog beter, dat gedeelte van de stad kun je zelfs bezoeken met een ranger (gratis bij verblijf), a.k.a. een medewerker van het hotel die je iedere ochtend vanaf 6.30 uur, wanneer de straten van Gion nog rustig en leeg zijn, meeneemt door de hoehanamachi wijk. Dan weet je dus meteen alle ins & outs van dit stadsgedeelte.

Dat vroeg opstaan was trouwens totaal geen straf, als je wakker wordt met de geur van vers brood. Vers brood? Yes, bij OMO5 Kyoto Gion kun je een “In-room Bakery Set” bestellen waarmee je vers brood kunt maken (kind kan de was doen met de broodmachine). Daar krijg je dan zo’n lekkere boter, matcha groene theepasta, zoete rode bonenpasta, varkensrillette, eierpasta, sojamelkdip en koffie bij.

Maar er is meer… En als er meer is in Gion, dan speelt OMO daarop in. Gion is een gebied met veel wagashi-winkels, traditionele Japanse delicatessen en zoetwaren, wat wordt gegeten in combinatie met het drinken van matcha groene thee. Gasten van OMO5 Kyoto Gion kunnen een wagashi winkel vinden die door OMO Rangers wordt aanbevolen en bij OMO een matcha groene thee set oppikken (gratis), waar je eigen groene thee kunt malen met de OMO steenmolen.

Ok, dat was leuk. Maar waar we sowieso voor terug zouden komen was het tweede ontbijt dat we aten (eerste was brood, ook grappig maar we weten inmiddels hoe dat smaakt). Een Shidashi-service maakt deel uit van de eetcultuur van Kyoto en het is een maaltijdbezorgservice. Als je bij je reservering aangeeft dat je dat wilt, hosselt het personeel de beste maaltijd voor je. Wij probeerden het ontbijt en man o man wat was dit vegetarische, typisch Japanse ontbijt een feest. Zoveel smaak, zoveel verschil, zo goed.

OMO5 Kyoto Gion heeft in totaal 36 kamers met allemaal traditionele Japanse patronen en lantaarns (je bent niet voor niets in Gion). Een aantal kamertypes hebben zelfs eigen keukens. Groot is het hotel niet, maar er is natuurlijk wel een OMO Base: een openbare ruimte met informatie en tips voor de stad.