Nederland, Breda18 december 2017, door Maartje

Hotel Nassau Breda

Nederland, Breda, 18 december 2017, door Maartje

Hotel Nassau Breda

Als team Breda op één adres trots is, dan is het Hotel Nassau Breda wel. Het nieuwe hotel – centraal in de stad en open sinds half 2016 – zit in een voormalig kloostercomplex, aangevuld met een sterk staaltje nieuw design. Klinkt on-Bredaas, niet? Klopt. Dat is het ook, mits je de bourgondische Brabantse stad vooral associeert met uitbundige feestcafés en bruine kroegen. Maar dat is Breda niet meer. Niet alleen tenminste (thank god zijn de bruine kroegen en feestcafés er nog wel). Neen, de stad kreeg op allerlei fronten een upgrade: een nieuw station (wanneer gaat die trein tussen Breda en Antwerpen nu eens rijden?), tal van om-door-een-ringetje-te-halen horecazaken (het is bijna niet bij te houden), een upgrade van het centrum (Breda mag zich niet één maar twee jaar de beste binnenstad van Nederland noemen, geen idee wat daar verder nog voor voordelen aan hangen maar leuk klinkt het wel), en toen heel Nederland – geheel terecht – nagellakheld Tijn in zijn hart sloot, ging men ook nog net een beetje meer van Breda houden. Wat dat verder met Hotel Nassau Breda te maken heeft? Geen bal. Al heeft de komst van Nassau zeker bijgedragen aan de groeiende liefde voor de stad.

Barts-Boekje- hotel nassau 1

Tot 2016 waren er namelijk zeker wel fijne logeeradressen te vinden in Breda, heus, alleen zijn die iets meer van het niveau gezellig en gemoedelijk dan dat je er een fancy (zakelijke) gast onderbrengt. Niet erg, wel een gemis voor een stad. Enter Hotel Nassau Breda. Het hotel van de Amerikaanse Marriotgroep (voel je niks van) is een serieuze en ambitieuze speler met 94 kamers in een smaakvol verbouwd voormalig klooster. Binnenkomen doe je via een rustige dwarsstraat van de winkelstraat, pal tegenover de Barones, het eveneens ge-upgrade overdekte winkelcentrum. Hoge muren, statige lobby met vriendelijk glimlachende dames (een bakje pepernoten voor de grijp) en aan weerszijden van de gang aantrekkelijke lounges, één daarvan geflankeerd door – wat ons betreft – de beste plek van het hele pand: de sfeervolle bar. Vanuit die twee (hele knappe!) lounges kijk je uit over de kinderkopjes van de binnenstad en je terugtrekken met een kop thee of een glas wijn kan nergens in Breda beter. O, en hadden we al gezegd dat hondjes welkom zijn? 10 punten er nog eens bij.

Meer tips in Breda? Zie Barts Boekje x Breda

Het hotel zelf is een kruip-door-sluip-doorcomplex met trappetjes, gangetjes en torentjes waar ooit franciscaner zusters met gesteven hoofdkappen rondliepen. Aan hen wordt op gezette tijden herinnerd door moderne kunst. Sexy nonnen en klassieke stillevens flashy gefotografeerd.

Barts-Boekje- hotel nassau 3

Het Amerikaanse van de club komt terug in de kamers: die zijn groot, mega-comfortabel, luxe en… Nouja, ook wel erg Amerikaans. Zakelijk. We misten misschien een salontafelboek en een bloem hier en daar. De knusheid die we van Breda gewend zijn eigenlijk. Laat dat de enige kanttekening zijn aangezien het de volgende ochtend tijdens het ontbijt wederom bal is: het buffet staat opgesteld in een werkelijk beeldige entresol van de neogotische kapel waar zonlicht door hoge gebrandschilderde ramen valt. Onder de gewelven plof je neer in knappe roze-fluwelen zitjes waar vandaan je in het paradepaardje van Hotel Nassau Breda binnen kunt spieken: de feestzaal die hoort bij restaurant Liefdegesticht, het centrum van het oude klooster. Dat deel werd behouden, hoewel voorzien van wat moderne snufjes. Een droom van een trouwlocatie, dat spreekt voor zich. Je zou bijna vergeten dat het ontbijt ook de moeite waard is: vers fruit in overvloed, zoet en hartig en alle sappen die je je wensen mag. Prima spul om de kater (remember de hotelbar dan wel de feestcafés) te verdrijven.

De rest van de dag blijven plakken is een aanrader: lees hier ons verslag van Restaurant Liefdegesticht.

Hotel Nassau Breda, Nieuwstraat 23, Breda