Nederland2 maart 2024, door Sanne Carbaat

Hotels in Nederland met echt goed ontbijt

Nederland, 2 maart 2024, door Sanne Carbaat

Hotels in Nederland met echt goed ontbijt

Overnachten in een hotel is al een feest op zich. Je hoeft nergens naar om te kijken, hebt frisse lakens zonder daar zelf ook maar iets voor te hoeven doen, en met een beetje geluk kun je ook nog in bad. Als je dan in de ochtend ook nog aan mag schuiven voor een goed ontbijt is het feest helemaal compleet. Bij deze hotels hebben ze een wel heel uitgebreid, vers en gewoon lekker ontbijt voor goede bodem voor de dag.

Château Holtmühle

Château Holtmühle

Om te beginnen met kastelen waar je letterlijk slaapt en ontbijt als een prins(es). Château Holtmühle ligt in het Noord-Limburgse Tegelen, in de buurt van de Kasteeltuinen van Arcen en Designer Outlet Roermond. De bedden hier liggen zo lekker, dat je er bijna niet uit zou willen komen. De enige reden om dat wél te doen, is voor Het Ontbijt. Mét hoofdletter, want uitgebreid is het zeker. Niet erg, want mocht je willen dan kun je gewoon weer terug in bed kruipen om uit te buiken.

Château Holtmühle

Kasteel Vaalsbroek, Vaals

Kasteel Vaalsbroek, Vaals

Nog een stukje zuidelijker, op een landgoed van maar liefst 18 hectare tussen de heuvels van Vaals, ligt Bilderberg Kasteel Vaalsbroek. Slapen doe je in het gebouw naast het kasteel, maar het ontbijt krijg je in koninklijke sferen, want dat wordt in het kasteel zelf geserveerd. Er ligt van alles. Heus niets dat je nog nooit eerder hebt gezien, maar wel lekker veel keuze dat je van alles wat kunt pakken en je eigen smörgåsbord in elkaar kunt draaien. Doe je thuis toch niet zo snel.

Kasteel Vaalsbroek

Grand Hotel Wientjes, Zwolle

Grand Hotel Wientjes, Zwolle

Tuurlijk is het heerlijk om in een kasteel te slapen, maar voor een goede nachtrust hoef je echt niet per se superluxe te gaan. Als je je ogen eenmaal dicht hebt zie je daar toch niks meer van. Als het bed maar lekker ligt, en dat doet het bij Wientjes in Zwolle. Dit grand hotel in het historische centrum van Zwolle was vroeger de thuishaven van de burgemeester.

Grand Hotel Wientjes

Hotel Mooirivier, Dalfsen

Hotel Mooirivier, Dalfsen

Alles bij Hotel Mooirivier in Dalfsen is heerlijk licht dankzij de hoge ramen, en de ruimtes zijn gevuld met een mix van designklassiekers, vintage vondsten en retestrakke meubels. En dan dat waanzinnige uitzicht vanuit de kamers: nothing beats nature. Alles wat je ziet is groen, er is geen bebouwing te bekennen en die rust is een balm voor je oren. Hier is het nog echt stil! Vergeet ook niet de nieuwe Wellness & Gym niet. Alleen voor hotelgasten, dus nooit massa’s mensen in de Finse sauna. Eyecatcher van het restaurant is trouwens de open keuken, waar het ene na het andere knappe gerecht in elkaar wordt gedraaid. En he, dat geldt dus ook voor het ontbijt! Alles vers, en ook veel net wat anders dan je thuis op tafel zet. Yes, dat geldt ook voor de champagne!

Hotel Mooirivier

Chateau St. Gerlach

Chateau St. Gerlach

In het bourgondische Limburg weten ze wel hoe je een goede bodem legt. Bij Chateau St. Gerlach in Valkenburg wordt in de gezellige huiskamer een uitgebreid buffet geserveerd. De tafels staan vol lokaal lekkers (onder andere van eigen WIJ-land), geproduceerd door kleine boeren uit de omgeving en andere streekproducten. Keuzestress? Het is ook mogelijk om een aantal a la carte gerechten te bestellen.

Chateau St. Gerlach

Hotel de Keizerskroon, Apeldoorn

Hotel de Keizerskroon, Apeldoorn

Ook bij Hotel De Keizerskroon in Apeldoorn kun je ontbijten als een keizer(in). Gek op lekker eten, maar niet te veel poespas. Kijk, daar kunnen we ons wel in vinden. En ja, niet te veel poespas, maar wél spot-on. ‘s Avonds vriendelijke service, een wisselend menu en lokaal bier. Het ontbijt is 100% monoverpakkingsvrij met brood van Vlaams Broodhuys. De chef van hotel de keizerskroon, Steve Sykes, komt uit Engeland en heeft aan zijn moeder haar recept voor Bread Pudding gevraagd. Benieuwd? Even het ontbijtje scoren hier. En een bezoek aan Hotel de Keizerskroon combineer je natuurlijk met een bezoek aan Paleis het Loo; het ligt er letterlijk naast!

Meer over Hotel de Keizerskroon

Strandhotel Cadzand-Bad, Cadzand

Strandhotel Cadzand-Bad, Cadzand

Buiten de deur dineren is heerlijk, ontbijten op een fijne plek is net zo’n goed idee en zorgt gegarandeerd voor een goed begin van je dag. Strandhotel Cadzand Bad heeft geen ontbijtzaal maar een heus ontbijtrestaurant. Het eten wordt geserveerd in buffetvorm, mét toetjes. Naast verse lokale producten kun je je bordje vullen met zoetigheden die de patissier in eigen bakkerij heeft gebakken. Pine House is toegankelijk voor hotelgasten, buurtbewoners en strandwandelaars die willen genieten van heerlijk eten met uitzicht op de duinen of de dorpse drukte van Boulevard de Wielingen. Je kunt er terecht tussen 7.30 en 11.00, als je té lekker zit mag je blijven hangen tot de middag.

Strandhotel Cadzand-Bad

Pillows Maurits At The Park, Amsterdam

Pillows Maurits At The Park, Amsterdam

Een oud universiteitsgebouw aan de Mauritskade werd vijf jaar lang gerenoveerd en in november 2022 opende Pillows Maurits At The Park haar deuren. Yes yes yes: een Pillows Hotel in ons eigen Amsterdam. Naast heerlijk slapen kun je hier ook ontzettend fijn tafelen. Fine dining bij VanOost Restaurant of schuif aan bij Spring Cafe Brasserie. Waar je de avond afsluit, is een simpel een-tweetje: in Fitz’s Bar. Alles goed, alles lekker, ook het ontbijt de volgende ochtend. Zelfs met een kater. Altijd een pluspunt als er bij het ontbijt ook kleine taartjes en van die zoete petit-fours geserveerd worden. En ja hoor, doen ze hier.

Pillows Maurits at the Park

Grand Hotel Krasnapolsky, Amsterdam

Grand Hotel Krasnapolsky, Amsterdam

Er zijn van die zaken, die staan zó pal voor je neus dat je ze vergeet. Of ze bestaan al zo lang, dat je ze evengoed (weer) vergeet. Of ze zijn zo hoge-drempelig dat je denkt: ach, vergeet het maar. Krasnapolsky is er één die in elk van die drie hokjes past: pal voor je neus zo op de Dam. Al jaren een begrip. Bij deze een reminder, want het zou zonde zijn om deze plek te vergeten. Ontbijten doe je er als de beste. Het buffet is uitgebreid, maar echt. Je kunr er drie uur zitten en nog niet alles proeven. Wanneer je het personeel lief aankijkt bakken ze ook nog pannenkoeken of wafels voor je. En de verse sapjes en smoothies (ook om mee te nemen), zijn ook een goed idee.

Krasnapolsky

Hotel du Parc, Oostende (België)

Hotel du Parc, Oostende (België)

Niet in Nederland, maar Oostende is zo dichtbij dat we graag een uitzondering maken voor onze zuiderburen. Slapen en eten in art-decosetting kan bij Hotel du Parc. Het gebouw uit 1929 werd in 2023 gerenoveerd en is nog net zo sfeervol als voorheen. Fijne bedden, blauw betegelde badkamers, en een kleine bibliotheek op de gang. Je eigen boek hoef je dus niet eens in te pakken. Extra punten voor het ontbijt, dat wordt geserveerd in Café du Parc. Het buffet is uitgebreid, maar niet overdreven. Geen zilveren bak vol doorgekookte blauwe eieren, maar personeel dat je komt vragen of je een zacht of hard gekookt ei wilt. Houden we van.

Hotel du Parc