Nederland, Amsterdam26 februari 2021, door Maartje

Het leukste en nieuwste van IJburg en Zeeburgereiland, Amsterdam (want daar wordt het stiekem steeds leuker!)

Nederland, Amsterdam, 26 februari 2021, door Maartje

Het leukste en nieuwste van IJburg en Zeeburgereiland, Amsterdam (want daar wordt het stiekem steeds leuker!)

Een beetje Amsterdamse grachtensnob haalt er zijn neus voor op... Pfff, íjburg zeg je?! Nee hoor, daar kom ik nooit. Nou, dat is dus mooi hun verlies he. Want IJburg, en het er net voor gelegen Zeeburgereiland is in opkomst hoor! Jonge - veelal - gezinnen voor wie de binnenstad van Amsterdam veel te duur werd, vonden er een aardig optrekje. En die mensen daar hebben ook zin in leuks he, zoveel is zeker. Dus opent er de ene na de andere fijne horecazaak.

Moet gezegd, en daar is helemaal niks mis mee - het tegenovergestelde eerder: het gros is lekker kindvriendelijk. Want ook dat is IJburg natuurlijk. Op naar het oosten van Amsterdam, is leuker dan je dacht, beloofd.

BLUEY’s Coffee & Kitchen Amsterdam (Zeeburgereiland)

BLUEY’s Coffee & Kitchen Amsterdam (Zeeburgereiland)

Oooww het jonge BLUEY’s Coffee & Kitchen Amsterdam is precies dat heerlijke summer-all-year-long plekkie dat de buurt nodig had. Op het Zeeburgereiland openden vrienden Loeki en Timo hun Bleuy’s, een overheersend zachtblauwe zaak (what’s in a name). Echt goede koffie moest er komen, net als eenvoudig maar kleurrijk en heerlijk eten. O, en het moest ook een plek zijn waar vooral de buurt graag wil komen. Oke, is goed. Want dat lukt wonderwel. Een fijn plekkie is het waar iedereen zijn ding kan doen: werken, studeren, kletsen, een boek lezen… Eilandstijl! Want dat is ook BLUEY’S: de zaak is geïnspireerd op een klein strand aan de oostkust van Australië dat de perfecte ontspannen, eenvoudige en gastvrije sfeer heeft die Timo en Loeki wilden. De naam van dat eiland? Blueys Beach. Aha.

café restaurant vrijburcht Amsterdam (steigereiland)

café restaurant vrijburcht Amsterdam (steigereiland)

Je mag ons mallepietje noemen maar dit is me toch een fijne verstopte plek aan het water! Vrijburcht, het restaurant-cafe dat bij Theater Vrijburcht hoort (ook leuk!) is met recht een unieke locatie met een schitterend terras en uitzicht over het water en er is ook nog een aanlegsteiger voor boten. Warm en knus op koude winteravonden en op zonnige zomerdagen een heerlijk terras met een weids uitzicht direct aan het water.

Espressofabriek (Zeeburgereiland)

Espressofabriek (Zeeburgereiland)

Op de vraag waar je echt goede koffie en echt lekkere taartjes haalt op (oke, in de buurt van) IJburg is echt maar één correct antwoord: de nieuwe Espressofabriek. Taartjes? ja, echt lekkere en smeuïge vegan (!) taartjes. Thank us later. Dat wil je helemaal nadat je een van hun mooie natuurwijnen hebt meegenomen want als de koffie op is, zorgen ze er bij de Espressofabriek gewoon voor dat je in de middag ook een zeer fijne borrel hebt.

Dok48

Dok48

Niet nieuw, wel een fijn adres aan, alweer, het water. Op het terras kijk je uit over de bootjes (leuk!) en extra kuddo’s voor de satésaus ;-).

Bij Storm & Haddock (Zeeburgereiland)

Bij Storm & Haddock (Zeeburgereiland)

Nog net geen IJburg maar Zeeburgereiland, daar zit Haddock een onbekende plek maar zeker een hele fijne!

Ook Bij Storm is een goed bewaard geheim op Zeeburgereiland. Er is een stadsstrand, kinderen kunnen spelen in de speeltuin en het is er gewoon rete-knus.

lees meer over de fijnste plekken waar je met de koters heen kunt door heel Amsterdam – terras-hop-stijl: de beste Amsterdamse terrassen voor met kinderen

Paviljoen puur

Paviljoen puur

Aan tafel! Oke, maar dan wel aan de tuintafel graag. Naast campings (lees hier maar even), slapen aan zee (check deze adressen) en terrashoppen willen we in de zomer van 2020 eigenlijk maar één ding: openluchtrestaurants. In Nederland en in Belgie. Goed nieuws: er zijn er een hoop van! De ene nog beter dan de andere. Een parel aan de rand van Amsterdam? Die is er ook: pop-up restaurant Paviljoen Puur. Wel even opletten: alleen van donderdag t/m zondag voor het diner, en op zaterdag en zondag ook voor de lunch, en altijd met goed weer. En dan heb je ook wat!

afhalen? Koh of Tokoh

afhalen? Koh of Tokoh

Wie een lekker plekje (aan het water) gevonden heeft, doet zichzelf een plezier door af te halen bij KOH (de ‘moeder’zaak) of TOKOH (het kleine zusje). Op de IJburglaan 725 bereiden Indonesische koks Jenti, Made, Dhea en Sita de lekkerste Nasi Rames en KOH scoort MEGA punten met hun indofood. Niet missen. Sterker nog: ga er een blokje voor om!

De bovenste foto van dit artikel is ook van KOH.