13 september 2021, door Maartje

De upgrade van je huis waarvan we niet weten waarom je ‘m niet zou nemen: het groene dak

13 september 2021, door Maartje

De upgrade van je huis waarvan we niet weten waarom je ‘m niet zou nemen: het groene dak

Oké, oké, die titel verdient wat nuance aangezien je huis (of schuur) wel een plat dak moet hebben. Maar heb je dat, een plat dak boven of naast je huis, of geldt dat voor een deel van je huis, verdiep je dan vooral eens in de voordelen van een Groen Dak. Dat zijn er namelijk nogal wat. En nee, de aanleg van zo'n groen dak is noch veel gedoe, noch veel werk. We gingen je voor en begrijpen vanaf nu niet waarom je - als het dus kan - het níet zou doen. Niets dan voordelen en Interpolis en de Groenedakcoach helpt je de klus (eenvoudig) te klaren. Leest u mee?

niets dan pluspunten

niets dan pluspunten

Allereerst: wat is het dan, een groen dak? Simpel: dat is je platte dak voorzien van een professioneel aangebrachte laag sedum. En sedum is een plantje dat zichzelf voortplant (lees: je hebt er geen omkijken aan, los van twee keer per jaar even bijvoeden voor een optimaal resultaat) en dat zorgt voor zaken als wateropslag, duurzaamheid, meer biodiversiteit en een goede isolatie. Kijk, dat is nog eens een win-win-win-win-win. Winning. Dus.

Dat verdient wat uitleg. Hebben we ook. Of eigenlijk pikten we die uitleg van onze vrienden van Interpolis die ons kleine, maar hele fijne groene dak aangelegd hebben. Zij zitten er namelijk zo in: voorkomen is namelijk beter dan genezen en precies daarom zet Interpolis zich in voor veel meer groene daken in Nederland. Zo vangt groen op je dak water op tijdens hevige regenbuien en houdt het ok vast. Dat ontlast de afvoer en het riool. En de kans op waterschades aan je huis neemt af. Voilà. En dat is pas punt één.

Altijd gezellig, ook als het regent

Altijd gezellig, ook als het regent

Want er is meer. Zo beschermt een groen dak je dakbedekking tegen uv-straling waardoor je dak veertig tot vijftig jaar meegaat (en dat is tot twee keer langer dan gemiddeld). Bovendien isoleert een groen dak: tijdens warme zomermaanden blijft de (woon/leef)ruimte onder het groene dak tot wel vier graden koeler. En, last but not least: de sedumplanten maken alles gezellig! En mooi. Niet alleen voor ons, maar ook voor bijen en vlinders die door de planten aangetrokken worden. Zo geef je de biodiversiteit in jouw buurt een impuls. Kijk, en daar worden we vrolijk van (lees ook maar eens onze Barts Buiten artikelen waarin we uitgebreid schrijven over tuinieren en alles dat daarbij hoort – U snapt: een Groen Dak is op ons lijf geschreven)

Ingewikkeld? Absoluut niet!

Ingewikkeld? Absoluut niet!

Toegegeven: we dacht ook dat het niet kon/heel duur/veel te ingewikkeld zou zijn. Niets van dat al. Op de site van Interpolis staat in Jip & Janneke taal beschreven wat alles inhoudt (nog beter dan wij dat hier doen) en welke opties + bijbehorende kosten er voor jouw dak zijn. Dan is het een kwestie van kiezen. Geen paniek! Je kunt niet verkeerd kiezen: een groen dak via Interpolis is echt compleet idiot proof. Beloofd. Van het online inlezen (heerlijk als grote organisaties een goede copywriter inhuren die in gewone mensentaal alles uitlegt) tot plaatsing, alles zo klaar als een klontje. Sterker nog: in een heel aantal gevallen kun je subsidie krijgen voor je groene dak (en ja, ook dat wordt hier allemaal haarfijn uitgelegd) en zélfs als je geen plat dak hebt, kan een groen dak. Dat is wel wat prijziger, maar het kan wel. Afijn, lees je op de site van Interpolis even goed in over de groene daken campagne – daar word je echt wijzer van. Wedden dat je daarna ook om bent?

Interpolis