Oekraine11 maart 2022, door Isa de Laat

Van inzamelactie tot spullen doneren voor Oekraïne

Oekraine, 11 maart 2022, door Isa de Laat

Van inzamelactie tot spullen doneren voor Oekraïne

Make love, not war! We willen met z'n allen niks liever dan dat de invasie van Oekraïne stopt. Hoewel de situatie je soms machteloos kan doen voelen, rijzen de hulpacties op. Een inzamelactie voor Oekraïne, een art print sale of kinderen die met een zelfgemaakte blauw-gele collectebus langs de deuren gaan zijn hartverwarmend om te zien. Inzamelacties waar we maar al te graag aan bijdragen. We zien de mooie hulpacties voorbij komen op social en zullen we hier verzamelen. Doneer, help mee of zet zelf een inzamelactie voor Oekraïne op.

 

Even geen tijd om het hele artikel te lezen? Hier is de quick link naar die handige kaart waar je spullen, medicijnen en eten kunt doneren. Ook in de weekendtips vind je hulpacties voor Oekraïne.

 

Beeld credits: Inez & Vinoodh (Christy and Dick (New York), 2000)

Pictures for Purpose 10-22 maart

Pictures for Purpose 10-22 maart

Pictures for Purpose is een van de indrukwekkende inzamelacties voor Oekraïne. In het kort: van 10 tot 22 maart koop je een toffe print van een van de fotografen en 75% tot 100% van de opbrengst gaat naar World Central Kitchen (WCK). Deze non-profit organisatie zorgt voor verse maaltijden in acht grensgebieden van Oekraïne.

Gerenommeerde fotograferen en opkomend talent uit binnen-en buitenland verkopen die hun beeld als print. Ook kunstenaars uit Nederland doen mee, zoals Rineke Dijkstra en Inez & Vinoodh. De meerderheid van de fotografen die deelnemen doneert de totale opbrengst aan World Central Kitchen. Een deel van de deelnemende fotografen (voornamelijk uit Oekraïne en Rusland afkomstig) kiest ervoor om 25% van de opbrengst te ontvangen, waarmee ze eigen familie en vrienden kunnen helpen.

Een print kost €125 en bestellen kan hier.

Beeldcredits: Peter Langer

Bake off @ Carmen Amsterdam, 20 maart

Bake off @ Carmen Amsterdam, 20 maart

Over initiatieven gesproken waar ons hart op alle vlakken sneller van gaat kloppen: @lukasfrompoland heeft er zo één: vooropgesteld dat de situatie in Oekraïne vreselijk is, waren LHBT+-mensen al ontzettend kwetsbaar voor de aanval en nu lopen zijn nog meer risico op mensenrechtenschendingen door Russische troepen. Kyiv Pride, Insight en andere partnerorganisaties bieden ondersteuning om LHBT+-mensen veilig het land uit te krijgen en essentiële middelen te verstrekken aan degenen die moeten blijven. Wil je hen helpen, stort dan via deze site wat je kunt missen: All Out

Op 20 maart organiseren de initiatiefnemers een bakverkoop bij Carmen Amsterdam, samen met een aantal van de leukste/ beste horecazaken van Amsterdam. Koffie, wijn, broodjes en andere lekkernijen bereid en de opbrengst gaat uiteraard naar bovenstaande organisatie. Wil je iets bakken, bereiden, donateur worden, stuur dan een mailtje naar acooksforu@gmail.com.

Keizersgracht 600, Amsterdam

Merken gezocht voor gratis winkel

Merken gezocht voor gratis winkel

De inzamelacties voor Oekraïne in Haarlem gaat gestaag door. Tweemaal per week rijden er busjes met luiers, medicijnen en slaapzakken naar de grensstreek. Ze hebben zelfs een ambulance gedoneerd gekregen en naar Oekraïne gebracht. Behalve zelf spullen komen brengen, kun je ook geld doneren zodat zij de spullen die op dat moment nodig zijn kunnen kopen en meenemen.

Het volgende project van deze succesvolle inzameling is een tijdelijke winkel waar gevluchte Ukraïners gratis kunnen komen winkelen. Mocht je voor een merk werken en overgebleven voorraad kunnen doneren, dan zijn ze daar heel blij mee. Al zijn het maar tien stuks. Gemeente Haarlem heeft het voormalige pand van V&D beschikbaar gesteld voor de winkel en het zou fijn zijn als gevluchte families even een momentje onbezorgd kunnen komen winkelen.

Contact Haarlem Inzamelactie voor alle vragen en donaties.

Water en kunst

Water en kunst

  • Ga naar Buitenplaats Plantage in Vogelenzang en bestel een karaf water (of 8). Die kosten namelijk tijdelijk 2,50 en het geld gaat naar giro 555. Makkelijker/ lekkerder en leuker doneren deed je nog nooit. Plus: Buitenplaats Plantage roept alle horeca op om mee te doen en daar zijn we het helemaal mee eens!
  • Designer Saskia Juliette maakte een prachtig artwork welke via een digitale download voor €1 kan worden gekocht. Alle opbrengst gaat naar Haarlem Inzamelactie.

It isn’t enough to talk about peace. One must believe in it.

Doneer spullen en geld

Doneer spullen en geld

Er zijn tal van burgerinitiatieven van mensen die directe lijnen hebben met organisaties aan de Oekraïnse grens of in Oekraïne. Meerdere malen per week rijden er busjes naar de streek om te brengen wat er gevraagd wordt. Er is behoefte aan warme kleding, schone sokken, draagzakken voor baby’s, luiers, slaapzakken etc. Alles uiteraard in nieuwe of goede staat.

Bij de inzamelingen kun je alle informatie vinden over de spullen die op dat moment het meest nodig zijn. Wanneer je nieuwe spullen koopt is het handig als je veel spullen van één artikel koopt. Bijvoorbeeld een hele doos met soep in blik of een hele doos met luiers, in plaats van een doos met één soep, twee paracetamol, één tandpasta.

Op deze kaart vind je een overzicht van alle inzamelpunten door heel Nederland. Op de site van VN Vluchtelingenorganisatie lees je wat je nog meer kunt doen.

 

Meer hulp

Meer hulp

  • Heb je een (tuin)huis of kamer over, dan kun je je laten informeren om tijdelijke opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne te bieden. TakecareBnb en RoomforUkraine kunnen je hierin begeleiden. Ook Host a Sister helpt vluchtelingen aan onderdak.
  • Deze Poolse organisatie helpt gewonden uit Oekraïne.
  • Veel Oekraïners willen meteen werken in Nederland. De overheid heeft het mogelijk gemaakt dat ze hier ook meteen mogen werken. Via een uitzendbureau, UA Talents of Jobs for Ukraine kun je werk aanbieden in heel Europa.
  • Doneren kan via kleine, locale initiatieven of de grotere organisaties als Giro555, UNHCR of het Rode Kruis.

AirBnb + Etsy in Oekraïne

AirBnb + Etsy in Oekraïne

  • AirBnB: de inzet van het giga-platform AirBnB is tweeledig. Aan de ene kant roept het platform op om een huis (of een ervaring! dat kan ook) in Oekraïne te boeken. Je gaat dan uiteraard niet (stuur die opmerking wel even in een bericht mee met je boeking) maar het bedrag van je reservering komt wél bij de mensen die op dat moment hun huis en haard hebben moeten verlaten. Aan de andere kant biedt AirBnB 100.000 vluchtelingen onderdak in de huizen die aangeboden worden op het platform. Hoe en wat precies, en hoe je zelf mee kunt doen, lees je hier.
  • Etsy: ook via Etsy kun je (digitale) items kopen bij Oekraïnse aanbieders en in de comments aangeven dat je de spullen niet hoeft te ontvangen. Etsy heeft toegezegd dat Oekraïense gebruikers geen fees hoeven te betalen voor hun winkeltje. Dit is een mooie methode om geld direct bij Oekraïners te krijgen, alleen zijn er inmiddels geluiden van oplichters die helemaal niet in het getroffen land wonen. Etsy heeft er een speciale pagina voor gemaakt.