21 december 2018, door Maartje

Barts Best of Tel Aviv, Israël – deel 1

21 december 2018, door Maartje

Barts Best of Tel Aviv, Israël – deel 1

Wist je namelijk dat Tel Aviv met de on-officiele vega(n) hoofdstad ter wereld wordt genoemd? On-officieel alleen omdat er geen officiele is, anders was het Tel Aviv. En wist je dat het de thuishaven is van wereldberoemde (groente)chefs als Yotam Ottolenghi en Yigal Krant? Is zo. Het is dus geen verrassing dat je in de stad fan-tas-tisch eten kunt. En waar de food scene goes, gaat de hippe crowd. Is het alleen nog een kwestie van kiezen. Gelukkig hebben we 'onze' Amsterdamse Gili die Tel Aviv zo'n beetje haar tweede thuis mag noemen. Ze heeft er vrienden, wijst toeristen de weg, boekt een ticket als ze even wil onthaasten en lekker wil eten. Fijn voor ons want dankzij haar weten we waar we wezen moeten when in Tel Aviv. Wat te eten, waar te borrelen en op welke kussens onze hoofden moeten rusten. Dat laatste lees je hieronder, plus een paar restaurants die je alvast mag reserveren. De rest volgt snel!

Shenkin Boetkiek hotel

Shenkin Boetkiek hotel

Slapen in Tel-Aviv doe je als het even kan bij het Shenkin Boetiek hotel, niet in de minste plaats vanwege de locatie van het hotel in een van de leukste straten van de stad, in de gelijknamige wijk. Het designhotel bevindt zich loopafstand van het strand en de andere kant op is het net zo ver (kort dus), naar de Carmelmarkt (hier wil je sowieso heen voor de beste hummus, falafel of andere lokale snacks die verkocht worden bij de vele food standjes – alles lekker). Shenkin Street doet een beetje denken aan de negen straatjes van Amsterdam; hier verzamelt hip Tel-Aviv zich heen om te shoppen bij de boetiekjes, te drinken en om (terras) te hangen. Het hotel past daar precies tussen: knap, hip en in the know.

Ook wat betreft service is er aan alles gedacht: je komt binnen in een gezellige lounge waar een glas koude bubbels klaarstaat. Feel like a local zeggen ze zelf, dus vanaf nu denken wij dat alle locals de dag beginnen met champagne. Kunnen we aan wennen. Al wordt dat concept vooral doorgetrokken in andere details: zo krijg je een sportpas om bij de sportschool om de hoek van het hotel te gaan sporten (hoe leuk), een ontbijtvoucher voor een van de nabijgelegen cafés en er hangt er een strandtas met handdoek klaar voor naar het strand, met fietssleutel. De bijbehorende fiets vind je in ‘het schuurtje’. De kamers zijn heerlijk, niks meer aan doen, en er staat zelfs een flesje huiswijn voor je klaar. Stukje thuiskomen. shenkinhotel.com

The Florentin House

The Florentin House

Liever naar dé hipsterwijk van Tel-Aviv? Op naar het zuiden, naar de wijk Florentin. Het staat hier bekent om de kleurrijke graffiti en street art en de vele koffietentjes en goede restaurants. In het midden van dat hele feest en al het hipstervolk staat als trots epicentrum het fijne Florentin House Hotel. Eigenlijk een plek die we liever voor onszelf willen houden… Een luxe suite met gigantisch prive-dakterras inclusief buitendouche die nog (redelijk) betaalbaar is, deel je liever niet, wel? Een semi-geheime topspot (en stiekem echt de beste plek om te verblijven in Tel-Aviv). De service is waanzinnig, mede door de Nederlandse host Kim die je met open armen verwelkomt en tips geeft over alle niet te missen stekkies in de buurt. Oh, en heb je alle bars wel hebt gezien, dan kun je ook lekker in je kamer blijven: de gigantische thuisbioscoop en de zachte badjassen maken dat een avondje chillen op bed geen straf is. Bestel in dat geval dan vooral iets lekker vanuit het Florentin Restaurant. Kan niet mis gaan. Voor de volgende ochtend móet je naar de overkant, naar Casbah: de Israeli’s houden van ontbijten en de omelet sandwich hier is goddelijk. Thank us later!
florentinhouse.com

Disco Tokyo

Disco Tokyo

Moeten we de Israelische keuken omschrijven, dan kun je het best zeggen dat-ie het beste van haar buurlanden combineert en er een twist aan geeft. En niet alleen de buurlanden: ook de vele Asian Fusion restaurants zijn een must-do in Tel-Aviv! Zou je misschien niet verwachten, is wel zo. Wij waren bij het net-nieuw-verf-nog-nat-open restaurant Disco Tokyo en waren direct verkocht: chef Ido Lev geeft er de Japanse keuken een Israelische twist (told you so) en doet dat zó goed! Zoals bij bijna alle restaurants in Israel deel je hier je gerechten. Vinden ze, en wij ook, gezellig. Zorg ervoor dat je een plekje aan open kitchen bar scoort zodat Ido zelf de gerechten aan je kan uitleggen. Wij werden verliefd op Ido met dank aan zijn lokale Tuna tartare onigiri met ponzu en carrot-ginger cream, de Meat filled gyoza met sake en het zoute karameltoetje met chocola en wasabicreme. Na het eten rol je zo door naar club/bar Herzl 16, waar je zeker een cocktail wil drinken, al was het alleen al voor de prachtige entourage. facebook.com/pages/Disco-Tokyo

Claro

Claro

Ook in het zuiden van Tel-Aviv maar dan in de wijk Sarona opende chef Ran Shmueli’s restaurant Claro. Onthoudt al die namen. De setting van Claro is  een statig landgoed – een goede binnenkomer op zich. Maar daarnaast is het farm-2-table concept (alles uit de buurt en direct van de boer) een keihard succes: Claro staat vooral bekend om de uitstekende weekendbrunch en ook in de avond is het dé plek waar je een date mee naar toeneemt. Op het menu een wisselend program: er is vlees, vis en vega maar je mag niet weg zonder de sticky toffee pie en Israeli cheese cake te proeven. Aan de bar worden volgens velen de beste cocktails van de stad geschonken en ook hier krijg je, zoals op veel plekken in Israel, na elk gerecht een shot Arak. Cheers. Of zoals ze hier zeggen: l’chaim.
clarotlv.com

Burek

Burek

Zonder dollen is restaurant Burek DE nummer 1 diner sensatie van Tel-Aviv. Maar echt. Het restaurant wordt bejubeld door menig chef en, vooruit, ook (Nederlandse) journalist. Dat komt ook doordat Burek veel meer is dan alleen een restaurant: Chef Barak Yehezkeli zorgt voor een onvergetelijke avond uit. Hij ontvangt je in een zaak die zijn huiskamer had kunnen zijn, met grote open keuken waar je aan tafel wordt gezet met een stelletje (dan nog) vreemden. Alsof je bij hem thuis op bezoek komt. Het idee daar achter is dat de interactie met je disgenoten even belangrijk is als het eten. Op die manier wordt een avond uit een culinaire en culturele ervaring. En dat is het ook.

Barak legt ieder gerecht heel nauwkeurig en persoonlijk uit. Ieder product haalt hij bij een lokale leverancier en hoewel niet alle recepten van zijn eigen hand zijn, maakt hij wel op alles een eigen variant. De yoghurtkaas uit het Noorden van Israel bijvoorbeeld, je weet niet wat je proeft. Maar ook de zwarte pasta die zwart is door geblakerde aubergine en de verse red snapper ceviche… Mai o mai. Klapstuk van de avond was in ons geval het Jackson Pollock-achtige dessert dat de chef gedurende vijf minuten lang voor je neus op tafel maakt terwijl iedereen aan het filmen en aan het dansen is op de tunes van de DJ. Reserveer wel op tijd, want Burek is alleen op woensdag en donderdag open. facebook.com/Burek.Barak

beeld via http://telavivian.com/burek/