Barts Best of Tel Aviv, Israël (een recap)
Het natuurlijk ook in Nederland al hele tijd bekend dat Tel Aviv de on-officiële vega(n) hoofdstad ter wereld is. On-officieel alleen omdat er geen officiële is, anders was het Tel Aviv. Het is een publiek geheim dat je in de smeltkroes van Arabische, Israëlische en medditerraanse keukens fan-tas-tisch eten kunt. Tel Aviv is niet meer zo avantgardistisch of 'geheim' als pakweg 10 jaar geleden, maar nog steeds de bakermat van steengoed eten en een enorme hoeveelheid hipheid. Moet je alleen nog weten waar je moet zijn. Gelukkig hebben wij hier 'onze' Amsterdamse Gili - die eerder uitgebreid over Tel Aviv schreef - om al haar insidertips te delen. Gili mag Tel Aviv zo'n beetje haar tweede thuis noemen: haar familie woont in Israël en zij kwam er pre-pandemie meerdere keren per jaar. Nogal fijn dus, want dankzij haar weet ook jij waar we wezen moet when in Tel Aviv. Wat te eten, waar te borrelen en op welke kussens onze hoofden moeten rusten? Dat laatste lees je hieronder, plus een paar restaurants die je alvast mag reserveren.
Slapen in Tel-Aviv doe je als het even kan bij het Shenkin Boetiek hotel, niet in de minste plaats vanwege de locatie van het hotel in een van de leukste straten van de stad, in de gelijknamige wijk. Het designhotel bevindt zich loopafstand van het strand en de andere kant op is het net zo ver (kort dus), naar de Carmelmarkt (hier wil je sowieso heen voor de beste hummus, falafel of andere lokale snacks die verkocht worden bij de vele food standjes – alles lekker). Shenkin Street doet een beetje denken aan de negen straatjes van Amsterdam; hier verzamelt hip Tel-Aviv zich heen om te shoppen bij de boetiekjes, te drinken en om (terras) te hangen. Het hotel past daar precies tussen: knap, hip en in the know.
Ook wat betreft service is er aan alles gedacht: je komt binnen in een gezellige lounge waar een glas koude bubbels klaarstaat. Feel like a local zeggen ze zelf, dus vanaf nu denken wij dat alle locals de dag beginnen met champagne. Kunnen we aan wennen. Al wordt dat concept vooral doorgetrokken in andere details: zo krijg je een sportpas om bij de sportschool om de hoek van het hotel te gaan sporten (hoe leuk), een ontbijtvoucher voor een van de nabijgelegen cafés en er hangt er een strandtas met handdoek klaar voor naar het strand, met fietssleutel. De bijbehorende fiets vind je in ‘het schuurtje’. De kamers zijn heerlijk, niks meer aan doen, en er staat zelfs een flesje huiswijn voor je klaar. Stukje thuiskomen. shenkinhotel.com
Liever naar dé hipsterwijk van Tel-Aviv? Op naar het zuiden, naar de wijk Florentin. Het staat hier bekent om de kleurrijke graffiti en street art en de vele koffietentjes en goede restaurants. In het midden van dat hele feest en al het hipstervolk staat als trots epicentrum het fijne Florentin House Hotel. Eigenlijk een plek die we liever voor onszelf willen houden… Een luxe suite met gigantisch prive-dakterras inclusief buitendouche die nog (redelijk) betaalbaar is, deel je liever niet, wel? Een semi-geheime topspot (en stiekem echt de beste plek om te verblijven in Tel-Aviv). De service is waanzinnig, mede door de Nederlandse host Kim die je met open armen verwelkomt en tips geeft over alle niet te missen stekkies in de buurt. Oh, en heb je alle bars wel hebt gezien, dan kun je ook lekker in je kamer blijven: de gigantische thuisbioscoop en de zachte badjassen maken dat een avondje chillen op bed geen straf is. Bestel in dat geval dan vooral iets lekker vanuit het Florentin Restaurant. Kan niet mis gaan. Voor de volgende ochtend móet je naar de overkant, naar Casbah: de Israeli’s houden van ontbijten en de omelet sandwich hier is goddelijk. Thank us later!
florentinhouse.com
Moeten we de Israelische keuken omschrijven, dan kun je het best zeggen dat-ie het beste van haar buurlanden combineert en er een twist aan geeft. En niet alleen de buurlanden: ook de vele Asian Fusion restaurants zijn een must-do in Tel-Aviv! Zou je misschien niet verwachten, is wel zo. Wij waren bij het net-nieuw-verf-nog-nat-open restaurant Disco Tokyo en waren direct verkocht: chef Ido Lev geeft er de Japanse keuken een Israelische twist (told you so) en doet dat zó goed! Zoals bij bijna alle restaurants in Israel deel je hier je gerechten. Vinden ze, en wij ook, gezellig. Zorg ervoor dat je een plekje aan open kitchen bar scoort zodat Ido zelf de gerechten aan je kan uitleggen. Wij werden verliefd op Ido met dank aan zijn lokale Tuna tartare onigiri met ponzu en carrot-ginger cream, de Meat filled gyoza met sake en het zoute karameltoetje met chocola en wasabicreme. Na het eten rol je zo door naar club/bar Herzl 16, waar je zeker een cocktail wil drinken, al was het alleen al voor de prachtige entourage. facebook.com/pages/Disco-Tokyo
Zoek je iets met een rauwer randje? Dan ben je op Derech Jaffa 9 helemaal op je plek. Ergens op een grimmig stukje straat, aan het randje van de wijken Florentin en Neve Tzedek klop je op een deur naast een rolluik. Een portier doet open en een golf van gezelligheid komt je tegemoet terwijl je een gigantische binnenplaats oploopt. Honderden Israëli’s zitten op de begane grond te borrelen en eten oversized houtovenpizza’s (met mediterraanse twist) bij Eyal Shani’s Teder FM. Klinkt als een radiostation hè? Is het ook. Je bent hier helemaal op je plek voor live DJ-sets, openluchtfilms of lekker low key IPA’s klappen tussen de hipsters terwijl de loeihete pizza’s met scherpe Schug (soort Israëlische scherpe pesto) op rap tempo voorbij komen.
Zoek je het iets meer upmarket? Loop via het trappenhuis omhoog naar de 1e verdieping waar je op de galerij (of binnen) bij Romano kunt eten. Deze zaak is ook van Eyal Shani (beetje wat Ottolenghi inmiddels voor de Nederlanders is, is Eyal Shani voor Israëli’s). Romano (je zou het niet verwachten op basis van de naam) serveert Israëlisch eten met Italiaanse knipoog. We trappen af met een carpaccio van gepofte biet en crème fraiche en de signature dish van Shani: geroosterde bloemkool. Het wordt ons inmiddels duidelijk waar chef Joris B. uit Amsterdam zijn inspiratie vandaan heeft.. Daarna eten we een gestoofde kabeljauw in een witte wijn botersaus en geroosterde groenten met de pan op tafel. We krijgen er traditioneel Challahbrood bij om de saus in zijn geheel op te kunnen sponzen. Vervolgens toppen we ‘m af met heerlijke chocolademousse (2x, niet doorvertellen) en een alternatieve tiramisù. Wijnkaart is overigens ook in orde, met zowel lokale wijnen als europese (cremants, bourgognes etc.) inclusief natuurwijn (hate it or lof it)!
Ook in het zuiden van Tel-Aviv maar dan in de wijk Sarona opende chef Ran Shmueli’s restaurant Claro (onthoudt al die namen!). De setting van Claro is een statig landgoed – een goede binnenkomer op zich. Maar daarnaast is het farm-2-table concept (alles uit de buurt en direct van de boer) een keihard succes: Claro staat vooral bekend om de uitstekende weekendbrunch en ook in de avond is het dé plek waar je een date mee naar toeneemt. Op het menu een wisselend program: er is vlees, vis en vega maar je mag niet weg zonder de sticky toffee pie en Israeli cheese cake te proeven. Aan de bar worden volgens velen de beste cocktails van de stad geschonken en ook hier krijg je, zoals op veel plekken in Israel, na elk gerecht een shot Arak. Cheers. Of zoals ze hier zeggen: l’chaim.
clarotlv.com
Ook bij terugkomst bij het vertrouwde restaurant Burek kunnen we niet anders dan concluderen dan dat dit DE nummer 1 diner sensatie van Tel-Aviv ís en blíjft. Burek is veel meer dan alleen een restaurant. Het is een niet te missen ervaring. Chef Barak Yehezkeli zorgt voor een onvergetelijke avond van begin tot eind. Hij ontvangt je in een zaak die zijn huiskamer had kunnen zijn, met grote open keuken waar je van alle kanten op kijkt. Alsof Barak persoonlijk heeft uitgenodigd voor een etentje. Zijn idee is dat de interactie met je disgenoten even belangrijk is als het eten. “Als je lam bent ga je maar op de bank liggen” zegt hij letterlijk, terwijl we nog maar weer een shot Arak nemen waarmee de obers kwistig rondstrooien. Op die manier wordt een avond uit een culinaire en culturele ervaring. En dat is het ook.
Barak legt ieder gerecht heel nauwkeurig en persoonlijk uit. Ieder product haalt hij bij een lokale leverancier en hoewel niet alle recepten van zijn eigen hand zijn, maakt hij wel op alles een eigen variant. De chef maakt zijn eigen wijn (vrij lekker!) en gaat voor chique eenvoud. We eten tartaar, een supergerechtje van geblakerde prei in meerdere vormen, een knipoog naar ravioli met een soort beurre blanc, gestoomde vis geserveerd in een maiskolf met polenta en een ossenhaas op crème van meiraap als hoofdgerecht. Voeg daar de live DJ-set bij (niet storend, maar preciés goed swingend) en je wil niet meer weg. Reserveer wel op tijd, want Burek is alleen op woensdag en donderdag open. facebook.com/Burek.Barak
beeld via http://telavivian.com/burek/