Nederland, Tilburg30 juli 2017, door Maartje

Kermismenu @ De Houtloods Tilburg

Nederland, Tilburg, 30 juli 2017, door Maartje

Kermismenu @ De Houtloods Tilburg

Tilburgse Kermis, you hate or you love it. Ondergetekende behoort tot die laatste categorie met dank aan studiejaren in de Brabantse stad. Maar ook voor wie alle toeters en bellen haat, is er volop reden om naar de Kruikenstad te trekken tot en met 30 juli aanstaande. Sowieso openen steeds meer fraaie zaken de deuren en vooral het gebied rond de Piushaven (water is altijd een goed idee – het is eerder vreemd te noemen dat hier zolang niks mee gedaan is in Tilburg) begint een plaatje te worden.

Al is het ruige spoorgebied, de Spoorzone, zelfs nog net iets meer de Tilburgse place to be tegenwoordig. Hier opende als één van de eersten al in 2015 Restaurant De Houtloods, een aanrader van jewelste. De Houtloods zit in een gebouw dat met zijn ontstaan in 1867 het oudste pand aan de creatieve Spoorzone is, al zou je dat over het lichte, industriele restaurant rond een grote open keuken niet perse zeggen.

Barts-Boekje-Houtloods 1

Chefkok Nik Tonele krijgt de ene na de andere veer in zijn Tilburgse reet geschoven en dat is, moet gezegd, terecht. Maar hij leerde dan ook van de beste: hij liep stage bij The Fat Duck én bij Noma (ergo: jarenlang het beste restaurant ter wereld, gevestigd in Denemarken en sinds kort gesloten zodat de chef een nieuw avontuur kan gaan beginnen). Voor het échte uit-eten uit-eten in het Tilburgse.

Kermismenu @ De Houtloods Tilburg:

Maar tijdens de kermisdagen doet de Houtloods het net iets anders. Tot en met 30 juli serveren ze een speciaal viergangen-Kermis-menu voor 39,50 euro per persoon, op de tafels gezet in de leukste plek van het restaurant, de vide. Op het menu de keuze uit licht (een salade met gerookte wortel en miso roomkaas), kruidig (kabeljauw met venkel, waterkers en algenkroepoek) en rijk (lamsfilet en gestoofd lamsnek met broccoli, koolrabi en jus van zwarte bes). En uiteraard zoet voor na (witte chocolade, olijf schotsen, pure chocolademousse en passie roomijs). Klinkt goed, niet? Kun je altijd nog maar zien of je de kermis opduikt. Wel even (telefonisch) reserveren! houtloods.com