26 november 2015, door Maartje

Kerstmarkten, Amsterdam

26 november 2015, door Maartje

Kerstmarkten, Amsterdam

Je kunt de winter vervloeken, ja, maar de winter is mooi ook onbeschaamd met een deken op de bank, een glas rode wijn binnen handbereik. En Kerst, Kerst ook. En Kerst betekent - wat ons  betreft - vooral kerstmarkten; wie houdt er nou niet van vuurkorven, rode wijn (of glühwein) en gezelligheid? (Eet)-inspiratie opdoen (hallo kaasfondue! Makkelijk én lekker) en last-minute (of niet zo last-minute) cadeaus inslaan? Dus, waar naartoe voor de fijnste happen, dranken en wintergezelligheid in het Amsterdamse? Hier bijvoorbeeld:

28 November: Finnish Christmas Market
Voor wie stiekem al ver voor Kerst de kriebels krijgt: op 28 november organiseert het Conscious Hotel Vondelpark voor iedereen die - net als wij - van all things Scandinavian houdt een Finse Kerstmarkt. Met biologische Scandinavische lekkernijen en warme Finse glühwein dus.

Waar? Overtoom 519 (in het Vondelpark), Amsterdam
Wanneer? Zaterdag 28 november van 13.00 uur tot 18.00 uur. Conscious Hotel Vondelpark

6 december: Locally Yours: Christmas Mini Mall x The Hoxton
Ook al ver voor Kerst, op 6 december, organiseert Locally Yours in samenwerking met het Hoxton (vinden we leuk) een mini-kerstmarkt. Locally Yours? Yep. Locally Yours, een online bedrijf dat lokale entrepreneurs in de spotlight zet (vinden we leuker). Entree is gratis, maar er zijn beperkt tickets beschikbaar. Dus, hup, hup (en Ho Ho Ho); snel reserveren.

Waar? Herengracht 255, Amsterdam
Wanneer? Zondag 6 december vanaf 10.00 uur. Hoxton

12 december: Sissy Boy Brocantemarkt, de Kersteditie
Het weekend van 12 en 13 december ademt Kerstmarkten. Keuze genoeg dus. Valt het één tegen, pak je zo de tram of de fiets naar de volgende. Zoals naar de Sissy Boy Brocantemarkt, de Kersteditie op zaterdag 12 december. In de Amsterdamse Duif dit jaar, voor de verandering. Voor als je nog een kaasplankje of een mooie serveerschaal nodig hebt voor het Kerstdiner, of op zoek bent naar een cadeautje, bijvoorbeeld een prachtige wollen sjaal (hint, hint).

Waar? Prinsengracht 756, Amsterdam
Wanneer? Zaterdag 12 december vanaf 10.00 uur. Sissy Boy Brocantemarkt, de Kersteditie

12, 13 december: Scandinavische Kerstmarkt
28 november geen tijd om naar de Finnish Chritsmas Market te gaan? Twee weken later, op 12 en 13 december, staat de Kerstmarkt in de Muiderkerk in het teken van Scandinavië. Do as the Scandinavian’s do en geniet van de lange, donkere winterdagen. Bij de haard (of een vuurkorf). Als het maar lekker warm is. Terwijl je door de Muiderkerk wandelt met een warme kop koffie (of anders...) kom je langs kraampjes met streekproducten, alles van Scandinavische hand.

Waar? Linnaeusstraat 37, Amsterdam.
Wanneer? Zaterdag 12 december van 11.00 uur tot 18.00 uur en zondag 13 december van 13.00 uur tot 18.00 uur. Finse Kerstmarkt

13 december: X MAS Market Pop-up
Tja, die kerncadeautjes dus. Voor iedereen die niet aan wil komen met handgebreide sokken en sneeuwpoppetjes: de pop-up X MAS Market van A La, het sieraden-vanallesennogwat-merk we like so mucho. Dat doen ze in Studio Pistache, de cool eventstudio aan het eind (of begin) van de Utrechtsestraat, samen met tassenlabel House of Sakk. Naast die twee hebben ook o.a. AAI Made with Love (interieur), Gewoon JIP (kaarten/gedichten/interieur), Moes & Griet (interieur/accessoires) en Monday is a basic bitch (mode) een plekje gescoord. Jan Pieter Worstje (Brandt & Levie Hotdogs) en Oedipus Brewing zijn ook van de partij.

Waar? Frederiksplein 6-8, Amsterdam
Wanneer? Zondag 13 december vanaf 11.00 uur tot 19.00 uur. X MAS Market Pop-UP

18, 19 december: Roest Avondmarkt, de Kersteditie
Wil je er echt een feestje van maken? In Amsterdam Oost bij good old Roest komt de Avondmarkt, de Kersteditie er weer aan. Het kopen van hebbedingen wordt hier afgewisseld met happen, dranken én een danspasje of wat. Feest!

Waar? Jacob Bontiusplaats 1Frederiksplein 6-8, Amsterdam
Wanneer? Vrijdag 18 december en zaterdag 19 december vanaf 17.00 uur Roest

19, 20 december: NeighbourFood Christmas Festival
We zeiden het al: op 19 en 20 december staat de NeighbourFood Market weer in het teken van Kerst. De bekende formule: tussen 11.00 en 18.00 in en om de Zuiveringshal van de Westergasfabriek in Amsterdam en met een keur aan foodstallen zoals De Lachende Pinda (pindasoep), De Vrouw met de Baard (ramen), VanBoef (worst), Laih Laih’s Kruiden (taart) en Kun Mil Amor (Caribische happen). En meer. NeighbourFood Market

Wat je kunt verwachten van de Kersteditie? Een NFM Christmas Festival met een food market. Neem een notitieboekje mee; Kerstdiner-inspiratie ten top! Voor deze editie spant NFM trouwens samen met de Amsterdam BLEND Market, een Amsterdams sociaal evenement met aandacht voor lokale helden: buurtbewoners, ondernemers, talent, buurtinitiatieven en goede doelen. Wat zich vertaald in een markt met een mooie mix van tweedehands, vintage, retro, creatie en upcycle producten. Muziek, entertainment, activiteiten en lokale delicatessen. Dat. Aan het eind van de dag strand je bij de Wester Wijnfabriek; borrelen en meteen de juiste flessen mee naar huis voor bij je eigen Kerstdiner.

Waar? Westergasfabriek, Amsterdam
Wanneer? Zaterdag 19 december van 12.00 uur tot 18.00 uur en zondag 20 december van 11.00 uur tot 18.00 uur. Neighbour Foodmarket

19, 20 december: Local Goods Christmas Market
Het bekende recept in de Hallen in West; ambachtelijke, huisgemaakte & handgemaakte foods & non-foods bij elkaar georganiseerd door Pakhuis de Zwijger. De leukste, jonge merken van Amsterdam en omstreken. Altijd een goed idee.

Waar? Bellamyplein, Amsterdam
Wanneer? Zaterdag 19 december en zondag 20 december van 12.00 uur tot 17.30 uur. Local Goods Christmas Market

27 december: Amsterdam Light Walk
Oke oke, geen kerstmarkt en zelfs na Kerst maar wel helemaal in de kerstgedachte, deze avondwandeling door tijdelijk lichtjesparadijs Amsterdam. 15 km wandelen door de met licht en kunst versierde straten (grachten!) van Amsterdam (de kunstwerken van het Amsterdam Light Festival incluis). De belofte? Winterse gezelligheid voor iedereen, jong en oud, vrienden en families. Kaartjes kopen moet wel even.

Waar? Amsterdam
Wanneer? Zondag 27 december vanaf 16.00 uur. Amsterdam Light Walk

Beeld rechts via @hrfndez