België, Luik21 november 2018, door Maartje

Kerststad van 2018: LUIK (Belgie)

België, Luik, 21 november 2018, door Maartje

Kerststad van 2018: LUIK (Belgie)

Volgens velen (heb ik vernomen) heeft Luik namelijk sinds jaar en dag de allermooiste kerstmarkt van het hele land. En eigenlijk ook van daarbuiten. Vandaar dat de bolle bozen die beslissen over 'de plek van/ de dag van het jaar zus en zo' besloten hebben om Luik te bombarderen tot Kersthoofdstad van 2018. Wie wist dat dat bestond mag nu zijn hand opsteken. Nee? Niemand? Ik ook niet. Maar nu ik het weet vind ik het reuzeleuk en wil ik prompt weer naar Luik (wat ik ook deed voor het boek Little Escapes). Het leukste van de stad, naast die weergaloze kerstmarkt, lees je hieronder.

Luik is Kersthoofdstad van Europa 2018

Luik is Kersthoofdstad van Europa 2018

Wist ik ook niet maar de Kerstmarkt van Luik is de grootste en oudste (ruim 30 jaar) van België. En Luik ligt op zijn beurt op slechts een steenworp van Maastricht: win-win, zo maak je van je weekendje weg namelijk spontaan een láng weekend weg. Village de Noël noemen de Belgen hun Luikse kerstmarkt trots. Snappen we, want er staan maar liefst 200 chalets in het hart van de stad. Dat kun je sowieso niet missen natuurlijk maar mocht je toch wat in willen voeren op je navigatie, voer dan Place du Marché is, en het ernaast gelegen Place Saint-Lambert. Daar staan ze, al die kraampjes, opgesteld in straatjes, steegjes en pleintjes met een gemeentehuis, kerk, postkantoor en sleepiste. Afijn, een heus dorp zoals gezegd. Er is zelfs een gemeenteraad met burgemeester die instaat voor het ‘folkloristisch aspect van het dorpsleven’, zo leest het persbericht. Wat dat precies betekent mag Joost weten… Al zal het vast iets te maken hebben met glühwein, kerstverlichting, eten en drinken vanuit de buurt en (live) muziek. Ook leuk: op de Place de la Cathédrale is een overdekte ijsbaan. De kerstmarkt van Luik gaat vrijdag 30 november aan en zondag 30 december weer uit.

De kerstmarkt van Luik gaat vrijdag 30 november aan en zondag 30 december weer uit.

Fragrances Thes

Fragrances Thes

Thee inderdaad. Maar niet zomaar een theewinkel: nee, Fragrances Thes in Luik bestaat al sinds 1695 (zonder dollen) en telt meer thee dan je, euh, tellen kunt. Aan de En Neuvice op nummer 56.

Grand Maison Liege

Grand Maison Liege

Je kunt maar een echte favoriet in een stad hebben (nahja, niet helemaal waar natuurlijk maar je snapt me vast) en in Luik is dat zonder twijfel het heerlijke Grand Maison. Precies zo’n ongecompliceerd zaakje op een hoek aan het water. In de zomer schuif je aan op het terras, in de winter zit je fijn in de eenvoudige ingerichte zaak (kratjes frisdank opgestapeld tegen de muur, simpel bloempje op tafel, brood vers uit de oven op houten snijplanken) en het hele jaar door is het de beste plek voor een uitgebreid ontbijt, brunch of lunch. Graag gedaan.

Café Darius Liege

Café Darius Liege

Je andere niet te missen koffie-en-meer pitstop-hotspot aanrader in Luik is het fijne (meer dan fijne) Darius Café. De plek valt onmiskenbaar in de categorie knap, de koffie meer dan goed, het personeel goedlachs en het home-made gebak verrukkelijk.

beeld rechts via sweetgrey_

Cocktailbar Tam-Tam Liege

Cocktailbar Tam-Tam Liege

Mocht je ‘op café willen’, zoals de Belgen dat zeggen, en zin hebben in een beetje Tropicana, dan is Tam-Tam je antwoord. Mits je je misschien ook een beetje ingesteld hebt op een tegenvaller. I know, dat klinkt vreemd, maar waar wij het leuk en gezellig vonden, horen we ook veel negatieve geluiden. Mwah personeel, koude nachos en warme cocktails (huh?) en úren wachten op je bestelling. Over de cocktails is wel iedereen het eens: die zijn smullen.

Restaurant Moment

Restaurant Moment

Het kleurrijke restaurant Moment mag ook op je lijstje. De zaak in een geweldig monumentaal pand werd nog geen jaar geleden van A tot Z verbouwd tot een grafiti-meets-hipster-meets-artyfarty-design adres waar je aan mag schuiven voor een tapas-stijl menu. En cocktails aan de bar. Soms misschien ietsje te veel van van alles, zowel op je bord als om je heen, maar leuk. Absoluut leuk.

Hôtel Neuvice Liege

Hôtel Neuvice Liege

Slapen in stijl kan bij het fancy Hôtel Neuvice. Dat is niet je voordeligste maar wel je mooiste/ meest chique optie in de stad en 3 x struikelen vanaf de kerstmarkt – niet geheel onbelangrijk. Dat struikelen is in dit geval belangrijk (soort van belangrijk): het hotel staat namelijk in de oudst bewaarde voetgangerszone van Luik. Het beeldige historische pand werd onlangs volledig gerenoveerd en werd strak, heel strak, in de lak gezet. Met bijpassend strak interieur. Zwart, design, eigentijds, mooi. Ook leuk: het hotel team-ed regelmatig met verschillende horecazaken in de stad zodat je, als gaat overnachten bij Hôtel Neuvice, meteen een avondprogramma hebt.

La Cuisine de Yannick Liege

La Cuisine de Yannick Liege

Willen we je toch aan het twijfelen brengen voor het avondmaal, dan is het vanwege De keuken van Yannick, volgens kenner hét restaurant in Luik du moment. Vriendelijke ontvangst, rustieke inrichting en traditionele huisgemaakte gerechten maken het tot een van de charmantste etablissementen van de stad.