14 juli 2020, door Maartje

KidsToGo: de leukste speeltuinen van Amsterdam, dit zijn ze!

14 juli 2020, door Maartje

KidsToGo: de leukste speeltuinen van Amsterdam, dit zijn ze!

Geen idee hoe het met jullie zit, maar onze familie en vrienden van buiten de stad vinden het af en toe zielig dat wij ons kroost op laten groeien ín de stad. En wel in Amsterdam. Nu moet gezegd dat we heus snappen wat ze - en jij denkt er misschien wel hetzelfde over - bedoelen, maar stiekem zijn we van mening dat het ook echt een giga-feest is voor die kleintjes van ons: opgroeien in een stad met de leukste parken en speeltuinen overal! Speeltuinen overal? Echt wel! Dit vinden we de leukste speeltuinen van Amsterdam. De beste snacks van NaturNes in de tas om de energielevels op pijl te houden voor en na het spelen en kiezen maar! Wordt het de glijbaan of toch de schommel?

Amsterdam Centrum

Amsterdam Centrum

Herenmarkt 91: Het is nu niet echt een goed bewaard geheim, de kleine speeltuin tussen de Amsterdamse herenhuizen verstopt tussen de Haarlemmerstraat en de Brouwersgracht, maar toch is het er op een doordeweekse dag altijd opvallend rustig! De speeltuin is niet groot maar er staan allerhande autootjes en fietsen voor het kleine spul om mee te spelen en dat is me toch feest!

Tweede Looiersdwarsstraat 11: Omdat we de Jordaan zo liefhebben… In dezelfde buurt zit in een stil straatje namelijk nog een fraaie, met dank aan de buurt die de speeltuin liefdevol onderhoudt (dus doe hetzelfde!). Ze kunnen er glijden, wippen op de kip, in de zandbak spelen en er ligt los speelgoed voor iedereen om te lenen.

UJ KLAREN

UJ KLAREN

Wist je dat de oudste speeltuin van Nederland in Amsterdam ligt? Is zo! Tenminste, als we de beheerders van speeltuin Ujklaren mogen geloven (hoe leuk sowieso dat deze stadsspeeltuin een naam heeft toch?). Je vindt hem in het Weteringsplantsoen in hartje Amsterdam en is een heerlijke plek voor iedereen tussen de 2 en de 12 jaar. en daarmee dus ook voor jezelf want je kunt ze met een gerust hart los laten: er is gedeelte afgeschermd dat geschikt is voor de allerkleinsten, en een andere gedeelte dat gereserveerd is voor de grotere koters (hier is een enorm klimrek en hoge schommels wat, eerlijk is eerlijk, die mini van twee van ons ook kan waarderen – niet verder vertellen). Op gezette tijden komen de fietsjes uit de schuur en wie uitgespeeld is, duikt uiteraard het pannenkoekenrestaurant in!

ujklaren.nl

Amsterdam Noord

Amsterdam Noord

Stiekem vinden we dit zelf het allerleukste uitje: met mooi weer met de kids op de fiets naar Amsterdam Noord. het pontje is alleen altijd al spannend, en dan zijn we nog nergens. Zoner na te denken zetten we steevast koers naar het Noorderpark, een opvallend mooi en heerlijk rustig park op nog geen 5 minuten fietsen van Amsterdam Centraal. In het park zitten volop speeltoestellen maar uiteraard zet je linea recta koers naar Pompet: een van de lekkerste horeca-zaken van Amsterdam met een zandbak en speelgoed naast de deur. Win-win.

Al is de natuurspeeltuin van NoordOogst ook echt een aanrader! Dit is namelijk écht een natuurspeeltuin waar zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van de omgeving. Er is een waterbaan, een wilgenhut en een heus klimparcours in de bomen. Maar ook een zandbak in de schaduw en er zijn zitplekken voor een picknick, verjaardagspartijtje of buurtfeestje.

Vlindertuin Mot in Mokum

Vlindertuin Mot in Mokum

Je kunt er logeren tussen de vlinders maar eigenlijk is Mot in Mokum ook zonde overnachting een bijzondere en bijzonder leuke plek! Eigenlijk geen speeltuin, maar de rit naar Mot in Mokum, en het wandelen door de prachtige tuin (afhankelijk van het seizoen natuurlijk), is een groot feest – stiekem veel leuker dan welke speeltuin dan ook!

Amsterdam Oost

Amsterdam Oost

Mariotteplein: De leukste speeltuin in Oost roept de facebookpagina van deze speeltuin. Moet gezegd: het is er ook echt heel erg leuk! De speeltuin is enorm (fijn want altijd plek, ook in de vakanties) en er is o.a. een voetbalveld, een basketbalveld, een tafeltennistafel, schommels, klimtoestellen, glijbanen, wipkip, wip-wap, een waterpomp (fijn met warm weer) en er zijn driebuddele bonuspunten vanwege de WC’s en het keetje waar je wat lekkers kunt halen.

 

Parkhoppen in Oost

Parkhoppen in Oost

Het Flevopark is een van de rustigste parken van Amsterdam, met volop speelgelegenheid. Niet verder vertellen.

Iets drukker maar niet minder leuk is Park Frankendael: bij het ooievaarsnest is een leuke speeltuin maar we vinden het park op zijn opperbest wanneer de regelmatig terugkerende Pure Markt opgebouwd is: een gezellige rondreizende markt die breed opgezet wordt, en ontzettend kindvriendelijk is. Er zijn altijd speciale kraampjes voor de kids en er wordt meestal een zweefmolen het terrein opgereden, een hele leuke aanvulling op de bestaande speeltuin in het park.

Maar het meest kindvriendelijke park moet toch wel het Oosterpark zijn. Er is een echt te leuke speeltuin met veel klim- en klauterspullen van hout. Bovendien is ook hier een dijk van een pierenbadje. Ouders met dorst duiken het terras van Hotel Arena op.

nóg meer Oost

nóg meer Oost

Jeugdlandamsterdam is een bekende plek maar daarmee niet minder leuk: het Jeugdland terrein is een groot en ruim opgezet speelgebied midden in het groen. Er mag gespeeld, gebouwd en geknoeid worden, er is een kleine kinderboerderij, je kunt er hutten bouwen en zelfs fruit en groente kweken!

Diep in Amsterdam Oost, op een redelijk onbekende maar zeer zeker niet onbeminde plek, werd een door water omzoomde speelplek gecreeerd: Speeltuin Amsteldorp. Er kwam een  klimhuis en meer typisch speeltuinspul. Waarom zo fijn? Het is er opvallend mooi en de plek is met liefde gemaakt, dat merk je aan alles.

Speeltuin Wittenburg is eveneens een grote en altijd goeie. Zandbak on fleek, en het zelfde geldt voor de schommels, de draaimolens en de kabelbaan. Er is ook een groot grasveld – fijn voor vaders en/of moeders doe een picknickmand ingepakt hebben, en er is een voetbalkooi waar niet alleen gevoetbald wordt.

Amsterdam Zuid

Amsterdam Zuid

Speeltuin Amstelpark: een oldie but still goodie. Je mag er zelf de graafmachine bedienen en iets grotere kindjes kinnen hun lol op in de Disco Boats. En ja, dat is zoals het klinkt. Voor de hele kleintjes is er een leuke zandbak en zijn er de welbekende maar nooi vervelende speeltoestellen. Er is een kleine kinderboerderij waar o.a. kippen, geiten, hangbuikzwijntjes, pony’s, cavia’s en konijnen wonen die op woensdagmiddag geknuffeld mogen worden.

Net zoals aan de Herenmarkt in de Jordaan wordt er in de speeltuin aan de Van Tuyll van Serooskerkenweg gespeeld met speelgoed dat de buurt bij elkaar verzamelde. Er is een leuk en groot houten huis om in te klimmen en de speeltuin is prettig afgeschermd van de  weg.

De no brainers

De no brainers

Wie het over speeltuinen in Amsterdam heeft, mag een paar zogenoemde No Brainers echt niet missen. Zo is de bekendste speeltuin uiteraard de speeltuin in het Vondelpark. In het weekend gaan we liever een blokje om maar op doordeweekse dagen is het er een heerlijke speelplek voor de kleintjes en bovendien een net zo leuke hang- en kletsstek voor jezelf. Op naar de Vondeltuin.

Al is de allerbekendste natuurlijk speeltuin Groot Melkhuis.

In het Amsterdamse Bos zit de Geitenboerderij Ridammerhoeve en dat is dus echt heel erg leuk voor jong en oud. Er zijn uiteraard geiten, maar ook oeien, paarden, varkens en schapen die je mag aaien en er is, verhip, ook nog een hele leuke speeltuin. Voor pannenkoeken ga je naar Boerderij Meerzicht, is vlakbij.

Artis

Artis

Duh! Artis natuurlijk! Er gaat niets boven onze eigen stadsdierentuin. Wie slim is, schaft een abonnement aan: dan kun je te allen tijde het park in en wordt de dierentuin veel meer je ‘voortuin’ dan iets anders. Wist je dat er bijvoorbeeld echt ontzettend leuke schilderlessen gegeven worden in Artis? Zelfs voor hele kleine kids. Leuk voor een dagje, nog veel leuker voor iedere week als je het ons vraagt.

artis.nl

Amsterdam West

Amsterdam West

Van Beuningeplein: In de Staatsliedenbuurt zit een verrassend grote speeltuin waar in de zomermaanden de watersproeiers aangaan – dubbel pret! Er zijn enorme klimtorens, speelgoed en alles wat je van een speeltuin verwacht, en dat dan omheind. Ook leuk: je bent vlakbij zowel de bibliotheek waar een ontzettend leuke kidshoek ingericht werd, en bij een knus plein waar je zowel Vlees noch Visch met een tof terras, en koffiezaakje Baxk to Black vind. Win-win!

J.J. Cremerplein: Eveneens een ruim opgezette speeltuin midden tussen de huizen in west.

Al is De Ruige Speelplek stiekem nog veel meer favoriet! Op de hoek van de Jan van Galenstraat en de Willem de Zwijgerlaan vind je ‘m, het enorme speeltoestel dat meer op een ruimteschip van hout lijkt dan op iets anders, inclusief slingertouwen, schuilhutten, piratenschepen, tunnels en bergen zand.

Naar Natuurspeeltuin Plan West mag je ook op zoek maar stap van je fiets bij Van Speijkstraat 65, ga het poortje door en het kan niet missen. Er is een klimrots, er zijn waterfonteinen en alles in het groen.

DE GIBRALTAR AMSTERDAM

DE GIBRALTAR AMSTERDAM

Op een relatief onbekende locatie aan de Haarlemmerweg vind je De Gibraltar: een sympathieke hangout mét speelgedeelte. Tikkeltje kneuterig, jazeker, maar vooral lekker no-nonsense en een plek waar iedereen welkom is.

Vorig jaar is de boel na een flinke verbouwing heropend en kun je er dagelijks met je uk terecht. Binnen is het een bonte verzameling aan vintage meubels en kun je in een van de knusse hoekjes een prima cappuccino  of een glaasje limo drinken. Extra reden voor een bezoekje aan deze verborgen spot in BoLo is de enorme speeltuin. Ook kleintjes met een beperking kunnen zich hier uitleven want er is een rolstoel-draaimolen en de glijbanen zijn extra breed, zodat je samen met je kind naar beneden kunt. Zowel in het weekend als doordeweeks staat er van alles op het program (knutselen, yoga), dus check even de agenda op de site.

De Gibraltar

Westerpark

Westerpark

Nu wil het geval dat we maar wat graag in het Westerpark toeven (hier zijn een stuk of 3 kleine speeltuintjes te vinden én een te leuk pierenbadje voor de zomermaanden) aangezien het kleine spul hier vrijwel zorgeloos rond kan rennen over een groot terrein waar altijd wel ruimte om te spelen is. De leukste speeltuin vind je in twee delen achterin het park (vanaf het centrum gezien). De ene kant is voor de allerkleinsten, de overkant voor de iets grotere kids. In het midden staat een kinderopvang waardoor je denkt dat de speeltuin niet voor iedereen toegankelijk is: mis! Iedereen is welkom.

Loop je verder, dan kom je bij Kinderboerderij Westerpark. Een kleine boerderij met koeien, konijnen, paarden, geiten en varkens, en een leuke speeltuin! Er is een kabelbaantje, glijbanen en er zijn schommels. Er staan fietsjes voor de grijp en ouders kunnen in het winkeltje iets te drinken scoren.

Het Woeste Westen

Het Woeste Westen

Al gaat de hoofdprijs naar Het Woeste Westen, nog iets verder het groen in. Een plek waar geen kind zwart vandaan komt (oude kleren!) en waar het altijd waanzinnig leuk is. Je kunt je inschrijven voor een van de groepsactiviteiten (vlotten bouwen en diertjes zoeken), maar voor de allerkleinsten zijn de speeltoestellen, het (met mama en/of papa) hoppen over het water, wandelen door de spannende manshoge rietkragen en de spannende kabelbaan al onvergetelijk.