Nederland, Amsterdam16 januari 2024, door Teun Tielen

De leukste binnenspeeltuinen van Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 16 januari 2024, door Teun Tielen

De leukste binnenspeeltuinen van Amsterdam

Jáhá, het is goed om buiten te spelen en een frisse neus te halen, maar soms is dat gewoon niet waar je als kind zin in hebt. Helemaal niet wanneer het buiten koud en nat is. Dan gaat er niks boven ballenbakken, springkussens en enorme blokken. Op naar de binnenspeeltuin dus. Dit zijn de leukste binnenspeeltuinen van Amsterdam.

Nog meer kids proof tips door het hele land? Check dit lijstje met altijd-goed adressen.

(niet in Amsterdam? Check dan ook deze even: De Boomhuttenclub, Den HaagWonderparkcafé, Amstelveen – een echt leuk café voor ons, en een echt leuke (smaakvolle) binnenspeeltuin voor de koters | Kidzcity, Utrecht – eveneens eentje in de categorie ‘felgekleurde ballenbak’ maar toch gaat het er hier allemaal nét wat minder overprikkeld aan toe. En bovendien zijn er nogal indrukwekkende speelapparaten, kermisstijl – echt leuk én leuk om te combineren met bijvoorbeeld het Nijntje Museum (echt heel leuk en goed gedaan) en/of het Spoorwegmuseum, zie ook een paar blokken hierboven)

VROG

VROG

Daar waar vroeger TunFun zat, verborgen onder het Mr. Visserplein, vind je tegenwoordig VROG. Vooral leuk voor de iets oudere kinderen, die kunnen zich namelijk uitleven in de parkour-/freerunning zone en op de trampolines. Behalve een ‘gewoon’ trampolineveld heeft VROG een springtoren en airbag om salto’s te oefenen, een ‘air arena’ en een ‘bouncy’ basket- en voetbalveld. Na een uur (of twee) springen zijn de meeste kids moe en voldaan. Echte fanatiekelingen kunnen zelfs lid worden en freerunning en ‘combo’ trainingen volgen.

VROG

WOW Family Center

WOW Family Center

Het WOW Family Center is geen standaard binnenspeeltuin, al is er wel een kleine indoor playground mét ballenbak(je). Bij dit kleinschalige centrum in Amsterdam-Zuid kunnen kinderen allerlei creatieve workshops volgen. Zo zijn er workshops voor ‘Little Makers’ waarbij de focus ligt op het, op een speelse wijze, stimuleren van de zintuigen. In de ‘Mini Professors’ workshop worden er allerlei proefjes gedaan. Ook zijn er workshops waar je samen met je baby of peuter aan deel kunt nemen. Tijdens schoolvakanties worden er vakantiekampen georganiseerd en in het Little Café kun je, ook wanneer het geen vakantie is, terecht om koffie te drinken, te kletsen met andere ouders (of juist niet) en te lunchen.

WOW Family Center

 

Jimmy's Speelparadijs

Jimmy's Speelparadijs

Jimmy’s Speelparadijs is de perfecte plek voor het vieren van een kinderfeestje zonder als ouder veel moeite te hoeven doen. Het enige wat lastig zou kunnen zijn is het verzamelen van de koters wanneer het tijd is om weer huiswaarts te keren, want hier hebben ze veel verschillende attracties die uiteraard allemaal getest moeten worden. Klimkasteel, skelterbaan, klautertoren en zelfs een roller disco, Jimmy’s got it all. Op hetzelfde adres als Jimmy’s Speelparadijs ligt Race Planet Amsterdam, waar je onder andere kunt bowlen, lasergamen en karten. Jimmy’s ligt in de buurt van station Sloterdijk, en je kunt gratis parkeren voor de deur.

Jimmy’s Speelparadijs

Playhood

Playhood

Er zijn ouders – we noemen geen namen – die je met geen dwang naar een indoor speeltuin krijgt. Behalve een overprikkeld kind, krijg je dan ook een overprikkelde ouder thuis. Doen we niet. Dat moet toch beter kunnen, dachten de twee zussen achter Playhood. In de Houthavens bouwden ze een playground met de looks van mooi houten speelgoed, een café met de mensen van Restaurant Breda erachter, écht goede koffie van Cafe del Mar positive impact coffee en Goodhood Pizza waar kinderen pizzachef kunnen spelen. Overal is over nagedacht. Zo ook dat je een tijdslot van 90 minuten boekt waardoor Playhood niet té vol is, schoon blijft en je na die tijd even iets prikkelarms kunt gaan doen. Kids blij én ouders blij.

Playhood

Darteldome

Darteldome

Behalve de standaard klimtoestellen en ballenbakken hebben ze bij de Darteldome (die ook een vestiging heeft in Zaandam) in Amsterdam-Noord een speelvulkaan (zonder lava) en een bandenglijbaan (zonder water). De Darteldome is onderdeel van Family Active, waar ook oudere kinderen en ouders een leuke middag kunnen beleven. Want eerlijk is eerlijk, op een plastic stoel wachten tot je kind is uitgeraasd valt niet per se in de categorie leuke woensdagmiddag activiteiten. Of trampolinespringen en klimmen dat wel doen mag je zelf bepalen, maar dat de mogelijkheid er is staat vast.

Darteldome

Candy Castle of Money Town

Candy Castle of Money Town

Als je als ouder niet tegen prikkels kunt, hou het dan vooral bij een bezoek aan het eerdergenoemde Playhood. Kun je wel veel hebben, of wil je gewoon even extra lief doen, dan kun je overwegen om bij Candy Castle of Monkey Town naar binnen te stappen. Beide net zo hysterisch als de namen doen vermoeden, beide even in trek onder de Amsterdamse kleuterpopulatie. Candy Castle is gevestigd in een gerestaureerde monumentale kerk waar de rust en reinheid plaats hebben gemaakt voor rondrennende kinderen en plakkerige handjes. De attracties zijn verdeeld over meerdere overzichtelijke speelzones, die zorgen voor een beetje orde in de chaos. Monkey Town is een vergelijkbaar ‘paradijs’, gelegen in de Aker.

 

Ballorig

Ballorig

Ballorig (met speeltuinen door het hele land) en FunZone (in Aalsmeer) vallen in dezelfde categorie als Candy Castle en Monkey Town, maar zijn net iets minder intens. Perfect voor een kinderfeestje. Laat de kudde kleuters los, en je ziet ze de hele middag niet meer terug. Behalve om op zijn tijd naar de tafel te rennen om hun nieuwe, net gemaakte vriendjes voor te stellen en om een beker aanlenglimonade achterover te gieten. Fun gegarandeerd.