Nederland, Haarlem3 januari 2023, door Nina van Hilst

De beste koffie van Haarlem vind je hier… of hier

Nederland, Haarlem, 3 januari 2023, door Nina van Hilst

De beste koffie van Haarlem vind je hier… of hier

Een deel van team Bart woont tegenwoordig in het fijne Haarlem. En we beginnen onze plekjes hier wel te kennen. Ga je een dagje shoppen, wandelen of wat dan ook in “onze” stad, dan wil je natuurlijk sowieso koffie. Welke koffiespots kun je gerust bezoeken voor een goede kop koffie met lekkers? De beste koffie van Haarlem vind je hier.

 

Je komt natuurlijk niet (alleen) voor een kop koffie naar Haarlem. Winkelen kun je erg leuk bij deze shops.

Jules

Jules

Haarlems nieuwste koffielieveling. Jules – van het stijlvolle koppel Renwe Jules en Linda Tol – er er voor een goede filterkoffie, je havercappu en cinnamon rolls of smiley cupcakes on the side. Buiten zit je heerlijk in de zon. Binnen is het knus in het bijzondere interieur in ronde vormen en natuurlijke materialen als kiezels en hout. In een korte tijd heeft Jules een steady fanbase opgebouwd en kunnen we het toch wel vergelijken met Amsterdam’s Saint-Jean.

Kohi

Kohi

D.d. augustus ’22 vers van de pers: Kohi. Dit lieve koffiezaakje is anders dan de andere koffietentjes. Kohi zit in een bedrijfsverzamelgebouw in de wijk het Rozenprieel. Het waanzinnige monumentale pand De Greiner is een broedplaats voor creatieve ondernemers. Onderin het gebouw (in 1935 ontworpen in Amsterdamse School stijl door architect Dick Greiner) ontbrak nog een fijne horeca plek. Grafisch ontwerper en barista Anne van Kohi bleek de perfecte match. Samen met haar partner bouwde ze het minimalistische interieur wat mooi aansluit bij het bijzondere gebouw. Qua vibe is Kohi lekker kalm en een goede plek om écht bij te kletsen, een werk date te hebben of samen met ouders van de scholen uit de buurt een bakkie te doen na de school run. Oh en de koffie is heerlijk.

Native

Native

Eigenlijk mogen we ze niet noemen. Want het is er al zo goed bezocht. Dus je hebt het niet van ons. Altijd knus, altijd lekker eten en vooral een gevoel alsof je hier thuis bent. Dat is Native. In een van de knuste straatjes van Haarlem zit het koffie en lunchzaakje waar het altijd gezellig druk is. Moet je van houden. En wij doen dat.

Mica Coffeebar

Mica Coffeebar

Heb je nu minder zin in drukte maar wel in mega lekkere koffie met lekkers, eventueel vegan, dan ben je bij Mica aan het goede adres. En een prachtig zaakje! Eveneens in de knuste straatjes van Haarlem maar dan nét 5 minuten verder lopen van de winkeldrukte vandaan. Kans van één op zeven dat je ons er treft want we zitten er minstens één keer per week een heerlijke slow coffee te drinken. En als je er toch bent, de vegan, glutenvrije snickers bar is om te smullen!

Ax Specialty Coffee

Ax Specialty Coffee

Afgelopen lente geopend en erg leuk. In de categorie klein maar fijn opende Axel een koffiebar – juist ja, met alleen een bar waar je koffie aan kunt drinken – in een leuk stukje winkelgebied. Naast – eveneens favoriet – De Slagersdochter, een slagerij slash lunchzaakje met vlees van verantwoorde afkomst en veel vega opties. En daarnaast de leuke kledingzaak Kloffie. Heerlijke koffie natuurlijk en met een beetje geluk zit je lekker vóór Ax in de zon op een bankje.

Life of Yuna

Life of Yuna

Helemaal vers van de koffiepers is Life of Yuna! Een concept store en koffiebar in één. Wat kan je verwachten? Speciale koffies, koffie-art en meesterlijk mooie (en lekkere) taarten en cakes. Lunchen kan je ook! Daarnaast is de zaak versierd met bloemen, parasolletjes en vrolijk gekleurde muren.

Waarom Yuna? In de Griekse mythologie staat Yuna voor vruchtbaarheid en atmosfeer. Ook staat Yuna voor elegant en aangenaam. Een naam met een verhaal dus. Bij Yuna kom je om de drukte van de stad even te ontvluchten en tot rust te komen.

Life of Yuna

Pip Deli

Pip Deli

Pip is niet alleen een koffiezaakje maar ook een mooie lunchzaak. En hopelijk straks, wanneer alle Crona-perikelen zijn afgesloten, een zaakje voor een avondmaal. Maar goed, terug naar koffie. Die hebben ze er overheerlijke. Met een ontbijtje, een lunch of wat lekker zoets zit je er binnen in een reteknap interieur en buiten met een beetje geluk in de zon.

Pip Deli

Onze Victors Espressobar

Onze Victors Espressobar

Je zou bijna denken dat het een Brabantse stek is, vanwege dat ‘onze’. Maar de Brabo’s zeggen ‘ons Victor’ en we zijn in Haarlem, aan het immer mooie en sfeervolle Spaarne. Het mag duidelijk zijn dat het hier om koffie draait. Joh. Maar er is meer: echt te lekkere verse sappen bijvoorbeeld, puike croissants en ontzettend smakelijk bananenbrood. Perfecte pitstop voor wie naar of van de stad wandelt, just saying.

Cleeff Frans Hals

Cleeff Frans Hals

We waaien zeker een paar keer per maand langs Cleeff aan de Kleverparkweg. Zo’n hoekcafé waar het vaak gezellig druk is, maar zelden té druk. Soms bestellen we alleen een latte to go, maar vaak blijven we plakken in een van de vintage zitjes binnen of buiten op het zonnige terras. En nu kent 023 nóg een Cleeff, met dezelfde specialty koffie en net zo’n fijne lunchkaart. In het Frans Hals Museum opende het populaire café een tweede vestiging in de kleurrijke stijl van het museum. De deur staat ook hartstikke open voor niet museum-bezoekers en als de zon zich laat zien, is dit er eentje om te onthouden; onder een parasol in de compleet gerenoveerde binnentuin is het geweldig genieten.

The Coffee Spot

The Coffee Spot

Ze zaten al op een boot op het Spaarne maar daar mocht ook een wintervaste spot bij. The Coffee Spot heeft nu een vaste stek tussen de terrasjes aan het Spaarne. Een hip koffiezaakje met roze wandtegeltjes, houten bar en hangplanten om de hoek bij de Grote Markt. Primetime dus met als grootste plus het zonovergoten terras. Een tikkeltje mainstream (mist wat eigen karakter als je het ons vraagt) maar ja, die zon en een redelijk groot buitenterras maakt veel goed. Voor een prima koffie, matcha of stuk bananenbrood met voorbijvarende bootjes zit je hier heerlijk.

The Coffee Spot, Spaarne 38 (en in de lente weer de boot op Hooimarkt 27)

Mocht je nu graag wat winkels bij die koffie lusten, bij deze winkels kun je heerlijk interieur, mode of lekkers shoppen.

Coffee Habits

Coffee Habits

Je zou bijna denken dat Haarlemmers heel de dag koffie drinken. Want je vind de ene na de andere koffiespot. Bij Coffee Habits wil je langs – behalve voor de koffie – voor de kanelbulles. Het is een mini zaakje met een paar zitplekken binnen en buiten. En helemaal perfect voor coffee on the go.

La Maru

La Maru

La Maru. De plek voor koffie, brood en lekkers. Een koffietentje, zuurdesem bakkerij en neerstrijkplek in één.

Van buitenaf lijken er twee nieuwe zaakjes naast elkaar te zitten. Een koffietentje en een bakker, met beide een aparte ingang. Stiekem – of eigenlijk niet zo stiekem – horen ze bij elkaar. Compleet verraden door dezelfde knappe looks. Het interieur van La Maru is all white met hout en een prachtige lichtinval. Aan de koffiekant kun je zowel binnen als buiten zitten. En behalve lekkere – of course – koffie serveren ze een klein tiental aan patisserie. Van Zweedse cinnamon buns tot Portugese pastel de nata en alles daar tussenin. Aan de bakkerskant verkoopt La Maru de mooiste zuurdesem broden en lekkers voor tussendoor.

Mogador

Mogador

Aan de Botermarkt vind je Mogador. Een lekkere koffiespot met redelijk wat zitplaatsen binnen en buiten. Waar we Moga (voor intimi) het meest voor weten te vinden is de ontzettend lekkere taartjes en cakes. Dus heb je zoete trek, op naar Mogador. Alleen koffie kan natuurlijk ook.