Nederland, Friesland6 januari 2021, door Barts Boekje

Landgoed Lauswolt is chique vertoeven in de Friese bossen

Nederland, Friesland, 6 januari 2021, door Barts Boekje

Landgoed Lauswolt is chique vertoeven in de Friese bossen

Wie van Downton Abbey houdt, houdt ook van Landgoed Lauswolt (en wie niet van Downton Abbey houdt, houdt vast alsnog van het waanzinnige landgoed). Het enorme witte landhuis op het bosrijke landgoed in het Friese Beetsterzwaag is sjiek de friemel. Alleen de entree al; via een rode loper beklim je een trap naar de glazen voordeuren van de enorme marmeren hal van het 5-sterren hotel. De deur wordt voor je open gehouden. Je bagage naar de kamer gebracht. De bediening is zachtaardig en warm. Even kan je je voorstellen hoe het moet zijn om blauw bloed te hebben. 

Landgoed Lauswolt

Landgoed Lauswolt

De haast adellijke gastvrijheid van deze plek… Eerlijk gezegd komen we nergens liever…. Je wordt ondergedompeld in een verwenbubbel waar je na 24 uur als een veel chiller mens naar buiten rolt. Tevreden, rozig en ontspannen. Alsof de echte wereld stil heeft gestaan en je alles wat niet leuk is of moeilijk, even hebt kunnen vergeten. Hoe dan? Nou, de spa met Turks stoombad en sauna die je kunt reserveren helpen wel. En het verwarmde binnen- en buitenzwembad, met uitzicht op het bos. Het wellness centre The Art of Beauty, by Lauswolt met massages en behandelingen met de merken LaPrairie en Oolaboo. 

Downton Abbey

Downton Abbey

Eten doe je op de begane grond, in het met 1 ster bekroonde restaurant De Heeren van Harinxma. Of – iets eenvoudiger, bij Bistro Nijeholt. De restaurants hebben hun eigen moestuin op het landgoed. 

Voor het echte Downton Abbey gevoel is er de Afternoon Tea. Een 2 uur durende high tea met bijpassende theesoorten bij elke gang met hapjes. Denk aan scones met frambozenjam en clotted cream, Beetsterbolletjes met boerenboter, Friese Dúmkes, Lauswolt bonbons met gezouten karamel, macarons van witte chocolade en citroenverbena en gemarineerde aardbeien met yoghurtsorbet. Daarbij gereserveerd een kruidige verveine thee van Betjeman en Barton. Je reserveert om 14.00 uur of om 16.00 uur en het kost € 32,50 per persoon (minimaal 2 personen). 

Genoeg te doen

Genoeg te doen

De calorieën eraf wandelen doe je in het naastgelegen bos. Of ga lekker een paar uur mountainbiken. Het is ook mogelijk om met een groep vrienden of je familie het Koetshuis af te huren, en dan een echte koetstocht te boeken met Friese paarden voor het karretje gespannen. Voor wie van een ronde golf houdt, is er een 18 holes golfbaan. Varen kan ook, op een van de Friese wateren waar je via het hotel een sloep kunt huren en een picknickmand kunt meenemen. Thuiskomen doe je na zo’n dag weer in het supermooie herenhuis, dat in 1867 werd gebouwd door de familie Lauswolt. 

 

Inmiddels telt het hotel 59 kamers en het Koetshuis nog eens 7. Afgelopen jaar zijn ze er begonnen met de renovatie van alle kamers en badkamers.  Neem de net gerenoveerde kamer 145, bijvoorbeeld – een prachtige serrekamer met weids uitzicht op de tuin. Als je een suite hebt geboekt, neem je een warm bad. En in een comfortkamer relax je met een film op het enorme bed. 

Vertrekken doe je de volgende ochtend in stijl (en met twee kilo extra), na een heel uitgebreid champagneontbijt. Het leven is goed. Heel even. Totdat thuis; kind, was en werk weer op je wacht. Konden we maar voor altijd in Lauswolt blijven… 

Landgoed Lauswolt