12 maart 2020, door Maartje

De leukste little escapes logeeradressen (hotels en vakantiehuizen) waar honden welkom zijn

12 maart 2020, door Maartje

De leukste little escapes logeeradressen (hotels en vakantiehuizen) waar honden welkom zijn

Onderstaand rijtje is steevast mijn antwoord, including The Duke en de Bossche Suites in Den Bosch, Boutiquehotel d’Oude Morsch in Leiden, het Witte Huis in Dalfsen, Hotel Bazar in Rotterdam en in Maastricht is B&B Le Reve. En de Lochemse Berg, Landgoed De Roode Koper, Hotel de Beautel in Vlissingen, Landhuis Hotel Rikus in Eext en Logement aan de Vecht in Breukelen. Al groeit het lijstje gestaag! En de krokusvakantie komt er weer aan en dus de hoogste tijd om een weekendje weg te boeken, inclusief Fikkie/ Balthazar/ Doris/ Willem en Droebus.

Hotel Katoen, Goes

Hotel Katoen, Goes

In Goes, waarvan de G door de Zeeuwen wordt vervangen door een H die van diep moet komen, opende de voormalige chef van brasserie Appelmans in Antwerpen in 2015 een van de leukste, of in elk geval modernste brasserie-hotels van Zeeland. Het idee: het (goede) eten van Appelmans aangevuld met luxe slaapkamers in het voormalig stadsarchief van Goes. En zo geschiedde. Eerst de brasserie: er is een groot terras dat geflankeerd wordt door een wand van planten in terracottapotten aan een gezellig, ietwat verstopt plein. Binnen staat een grote bar centraal in de zaak, daar- omheen ronde tafels – het beste idee voor wie met een groter gezelschap tafelen wil – en zowel hoge als lage tafels voor twee of vier. Door een open raam achter in de zaak schuiven de chefs de ongecompliceerde, lekker Hollandse gerechten aan de lopende band het restauant in. Grove boterhammen met garnalenkroketten, tosti’s, een klassiek twaalfuurtje (soep, brood, rookvlees, zalm of kaas en een kroket), ossenhaasbiefstuk, kabeljauw en goulash. Maar ook huisgemaakte limonade en Katoen’s ijsemmer: vers softijs met een kermis aan garnituren.

Bij de 23 kamers van het hotel kom je via een moderne betonnen hal die de twee panden schakelt. De hal leidt naar een witte trap die je naar de kamers brengt, van reguliere slaapkamers voor twee tot luxe suites waar ook een gezin prima een paar nach- ten kan verblijven. Van die laatste zijn er twee en je bereikt ze via een loopbrug die zicht geeft op de daken van Goes. Favoriet? De suite met de vide. Boven op de vide staat een groot bed met krakend wit linnen – knappe jongen die daar nog uit komt. Of het moet voor een uitgebreide baddersessie zijn in het vrijstaande bad onder de historische oude spanten.

Beeld via De Horecafabriek die de inrichting voor rekening namen.

Bossche suites

Bossche suites

Twee locaties zijn er van de Bossche suites. Vestiging één aan de Verwersstraat, nummer twee zit aan de stationsweg, beide in het hart van de Brabantse hoofdstad. Bij elkaar opgeteld tellen de locaties twaalf suites. Nee nee, geen kamers: suites. Dat is namelijk oprecht de correcte term. Favoriete vestiging? Lastig, maar laten we voor nu even de locatie aan de stationsweg nemen, een beeldschoon historisch pand met grote brede trap- pen, authentieke trapleuningen die de hoogte in cirkelen tot aan zolder, wat een pracht van een doorzicht geeft, zowel van boven naar beneden als andersom. De kamers, herstel, de suites, zijn stuk voor stuk kleine beeldige balzalen (ook voor Skippy/ Kwispel/ Willem of Bobby de hond om in rond te stuiteren) en hebben prachtige badkamers. Een en ander is verzorgd, blinkend schoon en voorzien van een vleugje goedgekozen, niet-storende kitsch. Iedere suite werd van een open haard voorzien (jeuj) en bovendien van een wegaanvanavondvroegonderdeveren-bed. Gastvrouw Danielle begrijpt wat haar gasten willen en is een hostess zoals we ze graag vaker zouden zien.

Boutiquehotel d’Oude Morsch Leiden

Boutiquehotel d’Oude Morsch Leiden

Ooit was dit boetiekhotel het wachtgebouw van de voormalige Morspoortkazerne in de Leidse binnenstad, vijf minuten van station Leiden Centraal. Tot 1940 verbleven er de infanterie en bereden onderdelen, daarna was het de plek voor de opleiding tot korporaalkok van defensie en tegenwoordig is het de trots van Yorick en Reanne Bakker, ook eigenaren van De La Soul en Scarlatti in Leiden. Ze combineerden de historische context van de locatie met eigentijdse robuuste materialen zoals staal en beton en tegels in verschillende groen- en wittinten. Er zijn achttien kamers die allemaal anders zijn, maar onmiskenbaar één geheel. En prachtig, hadden we dat al gezegd? De deur uit hoeft niet, met dank aan het café op de begane grond.

"

Maar natuurlijk heeft Amsterdam ook heel wat hotels waar je viervoeter mee naar toe mag. De leukste vinden we het Pulitzer Hotel en deze: Kimpton de Witt

"

HET wITTE HuIs By MöLLE, Dalfsen

HET wITTE HuIs By MöLLE, Dalfsen

Zouden we hier op deze site met sterren werken, dan kreeg het witte Huis er vijf. Of zes als het kon. In de categorie ‘charmant’ en ‘romantische terugtrekplek voor twee’ is het kleine witte huis drie keer struikelen van een bos helemaal je-van-het. De studio – eenmaal binnen tref je alles in één fraaie ruimte en dus noemen we het een studio – is wat je noemt van a tot z ‘af’. Fluffy beddengoed, zachte vergrijsde tinten die perfect op elkaar afgestemd zijn waar je maar kijkt, van de muren tot de accessoires, hout in de open haard, glanzend gepoetste wijnglazen voor het grijpen en de kaarsen aansteekklaar. Mocht je je nou toch van je tijdelijke huis en haard weg kunnen trekken (knap), dan wandel je in een heerlijke route naar natuurgebied de Horte. Niet te lang, niet te kort. Fijn.

Wel naar buiten, maar lui? Voor de deur werd een privébuitenruimte ingericht waar je op mooie dagen tot in de heel kleine uurtjes kunt tafelen en borrelen met uitzicht over de landerijen, de borrelmaal verzorgd door de eigenaren maar zelf shoppen kan natuurlijk ook – helemaal in the middle of nowhere zit je niet, al voelt dat wel zo. Bonuspunten voor het hondenbeleid: je viervoeter mag mee. Wel even aanlijnen op de buitenplaats, maar dat spreekt voor zich.

"

Ook een topper, ook voor met de viervoeter: The Duke Den Bosch

"

HOTEL BAZAR Rotterdam

HOTEL BAZAR Rotterdam

Al heel wat jaren een van de beste opties voor een nachtje slapen in de Maasstad is Hotel Bazar. Geen nieuws, geen verrassing ook misschien, maar het mag ook wel eens gezegd. Bovendien mag je hier voor de verandering – in Rotterdam zijn de pet friendly hotels nog altijd schaars, helaas – je hondje meenemen én de locatie van het hotel aan de Witte de Withstraat blijft onovertroffen. Verwacht smaakvolle hoewel af en toe wel echt ietwat gedateerde kamers met een prima bed voor een opvallend lage prijs (waarmee dat ietwat uit de tijd zijn meteen weer vergeven is). Het ontbijt de volgende ochtend is allesbehalve gemiddeld: de bekende oosterse lekkerheid die je in restaurant Bazar op de begane grond van het pand tijdens de avonduren voorgeschoteld krijgt (er is overigens ook een vestiging in Amsterdam, daar nagenoeg hetzelfde menu en sowieso dezelfde sfeer), komt ook in de ochtenduren tevoorschijn. Maar dan net wat anders. Vers sap, huis- gemaakte jam, ‘gewoon’ brood én Marokkaans brood; een soort dikke warme wraps.

Bovendien vervelen de duizend-en-een-nachtlooks gecombineerd met een fikse dot nuchtere Rotterdamse havenstad nooit.

In de buurt? In Little Escapes NL & VL veel meer aanraders in Rotterdam zoals Suite Hotel Pincoffs, Hostel Ani & Haakien, Aloha, Picknick, Restaurant Dertien, Restaurant De Jong, Op Het Dak en Posse.

"

Een klassieker en we mogen er één keer per jaar logeren van onszelf. Lees meer: De Witte Lelie Antwerpen 

"

B&B LE RêVE Maastricht

B&B LE RêVE Maastricht

Maastricht, het is en blijft ons eigen stukje buitenland in het binnenland. Plus: je hoeft maar een stukje de stad uit om midden in het glooiende landschap te wandelen, heerlijk voor wie met de trouwe lobbes de hort op wil. Een van de knapste logeeradressen is B&B Le Rêve. Een prachtig natuurgebied en de Curfsgroeve aan de ene kant, de binnenstad van Maastricht aan de andere. De eigenaren, zeg maar Frank en Karin, hebben een voorliefde voor het Limburgse landschap, urban farming, een eerlijke en duurzame leefstijl en de gastronomie van Maastricht (Frank biedt ook kookworkshops aan, dat je het weet). Een winnende combinatie. Hun minimalistische maar meer dan luxe B&B die zes kamers telt openden ze in een historische boerderij die ze zelf renoveerden, met behoud van authentieke elementen.

Sta op tijd op (hoewel dat lastig is: manlief van twee meter kan hier eindelijk goed ronddraaien met dank aan de 2,10 meter lange bedden) voor het ontbijt aan de lange ontbijttafel waar Frank zorgt voor een gebakken ei met spek, verschillende soorten con tuur, kazen, vleeswaren en versgebakken brood. Overigens zijn bij klassiekers Galerie Dis en het Kruisherenhotel in Maastricht ook honden welkom, dat terzijde.

Slapen aan de kust (óp het strand) met je keffer - hier kan het

Slapen aan de kust (óp het strand) met je keffer - hier kan het

Veel hotels die zich zo’n beetje op het strand bevinden, en dus de hotels waar we het allerliefst verblijven, zijn niet blij met hondjes. Maar er zijn uitzonderingen! Zoals Boulevard 5 op het zand van Zandvoort. Hier lees je ons hele verslag.

Waar het ook kan en mag, is op altijd fijn Terschelling. Waar lees je hier

HOTELdeBEAUTEL Vlissingen

HOTELdeBEAUTEL Vlissingen

Eerlijk is eerlijk: deze staat bovenaan onze to do lijst (so much to do, so little time!). Het kleine boetiekhotel midden in het immer leuke Vlissingen lijkt me namelijk té leuk. Bovendien zagen we op instagram plaatjes van het ontbijt voorbij komen die er op zijn zachts gezegd niet om logen. En Heel Veel Kiekjes van gezellige viervoeters.

Landhuis Hotel Rikus, Eext (Drenthe)

Landhuis Hotel Rikus, Eext (Drenthe)

Dit Drentse landhuis werd in 1922 gebouwd als de herenboerderij van Hendrikus, de naamgever van het huidige Landhuishotel Restaurant Rikus. In 2015 werd de boel verbouwd door Wyncko en Ellen, het stel dat ook De Jufferen Lunsingh runt. Een droom van een adres met de warmte van het platteland en de stijl van de stad in een monumentaal pand. Vanbuiten bleef het zoals het was, vanbinnen werd Rikus fris en modern ingericht met hoge ramen waardoor het licht prachtig naar binnen struikelt. Je kunt bij Rikus eten, vergaderen, borrelen en overnachten in een van de acht beeldige hotelkamers, allemaal anders, allemaal met zicht op eerder genoemde landelijke omgeving. Maak eerst een wandeling in de prachtige omgeving en zijg daarna neer in de stoelen van Restaurant Rikus. Alles wat op tafel komt, komt uit de buurt.

Zelfs de bar en de tafels zelf werden gemaakt van hout uit eigen bos. De biefstukken komen van de runderen die grazen op eigen weilanden, de groente komt uit eigen kas en moestuin. In de zomer is Rikus volledig zelfvoorzienend en wordt er gekookt met de oogst van de dag. Muziek speelt er niet, ben je mal. Drukte blijft buiten. Rikus is rust. Je mobieltje laat je als vanzelf in je tas (dat het bereik ruk is helpt ook). Er is geen stad in de buurt, wel een haard om je voor te verschansen.

landGOed Het rOOde KOPer, Ermelo

landGOed Het rOOde KOPer, Ermelo

Een ander soort on-Nederlandse luxe bij het klassieke landgoed Het roode Kooper, midden op de Veluwe (blijft indrukwekkend in eigen land). Het landgoed doet misschien in eerste instantie, bijvoorbeeld wanneer je de website bezoekt, wat stijfjes aan. Van die oude chic die misschien wel lekker, maar toch ook een beetje uit de tijd is. Mis. laat je niet weerhouden door een soms ietwat oubollige aanpak: eenmaal binnen merk je dat het fancy logeeradres stukken eigentijdser is dan je denkt. dat zit ’m in het vriendelijke personeel dat een luxe weet te bieden die van alle tijden en voor alle leeftijden is. een beetje zoals de Britten dat het best kunnen: oogt chic maar wel met een pul bier op tafel. So to speak.

De paardenstallen hebben ruimte voor gast- paarden (jawel: bring your own horse), het grote verwarmde buitenzwembad doet niet onder voor een hotel op een berg in Italië, een dag varen op het Veluwemeer is in een poep en een scheet geregeld, net als een bezoek aan het Kröller-Müller Museum. Vooral het monumentale Manegehuis, een prachtige villa met royale kamers in de grote privétuin en met uitzicht op de bossen is indrukwekkend. O, en Het Roode Koper heeft een geweldige keuken waar gekookt wordt met ingrediënten uit de streek en eigen tuinen.

Graanmarkt 13, Antwerpen

Graanmarkt 13, Antwerpen

De allerprachtigste en bovenstebeste tip voor wie met zijn viervoeter in Antwerpen logeren wil, is het beeld- schone Graanmarkt 13. Alleen… om maar meteen met de dooddoener te komen: goedkoop is dat niet, met zo’n 1200 euro voor een nacht in het appartement (waar je wel met zes volwassenen terechtkunt). Mocht je jezelf nu willen pamperen, doe dat dan hier: Graan- markt 13 van de Nederlandse Ilse en Tim is een totaal- concept uit de stijlboeken.

Dat begint met een toprestaurant (en een van de weinige jne zaken waar je op maandagavond terechtkunt) in de kelder, waar met voornamelijk groente fantastisch gekookt wordt. Een verdieping daarboven zit de modewinkel van het pand met alleen maar mooie, duurzame, tijdloze mer- ken: bewust en minder kopen is het credo. Vervolgens het kantoor en daar weer boven het appartement ver- deeld over nog eens twee verdiepingen, ingericht door Vincent van Duysen (zoek maar eens op!). waar je ook kijkt: alles is uitgebalanceerd en het is alsof je een greige instagramfeed binnen stapt waar op alle details gelet is. In de open haard kun je een dansje doen, de keuken bedelt om avonden thuis en de badkamer is een droom.

The Dog House, Brugge (Belgie)

The Dog House, Brugge (Belgie)

De naam van deze zaak laat niks te raden over: hier zijn hondjes niet alleen welkom, er is zelfs hondenbier, overal zie je verwijzingen naar honden en er zijn volop hondenkoekjes. En waar het normaal gesproken op zijn zachtst gezegd nogal een uitdaging is om een aantrekkelijk logeeradres te vinden in deze categorie, is The Dog House er een om door een ringetje te halen. Het interieur komt uit alle windstreken. De kussens komen uit Bali, de lampen uit Marrakech, de keukentegels uit Nederland, het kleine zitbad is Japans design en het grote kunstwerk van de stad Brugge aan de muur komt – verrassing – uit Antwerpen. Er zijn twee kamers voor twee, beide licht en smaakvol ingericht, en de badkamer – met regendouche – is gevuld met producten van het heerlijke L:A BRUKET. Probeer de kamer met het balkon te boeken: het uitzicht daar is prachtig. Lees meer over The Dog House in Little Escapes

Kazerne Eindhiven

Kazerne Eindhiven

In Eindhoven zijn ze goed in het invullen van leegstaande industriele panden. Kijk maar naar Strijp S en Strijp R. Soort vanhetzelfde gebeurde ook in de wijk Bergen waar een oude brandweerkazerne aan de Paradijslaan een nieuwe invulling kreeg: Kazerne. Er kwamen twee restaurants, het fine dining restaurant Benz en het meer toegankelijke bar/restaurant Kazerne. En een hotel die, lekker overzichtelijk, ook de naam Kazerne kreeg. Er zijn slechts acht kamer maar één daarvan telt wel maar liefst 140 vierkante meter (!) en iedere kamer en suite werd ingericht met werk van jong en aanstormend designtalent. Er is een expositieruimte van 2500 vierkante meter en het is, met stip, het meest kunstige verblijf in Eindhoven. Hondjes welkom, maar dat had je al in de gaten (Paradijslaan 2-8).