19 januari 2021, door Maartje

De leukste little escapes (hotels en vakantiehuizen) waar honden welkom zijn

19 januari 2021, door Maartje

De leukste little escapes (hotels en vakantiehuizen) waar honden welkom zijn

Eerlijk gezegd wil de echtgenoot niet meer weg zonder de hond. Als we moeten vliegen is het tot daar aan toe, dan kan het niet anders, maar is het een uitje met de auto, dan móét de hond mee. Vinden we gezellig. Een vraag die op zijn zachtst gezegd behoorlijk vaak mijn Instagram-DM-inbox instroomt, is de vraag om onze favoriete adressen met de hond.

Onderstaand rijtje is steevast mijn antwoord. Al groeit het lijstje gestaag! En de vakantie komt er weer aan dus het is de hoogste tijd om een weekendje weg te boeken, inclusief Fikkie/ Balthazar/ Doris/ Willem en Droebus.

De Familie Kip

De Familie Kip

Haa de Achterhoek! Een fijn stuk Nederland met veel groen. Ooit gehoord van De Familie Kip? Het is een opgeknapte hoeve op een groot stuk grond omringd met grote bomen en twee vijvers. Genoeg vertier voor die viervoeter en ook voor jezelf. De grote woonkamer heeft een cozy zithoek, een bar waar je een borrel (of twee) kunt drinken en er staat een landelijke eettafel waar je van een uitgebreid diner kunt genieten dat je zelf hebt gemaakt in de moderne alles-erop-en-eraan-keuken. Enfin, een topplek! De Familie Kip.

Strandhuisjes met je viervoeters

Strandhuisjes met je viervoeters

Strandhuisje Molecaten, Cadzand-Bad. Een duurzaam gebouwd design strandhuisje voor zes personen en twee viervoeters. Ja, niet mis! Uitzicht op het strand en de zee, panoramisch uitzicht én veranda. Reserveren kan hier.

Strandcamping Groede. Deze camping aan de Zeeuwse kust heeft panoramahuisjes! Niet zomaar huisjes. Als je de deuren openslaat loop je zo de veranda op, vanaf daar loop je zo samen met de hond (bij sommige van de huisjes!) het strand op en vanaf dáár loop je weer zo de zee in… En dan nog niet over het uitzicht gesproken! Vandaar de naam natuurlijk. Strandcamping Groede it is!

"

Meer strandhuisjes (maar dan wel zonder de viervoeter) vind je hier!

"

Strandhuisjes Key West heeft vrolijk gekleurde huisjes op het strand van Katwijk aan Zee. Geen gelikt interieur in vijftig tinten wit (onpraktisch joh, met kids en een hond). Het strandpaviljoen organiseert met veel liefde een BBQ pal voor de deur van je eigen huisje (hoe gezellig is dat). Hier kun je je huisje bemachtigen.

Zonneweelde. Deze plek pal op het strand heeft mooie strandslaaphuisjes waar (bij sommige) je vierpotige vriend mee mag! Gewoon even aangeven en dan kun je samen genieten van het zand, de zee en van de mooie strandslaaphuisjes. Denk aan twee (!) terrassen, een keuken met alles erop en eraan, een badkamer die is zoals een badkamer hoort te zijn en dan het allerbelangrijkste… Het uitzicht. Om te huilen zo mooi!

Amsterdamse honden welkom toppers (2)

Amsterdamse honden welkom toppers (2)

Hoxton (NB: niet in Lotti’s maar verder mogen ze mee hoor, die viervoeters. Sterker nog: gaat-ie mee, dan vind je op je kamer een mandje voor je hond met brokken van Edgar & Cooper (the best!) én een gidsje met leuke adressen waar je ook met een gerust hart heen kunt. Kudos voor de Hoxtonners! Lees meer.

Het Amstel Hotel (duh). Lees meer.

Het Volkshotel. Daar breekt de bank dus niet van! Dikke tip hoor. Lees meer (en boek meteen).

Max Brown (drie heerlijke postcodes heeft de Nederlandse mini-keten in Amsterdam, te midden van al het leuks van de stad) Lees meer.

Low budget? Bij Motel One (om de hoek van het Waterlooplein) zijn ook hondjes welkom en dat hotel is echt helemaal zo gek nog niet!

Amsterdamse honden welkom toppers (1)

Amsterdamse honden welkom toppers (1)

Amsterdam kent, uiteraard, een aantal keiharde aanraders waar je viervoeter gewoon mee naartoe mag. In Amsterdam (maar eigenlijk kun je dit waar dan ook ter wereld toepassen) geldt de ‘regel’ hoe chiquer het hotel, hoe groter de kans dat de boel pet friendly is. Waarvan acte. Maar, let op, er zijn een paar betaalbare uitzondering!

Sofitel Legend The Grand. Lees meer.

Hotel Twenty Seven. Lees meer.

Waldorf Astoria. Lees meer.

Pulitzer Hotel. Lees meer.

Kimpton de Witt. Lees meer.

Boutique Hotel d’Oude Morsch Leiden

Boutique Hotel d’Oude Morsch Leiden

Ooit was dit boetiekhotel het wachtgebouw van de voormalige Morspoort kazerne in de Leidse binnenstad, vijf minuten van station Leiden Centraal. Tot 1940 verbleven er de infanterie en bereden onderdelen, daarna was het de plek voor de opleiding tot korporaal-kok van defensie. Tegenwoordig is het de trots van Yorick en Reanne Bakker, ook eigenaren van De La Soul en Scarlatti in Leiden. Ze combineerden de historische context van de locatie met eigentijdse robuuste materialen zoals staal, beton en tegels in verschillende groen- en wittinten. Er zijn achttien kamers die allemaal anders zijn, maar onmiskenbaar één geheel. En prachtig, hadden we dat al gezegd? De deur uit hoeft niet, met dank aan het café op de begane grond.

't Witte Huis by Mölle, Dalfsen

't Witte Huis by Mölle, Dalfsen

Zouden we hier op deze site met sterren werken, dan kreeg ’t Witte Huis er vijf. Of zes als het kon. In de categorie ‘charmant’ en ‘romantische terugtrekplek voor twee’ is het kleine witte huis drie keer struikelen van een bos helemaal je-van-het. De studio – eenmaal binnen tref je alles in één fraaie ruimte en dus noemen we het een studio – is wat je noemt van a tot z ‘af’. Fluffy beddengoed, zachte vergrijsde tinten die perfect op elkaar afgestemd zijn waar je maar kijkt, van de muren tot de accessoires, hout in de open haard, glanzend gepoetste wijnglazen voor het grijpen en de kaarsen klaar om aangestoken te worden. Mocht je je nou toch van je tijdelijke huis en haard weg kunnen trekken (knap), dan wandel je in een heerlijke route naar natuurgebied de Horte. Niet te lang, niet te kort. Fijn.

Wel naar buiten, maar lui? Voor de deur werd een privébuitenruimte ingericht waar je op mooie dagen tot in de heel kleine uurtjes kunt tafelen en borrelen met uitzicht over de landerijen, de borrelmaal verzorgd door de eigenaren maar zelf shoppen kan natuurlijk ook. Helemaal in the middle of nowhere zit je niet, al voelt dat wel zo. Bonuspunten voor het hondenbeleid: je viervoeter mag mee. Wel even aanlijnen op de buitenplaats, maar dat spreekt voor zich.

The Duke, Den Bosch

The Duke, Den Bosch

The Duke Hotel: een knap, urban-cool hotel in donkere kleuren, met vrolijke witte leuzen op de muren (mits je de trap neemt, zou je gewoon eens moeten doen). Ook heeft het een lounge-slash-ontbijtruimte waar het niet alleen heel erg goed ontbijten is (verse zalm, eitjes any style, een keus aan vlees-, zoet- en kaaswaren, meer dan in orde), maar die ook opvallend goed functioneert voor een (zakelijke) meeting of rustige laptopsessie. Maar de kamers, die zijn pas echt om over naar huis te schrijven: dezelfde donkere knapheid, beeldschone gouden kranen en dito regendouche. De meest geweldige kamer is die op het dak. Ja, op het dak, en is bijna helemaal van glas. Kost dat? Zo’n 200 euro per kamer per nacht (en dat is dus de duurste kamer, de rest ligt stukken lager)

Lees meer

De Lochemse Berg, Lochem (Gelderland)

De Lochemse Berg, Lochem (Gelderland)

Een pareltje (herstel: parel!) in Gelderland waar we onszelf al een paar keer uitgerekt hebben, en waar we ons nog steeds op stuk aan het staren zijn: De Lochemse Berg. Een forever favorite hide-out in oostelijk Nederland. Dat durven we best hardop te zeggen.

Op aanvraag zijn ook hondjes nog altijd welkom (mits het kan en past, altijd even vooraf checken). Hup! Snel je koffers pakken en op het (hallo, knap) tuinterras van de zon en de bosrijke omgeving genieten. Alleen maar je kont keren om zo nu en dan drankjes aan de bar te bestellen en dan snel weer terug naar je chill spot. Of ga op Gelders avontuur in de prachtige omgeving: het hotel staat half in een bos en wandelen is in dit seizoen een cadeau. De dag afsluiten doe je aan je ‘eigen’ private dining table. 

Hotel Katoen, Goes

Hotel Katoen, Goes

In Goes, waarvan de G door de Zeeuwen wordt vervangen door een H die van diep moet komen, opende de voormalige chef van brasserie Appelmans in Antwerpen in 2015 een van de leukste, of in elk geval modernste brasserie-hotels van Zeeland. Het idee: het (goede) eten van Appelmans aangevuld met luxe slaapkamers in het voormalig stadsarchief van Goes. En zo geschiedde. Eerst de brasserie: er is een groot terras dat geflankeerd wordt door een wand van planten in terracotta potten aan een gezellig, ietwat verstopt plein. Binnen staat een grote bar centraal in de zaak, daar omheen ronde tafels en zowel hoge als lage tafels voor twee of vier.

Door een open raam achter in de zaak schuiven de chefs de ongecompliceerde, lekker Hollandse gerechten aan de lopende band het restaurant in. Grove boterhammen met garnalenkroketten, tosti’s, een klassiek twaalfuurtje (soep, brood, rookvlees, zalm of kaas en een kroket), ossenhaasbiefstuk, kabeljauw en goulash. Maar ook huisgemaakte limonade en Katoen’s ijsemmer: vers softijs met een kermis aan garnituren. Bij de 23 kamers van het hotel kom je via een moderne betonnen hal die de twee panden schakelt. De hal leidt naar een witte trap die je naar de kamers brengt, van reguliere slaapkamers voor twee tot luxe suites waar ook een gezin prima een paar nachten kan verblijven. Van die laatste zijn er twee en je bereikt ze via een loopbrug die zicht geeft op de daken van Goes. Favoriet? De suite met de vide. Boven op de vide staat een groot bed met krakend wit linnen – knappe jongen die daar nog uit komt. Of het moet voor een uitgebreide baddersessie zijn in het vrijstaande bad onder de historische oude spanten.

Beeld via De Horecafabriek die de inrichting voor rekening namen.

Bossche suites

Bossche suites

Twee locaties zijn er van de Bossche suites. Vestiging één aan de Verwersstraat, nummer twee zit aan de Stationsweg; beide in het hart van de Brabantse hoofdstad. Bij elkaar opgeteld tellen de locaties twaalf suites. Nee nee, geen kamers: suites. Dat is namelijk oprecht de correcte term. Favoriete vestiging? Lastig, maar laten we voor nu even de locatie aan de Stationsweg nemen, een beeldschoon historisch pand met grote brede trappen, authentieke trapleuningen die de hoogte in cirkelen tot aan zolder, wat een pracht van een doorzicht geeft, zowel van boven naar beneden als andersom. De kamers (herstel: de suites) zijn stuk voor stuk kleine beeldige balzalen (ook voor Skippy/ Kwispel/ Willem of Bobby de hond om in rond te stuiteren) en hebben prachtige badkamers. Een en ander is verzorgd, blinkend schoon en voorzien van een vleugje goedgekozen, niet-storende kitsch. Iedere suite werd van een open haard voorzien (jeuj) en bovendien van een wegaanvanavondvroegonderdeveren-bed. Gastvrouw Danielle begrijpt wat haar gasten willen en is een hostess zoals we ze graag vaker zouden zien.

Huis ter Duin, Noordwijk

Huis ter Duin, Noordwijk

Never underestimate the power van een echt goede klassieker, moeten we dat nog uitleggen? En ja, het is heus echt zo dat de valkuil bij zo’n oprechte klassieker is dat er sprake kan zijn van ‘vergane glorie’. And nobody likes vergane glorie. Daarom moet je het kaf van het koren scheiden en/of gewoon naar ons luisteren want hoewel er heus wel wat senioren rond hobbelen bij Grand Hotel Huis ter Duin pal aan het Noordwijkse strand, stal het 256-tellende hotel meteen bij binnenkomst ons hart: jonge mensen achter de balie die begrijpen dat de klant koning is en dat zowel koters als keffers heilig zijn.

Wie op de kamer aangekomen is ziet dat Huis ter Duin zichzelf niet zomaar een pet friendly hotel noemt: op de kamer staan voederbakken, snoepjes (voor de hond dus), een heerlijk bed én speciale handdoeken om je vriendje na de strandwandeling mee af te drogen. Afijn, alles wat je wil op de meest comfortabele manier mogelijk. Daarnaast zijn er voor de koters die hun keffer bij zich hebben te lieve hulphond knuffels: Huis ter Duin is namelijk sponsor van Hulphond Nederland en leent hun hotel regelmatig voor events van de stichting.

En verder? Verder is het hotel gewoon écht helemaal heerlijk. Klassiek zonder stoffig te zijn. Het buitenvertier is in het bijzonder om door een ringetje te halen: in de zomermaanden is er een heerlijk eigen terras met knusse bars en pal voor de deur aan het strand wil je echt een avond/middag (of allebei) aanschuiven bij strandpaviljoen Breakers Beach House (het hele jaar door open).  Een deurtje verder is het laagdrempelige Salt, een heerlijk blauw-wit visrestaurant in de sfeer van Club55 (in Zuid Frankrijk ja). Oja, de lobby-bar is van dat precies-goede bruin-café-erige! Nog een oja: je mag je hond ook aan de oppas geven, als je ‘m niet te lang alleen wil laten. Hoe lief is dat? En de laatste oja: er zijn nog meer restaurants waarvan 1 er ook een Michelin vermelding heeft. Daar gaan we nog eens voor terug.

HOTEL BAZAR Rotterdam

HOTEL BAZAR Rotterdam

Al heel wat jaren een van de beste opties voor een nachtje slapen in de Maasstad is Hotel Bazar. Geen nieuws, geen verrassing ook misschien, maar het mag ook wel eens gezegd worden. Bovendien mag je hier voor de verandering – in Rotterdam zijn de pet friendly hotels nog altijd schaars, helaas – je hondje meenemen én de locatie van het hotel aan de Witte de Withstraat blijft onovertroffen. Verwacht smaakvolle hoewel af en toe wel echt ietwat gedateerde kamers met een prima bed voor een opvallend lage prijs (waarmee dat ietwat uit de tijd zijn meteen weer vergeven is). Het ontbijt de volgende ochtend is allesbehalve gemiddeld: de bekende oosterse lekkerheid die je in restaurant Bazar op de begane grond van het pand tijdens de avonduren voorgeschoteld krijgt (er is overigens ook een vestiging in Amsterdam, daar nagenoeg hetzelfde menu en sowieso dezelfde sfeer), komt ook in de ochtenduren tevoorschijn. Maar dan net wat anders. Vers sap, huisgemaakte jam, ‘gewoon’ brood én Marokkaans brood; een soort dikke warme wraps.

Bovendien vervelen de duizend-en-een-nachtlooks gecombineerd met een fikse dot nuchtere Rotterdamse havenstad nooit.

In de buurt? In Little Escapes NL & VL veel meer aanraders in Rotterdam zoals Suite Hotel Pincoffs, Hostel Ani & Haakien, Aloha, Picknick, Restaurant Dertien, Restaurant De Jong, Op Het Dak en Posse.

"

hoewel er heus wel wat senioren rond hobbelen bij Grand Hotel Huis ter Duin pal aan het Noordwijkse strand, stal het 256-tellende hotel meteen bij binnenkomst ons hart: jonge mensen achter de balie die begrijpen dat de klant koning is en zowel koters als keffers heilig.

"

De Slaak

De Slaak

Eén voet over de drempel van The Slaak Rotterdam, a Tribute Portfolio hotel, en je bent vast en zeker verkocht. Dat waren wij in elk geval wel. Het Rotterdamse Slaakhuys, de plek waar vroeger de krant ‘Het Vrije Volk’ geschreven werd, kreeg een beeldschone make-over met die typische jaren ’50 schwung van gedempte kleuren en organische vormen. Een luxe jaren ’50: ook marmer, goudkleurige details en bollampen overal.

Slapen doe je in een van de 74 kamers waar de looks van beneden verder doorgevoerd zijn. In de buurt is van alles te doen, al is de kans groot dat je niet meer naar buiten gaat, zeker niet wanneer er in restaurant & bar Didot34 een jazz-avond of zondagse brunch wordt georganiseerd. De Rotterdammers weten het restaurant zelf ook te vinden waardoor het er altijd druk en gezellig is. Een perfect avondje uit, en na het nachtmutsje aan de grote gouden bar hoef je alleen nog maar in de lift te stappen.

Honden welkom? Hell yeah! Sterker nog: de eigenaar heeft zelf een hond en wil dat deze te allen tijde mee moet kunnen (wat niet altijd zo is, maar hé, het kan). Ook kids zijn meer dan welkom: hoewel het hotel niet perse ingericht is op kinderen zijn er kinderstoeltjes en kan er een bedje in de kamer geplaatst worden. Lees meer

"

Een klassieker en we mogen er één keer per jaar logeren van onszelf. Lees meer: De Witte Lelie Antwerpen 

"

B&B LE RêVE Maastricht

B&B LE RêVE Maastricht

Maastricht, het is ons eigen stukje buitenland in het binnenland. Plus: je hoeft maar een stukje de stad uit om midden in het glooiende landschap te wandelen, heerlijk voor wie met de trouwe lobbes de hort op wil. Een van de knapste logeeradressen is B&B Le Rêve. Een prachtig natuurgebied en de Curfsgroeve aan de ene kant, de binnenstad van Maastricht aan de andere. De eigenaren, zeg maar Frank en Karin, hebben een voorliefde voor het Limburgse landschap, urban farming, een eerlijke en duurzame leefstijl en de gastronomie van Maastricht (Frank biedt ook kookworkshops aan, dat je het weet). Een winnende combinatie. Hun minimalistische maar meer dan luxe B&B die zes kamers telt openden ze in een historische boerderij die ze zelf renoveerden, met behoud van authentieke elementen. Sta op tijd op voor het ontbijt aan de lange ontbijttafel waar Frank zorgt voor een gebakken ei met spek, verschillende soorten con tuur, kazen, vleeswaren en versgebakken brood. 

"

Overigens zijn bij klassiekers Galerie Dis en het Kruisherenhotel in Maastricht ook honden welkom, dat terzijde.

"

Hotel Modez, Arnhem

Hotel Modez, Arnhem

Wie zich een heel, heel klein beetje verdiept in de Nederlandse mode, weet dat de enige modeopleiding van formaat in Arnhem staat (ArtEZ Academie voor Beeldende Kunsten) en ook bij de naam Piet Paris (Pieter ’t Hoen) zouden er bellen moeten gaan rinkelen. Deze mode-illustrator van formaat – niet wat betreft postuur overigens – bedacht in 2012 dat Arnhem rijp was voor een modehotel. Hij dook de studio in en kwam met het idee om in de wijk Klarendal, het hart van het Modekwartier, een hotel te openen waarvan de twintig kamers ingericht mochten worden door modeontwerpers, de meeste ex-studenten van de academie. Een bijzonder goed idee dat ook nog eens bijzonder goed uitpakte. Iedere kamer is als vanzelf uniek, al kun je wel kiezen uit vier verschillende kamertypes: de Small room, de Comfort room, de Loft room en de Deluxe-kamer met entresol. Je kunt slapen in een echte Bas Kosters, een heuse Sjaak Hullekes of in een originele Spijkers & Spijkers, compleet met tekeningen op de muren, inspirerende meubels en gordijnen van kledingstoffen. Artistiek is het, al werd er niet beknibbeld op comfort – ook de creatieve (mode)mens mag graag op een Auping-bed neerploffen, wakker worden onder een krachtige regendouche en op bed de dag beginnen met de krant en een bakkie Nespresso.

"

 

O! En als we het dan toch over Arnhem hebben… Pak deze frisse waslijst aan tips in de stad er dan meteen even bij: Barts Best of Arnhem.

"

Slapen aan de kust (óp het strand) met je keffer - hier kan het

Slapen aan de kust (óp het strand) met je keffer - hier kan het

Veel hotels die zich zo’n beetje op het strand bevinden, en dus de hotels waar we het allerliefst verblijven, zijn niet blij met hondjes. Maar er zijn uitzonderingen! Zoals Boulevard 5 op het zand van Zandvoort. Hier lees je ons hele verslag.

Waar het ook kan en mag, is op altijd fijn Terschelling. Waar lees je hier

HOTELdeBEAUTEL Vlissingen

HOTELdeBEAUTEL Vlissingen

Eerlijk is eerlijk: deze staat bovenaan onze to-do lijst (so much to do, so little time!). Het kleine boetiekhotel midden in het immer leuke Vlissingen lijkt me namelijk té leuk. Bovendien zagen we op Instagram plaatjes van het ontbijt voorbij komen die er op zijn zachts gezegd niet om logen. En Heel Veel Kiekjes van gezellige viervoeters.

Landhuis Hotel Rikus, Eext (Drenthe)

Landhuis Hotel Rikus, Eext (Drenthe)

Dit Drentse landhuis werd in 1922 gebouwd als de herenboerderij van Hendrikus, de naamgever van het huidige Landhuishotel Restaurant Rikus. In 2015 werd de boel verbouwd door Wyncko en Ellen, het stel dat ook De Jufferen Lunsingh runt. Een droom van een adres met de warmte van het platteland en de stijl van de stad in een monumentaal pand. Vanbuiten bleef het zoals het was, vanbinnen werd Rikus fris en modern ingericht met hoge ramen waardoor het licht prachtig naar binnen struikelt. Je kunt bij Rikus eten, vergaderen, borrelen en overnachten in een van de acht beeldige hotelkamers, allemaal anders, allemaal met zicht op eerder genoemde landelijke omgeving. Maak eerst een wandeling in de prachtige omgeving en zijg daarna neer in de stoelen van Restaurant Rikus. Alles wat op tafel komt, komt uit de buurt.

Zelfs de bar en de tafels zelf werden gemaakt van hout uit eigen bos. De biefstukken komen van de runderen die grazen op eigen weilanden, de groente komt uit eigen kas en moestuin. In de zomer is Rikus volledig zelfvoorzienend en wordt er gekookt met de oogst van de dag. Muziek speelt er niet, ben je mal. Drukte blijft buiten. Rikus is rust. Je mobieltje laat je als vanzelf in je tas (dat het bereik ruk is helpt ook). Er is geen stad in de buurt, wel een haard om je voor te verschansen.

Het strandhotel, Cadzand

Het strandhotel, Cadzand

“Laten we een weekendje aan zee boeken!”. Goed plan. Grote kans dat je dan in Nederland aan Scheveningen, Zandvoort, aan een van de Waddeneilanden of eventueel aan Domburg denkt, nietwaar? Zonde! Want een van de fijnste hotels pál (maar echt letterlijk) aan het strand is Strandhotel Cadzand-Bad. Cadzand-Bad? Mais oui! Een onovertroffen kustplaats in eigen land met de heerlijke mondaine sfeer die hoort bij het iets verderop gelegen Knokke gecombineerd met het nuchtere van Nederland. The best of both worlds en het woest aantrekkelijk Strandhotel vormt het niet te missen epi-centrum. Lees meer

landGOed Het rOOde KOPer, Ermelo

landGOed Het rOOde KOPer, Ermelo

Een ander soort on-Nederlandse luxe bij het klassieke landgoed Het Roode Kooper, midden op de Veluwe (blijft indrukwekkend in eigen land). Het landgoed doet misschien in eerste instantie, bijvoorbeeld wanneer je de website bezoekt, wat stijfjes aan. Van die oude chic die misschien wel lekker, maar toch ook een beetje uit de tijd is. Mis. Laat je niet weerhouden door een soms ietwat oubollige aanpak: eenmaal binnen merk je dat het fancy logeeradres stukken eigentijdser is dan je denkt. Dat zit ’m in het vriendelijke personeel dat een luxe weet te bieden die van alle tijden en voor alle leeftijden is. Een beetje zoals de Britten dat het best kunnen: oogt chic maar wel met een pul bier op tafel. So to speak. De paardenstallen hebben ruimte voor gastpaarden (jawel: bring your own horse), het grote verwarmde buitenzwembad doet niet onder voor een hotel op een berg in Italië, een dag varen op het Veluwemeer is in een poep en een scheet geregeld, net als een bezoek aan het Kröller-Müller Museum. Vooral het monumentale Manegehuis, een prachtige villa met royale kamers in de grote privétuin en met uitzicht op de bossen is indrukwekkend. O, en Het Roode Koper heeft een geweldige keuken waar gekookt wordt met ingrediënten uit de streek en eigen tuinen.

Logement aan de Vecht, Breukelen

Logement aan de Vecht, Breukelen

We kunnen het eigenlijk niet vaak genoeg benadrukken: never underestimate the power van een echt goede klassier. Het kleinschalige hotel dat Logement aan de Vecht in Breukelen (ze noemen zichzelf een B&B overigens) is er zo een. Een parel. Zoals de naam al zegt, ligt Logement aan de Vecht pal aan deze oude rivier. In deze prachtige buitenplaats uit 1721 vind  je precies die onovertroffen sfeer van so-called lang vervlogen tijden zonder dat een en anders stoffig of ‘uit de tijd is.

Er zijn zes indrukwekkende kamers. Allemaal verschillend van afmeting en inrichting, allemaal smaakvol, antiek, voorzien van alle mogelijk moderne comfort en uiteraard met een eigen badkamer.

Graanmarkt 13, Antwerpen

Graanmarkt 13, Antwerpen

De allerprachtigste en bovenstebeste tip voor wie met zijn viervoeter in Antwerpen logeren wil, is het beeldschone Graanmarkt 13. Alleen… om maar meteen met de dooddoener te komen: goedkoop is dat niet, met zo’n 1200 euro voor een nacht in het appartement (waar je wel met zes volwassenen terechtkunt). Mocht je jezelf nu willen pamperen, doe dat dan hier: Graan- markt 13 van de Nederlandse Ilse en Tim is een totaal- concept uit de stijlboeken.

Dat begint met een toprestaurant (en een van de weinige jne zaken waar je op maandagavond terechtkunt) in de kelder, waar met voornamelijk groente fantastisch gekookt wordt. Een verdieping daarboven zit de modewinkel van het pand met alleen maar mooie, duurzame, tijdloze merken: bewust en minder kopen is het credo. Vervolgens het kantoor en daar weer boven het appartement verdeeld over nog eens twee verdiepingen, ingericht door Vincent van Duysen (zoek maar eens op!). waar je ook kijkt: alles is uitgebalanceerd en het is alsof je een greige instagramfeed binnen stapt waar op alle details gelet is. In de open haard kun je een dansje doen, de keuken bedelt om avonden thuis en de badkamer is een droom.

The Dog House, Brugge (Belgie)

The Dog House, Brugge (Belgie)

De naam van deze zaak laat niks te raden over: hier zijn hondjes niet alleen welkom, er is zelfs hondenbier, overal zie je verwijzingen naar honden en er zijn volop hondenkoekjes. En waar het normaal gesproken op zijn zachtst gezegd nogal een uitdaging is om een aantrekkelijk logeeradres te vinden in deze categorie, is The Dog House er een om door een ringetje te halen. Het interieur komt uit alle windstreken. De kussens komen uit Bali, de lampen uit Marrakech, de keukentegels uit Nederland, het kleine zitbad is Japans design en het grote kunstwerk van de stad Brugge aan de muur komt – verrassing – uit Antwerpen. Er zijn twee kamers voor twee, beide licht en smaakvol ingericht, en de badkamer – met regendouche – is gevuld met producten van het heerlijke L:A BRUKET. Probeer de kamer met het balkon te boeken: het uitzicht daar is prachtig. Lees meer over The Dog House in Little Escapes

Kazerne Eindhoven

Kazerne Eindhoven

In Eindhoven zijn ze goed in het invullen van leegstaande industriële panden. Kijk maar naar Strijp S en Strijp R. Soort van hetzelfde gebeurde ook in de wijk Bergen waar een oude brandweerkazerne aan de Paradijslaan een nieuwe invulling kreeg: Kazerne. Er kwamen twee restaurants, het fine dining restaurant Benz en het meer toegankelijke bar/restaurant Kazerne. En een hotel die, lekker overzichtelijk, ook de naam Kazerne kreeg. Er zijn slechts acht kamers maar een daarvan telt wel maar liefst 140 vierkante meter (!) en iedere kamer en suite werd ingericht met werk van jong en aanstormend designtalent. Er is een expositieruimte van 2500 vierkante meter en het is, met stip, het meest kunstige verblijf in Eindhoven. Hondjes welkom, maar dat had je al in de gaten (Paradijslaan 2-8).

Hotel Beijers, Utrecht

Hotel Beijers, Utrecht

Onverwacht sympathiek en leuk is het kleine Hotel Beijers in het centrum van Utrecht. Vinden doe je het hotel in het monumentale gebouw in Achter Sint Pieter. Mocht je het hotel kennen en denken… Euh ok? Kan wel maar what the fuzz? Weet dan dan halverwege 2020 een nieuwe exploitant, en een jong team en een samenwerking met de Utrechtse Soepbar, de stek betrok. Het mooie 17e-eeuws pand wordt tegenwoordig gerund door de mensen van Utrecht City Concepts, een partij met meerdere hotels in de stad (stuk voor stuk toppers zoals het Mother Goose hotel en het Eye Hotel). Zij behielden de kleurrijke kunstzinnige aard van het hotel maar gaven de plek een fikse dosis oempf en 2020. Wordt vervolgd want echt o zo leuk!

PS. Bij Grand Hotel Karel V zijn ook hondjes welkom en ook dat is echt een dikke tip in Utrecht.

Kasteeltje Hattum

Kasteeltje Hattum

we willen er spontaan (opnieuw) van in het huwelijks bootje stappen. Kasteeltje Hattem is –you guessed correctly– een lief kasteeltje (funfact: kleinste van Nederland) in het leuke Hattem. Je kunt er slapen, trouwen if you want, je kunt er dineren én heerlijk terrassen. Met het zonnetje erbij is het heerlijk toeven tussen de eeuwenoude bomen.

Meer kastelen? Lees meer

BOSVILLA KENNEMERDUINEN

BOSVILLA KENNEMERDUINEN

Oke, nog eentje dan… Het perfecte vakantiehuis op een steenworp van Amsterdam aan de Noord-Hollandse kust waar – tromgeroffel – in overleg hondjes welkom zijn! De villa, Bosvilla Kennemerduinen is de naam, staat op een beeldschone plek in de duinen van IJmuiden (en dus vlak bij onze favo-strandtenten Aloha en Timboektoe in Wijk aan Zee (of eigenlijk is het daar Velzen Noord – peteeto petaatoo: is is 20 minuten op de fiets, en onderweg naam je dan de veerboot: dubbelpret). De andere kant op ben je in een half uurtje in Bloemendaal aan zee. Lees meer

Chateau De Vignée

Chateau De Vignée

Niet in Nederland, maar wel de moeite om te benoemen. Wat een parel! Middenin de natuur van de Ardennen vind je dit 17-eeuwse kasteel aan het water. Het boutique hotel, het restaurant en de spa zijn the perfect place om je terug te trekken als je het ons vraagt. Deze Belgische schone heeft kamers in lichte, frisse kleuren gecombineerd met intieme warme tinten en details zoals donkergroene en beige fluwelen zitjes en zacht tapijt. Sommige kamers hebben een eigen terras in de tuin en de entree vanaf de binnenplaats – we want! Enne: als je de Superior Room boekt mag je viervoeter mee. Hoe leuk! Lees meer.