Portugal, Lissabon4 augustus 2019, door Maartje

Live like a local: The Lisboans in Lissabon, Portugal

Portugal, Lissabon, 4 augustus 2019, door Maartje

Live like a local: The Lisboans in Lissabon, Portugal

Vergeet alles wat je weet over Lissabon (niet echt natuurlijk, daarvoor is er simpelweg teveel leuks in de stad en hebben we te veel te tippen) en schrijf The Lisboans met dikke vette koeieletters op je wensenlijst. Kuddo's voor de naam natuurlijk, dat allereerst, en voor de looks van de 19e eeuwse fabriek die de luitjes die zichzelf The Lisboans noemen omtoverden tot een 'boutique apartment hotel' en een prachtig 'Farm to Table restaurant met kruidenier op de begane grond (restaurant Prado).

Boutique Hotel The Lisboans Portugal

Boutique Hotel The Lisboans Portugal

Je hoort het wel vaker: live like a local! Boek een (air)bnb! Blabla. Want uiteindelijk zijn we natuurlijk toch toeristen. Zo niet The Lisboans. Zij vonden een werkelijk uniek pand, een voormalige 19e eeuwse fabriek in het centrum van Lissabon en verbouwden de boel tot een plek waar zij zelf konden en wilden logeren. Als een local dus, zie ze ook zijn. En ok, ze laten ook toeristen toe. Good for us, want wij willen maar wat graag slapen in de eenvoudige, smaakvolle huiskamerstijl appartementen van Boutique Hotel The Lisboans. En we willen meer dan eens aanschuiven bij Restaurant Prado en shoppen bij Prado Mercearia, beide gevestigd op de begane grond van The Lisboans.

Dat het hier een stek keiharde locals betreft, blijkt wel uit de plattegrond die je bij het inchecken toegestopt krijgt: dit is echt niet weer het zoveelste goedmakertje voor onwetende toeristen waar all the usuals staan opgegeven. Nee nee, The Lisboans geven je een kaart mee waarop écht wat te ontdekken valt.

Van een kaarsenwinkel waarvan de deuren al in 1789 openden en Luvaria Ulisses, een art deco handschoenenwinkel met ruimte voor slechts één klant tegelijk. Voor koffie sturen ze je naar Copenhagen Coffee Lab en ook Miradouro da Senhora do Monte, een van de hoogste punten van Lissabon, moet je zien van de heren-dames The Lisboans. Okeisgoed.

The Lisboans richten zich op hun eigen buurt maar laten je ook de rest van de stad zien, met de liefde die alleen een echte kenner van zijn eigen stad kan laten zien.

Maar terug naar de plek waar het om gaat: het Boutique Hotel, gevestigd in een voormalige conservenfabriek in een steile straat in de buurt van de bekende wijken Baixa en Alfama. Binnen is het een kruising van design en traditionele Portugese curiosa, liefdevol samengebracht in een moderne esthetiek en hedendaags comfort. Er zijn 15 appartementen – een mix van één en twee slaapkamers verdeeld in comfort, superior en deluxe categorieën, plus een prachtig penthouse.

Als je ‘s ochtends wakker wordt, tref je een ontbijtzak buiten de deur van je appartement, een bruine zak boordevol vers brood en gebak, terwijl je stijlvolle kitchenette al is gevuld met granola, ham, kaas, jam, yoghurt, melk en een selectie thee en koffie. Fijn. Lekker. Op je eigen tempo. Ofwel: vakantie.

Een stuk drukker, op de juiste manier, is het beneden, bij het immens populaire restaurant Prado, en bij de kleine ‘supermarkt’ Prado Mercearia. Hier kunnen gasten lokale producten kopen zoals augurken, jam, chutneys, sardines en wijn. En ben je wel weer klaar met zelf koken, dan schuif je aan bij Prado, een farm to table restaurant waar het menu wekelijks wisselt: een lieveling van de foodie-scene van Lissabon.

The Lisboans hoort trouwens bij deze lijst! 10+ keer de mooiste hotels van Portugal