3 december 2018, door Maartje

Mijn eerste keer: Baut Amsterdam

3 december 2018, door Maartje

Mijn eerste keer: Baut Amsterdam

Natuurlijk doen we die 'eerste keer' vooral bij zaken die zichzelf al bewezen hebben. Zodat we kunnen kijken of dat nog steeds terecht is. U snapt. We trappen ‘m af met restaurant Baut Amsterdam, het reizende restaurant-circus van Chef Michiel van der Eerde, waar ik, Barts Buddy Milou, dus nog nooit had gegeten...

Baut Amsterdam

Baut Amsterdam

Nu zul je wel denken… Nog nooit bij Baut gegeten?! Dat moet een foutje zijn. Is het ook. En omdat Maartje groots fan is van restaurant Baut (dat kun je hier bijvoorbeeld lezen), was het dan ook een logische zet om daar samen een hapje te gaan eten. Voor de kick-off van deze rubriek natuurlijk. Alles voor the business. Voor de gelegenheid mochten de mannen ook mee. Vooruit.

Inmiddels is Baut gevestigd op alweer de zesde locatie, in de Magdalenakapel aan de Spaarndammerstraat. Het ‘travelling Baut circus’ is onder leiding van chef Michiel van der Eerde inmiddels vanuit Zuid, via het centrum en Amsterdam Oost naar Amsterdam-West is getrokken. De locatie is top, de inrichting nog leuker. Veel kleur, een grappige mix van oude en nieuwe meubels (onze tafel stond naast een bed – handig voor ’t uitbuiken) en schilderingen op de muur.

Nu zul je wel denken, nog nooit bij Baut gegeten, dat moet een foutje zijn. Is het ook. En omdat Maartje groots fan is van Baut (dat kan je hier en hier bijvoorbeeld lezen), was het dan ook een logische zet om daar samen een hapje te gaan eten.

Na een drankje aan de bar was het tijd voor eten. Speciaalbiertjes, bubbels en een cocktail mocht je willen. Die cocktail slaan we meestal over, de rest was top natuurlijk. Wat ‘m vooral in de service zit, uiteraard. En toen aan tafel. Waar het echte feest van start ging: oesters om mee te beginnen, want bij een eerste keer moet je natuurlijk wel alles uit de kast trekken. Drie verschillende soorten, vooral de Aziatische variant was favoriet. Als voorgerecht stonden er bieten met burrata peer en amandelen op ons te wachten. Helaas heb ik een notenallergie – stom want tot zes jaar geleden mocht ik ze wél eten. Weten wat je mist zeg maar – en kon ik deze niet proeven. Maar ik heb mij laten vertellen dat ‘ie erg goed was en het zag er vooral ook heel mooi uit. Het oog wil ook wat, helemaal bij een eerste keer. Gelukkig kreeg ik een fijne vervanger; de ’Zalm tataki’. Na het hoofdgerecht, een boterzacht stukje vlees, kon een toetje natuurlijk niet uitblijven; abrikoos, passievrucht en witte chocolade. Zo, zo lekker.

Menig goed gerecht en een paar flessen wijn verder, was het tijd om Baut achter ons te laten. De oppas wilde graag ook weer eens richting huis (want Bartje) en wij evalueerden deze eerste keer nog even met een laatste biertje bij de kroeg om de hoek. Conclusie: mijn eerste keer Baut is er zeker één om nog eens over te doen (gelukkig kan dat op deze locatie nog t/m september 2019, daarna trekken ze weer verder) en waarover ik anderen graag vertel. Want het eten was werkelijk verrukkelijk maar we werden bij Baut ook zo vreselijk blij van de gezellige, ontzetten goede service. Precies het goede wijntje (we dronken een rooie waarvan we dachten dat een fles zéker 6 tientjes moest kosten (nee, zo’n avond kijken we niet heel goed op de kaart) maar die bleek in the end nog geen 40 euro. En ja, over zo’n eerste keer mag je best een beetje opscheppen. 

https://restaurantbaut.amsterdam/